Dupa topicul dedicat cafelei baute in fiecare zi, era timpul si pentru cel al echipamentului. Incecati sa incadrati intr-o poza cam tot ce va ajuta zi de zi in obtinerea unui "espresso perfect".
*as fi postat eu primul dar e dezordine mare in bucatarie
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Liviu mi-a luat-o inainte cu acest topic pe care vroiam, sa-l propun mai demult cand am gasit pe alte forumuri postari asemanatoare. Ma apuca inima doar cand vedeam acele setup-uri...
(04-02-2015, 21:20)bogdan373 Wrote: ...cam asa arata la mine!
Ai curaj sa pleci de acasa si sa lasi chestia aia in priza?
Eu o scot mereu cand plec, mi-e teama de lucrurile chinezesti ieftine, poate sa aiba 10 semne CE ca tot mi-e frica...
Mi se pare mie sau boabele de cafea, la tine, stau intr-un recipient inchis ermetic? Boabele de cafea dupa prajire elimina CO2 si de aceea recipientele/ punjile speciale pentru cafea sunt prevazute cu o supapa de degazare care permite eliminarea CO2 dar nu si intrarea aerului.
Lelit Bianca V3// Compak E8 // Eureka Atom 64// Kinu m47 Phoenix // Cafflano Kompresso
History: Gaggia Classic, Isomac Venus, Eureka Mignon, Mazzer MiniE with SuperJolly burrs, Expobar Brewtus IV
(13-04-2015, 20:01)MANU Wrote: Mi se pare mie sau boabele de cafea, la tine, stau intr-un recipient inchis ermetic? Boabele de cafea dupa prajire elimina CO2 si de aceea recipientele/ punjile speciale pentru cafea sunt prevazute cu o supapa de degazare care permite eliminarea CO2 dar nu si intrarea aerului.
daca te-ai referit la recipientul meu de pastrare boabe nu este chiar ermetic intrucat nu este foarte calitativ, exista un flux din si in recipient, singura lui calitate e ca este din sticla...am in plan achizitionarea unui/unor recipiente mai serioase si totodata as vrea sa incep sa ma informez despre pastrarea boabelor, recunosc ca pana acum nu am acordat mare atentie
Gaggia Classic 2019 / Sage the Smart Grinder Pro / VST 15g / Motta
19-06-2015, 13:57 (This post was last modified: 19-06-2015, 13:57 by kum.)
Va rog sa nu radeti de rasnita mea. Initial voiam sa vopsesc bolul ala, apoi am renuntat la idee si am pus un scoci negru. Nu este estetic de loc, dar si daca-l dau jos acum, va arata si mai rau.
(19-06-2015, 13:57)kum Wrote: Va rog sa nu radeti de rasnita mea. Initial voiam sa vopsesc bolul ala, apoi am renuntat la idee si am pus un scoci negru. Nu este estetic de loc, dar si daca-l dau jos acum, va arata si mai rau.
Nu radem, dar nu inteleg ce te deranja la el inainte de al "scociui". Este bolul de dimensiune mare cu care vine rasnita, nu?
19-06-2015, 20:53 (This post was last modified: 19-06-2015, 20:54 by kum.)
Da, e bolul mare. Eu nu pun in rasnita doar cat rasnesc o data, ci putin mai mult. Si cum lumina, caldura si aerul grabesc procesul de invechire a cafelei, m-am gandit ca macar de lumina sa le mai feresc (boabele din ranita).
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
Interesant, nu stiam de chestia cu lumina ... si eu tin 100-200 grame de boabe in cos (de nevoie - Bezzera are nevoie de ceva greutata in cos ca sa rasnesca constant)
BTW: cei de la CoffeeMap tin - in magazinul lor din Dorobanti - boabele proaspat prajite in niste pungi mari (cred ca de 1- 1.5 Kg) din alea cu supapa dar care sunt complet transparente.
Da, asa fac toti folosesc pungi opace, chiar si cei de la CoffeeMap ambaleaza comanda in pungi opace, cele transparente le folosesc doar in magazinul lor fizic, probabil pentru expunerea boabelor de cafea....
(19-06-2015, 20:53)kum Wrote: ... cum lumina, caldura si aerul grabesc procesul de invechire a cafelei, m-am gandit ca macar de lumina sa le mai feresc ...
foarte adevarat;
ar mai fi de adaugat inca un factor ucigas de arome: umiditatea;
ca si oxigenul, distruge componentele aromate din cafea (prin hidroliza si oxidare...);
boabele proaspat prajite sunt evident foarte uscate, dar in cateva zile refac echilibrul de umiditate, care va lucra in continuare in defavoarea calitatii;
iar CO2-ul care se pierde - masura a invechirii boabelor - duce la scaderea efectului "espresso" - ca sa-i zic asa;
adica acid carbonic mai putin, PH mai ridicat, solubilitate mai scazuta pentru componente "gustoase" din particulele de cafea;
de unde si recomandarea de a deschide recipientul de cafea cat mai rar, iar depozitarea sa se faca in recipiente mai multe si mai mici; toate ermetice, sau cu supapa one way ;
CO2-ul e un aliat in lupta pentru pastrarea boabelor proaspete;
keep it away from excessive air, moisture, heat, and light -- in that order --