Espressoman infocat
Iasi
30-10-2018, 22:16
(Edited 30-10-2018, 22:24 by fmmirel.)
Usor usor ma imprietenesc cu aparatul. Tot am scapat ROR-ul de sub control undeva la jumatatea roast-ului si nici maillard-ul nu l-am lungit cine stie ce dar am controlat putin mai bine FC-ul si tura asta am bagat aer pe toata durata. Data viitoare am sa introduc aer ceva mai mult pe final de dry si eventual mai reduc si din rezistenta ceva mai devreme.
LE: boabele arata o idee mai bine, dar per total, tot in categoria horror :))
Decent DE1Pro, Strietman CT2, Mazzer Philos, Kinu M47
Espressoman infocat
Lyon
Sa ne zici si de gust.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
Espressoman infocat
Iasi
Corect, am uitat :D
Sarja trecuta n-are nimic deosebit. Am omorat toate aromele specifice originii, a ramas doar ceva gust de ciocolata (culmea, pe Kenia ...). Ca sa nu o arunc, acum am luat-o la serviciu si o beau cu lapte pe combo-ul Kafflano/Porlex care oricum n-ar scoate in evidenta un bob bine prajit. In mod surprinzator, chiar daca am tinut-o fara aer, nu are aftertaste afumat. Revin cu impresii si despre
ultima sarja cand se degazeaza.
Espresso Man
Rosu
@
renatoa
Ethiopia Cochere, pe care am luat-o la achizitia de grup, este fe-no-me-me-la!
Sunt la a doua sarja.
Pe prima am prajit-o ca mai jos, plecand de la ideea preconceputa ca va avea o aciditate peste ceea ce imi place mie.
Gust bun, echilibrata, arome florale discrete:
Pe a doua am prajit-o mai scurt, ca mai jos.
Explozie de flori, iasomie, lavanda, aciditate moderata placuta si un gust de nuci prajite dupa.
A intrat in topul preferintelor si va ramane una dintre cafelele pe care mi le voi aminti
Acesta este graficul. Le recomand celor care au mai luat din acest lot sa-l incerce.
Boabele arata asa:
iar cafeaua care m-a impresionat la gust, arata asa:
BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
Espressoman infocat
Iasi
Multumim pentru grafice Radu. Pe moment cred ca am sa renunt sa ma lupt cu kenia asta buclucasa si ma apuc si eu de Etiopia.
PS: ultima tura de Kenia a iesit cam la fel, multa ciocolata, arome florale/fructate mai deloc.
Espressoman in foc@
Iasi
Poate daca o amesteci, dupa prajire, cu o Ethiopie (naturala).
■ ARCO230V ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■ ARCO1MP_ ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■ Retired but functional: ■ Kinu M47PH ■ Kinu M38 ■ Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■
Espressoman infocat
Piatra Neamt
Nu ai ce sa scoți din ce nu exista. Poate doar daca stropești după cu niste Chanel. [emoji3]
Espressoman in foc@
Iasi
Voiam sa zic Kenia cu ciocolata si Ethiopia cu florile
■ ARCO230V ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■ ARCO1MP_ ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■ Retired but functional: ■ Kinu M47PH ■ Kinu M38 ■ Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■
Espresso Man
Rosu
(03-11-2018, 19:20)dev Wrote: Nu ai ce sa scoți din ce nu exista. Poate doar daca stropești după cu niste Chanel. [emoji3]
Kenia este excelenta in cappucinno.
Pe langa o aciditate pronuntata, are un gust foarte intens de ciocolata, care se pastreza in lapte si il domina placut.
Cu Malawi, Kenia se combina intr-un mod interesant, da un espresso gustos cu gust de ciocolata cu alune si o aciditate redusa.
Aceasta (Mallawi), prajita light, ca single origin, da o extractie echilibrata, cu aciditate scazuta cu note de fructe coapte, dulci alaturi de tonuri de nuci si alune prajite.
Malawi, data viitoare o voi dezvolta mai mult, spre 20%.
