Hello There, Guest! Login Register


Gaggia Classic

#1
Salut,
Din start o sa va zic că nu sunt mare cunoscător intr-ale espresso making și s-ar putea sa folosesc termeni aiurea dar sper sa mă fac înțeles.
Am o Gaggia Classic, da' clasic rău Smile adică e din 2001. Ne-a servit cu conștiinciozitate până acum fără prea mari eforturi din partea noastră.
Doar că ieri a decis să-și ia o binemeritată pauza.
Ce se întâmplă:
După ce a funcționat corespunzător la prima șarjă de espresso, dintr-o dată (după ce am auzit un click suspect în interior) nu a mai curs apa fierbinte pe duza principala (v-am zis că nu mă pricep Wink, ci apa curge pe un țumburuș înapoi în tank-ul de alimentare cu apa.
Practic, nu mai curge deloc apa.
Am incercat sa fac testul să văd dacă e pompa de apa defecta și nu pare a fi acolo buba. Cu butonul apăsat, apa iese cu putere pe ștuțul la care faci laptele.
Am citit că ar fi solenoid valve.
Dar azi dimineață, pe răcoare, am reușit să fac prima cafea dar la a doua pe la jumătatea procesului s-a auzit iarăși click-ul blestemat și block total.
Ce-are fraților de nu mai vrea sa ne bucure diminețile ?
Doamne-ajută la toată lumea !
 
Reply
#2
Are un opv. Cel mai probabil arcul e destul de încărcat de calcar. Ți-aș recomanda sa ii faci o decalcifiere dar dacă ai prea mult calcar riști sa îl infunzi de tot. Bănuiesc ca dacă ar fi fost valva solenoida cu 3 cai ți-ar fi aruncat apa în tava și nu înapoi în rezervorul de apa. Nu cred ca are multe piese, dacă nu e nimic rupt înăuntru ar trebui sa îl dregi ușor.

Ai putea încerca să folosești o soluție de decalcifiere: 50g sare de lămâie + 200ml dr apa (sau mai mult dacă o vrei mai puțin acida).

Pui apa în rezervor, dai drumu sa între apa în boiler și îl lași vreo 30min. Apoi încerci sa îl scoți, poți începe prin duza de abur sa eviți inundarea valvei cu 3 cai. La a doua sarja poți încerca să scoți apa prin grup.

După ce ai terminat umplii vasul cu apa și repeți procedura pana nu mai simți acru în apa (chiar ieri am făcut asta și la un latte am branzit laptele, încă mai era acid citric in boiler)

Spor.

PS. Vreau sa precizez faptul ca exista riscul sa îl infunzi dacă are mult calcar și se disloc bucăți mari care blochează orificiile mici. Nu știu cât de întretinut e sau ce apa folosești. Asa ca, ai grija.

Faptul ca nu mai curge deloc e tare dubios. Cu opv-ul deschis tot ar fi trebuit să mai iasă ceva prin grup.

Când pornești shot-ul auzi valva deschizându-se? Auzi fix același lucru atunci când nu mai merge? Posibil sa se fi dus și bobina dar nu prea ar putea explica inconsistenta comportamentului.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 | Past: Ascaso I-STEEL 1
 
Reply
#3
Mulțumesc frumos ptr sfaturi. Am făcut o decalcifiere cam similară în procedură cu ce-mi zici și tu. A mers excelent și părea că totul e ok. Asta până la partea de clătire unde dintr-o dată s-a oprit. Și nu mai curge deloc apa prin grup.
Până la momentul in care s-a blocat, totul funcționa perfect.
Clarifică-mi un pic "opv" ăsta, te rog. După ce ar trebui să mă uit mai exact ?
P.S. Ca sa fiu și mai detaliat ( nu știu dacă ajută sau nu la diagnosticare), am observat că în mod normal procesul de brew are niste sunete distincte. După ce apăs butonul cu ceșcuța de cafea se aude un zgomot ceva mai "deschis" apoi un zgomot ceva mai înfundat exact când începe cafeaua să iasă. Ei bine, acum nu mai apare zgomotul "deschis" ci doar sunetul înfundat dar fără cafea Sad
Mulțumesc
 
Reply
#4
Dacă nu curge absolut deloc pare sa fie electrovalva. Numai aia ți-ar putea închide complet apa. Și dacă îți închide înseamnă că bobina nu e alimentata sau nu funcționează cum trebuie.
Over Pressure Valve e o piesa cu 3 capete (la unele Gaggia era fixata fix la întrarea în boiler iar unul din capete are unfurtun ce îți arunca surplusul de presiune înapoi în rezervorul de apa.
Dacă s-ar bloca pe deschis ai pierde presiunea grup dar tot ar curge
Dacă se închide brusc, fie alimentarea este opturata complet, fie bobina merge defectuos, fie nu mai e alimentata.

Cu un aparat de măsură poți afla partea cu alimentarea.
Ți-aș recomanda sa vorbești cu cineva sa ii faci o revizie. Nu ar fi mult și avem destui meșteri pe forum

Zgomotul înfundat e dat de amorsarea pompei și înseamnă că împinge apa corespunzător doar ca traseul dintre grup și pompa e opturat undeva (cum bănuiai e posibil sa fie electrovalva)
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 | Past: Ascaso I-STEEL 1
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)