Hello There, Guest! Login Register

Help. Espressorul perfect - buget 5000 - 6500 LEI

Salut!

Sunt foarte fericita ca am dat peste acest forum. Poate puteti sa ma ajutati:

Ma tot gandesc sa fac un upgrade de la JURA S8, la un espressor manual.
Fac 1-2 cafele pe zi, de obicei cu lapte. (flat white, cappuccino, latte).

Am si un Moccamaster si o rasnita Baratza Encore.
Poate ar fi ok rasnita si ajunge sa cumpar doar espressorul?

Bugetul este de 5000-6500 Lei.

Vreau sa fac acest upgrade in speranta sa obtin o cafea ca de la coffee shop. JURA face cafea destul de amara si spuma nu e wow.
(Stiu ca conteaza si calitatea cafelei, rasnita, etc)

Aveti o recomandare?

Reply
Dacă bei cu lapte mergi pe varianta DB Lelit Elizabeth,SH DB Bianca sau Lelit Mara X
Prajitor GENE CBR 101, Lelit Mara X, Eureka XL, Lelit 41TEM, Lelit 0433MMI

Reply
Ce cafea folosesti? Si ce cafea de la ce Coffee shop este etalonul?
Sigur scoti tot ce se poate de la Jura ala (care totusi nu e ultima plasticarie de 1000-1500 lei cu burrs de ceramica)? 
Daca n-ai facut deja, eu zic sa faci si o incercare cu cafea buna prajita pentru automate (de ex, Yume, Mabo, Dropshot stiu ca au), eventual cu indicatiile de aici:
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid143543
Posibil totusi sa obtii ceva acceptabil, versus "inca atatia bani dati" + Encore, care e totusi o rasnita de brew.

Reply
(17-11-2021, 14:24)zmolk Wrote: Ce cafea folosesti? Si ce cafea de la ce Coffee shop este etalonul?
Sigur scoti tot ce se poate de la Jura ala (care totusi nu e ultima plasticarie de 1000-1500 lei cu burrs de ceramica)? 
Daca n-ai facut deja, eu zic sa faci si o incercare cu cafea buna prajita pentru automate (de ex, Yume, Mabo, Dropshot stiu ca au), eventual cu indicatiile de aici:
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid143543
Posibil totusi sa obtii ceva acceptabil, versus "inca atatia bani dati" + Encore, care e totusi o rasnita de brew.

Multumesc, o sa citesc mai exact threadul.

Am folosit si cafea Yume. In rest am mai luat de la BOB Coffee Lab, The Barn, am incercat mai multe.

O cafea buna la Bucuresti (eu sunt din Timisoara) am baut la Sloane si la Two Minutes de exemplu. Cam ala este etalonul. Probabil ca nu pot sa obtin asa ceva acasa, dar macar sa fie in zona Smile

(17-11-2021, 13:44)lig76ct Wrote: Dacă bei cu lapte mergi pe varianta DB Lelit Elizabeth,SH DB Bianca sau Lelit Mara X

Multumesc!  Cred ca imi place Mara X. Se incadreaza in buget daca este asta: 
https://www.cel.ro/expresoare-espressoar...wNzQmNA-l/

Reply
da, nu poti bea la jura cafea cum ai baut la Sloane sigur...
Lelit MaraX | DF64 | Timemore Black Mirror 
Past: Lelit PL81T Grace

Reply
(17-11-2021, 14:45)untonia Wrote: Multumesc!  Cred ca imi place Mara X. Se incadreaza in buget daca este asta: 
Se incadreaza si mai bine daca il iei de aici: https://www.espressoman.ro/black-friday/ 

Dar trebuie si rasnita. Asa ca ori tai din espressor sa incapa si ea, ori tai de la altceva ca sa cresti bugetul.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(17-11-2021, 15:04)Mihai L Wrote:
(17-11-2021, 14:45)untonia Wrote: Multumesc!  Cred ca imi place Mara X. Se incadreaza in buget daca este asta: 
Se incadreaza si mai bine daca il iei de aici: https://www.espressoman.ro/black-friday/ 

Dar trebuie si rasnita. Asa ca ori tai din espressor sa incapa si ea, ori tai de la altceva ca sa cresti bugetul.

Da, multumesc. Probabil ca merita oferta asta:

Lelit MARA X + rasnita MACAP M42M (blk sau dark silver) – 6700 lei + nivelator inox sau latiera cadou (optional kit wood 350 lei)

...doar ca momentan inca incerc sa vand Jura-ul

Reply
Ca o precizare, acest gen de espressoare sunt semiautomate. Manualele sunt cele cu levier, la care presiunea nu este facuta de o pompa ci de apasarea umana, iar semiautomatele sunt cele in genul celui dorit de tine, unde avem o pompa ce face presiunea. 
Nu mai stiu cum sunt modele din prezent dar Jura nu permiteau scoaterea grupului si curatarea interioara, ceea ce ducea la acumulare de mucegai. Tipul de la service-ul de langa Mega Mall spunea ca a gasit si viermi, nu neaparat in marca asta, nici nu conteaza care. Dar automatele sunt depozite de umiditate, praf de cafea, uleiuri etc si fiecare trebuie sa isi asume o curatare la service destul de des ca sa doarma linistit. Si bineinteles sa se impace cu ideea ca sunt praf in espresso, fara legatura cu ce se bea pe la cafenelele de specialitate.

