Welcome Back Log In Create Account

Idee "preinfuzie" marita pe orice espressor

S-o zic pe aia a lui nea Nicu cu plopul si rachita, sau o stii deja ? :))

Mina le face pe amandoua dar cu jumatati de masura si spun asta pentru ca profilare in adevaratul sens al cuvantului se numeste atunci cand poti varia sau mentine constante acele valori.
Nu mai retin exact in cati pasi se deschide acel DFR( 5? ) dar stiu ca poti obtine acelasi flow pe orice masina, cu ajutorul mai multor restrictoare.
Cu unul singur asa cum ai montat tu, poti imita comportamentul Slayer iar daca mai montezi inca 4 vei reusi sa reproduci extractiile obtinute cu Mina :).

Dincolo de preumezire adica >0.5bar, poti profila parametrul debit fara sa te intereseze presiunea sau presiunea fara sa te intereseze debitul. Ambele valori pot fi controlate simultan doar la 0bar, nu si in extractie.

Parametrul presiune poate fi controlat cel mai usor daca ai un traductor montat in aval de electrovalva si PI pe pompa fara D(derivative) insa cu debitul e mai complicat dintr-un singur motiv: efectul inertiei in mecanica fluidelor despre care, spre rusinea mea, am citit destul de tarziu.

Poti face profilare de debit doar cu ajutorul unui piston, cu cat mai mic in diametru, cu atat mai precis Wink

Reply
nu am prins faza cu nea Nicu, fiind de dincolo de Prut, presupun avem alte basme))

despre profilare de debit - nu am de gand sa instalez inca 4 (sau n) restrictoare, ci ma gandesc la ceva dinamic.

in genere, sunt o mie de posibilitati (ma rog, multe) in ce se poate de imbunatatit intrun espressor. si culmea, nu iti ajunge niciodata ce ai la moment, tot vreai mai mult (vb despre mine).
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
(12-11-2018, 14:14)vdub Wrote: S-o zic pe aia a lui nea Nicu cu plopul si rachita, sau o stii deja ? :))

Mina le face pe amandoua dar cu jumatati de masura si spun asta pentru ca profilare in adevaratul sens al cuvantului se numeste atunci cand poti varia sau mentine constante acele valori.
Nu mai retin exact in cati pasi se deschide acel DFR( 5? ) dar stiu ca poti obtine acelasi flow pe orice masina, cu ajutorul mai multor restrictoare.

Nu vreau sa intru iar in polemica dar nu pot sa nu remarc siguranta si vigoarea unor afirmatii care nu au rabdarea sa fie fundamentate de 10 min de research pe youtube, google sau sunat si intrebat pe cei care lucreaza zilnic cu Mina, gen..sunt deja cativa. 

Mina deschide / inchide DFR ul in 22 de pozitii distincticte, inclusiv interesatul 0 ml/sec, ceea ce permite sa faci si o pauza de la introdus apa, in caz ca iti doresti asta :) Cele 22 de pozitii au asignate niste debite destul de constante pentru pozitia respectiva. In cazul in care debitele asignate s-au indepartat de la valoarea lor predefinita ( se mai intampla asta din cand in cand) exista o recalibrare automata periodica sau poti face o recalibrare manuala, tot din aplicatie. 

Toate cele 22 de pozitii pot fi asignate oricaruia din cei 5 pasi ce compun un profil repetabil de livrare a apei catre grup. Se memoreaza profilele si sunt perfect repetabile, atat in gust cat si in debit masurat. 

Asa ca nu pot fi de acord cu parerea ca se face vreo profilare cu jumatate de masura, se face o profilare in toata regula, facila si complexa. Ce nu se poate face pe Mina este o profilare cu alte valori de debit altele decat cele prestabilite de producator. Adica daca nu iti ajung cele 22 de valori ( inclusiv 0, care e mega importanta si ofertanta) atunci ar trebui sa te uiti poate la alt aparat :)
Certified Arabica Q Grader
Espresso : Espressor WPM Primus, Rasnita WPM ZP-1 SSP Sweet Lab V3
Brew : Origami, Timemore Sculptor 078 ( brew only) 

Reply
Prima componenta care-mi atrage atentia cand vad Linea este acea padela, mai mult pe post de element decorativ din pacate.

Poti face urmatoarele modificari:
1. Muti switch-ul din spatele ei astfel incat sa nu mai fie actionat atunci cand padela ajunge la jumatate ci la... sa zicem 10% din cursa totala, iar pe restul de 90% vei monta un potentiometru liniar cu care controlezi pompa.
2. Imparti cursa totala a padelei la 3 si montezi inca 2 switch-uri astfel:
- primul pentru electrovalva + needle valve la 1/3
- al 2-lea pentru electrovalva + restrictor fix la 2/3, pentru post-infuzie
- cel actual la 3/3

Astea imi vin acum in minte :)

(12-11-2018, 14:25)maki Wrote: si culmea, nu iti ajunge niciodata ce ai la moment, tot vreai mai mult (vb despre mine)

Daca nu se transforma in obsesie si poti dormi linistit atunci cand iti propui ceva inseamna ca ai prea putin timp liber sau nu esti super pasionat si asta e bine pentru sanatatea mentala.