Acum am prajit-o asa:
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
Espressoman infocat
Piatra Neamt
(03-11-2018, 19:56)lracu Wrote: Voiam sa zic Kenia cu ciocolata si Ethiopia cu florile
Nu e o regulă. Depinde foarte mult de cafeaua verde, lot, vechime etc.
Tanzania naturala pe care o am acasă ar trebui sa fie acreală de afine dar prăjită e extrem de domoală.
Espressoman infocat
Iasi
03-11-2018, 21:28
(Edited 03-11-2018, 21:29 by fmmirel.)
(03-11-2018, 20:14)RaduCarutasu Wrote: Malawi, data viitoare o voi dezvolta mai mult, spre 20%.
Acum am prajit-o asa:
...
Foarte frumos stapanit ROR-ul

Arata bine de tot curba, cel putin dupa cat ma pricep eu :D
(03-11-2018, 19:20)dev Wrote: Nu ai ce sa scoți din ce nu exista. Poate doar daca stropești după cu niste Chanel. [emoji3]
S-a terminat spray-ul de capsuni din pacate :D Am s-o rog pe nevasta-mea sa aprinda niste betisoare parfumate data viitoare cand o consum =))
Espressoman infocat
Lyon
(03-11-2018, 21:28)fmmirel Wrote: Foarte frumos stapanit ROR-ul
Arata bine de tot curba, cel putin dupa cat ma pricep eu :D
Curba arata bine dar pare ca e foarte mult smoothing aplicat pe ea impreuna cu un delta span f mare. As fi curios ce setari are @
RaduCarutasu la artisan
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
Espresso Man
Rosu
Am scris mai demult despre filtre:
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid100051
Am si o logica pentru care le folosesc asa.
La valori mai mici, evolutia foarte rapida cu care se afisau pe grafic cele mai mici modificari, ma determinau sa actionez foarte des asupra cursoarelor pentru aer si rezistenta electrica. Din cauza inertiei cuptorului, efectul era contrar a ceea ce doream sa obtin.
Inregistrarea abrupta a unor schimbari de 1-2 gc pe durata de uscare, de ingalbenire si de inceput Maillard nu cred ca aduc si modificari sensibile, cu aceeasi intensitate, in interiorul bobului de cafea.
Tot umbland la aer si la calduta ratam timpii propusi pentru fiecare faza dar si temperatura de intrare in FC si dezvoltare.
Important mi se par cele ce se petrec de la FC mai departe. Pentru mine, am vazut ca aici este nevoie de un control maxim si eficient de aer si de caldura.
Acum setarile care ma ajuta cel mai mult sunt mai jos.
Nu ma preocupa ce se petrece la fiecare secunda ci o rezultanta /medie la cateva secunde.
Mari sau mici nu stiu, dar ma ajuta sa controlez mai usor cuptorul si sa imi placa rezultatele.
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Pentru precizia si timpi de achizitie folositi uzual (0.25C la 0.3s interval) trebuie introduse ferestre de filtrare/mediere de minim 18 secunde ca sa ai un RoR stabil in limita +/- un grad, pentru un RoR mediu de 10 g.min.
In zona FC unde RoR scade la 5, ferestra trebuie si mai lunga, peste 30 secunde, si tocmai acolo ai vrea reactie rapida...
Daca vrei fara filtrare trebuie sa ai achizitie la 0.1s de cel putin 0.1C precizie, care se poate obtine cel mai lesne cu phidget (100$) sau DIY la mult mai putin, cam 20$.
Espresso Man
Rosu
04-11-2018, 11:50
(Edited 04-11-2018, 11:55 by RaduCarutasu.)
@
renatoa
Uite aici, niste valori indicate a fi utilizate la instalare.
Ce parere ai (mai ales in legatura cu cele 15 sec la delta span)?
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Pare ok, 15 secunde e pe langa cele 18 calculate de mine.
Posibil HT sa aiba achizitia la 0.25s, (chip MAX) in loc de 0.3 sec cat are TC/4.
Dar, repet, aceasta fereastra asigura variatii de 1 grad la RoR doar in zona medie de 10 g/ min
In dezvoltare, unde cresterea e lenta, daca vezi o fluctuatie de la 4 la 6 la RoR poate fi pur matematica, rezultata din precizia insuficienta a senzorului, combinata cu variatia lenta, nu un flick/drop real de temperatura.
Nu degeaba a marit autorul fereastra la ultimele versiuni pana la 30 secunde, inainte era limitata la 15 ;)
Espressoman infocat
Iasi
Din seria experimente esuate, tura asta am zis sa vad cum se descurca Hottop-ul cu sarje de 300g (mai exact, 290 dupa sortare).
Dupa cum trebuia sa ma astept, ROR-ul a picat ca din pod pe parcursul dry-ului, prin urmare pe tot parcursul prajirii am facut echilibristica sa incerc sa-l tin sa nu cada prea jos si sa intru cu o valoare acceptabila in FC.
Lectia e ca nu mai incerc cu sarje asa mari. 250g pare a fi sweetspot-ul.
Espresso Man
Rosu
S-ar putea insa sa fii placut surprins de gust.
Este un soi baza, care nu abunda in arome fine iar tonurile caracteristice sunt mai usor de evidentiat.
Boabele arata bine, nu par arse si nici subdezvoltate. Ai un RoR destul de sustinut asa ca sunt sanse mari sa bei ceva bun.
Daca as schimba ceva, asta ar fi temperatura de incarcare, care ar fi la 195-200 gc.
As mai merge si cu 10% aer, de la bun inceput, pentru o mai buna omogenizare a temperaturii intre boabe si pentru a evita caderea mai accentuata a acesteia (min 4-5).
Ai sarja mare ai nevoie si de mai multa caldura dar si de omogenizare a acesteia.
Atentie la filtre! Stiu ca ai facut niste adaptari.
Daca sunt prea permisive, vei avea pierderi de caldura ce vor afecta (scadea) destul de mult temperatura in cuptor, odata cu folosirea ventilatorului si nu vei avea randamentul dorit de la heater.
De aici incolo, Este de asteptat un alt profil termic, pe toata durata prajirii si un alt profil de gust, in ceasca.
Espressoman infocat
Iasi
(12-11-2018, 11:18)RaduCarutasu Wrote: S-ar putea insa sa fii placut surprins de gust.
Este un soi baza, care nu abunda in arome fine iar tonurile caracteristice sunt mai usor de evidentiat.
Boabele arata bine, nu par arse si nici subdezvoltate. Ai un RoR destul de sustinut asa ca sunt sanse mari sa bei ceva bun.
Ai avut dreptate :D Cafeaua a iesit chiar ok, dulce, ciocolatie, dar fara nuante fructate/florale (cel putin eu nu am identificat ceva clar, pe care pot pune un nume). Multumesc pentru sfaturi, am incercat sa incorporez o parte din ele in prajirile pe care le-am mai practicat intre timp.
In seara asta, in incercarea mea continua sa gasesc aroma de capsuna pe care am pierdut-o in Kenia asta cu care tot lupt, am reusit un profil de prajire ... interesant :D Nu ma asteptam sa pot scoate FC atat de rapid pe Hottop. Dezvoltarea a iesit o idee mai lunga decat ce mi-am propus (nu vroiam sa trec de 15%). Sunt multumit de evolutia RoR-ului per total dar e clar ca am supus boabele la tortura termica. Cu toate astea sunt curios ce gust vor avea. Aspectul boabelor astea e in continuare pestrit dar mi se pare ca e cea mai reusita sarja ca aspect pe Kenia asta naravasa.
![[Image: 5D5d6aX.png]](https://i.imgur.com/5D5d6aX.png)
Espresso Man
Rosu
28-11-2018, 11:00
(Edited 28-11-2018, 11:03 by RaduCarutasu.)
Eu inca mai experimentez tipul de prajire cu cca 4 min uscare si inca aprox 4 pana la FC.
Kenia aceasta naravasa, am dezvoltat-o spre 20% de data asta.
Nu mai am acea aciditate agresiva si notele de ciocolata sunt mai puternice.
Am asteptari mai mari de la prajirea abordata astfel, prin comparatie cu cea de dinainte.
Categoric, gustul boabelor imi place mai mult acum.
.
Am prajit si o Ethiopia, la care am urmarit tot o dezvoltare mai lunga, spre sfarsitul FC, pentru mai multa solubilitate si complexitate in ceasca.
Profilez din prajire!
Mi se pare mai interesant si mai relevant!
Espressoman infocat
Iasi
01-12-2018, 16:46
(Edited 01-12-2018, 16:48 by fmmirel.)
Revin si cu o impresie despre
ultima incercare. Cred ca e una din cele mai reusite pe Kenia in ceea ce priveste gustul. Stilul asta de prajire pare ca a pastrat cele mai multe note din caracterul de orgine. Am sesizat iar acea aroma de capsuna destul de clar si pronuntat (lucru confirmat si de sotie fara sa o influentez) dar ce-i drept doar in miros, nu si in gust. Stiu ca suna ciudat dar aroma o simteam pronuntat exact in ultimul moment inainte sa sorb din cafea, cand eram cu nasul in ceasca, dar nu si dupa.
Acum nu imi dau seama daca rezultatul bun vine din timpul mai scurt pana la FC, din temperatura mai inalta de incarcare, din TP-ul inregistrat mult mai sus (~100 grade) sau din faptul ca RoR-ul l-am stapanit mai ok (valoarea a fost mai tot timpul descrescatoare, fara fluctuatii bruste) dar voi mai incerca acest stil de prajire. Ca un plus vad faptul ca desi nu am ajuns la o dezvoltare lunga de 20%, cafeaua e solubila si relativ usor de rasnit pe Kinu dar in acelasi timp are o aciditate pronuntata pe care eu o vanez de regula in cafele.
Espresso Man
Rosu
03-12-2018, 19:08
(Edited 03-12-2018, 19:09 by RaduCarutasu.)
Aceeasi Ethiopia din ultima achizitie de la Renatoa.
Profil apropiat de cel de dinainte:
Acum (exact la o luna distanta) am dezvoltat mai mult, 20% fata de 16.
![[Image: OybL6j7.png]](https://i.imgur.com/OybL6j7.png)
Aceeasi explozie de arome florale, lavanda, iasomie, insa mai bine evidentiate de aciditatea situata sub cea de la prajirea de mai sus.
Curgere frumoasa, corp plin, crema consistenta si genul de gust care ma face sa beau espresso, desi mie nu-mi place cafeaua, decat cand descopar asemenea arome.
@
fmmirel, daca ai luat din lotul asta de Ethiopia, reprodu graficul si vei fi incantat de rezultatele din ceasca.
Espressoman fresh
București
Salutare,
Vin și eu cu primele încercări.
Toate sfaturile și criticile sunt binevenite, mai am de 2 șarje din acceași cafea și sper să îmi iasă mai bine.
Îmi dau seama că procesul de învățare o să fie unul de durată.
A 2-a cam prea prăjită pentru gustul meu.
Lelit PL41TEM, tamper Lelit 57.35, sita Ascaso, Eureka Mingnon Specialita 17NX, Kinu M47 Phoenix, Fellow Ode Brew gen 1, V60, Aeropress, Hottop KN-8828B-2K+
MarSv
Suceava
(01-12-2021, 17:46)Radu Lupu Wrote: Salutare,
Vin și eu cu primele încercări.
Toate sfaturile și criticile sunt binevenite, mai am de 2 șarje din acceași cafea și sper să îmi iasă mai bine.
Îmi dau seama că procesul de învățare o să fie unul de durată.
A 2-a cam prea prăjită pentru gustul meu.
Hai că e coada la dat sfaturi,
Urmărește postarea despre Quest că poți aplica foarte frumos ce se discută acolo pentru a îmbunătății si la tine procesul, găsești acolo informații foarte prețioase.
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu.