Huky 500T, un prajitor clasic cu tambur in miniatura, capabil sa gestioneze sarje de cafea verde de pana la 500g.
Ce inteleg prin prajitor clasic cu tambur ? Un cilindru orizontal asezat direct deasupra unei flacari ce se roteste cu o viteza constanta in jurul axului orizontal si un drum convectiv de aer cald al carui circuit incepe in zona arzatorului, continua prin interiorul tamburului (cilindrului) si termina in cosul de fum dupa ce in prealabil a trecut printr-un separator de plevusca. Tamburul este realizat dintr-o foaie de inox de 2.5mm roluita in forma de cilindru si sudata longitudinala. Capatul din spate al tamburului este prevazut cu o placa perforata pe unde aerul cald circula in drumul sau catre cosul de fum. Este constructia clasica a unul prajitor cu tambur asa cum il fabrica Toper, Has Garanti, Coffee Tool, Probat, Giesen, Diedrich, etc. in gama lor de 3-10kg.
Asadar avem toate cele 3 forme de transfer de caldura, conductie prin contactul direct al boabelor cu taburul, convectiv prin spalarea boabelor cu aer cald si o fractie radianta de la zonele foarte fierbinti ale tamburului (aceasta putand fi ingnorata in mare parte).
Huky 500T este construit de un profesor pensionat Kuanho Li in Taiwan. Kuanho Li opereaza 'pe persoana fizica', nu are nici un website, pagina de facebook, etc, dar pe adresa de email mi-a raspuns intotdeauna prompt. Totul este realizat artizanal si exista chiar un mic grad de personalizare, respectiv se poate alege intre o varianta cu tambur plin (cea aleasa de mine) si o varianta cu tambur deschis (perforat). Varianta cu tambur perforat este o ideea mai complicata, in sensul in care mai exista o placa inferioara care este rabatabila pe directia orizontala astfel incat flacara de dedesubt poate fi obturata impiedicand-o sa 'bata' direct pe boabe.
OK, care este componenta acestui puzzle destul de complex :
1. Prajitorul propriu-zis, alcatuit din tamburul de inox ce este invartit de un motor in curent continuu cu 72rpm in jurul unui ax fixat pe rulmenti ceramici. In interiorul tamburului sunt destule aripioare sudate ce asigura o buna agitatie a boabelor de cafea. Pe placa frontala se afla un senzor de temperatura analog pentru o citire rapida, doua sonde de tempetatura tip K, una pentru boabe si una pentru aer (aceasta este optionala), captatorul de boabe (trier-ul), teava de incarcare cu boabe a tamburului si evacuare a aerului cald a fumului si a plevustii, fereastra ovala pentru a vizualiza interiorul tamburului amplasata pe usa de evacuare a boabelor prajite al carui maner este suficient de greu pentru a asigura etansarea cand usa este inchisa ;
2. Un arzator ceramic ce se contecteaza la o butelie cu butan sau propan, pe care Kuanho a montat un manometru analog si o vana de reglaj cu ac. Deasemenea, pentru a asigura o stabilitate perfecta si pentru a capta posibile resturi o tava pe care este asezat acest arzator doteaza acest 'puzzle' ;
3. O piesa T dotata cu doua clapete de reglaj si inchidere pentru a putea jongla intre a incarca tamburul cu boabe verzi si a evacua aerul si fumul catre cosul flexibil ;
4. Teava care face legatura intre prajitor si ventilator cu un dispozitiv culisant care fixeaza o palnie de ventilator ;
5. Doua site si doua ventilatoare destul de puternice. Un ventilator pentru racirea boabelor si un ventilator pentru circularea aerului cald prin prajitor si evacuarea fumului. Ventilatorul pentru vehicularea aerului este amplasat pe o hota special construita de Kuanho Li ce se conecteaza la un racord flexibil pentru fum ;
6. Termometru digital si data logger cu conectare la calculator prin mufa USB
7. Piulite, surubelnite, chei, lubrifiant, coliere, etc.
Revin cu alte informatii si date despre prima sesiune de prajit !