Reply
(12-11-2018, 15:15)vdub Wrote: Prima componenta care-mi atrage atentia cand vad Linea este acea padela,

tu incurci Linea Mini cu Linea Classic :)

sa fi avut Mini demult era moddata padela, normal ca. mai ales ca nu e mare lucru.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
Pt cei care au grup 58mm si vreti niste preinfuzie folositi chestia asta intr-un portafiltru fara fund.

Pe brewtus il transforma in Bianca si nu fac misto.

https://www.sparkaffee.de/CAFELAT-Robot-...ofessional

Reply
Aduceti agheazma !!! ia uite unde se ascundea "presurizache..." :D

"für gemahlenen, gekauften Espresso" inseamna pentru cafea cumparata macinata gata, adica "vidu" de la supermarket

Reply
Te-au furat pozele.

Au filtru presurizat, si filtru nepresurizat.  Am iq prea mare ca sa recomand un filtru presurizat.

https://www.sparkaffee.de/CAFELAT-ROBOT

Reply
razvanMB Wrote:... Cele 22 de pozitii au asignate niste debite destul de constante pentru pozitia respectiva.... Se memoreaza profilele si sunt perfect repetabile, atat in gust cat si in debit masurat. ... 

razvanMB persista in ideea cu debitele;
iar eu insist in ideea (mea) cu debitele, pentru ca deocamdata, in lectura mea - probabil incompleta si superficiala - a celor scrise in forum, nu am gasit nicaieri o referire competenta, rezultata din experimente proprii, nu din citate din manuale sau gugle, care sa demonstreze ca masini cu 'profilare de debit' fac profilare de debit si numai profilare de debit!
in viziunea mea, toate aceste masini fac profilare de parametrii in extractie, sau mai exact, sunt capabile de a comanda unii parametrii in extractie;
o masina capabila de profilare a unui profil in extractie (debit, presiune, temperatura de ex.), asigura consistenta de la un shot la altul, unui anume profil pentru parametrul respectiv, pe durata extractiei, fara sa afecteze profilul celorlalti parametrii in extractie!
ceea ce presupune pe putin existenta unei bucle de feedback, adica masina trebuie sa stie nu numai sa comande un parametru ci si sa primeasca informatii despre efectul comenzii respective asupra parametrului respectiv, dar si asupra celorlalti parametrii (!)
toate astea s-au mai discutat si cei interesati in contributii in topic stiu deja toate cele!
in ce priveste interventia mea, este mai mult din dorinta de a exprima corect o realitate tehnica pe care nu trebuie sa o contorsionam cu vorbe!

cele x pozitii, comandate programatic (acel DFR) la Mina, sau acel reglaj manual continuu cu un robinet cu ac (jicleur) comandat de padela la Bianca, toate comanda valori de restrictie debit!
aceste valori de restrictie debit se obtin prin variatia suprafetei de orificiu deschis fluxului de apa pompata;
dar debitul de apa prin restrictor este functie nu numai de deschiderea restrictorului (comandata programatic sau manual), ci si de diferenta de presiune intre intrare si iesire restrictor!

incercand putina echilibristica in topic, vin cu precizarea in ce ma priveste: sita cu hernie nu face espresso!
sigur, e un experiment: tot asa, puteti incerca noile citrice GMO ale sezonului, desi cel mai bine e sa va uitati doar la ele, arata asa bine!

take it or leave it!
sper sa se-nteleaga ca nu urmaresc niscaiva perfectiune intr-un forum liber la exprimare, drept pentru care am dedicat putin timp si transcrierii ideilor respective...
cine are chef, poate consulta urmatoarele 2 diagrame, in care incerc sa exprim povestea aceea la care ma refeream mai sus:
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Am recitit topicul cu placere si practic este greu de tras o concluzie in sensul ca ar exista o preinfuzie ideala. Sunt asadar mai multe tipuri de preinfuzie, realizate pe aparate cu diverse constructii. 
Cum majoritatea celor de pe forum care folosesc profilare (de-a gata sau custome made), au profilare de debit (Bianca, Mina, modificarea lui maki, modificarea lui nickso etc), as vrea sa mai dau trezirea pe topic si sa va intreb ce metode de preinfuzie mai utilizati si ati fost multumiti? Caci da, la fel cum spunea maki mai sus ca Linea este alt espressor de cand l-a modificat pentru controlul preinfuziei, la fel si eu dupa aproape un an pot spune cu mana pe inima ca beau cu totul alta shot-uri decat pe timpul cand nu am avut control pe debit.

Spre exemplu, vorbind cu @MarianP (are tot Bianca) spunea ca a incercat sa adapteze de la CatalinH (ce are Kees) o preinfuzie ce urmareste umplerea lenta a spatiului puc - dus, urmata de inchiderea robinetului cand apar primii picuri pe fundul sitei si acul da semne ca ar vrea sa se ridice de la zero. O discutie ar fi cat timp sa stai asa la zero bar? Nici prea mult caci potentezi amareala dar nici prea putin caci pierzi efectul dorit.  Eu am testat abia azi tehnica asta si la prima vedere pare ca s-a saturat mai bine pucul decat cu tehnica mea normala (veti vedea clip mai jos) iar sotia a remarcat un shot mai bun. N-am avut timp sa aprofundez, insa imi voi lua un kg de cafea de un singur fel si exersez in zilele ce vor urma...

