robo374 24x576 Wrote:...Se gaseste de cumparat vreun sistem din asta in care termometrul nu e conectat direct pe grup ci are o prelungire ? Sau se poate confectiona cumva ?
robo374 Wrote:De adaptor este loc acolo, de termometru nu este, ca nu as putea sa il citesc :))
inteleg ca ai grup E61, dar e mascat cumva?
asta ca sa ramanem in topic... merita oricum sa precizezi, eventual o poza...
pentru ca am lucrat ani de zile cu senzor omega si adaptor eric, apoi mi-am cumparat, tot de la eric, un termometru si le schimbam de cateva ori pe zi, in acelasi adaptor montat pe grupul E61,
imi permit sa-ti dau un sfat: cumpara originalul! dar de la Eric Svendson!
aici e
o lista de preturi din situl lui Eric, inclusiv adrese de contact;
iti dai seama ca nu lucrez pentru el si sunt din cei cu permanente probleme de resurse bani, dar mereu voi dori altora, ca si mie, fiabilitatea si performanta pe care o poate da calitatea unui produs!
varful tijei senzorului trebuie pozitionat intr-un punct anume si adaptorul Eric mi-a permis sa pozitionez fie termometrul, fie senzorul termocuplului, in cateva zeci de sec., cu precizia ceruta;
tot datorita acestei flexibilitati in montare, imi era usor sa modific pozitia varfului senzorului, ca sa constat citiri mult diferite si deci erori care dadeau peste cap intelegerea a ce se petrece acolo, plus, colateral, compromiterea multor shoturi!
daca iti place partea tehnica, poti sa iei un datalogger si un senzor termocuplu tip K si sa lucrezi cu un laptop, cu vizualizarea temperaturilor si a profilelor de temperatura;
sau macar un instrument de masura pe care sa-l poti calibra pentru termocuplul ce la-ai cumpara de la Eric; sau local etc.
insfarsit, se poate pune senzorul imperechiat cu un PID, pe post de afisaj digital, dar asta presupune putin DIY;
dar atentie la compatibilitatea/imperecherea intre tija senzorului si adaptorul de grup!
de unde si recomandarea mea cu sursa unica Eric: ceea ce-ti livreaza e calibrat si compatibil 100%;
apropo de 'se gaseste de cumparat', oferta Eric din link-ul de mai sus include si alternative: un instrument de masura si datalogger, sau un PID, care pot fi combinate cu un senzor cu tija de 1/8" - cazul fericit fiind senzorul Omega oferit de el; dar toata povestea poate urca bine spre, sau peste 200$
opinia mea este ca termometrul Eric poate fi folosit pentru informare, dar
nu e ceva convenabil, daca se vrea
a se controla, sau macar vizualiza
in timp real extractia! de fapt, e suficient sa determinam momentul lansarii unui shot, pentru a obtine o anumita temperatura de extractie, in conditii de liniaritate si consistenta, a profilului de temperatura;
si e important de inteles ca exemplele clasice ale lui Eric, pe Anita lui de demult (nu stiu daca e actualizata/diversificata documentatia) sunt inaplicabile pe masinile mai noi, mai inerte termic (tip mixer);
eu am folosit cu succes - zic - alte puncte de masura in masina, pentru a ma orienta in
revenirea termica a masinii pentru urmatorul shot, cum ar fi, tubul de iesire termosifon, imediat langa HX;
si, cum am mai scris in ultimul timp, o masina HX de casa, poate fi controlata si fara masurarea cu aparate a temperaturii in grup, cunoscand si respectand timpul de revenire pentru shot si de intrare in
full idle;
SIM78 Wrote:Gen: Termometru Ikea, da îți trebuie adaptor.
nu stiu daca termometrul ce-l indici este cu senzor termocuplu;
si atentie, intre
adaptorul din grup si
tija senzorului trebuie sa fie perfecta potrivire;
presiunea si apa fierbinte din interiorul grupului...
la combinatia Eric, diam tijei e de 1/8 inch, adica
3,175 mm
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)