Espressoman infocat
Posts: 72
Joined: Oct 2020
Dâmbovița
Urmeaza sa fac un upgrade la rasnita si imi doresc un mic studiu de piata inainte :D
Voi dintre G-iota DF64 Single Dose (cutite plate 64 mm), Macap M42M Stepless (cutite plate 58mm) si Rasnita EUREKA SPECIALITA 15BL (cutite plate 55mm) ce alegeti si care sunt considerentele?
Incep eu:
- As merge pe G-iota fiind foarte bine promovata pe forum dar ar exista un risc pentru ca nu stim cum se comporta in timp (1-3 ani).
- La Eureka imi place ideea de timer de rasnire. Probabil as scurta timpul de preparare cu 15-30 de secunde.
- Macap M42M Stepless are cutite cu 2mm mai mari decat Eureka dar timer de rasnire putin mai greu de folosit. Totusi, se poate adapta usor la single dose.
Lelit MaraX | Eureka XL
#PL43MMi
#PL81T Grace | Ascaso
Fără zahăr
Posts: 1.011
Joined: Oct 2019
București
Dacă poți, așteaptă să desfacă un coleg mai experimentat G-iota. Dacă arată bine înăuntru, cam asta ar fi alegerea cea mai bună pt. single dosing. Mă rog, ar merge făcute și niște teste de cuplu, ca să fim siguri că duce și cafea mai verde.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
Reprezentant Barshaker.ro
Posts: 1.418
Joined: Jun 2013
Oradea
Cel mai important este diferenta de workflow, DF64 este o rasnita strict SD celalte doua sunt on-demand.
Trebuie utilizate total diferit, aici trebuie sa vezi cum il pot intregra in workflowul tau actual.
--Only God Can Judge Me--
Espressoman infocat
Posts: 72
Joined: Oct 2020
Dâmbovița
03-02-2021, 12:54
(This post was last modified: 03-02-2021, 12:56 by Okta43.)
(03-02-2021, 12:42)MyR Wrote: Cel mai important este diferenta de workflow, DF64 este o rasnita strict SD celalte doua sunt on-demand.
Trebuie utilizate total diferit, aici trebuie sa vezi cum il pot intregra in workflowul tau actual.
Workflow:
- Pornesc aparatul si il las la incalzit 20-25 minute;
- Cantaresc cafeaua, o pun in rasnita si o scot intr-un paharel dupa care o mut in portafiltru, ma ocup de prepararea puck-ului.
- Trag shotul si fac curat.
- Reiau primii 3 pasi pentru inca un shot.
- Comut in mod abur, astept sa ajunga la temperatura si frotez doua latiere de 35cl.
- Mentenanta espressor si poweroff.
Lelit MaraX | Eureka XL
#PL43MMi
#PL81T Grace | Ascaso
Reprezentant Barshaker.ro
Posts: 1.418
Joined: Jun 2013
Oradea
(03-02-2021, 12:54)Okta43 Wrote: (03-02-2021, 12:42)MyR Wrote: Cel mai important este diferenta de workflow, DF64 este o rasnita strict SD celalte doua sunt on-demand.
Trebuie utilizate total diferit, aici trebuie sa vezi cum il pot intregra in workflowul tau actual.
Workflow:
- Pornesc aparatul si il las la incalzit 20-25 minute;
- Cantaresc cafeaua, o pun in rasnita si o scot intr-un paharel dupa care o torn in portafiltru.
- Trag shotul si fac curat.
- Reiau primii 3 pasi pentru inca un shot.
- Comut in mod abur, astept sa ajunga la temperatura si frotez doua latiere de 35cl.
- Mentenanta espressor si poweroff.
Un forkflow de tip SD ca la carte, daca asa esti obisnut atunci DF64 va fi cu siguranta un upgrade mare. Am si eu un PL43MMi dar retentia pare sa fie prea mare pentru SD daca schimbi cafeaua des :)
--Only God Can Judge Me--
Espressoman infocat
Posts: 126
Joined: Apr 2017
Bucuresti
Cutite plate de 64 are si Lelit PL72, dar nu este dedicata SD; chiar daca nu este promovata/preferata pe forum, are avantajul ca este o rasnita bine facuta, motorul "duce", si si-a demonstrat fiabilitatea/calitatea pieselor si constructiei pana acum.
Lelit PL72 William, Lelit PL92T Elizabeth, Kinu Phoenix
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 14.106
Joined: Feb 2015
Craiova
Nu as numi buna promovare extazul care inconjoara aceasta rasnita inca nerodata de maini de espressoman.
Nici macar nu este clara finetea si plaja reglajului, dupa cum poti constata in discutiile din topicul aferent.
De exemplu se stiu mult mai multe despre alta rasnita aparuta tot in perioada asta si care inca nu a fost livrata, ma refer la Arco. Acolo producatorul a furnizat informatii mai multe decat am avut parte la orice model inainte de lansare.
Despre Iota... stim cam tot atat cat despre G, punctul G ;)
Bun nume si-au ales... :)
Espressoman infocat
Posts: 209
Joined: Oct 2017
Sibiu
Probabil entuziasmul e mai mare pentru ca potentialul uneir rasnite sd, inclinata, cu cutite plate de 64 -eventual chiar ssp- e mai mare decat potentialul conicelor de pe arco, indiferent de cat de buna va fi realizarea.
Anyway, vroiam sa pun o intrebare probabil prosteasca. Daca inclini o rasnita clasica, de exemplu k30 -pur si simplu pui ceva dedesubt in spate ca sa stea inclinata- se intampla ceva special? o apropie cumva de o inclinata de asta? banuiesc ca s-a incercat, care au fost rezultatele?
ECM Synchronika cu robinet, DF64V + SSP, M47, ECM S-automatik 64
in trecut: df64, K30, Vario Home, Bezzera BB005, si Bezzera Mitica Top
Espressoman infocat
Posts: 401
Joined: Jul 2012
Timisoara
Teoretic inclinatia ajuta la retentie dar Levercraft Ultra nu este inclinata iar la testul lui Hoffmann a aratat ca nu este cu nimic mai prejos decat cele inclinate.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc
Espressoman infocat
Posts: 227
Joined: Mar 2018
Deva
03-02-2021, 20:46
(This post was last modified: 03-02-2021, 20:47 by IndreiR.)
Rasnitele clasice cu cutite plate nu sunt recomandate in SD din cauza retentiei si a faptului ca pe finalul rasnirii dozei se intampla acel efect de popcorning care produce o macinatura neuniforma. In afara de faptul ca aceste rasnite scumpe rezolva problema retentiei cu ce ajuta in eficientizarea procesului de rasnire? Banuiesc ca si la acestea se intampla acelasi efect de popcorning pe final.
Si aici ma refer la EG1, Lagom, Monolith, Levercraft Ultra
Espressoman de import
Posts: 1.088
Joined: Oct 2017
București
La Logom P64 poti sa vezi ca nu au nevoie de capac. Acolo cred ca efectul poc-corn se rezolva prin viteza de rasnire mai mica.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 14.106
Joined: Feb 2015
Craiova
Incercati sa faceti un efort de imaginatie sa va inchipuiti in rolul unei boabe, si ca sunteti in mijlocul unor cutite plate... asezate orizontal ;)
Daca nu sunt alte boabe deasupra care sa va apese, ce forte v-ar putea determina sa intrati intre cutite ?
Nu va repeziti cu raspunsul forta centrifuga, pentru ca aceea apare doar cand boaba este antrenata si a intrat in miscarea de rotatie. Atata timp cat este in gaura centrala boaba nu are nici un motiv sa intre la taiere.
La conice treaba e simpla, boabele intra intre cutite ca le atrage mama Terra.
La plate, dupa ce s-a golit hopper-ul si a ramas un singur strat de boabe in mijloc, fara nici o apasare deasupra, incepe tzopaiala.
Puteti vizualiza foarte sugestiv fenomenul daca aveti acasa popcorn. Ia puneti doar cateva boabe, sa vedeti cum le arunca afara vartejul rotitor de aer cald... pana nu turnati strat consistent de macar 2-3 boabe, care sa acopere complet fantele prin care iese aerul cald, nu le convingeti sa stea acolo si sa se invarta frumos pana fac poc.
Si acum puteti judeca mai clar ce schimbare produce inclinarea cutitelor... descompunerea fortelor, apare o componenta gravitationala care duce boabele la vale pe tobogan in directia inclinarii... drept intre cutite.
Espressoman Administrator
Posts: 12.820
Joined: Mar 2012
Bucuresti
La rasnita G-iota cutitele plate sunt oblice. Apare efect de popcorn ca si la manuala Kinu de altfel, nu prea poti evita asta dar e ceva mai putin pronuntat. Spre exemplu am uitat sa pun capac / tamper / burduf in functie de situatie si la DF64 si la MAcap. Am recent in minte ca la DF64 am ajuns deja la jumatatea rasnirii pana am gasit burduful si nu nu aveam decat o boaba pe blat. La Macapul unui prieten stiu ca i-am facut numai boabe pe masa. Constatarea nu are valoare stiintifica :) dar cel mai probabil o pereche de cutite inclinate ajuta.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 14.106
Joined: Feb 2015
Craiova
Sincer, eu n-am inteles niciodata de ce platele nu se monteza DOAR vertical, ca la EK43... e la mintea ... boabei... ca sa te bazezi pe forta centrifuga ca sa circule macinatura este o loterie.
Si acum vine unu si inclina masina un pic si toata lumea pica pe spate...
Espressoman Administrator
Posts: 12.820
Joined: Mar 2012
Bucuresti
EK43 are feeder, adica ofera cutitelor exact atata mancare cat este programat si in ritmul impus de acele deschideri ale sale
Dar stiu ce zici, teoretic asa ar trebui sa fie cutitele rasnitelor plate, verticale sau cat mai oblice. Sa vedem cat va costa Chamy de la Macap, prin primavara
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman infocat
Posts: 209
Joined: Oct 2017
Sibiu
Frati espressomani! repede! unde patentam ideea?
ECM Synchronika cu robinet, DF64V + SSP, M47, ECM S-automatik 64
in trecut: df64, K30, Vario Home, Bezzera BB005, si Bezzera Mitica Top
Espressoman Administrator
Posts: 12.820
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Incearca si cu un heat gun sa inmoi suportul cutitelor iar cu ciocanul de 10kg sa le deviezi oblic
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Aero...
Posts: 4.477
Joined: Jan 2013
Bucuresti
(03-02-2021, 23:07)renatoa Wrote: Sincer, eu n-am inteles niciodata de ce platele nu se monteza DOAR vertical, ca la EK43... e la mintea ... boabei... ca sa te bazezi pe forta centrifuga ca sa circule macinatura este o loterie.
Si acum vine unu si inclina masina un pic si toata lumea pica pe spate...
Din ratiuni constructive, cel mai probabil.
Cele cu ax vertical au amprenta mai mica, transmisia e scurta, cutitul se monteaza pe axul motorului. Un EK43 pe blatul din bucatarie a stins “lumina”.
Iar forta centrifuga exista cu siguranta cand porneste motorul sa se invarta. Iar pentru cele standard, care nu sunt SD, presiunea boabelor din hopper impinge permanent cafeaua spre iesire.
Bezzera Aria, PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono