(12-09-2020, 09:48)Blackmamba Wrote: Salut,
Am citit si urmarit pe YTB mai multe tehnici pentru French press si nu-mi dau seama unde gresesc. Am senzatia ca imi iese acra cafeaua.
Folosesc un Kinu Phoenix, intre 3.5 -5, raport cafea-apa 1/16g, apa filtrata la 85-90grade, 4 minute brew.
Am incercat cu doua cafele diferite de la Guido, diferite setari si tot acra mi se pare. Mi-a iesit cafea mai buna cu niste boabe de la DonCafe
Cu amarala, n-am neaparat o problema, dar acreala sau aciditatea nu-mi place deloc.
Ce as putea sa schimb sau unde gresesc?
Salut.
Am luat de la Guido vreo 4-5 sortimente de-a lungul anilor si toate au fost niste acrituri sinistre.
Ultima oara(jur!) can am trecut pe acolo l-am rugat pe vanzator sa imi dea ORICE vrea el numai acra sa nu fie...si am plecat cu Brazilia Sertazinho care era acra cand se racea chiar daca infuzam cafeaua imediat dupa clocotire: am ramas cu impresia ca oamenii de acolo pur si simplu nu mai inteleg cuvantul "acru" sau aleg sa il ignore.
Eu folosesc ratia de 1/12,5 sau 2 grame cafea la 25 ml apa calda iar temperatura de infuzare e undeva in jurul valorii de 90-92 grade cu cele minim 4 minute de infuzie. Daca vreau sa beau cafea cu mai putina cofeina, pur si simplu o infuzez un timp mai scurt, 1-2 minute.
Prepararea o fac intr-un ibric - am 3 capacitati functie de cata cafea prepar, ~220 / 450 / 700 ml si urmaresc sa am suprfata in care torn cafeaua macinata empiric egala cu jumatatea fundului ibricului - fara preinfuzare si alte complicatii. Am avut si termometru pe care l-am folosit vreo 2 saptamani cu care am invatat ca dupa fierbere apa ajunge la 90-92 grade - desigur aici cantitatea face diferenta - dupa 2 minute de repaus pe acelasi ochi de aragaz.
Tot din experienta acumulata cu cafea proaspat prajita am invatat ca acreala se mai domoleste scazand granulatia si marind temperatura.
Inca ceva, dupa 50+ sortimente de cafea incercate de la aproape toate prajitoriile din Bucuresti si cateva din tara am renuntat sa mai cumpar in mod constant altceva decat cafea de Etiopia - dar NU Yrgacheffe - este singura care imi iese dulce, aromata si lipsita de acreala si scriu asta pentru ca informatia standard debitata de orice vanzator de cafea este ca "soiurile africane sunt cele mai acide" si asta m-a tinut departe de aceasta origine mai mult de 1 an.
La un moment dat, cu moralul la pamant si smaltul dintilor subtiat de acrelile pe care le incercasem mi-am calcat pe suflet si am luat prima Etiopia...
Spor!