Va las si doua clipuri filmate recent la Fellow One, cafeneaua celor de la Guido, cu Adi Simion la butoane, pe LM Strada EP, incercand o profilare manuala urmata de una automata. Strada face profilare de presiune.

Profilare manuala: 

Profilare automata:
https://youtu.be/_bG3HIkP8gk

Am luat cafeaua si acasa, acea Burtukana a lor absolut bestiala, si am tras si pe Bianca. In clip este stilul meu clasic de extragere si pe undeva i-as aduce mici ajustari, poate in spiritul celor discutate cu MarianP. Micile imperfectiuni sunt de la un wdt nerabdator cu Honne, rasnita foarte buna dar care necesita wdt (voi incerca iarasi si RDT) pentru constanta si codite de soricel perfecte.

Aici sunt si doua extractii din trecut, unite intr-un clip:
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Eu fac pe "jucaria" mea ceva de genul: ridic leverul cat sa intre apa suficienta ca sa presuriezez grupul, cobor nitel cat sa nu mai intre apa, astept sa "transpire" pucul, ridic din nou leverul si apoi incep extractia. Tot procesul se duce spre 70 de secunde. 

Rezultate bune doar cu o cafea light proaspata, deja la o luna de la prajire nu mai e ok, si o macinatura foarte fina, adica o rasnita capabila de asa ceva.

Reply
@Lyvyoo  - practic ai incercat un asa zis "blooming shot" dupa cum zice Scott Rao aici (scuze daca a mai fost postat deja linkul) Eu am navigat oarecum instinctiv cu Pavoni catre acelasi stil de shot cum descrie @dev datorita gustului care mi se pare mai echilibrat (desi eu nu fac acea coborare de levier ca sa nu mai intre apa, practic PI la mine e tot timpul la 1bar sau ma rog, presiunea din boiler). Am sa incerc si eu sa cobor levierul desi parca stau cu grija (probabil nefondata) sa nu deranjez pucul.
Decent DE1Pro, Strietman CT2, Mazzer Philos, Kinu M47

Reply
Nu deranjezi pucul dacă tampezi tare și distribui cât de cât corect. Oricum se simte la mâna daca e vreo problemă în puc in timpul extracției.

Reply
cu ce rasnita dev? cu kinu din semnatura?
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
Da. Cu Mignon Specialita nu iese tot timpul.

Reply
Și eu am încercat cu pi de 15 secunde la presiunea din boiler, crescut presiunea ușor pana in 3 bar, ținut acolo pana la străpungerea pucului si ulterior 8.5 bar și scăzut pe final.

Total 60-70 secunde. Asta cu cafea light(bob de filtru) râșnită pe macap cu 13g in 30g out.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
Nu am o explicație definitivă dar shot-urile cu Kinu au ceva ce nu găsesc în cele trase cu Mignon. O combinație de mai mult corp și complexitate ar putea descrie diferențele.

În schimb pe o cafea mai înspre mediu, Mignonul "negociază" mai bine nuanțele amărui.

Reply
(15-03-2019, 17:14)Lyvyoo Wrote: Spre exemplu, vorbind cu @MarianP (are tot Bianca) spunea ca a incercat sa adapteze de la CatalinH (ce are Kees) o preinfuzie ce urmareste umplerea lenta a spatiului puc - dus, urmata de inchiderea robinetului cand apar primii picuri pe fundul sitei si acul da semne ca ar vrea sa se ridice de la zero. O discutie ar fi cat timp sa stai asa la zero bar? Nici prea mult caci potentezi amareala dar nici prea putin caci pierzi efectul dorit.  Eu am testat abia azi tehnica asta si la prima vedere pare ca s-a saturat mai bine pucul decat cu tehnica mea normala (veti vedea clip mai jos) iar sotia a remarcat un shot mai bun. N-am avut timp sa aprofundez, insa imi voi lua un kg de cafea de un singur fel si exersez in zilele ce vor urma...

Eu procedez in felul urmator: Plec cu padela unde am un debit de apa de 1.5gr/sec la liber, presurizez 0-3 bar in 15-20 sec pana apar primii picuri, apoi urc usor spre 9 bar(7-8bar deoarece am observat ca VSTde 18gr nu permite o curgere pe toata suprafata sitei la 9bar) si tot lent fac si taierea pe final urmarind sa am o curgere frumoasa si constanta pe toata durata extractiei. Ajustez timpii, temperatura, gramajele si macinatura in functie de cafea. Dar pentru acest mod de profilare iti trebuie o distributie a cafelei foarte bune si o rasnita pe masura, ceea ce Honne cam scoate partea de fines in evidenta si apare amarul in ceasca.
Cu PI mai scurta scapi de amar, de ceva vreme am extras cafele cu prajire pentru filtru deoarece prefer africanele florale si reusesc sa scot mai usor in evidenta aromele.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)