Hello There, Guest! Login Register


French press

#61
Au mai fost unele foarte bune la Lidl; sticlă și metal; am unul la serviciu de doi ani. De atunci am mai văzut prese la Lidl o singură dată
Bodum sunt foarte bune și ele.
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#62
Mare filozofie nu e,la mine a murit pistonul,fiind din plastic dupa un timp lasa gust in cafea,acum filosesc un filtru in loc de french press.
 
Reply
#63
Pentru amatorii de cani cu pereti dubli au acum la IK@A de capacitate mare, 1 L
 
Reply
#64
Vreau sa achizitionez o presa franceza si as avea nevoie de un sfat privind gradul de macinare a cafelei cu rasnita kinu phoenix. Am inteles ca pe undeva la cinci ture?

M ar ajuta ca reper pentru viitoarele extractii.
Multumesc.
Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso.
 
Reply
#65
Salut,
Am citit si urmarit pe YTB mai multe tehnici pentru French press si nu-mi dau seama unde gresesc. Am senzatia ca imi iese acra cafeaua.
Folosesc un Kinu Phoenix, intre 3.5 -5, raport cafea-apa 1/16g, apa filtrata la 85-90grade, 4 minute brew.
Am incercat cu doua cafele diferite de la Guido, diferite setari si tot acra mi se pare. Mi-a iesit cafea mai buna cu niste boabe de la DonCafe
Cu amarala, n-am neaparat o problema, dar acreala sau aciditatea nu-mi place deloc.
Ce as putea sa schimb sau unde gresesc?
 
Reply
#66
Ce profil de prajire are cafeaua? Espresso sau filtru? Eu rasnesc la 5-5.5 pe phonix in conditiile in care la 1.7 macin pt cafflano si folosesc cam 7-9 g cafea la 100 ml apa tot 85-90 grade, timp 4.5 min. Si iese ok pe gustul meu. Nicidecum acra. Cafeaua e prajita profil esspresso.
Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso.
 
Reply
#67
(12-09-2020, 09:48)Blackmamba Wrote: Folosesc un Kinu Phoenix, intre 3.5 -5, raport cafea-apa 1/16g, apa filtrata la 85-90grade, 4 minute brew.
Am incercat cu doua cafele diferite de la Guido, diferite setari si tot acra mi se pare.

Eu cred ca acreala pe care o simti e din cauza combinatiei cafea prajita light + apa la 85 de grade. Incearca sa mai incalzesti apa aia un pic, pana pe la 94-95 de grade si daca iese tot acra atunci macina putin mai fin.
Rocket Appartamento || Vario Home, Kinu M47 || Hario V60, Aeropress, Kalita Wave || Accesorii Motta, Concept-Art, Tidaka
 
Reply
#68
(12-09-2020, 13:41)rob8402000 Wrote: Ce profil de prajire are cafeaua? Espresso sau filtru? Eu rasnesc la 5-5.5 pe phonix in conditiile in care la 1.7 macin pt cafflano si folosesc cam 7-9 g cafea la 100 ml apa tot 85-90 grade, timp 4.5 min. Si iese ok pe gustul meu. Nicidecum acra. Cafeaua e prajita profil esspresso.


Cafeaua de acum are profil de espresso. Pare light sau medium, cu siguranta nu e dark. Multumesc pt sugestii, mai umblu la reglaje. Daca merg la 5.5 pare sa isi pierda din corp si iese ca un ceai lung
 
Reply
#69
Atunci mareste doza de cafea si vezi ce iese. Nu umbla la rasnita deocamdata.
Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso.
 
Reply
#70
In prajire regula de baza este "keep beans moving".
Nu s-a inventat nca o metoda in care boabele sa stea fara sa se miste si sa se prajeasca. Nu corect...
Nu vad de ce la extractie ar fi diferit... Confused ce fenomen ar forta aromele sa iasa din graunti intr-o apa care sta...  Huh
De asta nu mi-a placut vreodata ce rezulta prin metoda asta de preparare... pe limba mea...
 
Reply
#71
Eu alternez aprox saptamanal metodele de preparare v60, aeropres, french press, in weekend caflano cu lapte spumat sau ibric.

Si la presa franceza ies cafele cu corp placut.  La toate metodele folosesc 7-10 g cafea la 100 ml apa la temp intre 80-90 grade functie de cafea. 

La presa franceza se extrage chiar daca sta apa datorita rasnirii grosiere. Eu fac o preinfuzie cu aprox 50 ml apa, amastec usor cat sa se desprinda de pe fund, apoi torn restul de apa, mai desprind usor de pe fund cafeaua, pun pistonul si astept 4-5 min, apoi apas pana la fund si torn in pahar.  Si se extrage bine. E o metoda care imi place. 

@Blackmamba incearca sa maresti doza de cafea, si apoi sa faci si preinfuzia de care ziceam mai sus, macinatura pare chiar fina la 3.5.

Si @bemihai a punctat bine. Guido prajesc mai light, sau cel putin anul trecut o faceau. Incearca si cu alte cafele. Nu are cum sa nu iti iasa.
Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso.
 
Reply
#72
(12-09-2020, 22:55)renatoa Wrote: ... Confused ce fenomen ar forta aromele sa iasa din graunti intr-o apa care sta...  Huh

Temperatura apei este fenomenul! Aceasta, de fapt, reprezinta o medie a energiei cinetice (energia "de miscare") a moleculelor. Cu cat aceasta este mai mare cu atat "intensitatea" moleculelor este mai ridicata atunci cand "lovesc" (in zona de contact) fractia de cafea macinata, facand ca acestea sa "difuzeze" in structura alveolara a cafelei unde aromele sunt "captive".

De aceea infuzia la 90gr.C dureaza cateva minute si la 15-20gr.C dureaza 6-8 ore (cold brew-ul)
 
Reply
#73
(13-09-2020, 00:12)rob8402000 Wrote: Eu alternez aprox saptamanal metodele de preparare v60, aeropres, french press, in weekend caflano cu lapte spumat sau ibric.

Si la presa franceza ies cafele cu corp placut.  La toate metodele folosesc 7-10 g cafea la 100 ml apa la temp intre 80-90 grade functie de cafea. 

La presa franceza se extrage chiar daca sta apa datorita rasnirii grosiere. Eu fac o preinfuzie cu aprox 50 ml apa, amastec usor cat sa se desprinda de pe fund, apoi torn restul de apa, mai desprind usor de pe fund cafeaua, pun pistonul si astept 4-5 min, apoi apas pana la fund si torn in pahar.  Si se extrage bine. E o metoda care imi place. 

@Blackmamba incearca sa maresti doza de cafea, si apoi sa faci si preinfuzia de care ziceam mai sus, macinatura pare chiar fina la 3.5.

Si @bemihai a punctat bine. Guido prajesc mai light, sau cel putin anul trecut o faceau. Incearca si cu alte cafele. Nu are cum sa nu iti iasa.


Multam pentru sugestii. Am marit doza la 9g, marit putin granulatia cu 0.2.5 si torn mai incet apa. Cred ca intr-adevar conteaza si preinfuzia. A iesit o cafea buna, nu am mai simtit acreala.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)