Legat de vanzare la SH s-ar putea sa fie mai dificil in perioada asta cu atatea cumparaturi de black friday / sarbatori. As recomanda sa il cureti total la un service si a il pui in conservare pana undeva in ianuarie, ca sa poti obtine un pret mai ok.

Apropo de Macap, din ce am auzit de la Host se pare ca isi vor retrage multe modele si vor ramane cu unul singur pentru home useri, nu stiu exact de ce. Deci M42M cel mai probabil nu va mai aparea niciodata in afara de cele din prezent de la importator. Mie imi pare rau, M42M cel putin chiar era o rasnita ok pe 58mm, la fel si M2M pe 50mm (parca 1400 costa)
#Lelit Bianca V3 #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #K30 

Reply
(17-11-2021, 15:50)untonia Wrote:
(17-11-2021, 15:04)Mihai L Wrote:

Da, multumesc. Probabil ca merita oferta asta:

Lelit MARA X + rasnita MACAP M42M (blk sau dark silver) – 6700 lei + nivelator inox sau latiera cadou (optional kit wood 350 lei)

...doar ca momentan inca incerc sa vand Jura-ul
Cu Lelit Mara X și Macap M42M este o alegere bună,eu dețin Macap M42M nu este o râșnița WOW dar nici slabă mai ales în privința fiabilități este very strong, succes!!
Prajitor GENE CBR 101, Lelit Mara X, Eureka XL, Lelit 41TEM, Lelit 0433MMI

Reply
A aparut un MaraX la vanzare pe forum, daca vrei o varianta sa te incadrezi mai usor.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Mai poți examina la Barshaker.ro pachetul Bezzera BZ10 cu râşniță Eureka Mignon Instantaneo.

https://barshaker.ro/Espressoare-si-Auto...ra-BZ10-PM
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
(17-11-2021, 16:59)Lyvyoo Wrote: Ca o precizare, acest gen de espressoare sunt semiautomate. Manualele sunt cele cu levier, la care presiunea nu este facuta de o pompa ci de apasarea umana, iar semiautomatele sunt cele in genul celui dorit de tine, unde avem o pompa ce face presiunea. 
Nu mai stiu cum sunt modele din prezent dar Jura nu permiteau scoaterea grupului si curatarea interioara, ceea ce ducea la acumulare de mucegai. Tipul de la service-ul de langa Mega Mall spunea ca a gasit si viermi, nu neaparat in marca asta, nici nu conteaza care. Dar automatele sunt depozite de umiditate, praf de cafea, uleiuri etc si fiecare trebuie sa isi asume o curatare la service destul de des ca sa doarma linistit. Si bineinteles sa se impace cu ideea ca sunt praf in espresso, fara legatura cu ce se bea pe la cafenelele de specialitate.

Legat de vanzare la SH s-ar putea sa fie mai dificil in perioada asta cu atatea cumparaturi de black friday / sarbatori. As recomanda sa il cureti total la un service si a il pui in conservare pana undeva in ianuarie, ca sa poti obtine un pret mai ok.

Apropo de Macap, din ce am auzit de la Host se pare ca isi vor retrage multe modele si vor ramane cu unul singur pentru home useri, nu stiu exact de ce. Deci M42M cel mai probabil nu va mai aparea niciodata in afara de cele din prezent de la importator. Mie imi pare rau, M42M cel putin chiar era o rasnita ok pe 58mm, la fel si M2M pe 50mm (parca 1400 costa)

Wow, multumesc mult pt sfaturi. Sunt la inceput si sunt foarte utile. Smile
(Nu pot sa cred, ce rau arata Jura-ul din video in interior.)

(17-11-2021, 19:24)Mihai L Wrote: A aparut un MaraX la vanzare pe forum, daca vrei o varianta sa te incadrezi mai usor.

Mersi, verific!

(17-11-2021, 22:46)baloozzy Wrote: Mai poți examina la Barshaker.ro pachetul Bezzera BZ10 cu râşniță Eureka Mignon Instantaneo.

https://barshaker.ro/Espressoare-si-Auto...ra-BZ10-PM

Multumesc!
Chiar ma uitam la Bezzera BZ10 pe Barshaker,  inainte sa ajung aici pe forum. M-am gandit asa random ca poate este bun Smile)

Doar ca acuma nu stiu care-i mai bun dintre Bezzera BZ10 si Lelit Mara X? Hmmm...

Reply
Pentru un utilizator de aparat automat cum am fost și eu este ceva normal să privească mai mult spre aparat decât spre rasnita.
Deși toată lumea spune că rasnita este piesa centrală, probabil până nu dai cu capul singur nu te trezești.
Trecerea de la un automat care făcea totul la o apăsare de buton la un aparat capabil espresso nu este deloc ușoară.
Când eu am decis să fac saltul soția mea nu a vrut să se despartă de frumosul automat. Acum însă este foarte încântată de ce are în ceașcă.
Însă, părerea mea este că dacă se optează pentru un aparat superior fără o rasnita suficient de capabilă o să se culeagă o mulțime de frustrări. Poate este mai bine să se coboare pragul la aparat și să se urce la rasnita.
Eu unul sunt la început și aici sunt suficienți colegi mult mai experimentați care ar putea da sfaturi cu adevărat valoroase.
Crem One 2B VP PID WTN, Bentwood Vertical 63, Fiorenzato AllGround, Kinu M47 Phoenix, Felicita Arc, IMS. Anterior: Lelit PL042TEMD

Reply
buna ziua, cam aceeasi problema am si eu, 
doresc sa mi cumpar un espressor pentru acasa la mine , in principiu doar pentru facut espresso

am reusit sa vorbesc cu o doamna de pe sitetul lelitespresso si mi a recomandat LElit 42 Temd spunandu -mi ca

pentru un incepator ca mine e ok, iar daca doresc sa fac si capuncino ori alte late-uri pot sa mi iau separat aparat de

spumare.

As dori sa mi spuneti daca imi recomandati acest aparat, ori trebuie sa mi achizitionez altceva.
din cate am vazut Lelit 42 Temd are si rasnita.

Reply
Înainte întreabă aici: Lelit PL41TEM plus o rasnita separata (eventual un Kinu, dacă bugetul permite).
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
Daca ai 2800 de PL42TEM ai si 3500 pt un pachet 41TEM + G-iota DF64.
Cel mai bine este ca rasnita sa fie separata si construita solid. Modul de preparare este identic comparand espressoarele semiautomate cu rasnita incorporata si cele cu rasnita separata, iar spatiul ocupat pe blat nu e neaparat mult mai mare. Spre exemplu in varianta 41TEM + 43MMI spatiul este aproape identic versus PL42TEMD, iar in pereche cu G-iota mai intervin poate vreo 5cm in plus.
#Lelit Bianca V3 #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #K30 

Reply
Salut!

Va multumesc mult pentru raspunsuri si sfaturi. A fost de mare ajutor.
In weekend am avut mai mult timp sa fac research si am hotarat sa maresc bugetul, chiar daca inseamna ca va trebui sa mai astept putin. Vreau sa cumpar Lelit Bianca.  

SI: pentru ca m-am uitat la prea multe reviewuri, m-au spalat pe creier, si imi doresc La Marzocoo Linea Mini, doar ca sunt prea saraca Smile)

...e bun si Lelit Bianca Wink

Reply
Este o bianca SH de vânzare pe forum, la un preț ok.

Utate pe secțiunea Marketplace.

Este o mașină super.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
Sunt mai multe sh de vanzare

Reply
@untonia eu ti-as recomanda sa mergi pe un Bianca SH. Sari niste etape din invatarea "fortata", dar eu zic ca te ajuta super mult si mai de long shot asa, pentru ca vei putea testa mai multe si sa iti da o curba de invatare mai mare.

Eu iti pot spune din experienta mea cu Mara X de exemplu, e foarte bun espressorul si un HX extraordinar, dar faci un compromis la partea de temperatura si o sa te supere pe viitor, plus ca daca zici ca iti place sa bei cu lapte, atunci la Bianca ai o teava de frotare mult mai buna. Dar asta vine si cu un cost in plus, care tine doar de tine sa-ti dai seama daca merita.

Sincer, depinde super mult de ceea ce cauti tu. Daca simti ca vrei ceva wow si sa inveti cat mai multe despre cafea, asta insemnand si espresso fara lapte unde sa te joci cu temperatura si profilarea pe care Bianca o ofera, atunci Bianca SH e o idee super buna.

Eu in locul tau as merge pe Mara X SH, si ai unul acum de la colegul @alchemist pe marketplace, care are si senzor de temp instalat deja, iar ca rasnita ai putea ramane cu ce ai momentan sau poti sa faci pereche cu o Eureka Specialita, care e foarte buna.
Pentru lapte o sa fie mega fain si cu o cafea super buna langa, o sa si intreci niste coffee shop-uri.

Sper sa te ajute. Spor Smile
Lelit Bianca V2, Niche Zero, Comandante MK4, Kinu M47 Phoenix, Acaia Lunar, Felicita Incline, Ikawa Home 100
Ex: Lelit Mara X, PL41TEM, Ascaso i-mini

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)