Welcome Back Log In Create Account

Flair 58

A incercat cineva filter 2.0 cu Flair 58?

Atentie, in comentarii, Scot Rao precizeaza ca a ramas la un BR de 1:3, ceea ce se poate face si cu Flair 58 fara un "refill". La un BR de 1:5, cat era initial, trebuia adaugata apa dupa ce se termina cursa levierului si ridicat din nou levierul.

In fine, rezultatele mi s-au parut foarte foarte bune si o sa experimentez in continuare.

E inca o utilizare super faina pt Flair 58.

Reteta e cam asa: apa la 90 de grade pt preinfuzie. La aparitia primelor picaturi, oprirea oricarei presiuni timp de 2 minute (sau mai mult). Dupa, un flow rate de 3 ml/s pana la BR de 1:3 si diluarea rezultatului dupa preferinta.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
Cam ce grad de râșnire? Aș putea să fac pe Rok asta, că iese ușor 1:3. Pe Flair 58 ai avantajul unei surse de căldură pentru cele două minute.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
Vezi in link-ul atasat textului. Ca grad de rasnire, intre espresso si filtru, mai degraba spre espresso. Da, la 2 min, probabil scade destul de mult temperatura. Dar poti incerca la Pavoni cu 10 grame, ca sa scoti 30, dar neaparat cu filtru de hartie sub puc si cu mesh deasupra, pt ca la 10 g, creste riscul de channelling.

Reply
(19-03-2023, 23:50)cradun Wrote: ...La aparitia primelor picaturi, oprirea oricarei presiuni timp de 2 minute (sau mai mult).
...
Dupa, un flow rate de 3 ml/s pana la BR de 1:3 si diluarea rezultatului dupa preferinta.

1. La Classic/Signature daca nu mai apas pe levier in momentul ala imi ejecteaza grupul, deci o presiune minimala trebuie sa mentin...  Confused

2. Cum masori flow rate daca nu ai cantar smecher...  Confused

Reply
(19-03-2023, 23:50)cradun Wrote: A incercat cineva filter 2.0 cu Flair 58?

Daca ne gandim putin putem inventa si noi x metode, de exemplu cum ar fi sa pui o sita blind in portafiltru, sa scoti pistonul si sa arunci pur si simplu niste apa fierbinte peste cafea macinata?
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William

Reply
Nu mai bine folositi o sita presurizata...  :wall:

Reply
(20-03-2023, 12:08)renatoa Wrote: 2. Cum masori flow rate daca nu ai cantar smecher...  Confused

Aproximez - ma uit la cantar si dau cu "Unu Mississippi, doi Mississippi, etc."

Reply
De obicei las la incalzit 10 min. Azi am uitat Flair-ul "aprins" si cand am venit, mi-am facut un decaf. Diferenta enorma fata de timpul de incalzire de 10 min, o profunzime a notelor mult mai mare, chiar intr-un shot cu durata de aprox 20s. De aici incolo il voi lasa minim 30 de min la incalzit.

Reply
Puck screenul afectează mult temperatura și trebuie menajat.
Dacă stă prea mult "afară", chiar și după 1h de preîncălzire, tot îți poate da extracția peste cap.

L.E.: și am mai prins și fierbătorul încercând să saboteze.
După fierbere și înainte de a turna apa în cilindru, trebuie turnați 40-50ml într-un vas separat, altfel gâtul de gâscă rece va face apa la ieșire să aibă mult sub orice temperatură favorabilă extracției.
WPM Primus | Flair 58 | Varia VS6 | Comandante | Kinu | Acaia | V60 | TWW. Ex: Eureka Manuale, Mignon ORO SD, Atom 75, DF64, Fellow ODE, J64V

Reply
(21-03-2023, 19:08)cristi5922 Wrote: Puck screenul afectează mult temperatura și trebuie menajat.
Dacă stă prea mult "afară", chiar și după 1h de preîncălzire, tot îți poate da extracția peste cap.

Posibil. Asta e problema cand nu ai PID, trebuie sa iti dai singur seama care variabile afecteaza si cum afecteaza extractia.

Reply
Quote:
  • Because of its weight (around 18-20 grams), this product will have the tendency to decrease water extraction temperatures, due to it own thermal mass; we recommend an increase of the shot temperature by 2-3 degrees during the first shot especially.
  • Due to this tech detail, you could use the screen only on the second shot.
  • In some machines, the second shot is hotter, and this second screen will counter attack this effect with good results;

Apa are capacitate calorica de 8x mai mare decat inox-ul, adica daca treci 18-20g de apa fiarta prin puck, rezultatul este ca apa s-a racit cu 10 grade iar pucul cu 80 grade.
Asa ca nu m-as stresa prea mult sa tin pucul cat mai aproape de temperatura extractie, daca il arunci in kettle-ul in care incalzesti apa e mai mult ca suficient, mai delicat e cu manipularea lui...

Cum nu ai PID, pai LED-urile alea ce sunt ?  Confused
Din moment ce ai trei nivele de incalzire, se presupune ca e un senzor si un controller de temperatura acolo... sau presupui ca ar fi doar trei nivele de putere alese ... "babeste" Confused

Aia cu fierbatorul "carrefura" este binecunoscuta in lumea brewerilor... si de aia unii prefera ibric pe gaz unuia electric, ca flacara incalzeste gatul, spre deosebire de baza electrica.
Dar iarasi nu vad problema, nu de asta ati luat Flair cu incalzire, ca sa compenseze toate astea ? Huh
Acceptam ca pana la urma e mai stabila o masina aparent mult mai lejer construita, dar cu cap ... decat pariatul pe inertia datorate unei mase termice incorect intelese ?

Reply
(21-03-2023, 19:32)renatoa Wrote: Cum nu ai PID, pai LED-urile alea ce sunt ?  Confused
Din moment ce ai trei nivele de incalzire, se presupune ca e un senzor si un controller de temperatura acolo...
Ce voiam sa spun e ca in loc de afisaj, ai trei beculete, un kettle si un screen si diverse modalitati de a turna apa in grup, cu rezultate variate dpdv al temperaturii si al apei din grupul de extractie. Tendinta mea e sa zic ca nu screen-ul e cel care strica temperatura, dar mai testez.

(21-03-2023, 19:32)renatoa Wrote: Acceptam ca pana la urma e mai stabila o masina aparent mult mai lejer construita, dar cu cap ... decat pariatul pe inertia datorate unei mase termice incorect intelese ?

Stai, nu asta voiam sa spun, nu acceptam nimic inca. Flair-ul asta 58 e oricum mult peste ce obtineam cu alte device-uri fara incalzire. Pur si simplu azi am obtinut rezultate mult mai bune ca de obicei, iar singura variabila schimbata a fost timpul de incalzire. Electrica :)

Mesh-ul tot la temperatura camerei l-am folosit, din comoditate, cu o cafea pe care o stiam (decaf). Dar azi, la o incalzire prelungita, am avut rezultate mult mai bune.

Reply
O sa testez de acum incolo incercand sa modific o singura variabila: temperatura din kettle. Incalzirea pe Flair la maxim, minim 20 min, portafiltrul si cu shower screen-ul incalzite cu apa fierbinte in Hario Switch (ca sa pot scurge usor apa cand vreau), tintesc 18.5 in si aprox 45 g out in cam 30 de secunde, 3 bar preinfuzie pana la primele picaturi. Am incercat pana acum 92 si 95 - pt majoritatea cafelelor cred ca 95 e cel mai ok.

Reply
Motivat fiind de postarea lui @renatoa de aici, am pus apa in Flair 58 (cu manerul jos) si am pus acolo un termometru. Pare o solutie pentru constanta in extractii (cand si pt cine vrea asa ceva), dar si pentru a ma folosi de masa apei, pentru a incalzi partea inferioara in mod egal cu partea superioara (pentru ca inteleg ca rezistentele sunt in partea superioara).

Si asa am observat ca:

- pe treapta 1, masa de apa se incalzeste la 87 de grade (temperatura apei);

- pe treapta 2, masa de apa se incalzeste la 97 de grade!

- pe treapta 3 nu am mai incercat, 97 e suficient...

Cantitatea de apa care intra in felul asta e suficienta (la limita) pentru un BR de 1:2.5, cu 18g in 45g out.

Portafiltrul incalzit in espressor si puck screen-ul (scuze, sita de plasa :p) incalzit in sita portafiltrului.

[Image: ZaqcyrA.jpg]

Reply
Nu vad de ce ar fi in partea superioara, se vede si in poza ca acolo nu e carne in inoxul ala sa ascunzi o rezistenta...
Logic, si tehno-logic, rezistenta ar trebui sa fie in inelul de deasupra PF-ului, ca sa incalzeasca la nivelul pistonului si imediat deasupra lui.

Altfel ar fi contra naturii, caldura produsa sus nu coboara niciodata jos prin convectie naturala, decat daca creezi o circulatie fortata, cum e la sous-vide, sau cu un nanofoamer.
Am constatat asta foarte clar experimentand cu incalzire in grup la Rota, folosind un cartus miniatura, genul acesta:
https://www.aliexpress.com/item/32311491421.html
Exista mai multe variante constructive, si pana nu am gasit unul care sa aiba partea activa a rezistentei la varf, care sa incalzeasca apa cat mai adanc, imediat deasupra pistonului, nu am avut succes.
Am avut chiar si cazuri de-a dreptul inexplicabile, cu rezistenta activa plasata sus, chiar langa fire, care faceau sa fiarba apa la suprafata, dar langa piston masuram 60 grade !!!

Cu un asemenea element as incalzi cel mai rapid si eficient daca as avea flair, instalatia lui ar ramane doar cu rol de semnalare cu LED ca s-a atins pragul, si mentinere in timpul extractiei.

Reply
Ok, inteleg. Posibil atunci sa nu fie in partea superioara elementul de incalzire. Adevarul e ca nu am constatat diferente de temperatura cand am masurat in partea superioara vs in partea inferioara.

Am intalnit si o ciudatenie. Fara apa, led-ul de pe pozitia 2 se aprinde in aprox 5 min, dar nu am cronometrat riguros. Cu apa inauntru, led-ul se aprinde intermitent chiar daca il tin mult, ca si cum nu ar atinge temperatura tinta...

Reply
Suna ca si cum ce ar aduce aport caloric rezistenta se duce in atmosfera prin suprafata apei, si cere iar incalzire.
Cand e gol, inoxul fiind slab conductor, nu evacueaza asa de rapid ca apa...  Confused

Face la fel si daca ridici pistonul, ca sa inchizi grupul si sa minimizezi pierderile de caldura ?

La classic, fara nici o rezistenta, doar din inertie termica/energia acumulata, pierderea este cam un grad pe durata unei extractii, 30 secunde...
https://www.youtube.com/watch?v=sCj-c-BNoxU

Reply
(11-04-2023, 18:02)renatoa Wrote: Face la fel si daca ridici pistonul, ca sa inchizi grupul si sa minimizezi pierderile de caldura ?

Pai cade apa dc ridic pistonul, in plus devin masuratorile mai complicate, ca nu mai am pe unde sa bag termometrul, dc pun o sita blind. Dar sigur, pot sa incerc sa vad. E insa interesant ce zici, ca deodata open boilerul nu mai pare asa eco :)

LE - ridic pistonul, scot piesa cu manometrul si pun o sita blind si termometrul il bag prin orificiul de la piesa cu manometrul. Dar tot va pierde si pe acolo ceva caldura... Dar acum nu am sita blind in casa, am avut numai levere in ultimi ani :)

Reply
Andrew Pernicano a comentat odata pe Facebook ca cea mai buna incalzire ar fi cand pistonul este ridicat, in repaus, dar nu imi mai aduc aminte exact contextul si ce dovada a oferit, mi se pare ca se referea la in ce pozitie s-ar incalzi grupul cel mai bine. Totusi, incalzirea grupului e un aspect doar, cred ca pe noi ne intereseaza tot ansamblul, deci mie mi se pare ca se pierde mult mai putina caldura cu pistonul jos - poti umple foarte repede cu multa apa si apoi mai torni putina cu pistonul ridicat, pe cand daca ar fi cum zice el, degeaba o fi grupul incalzit mai bine daca apa o torni cu un debit mult mai mic prin locul stramt ramas liber cu pistonul sus. Te ajuta si controllerul din urma, cum ridici pistonul ca sa umpli cu ultimele picaturi el inca se chinuie sa ajunga repede la temperatura tinta.
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William

Reply
Apa intra foarte repede dc ai levierul sus. Scoti pistonul/manometru si torni pe acolo.

Insa asa tot e vorba de temperatura variabila, mai corect compusa - intre temperatura din kettle si temperatura din grup. Asta inseamna ca, deasupra pucului, vor fi tot felul de temperaturi, pt ca nu stiu dc are timp apa sa isi uniformizeze temperatura in momentul turnarii.

Pastrarea apei in cilindru, ceva timp, ar avea avantajul usurintei in utilizare in momentul shot-ului (nu mai torni atunci) dar mai mult a apei care are timp sa isi uniformizeze temperatura si, practic, sa tragi mereu la aceeasi temperatura.

Desi, stiind ca apa din grup are 97 de grade, nu ma impiedica nimic sa torn apa din kettle la 97. Sigur, pe la 93 e ideal sa fie apa de extractie.

Reply
Ca sa imi dau seama mai bine cum sunt puse acareturile pe acolo, as face experimentul urmator:
- pe ce treapta vrei tu, sa zicem prima, astepti sa se stinga led-ul, deci metalul a atins 87
- vin cu apa incalzita in kettle cat mai aproape de 87, daca nu am certitudinea preciziei, mai bine 1-2 grade in plus, in nici un caz sa nu fie in minus, si torn in grup
- urmaresc ce zice led-ul, daca da drumul iar la incalzire inseamna ca de fapt metalul nu s-a incalzit la 87 in toata masa lui, si senzorul e prea aproape de rezistenta de incalzire, masurand mai mult metalul din preajma rezistentei, decat o medie a intregii mase a grupului. Daca nu da drumul la incalzire, inseamna ca ai avut din start echilibru termic, si atunci nu pricep de ce sa il mai tii 20 minute !
- golesc si mai repet cu diferite temperaturi in kettle, din ce in ce mai mari, pana cand turnarea apei nu mai declanseaza incalzirea... in felul asta am aflat... "offset"-ul :)

Si asa cred ca nu va mai fi necesar sa il tii 20 minute la incalzit... cred...  Confused

Reply
Nu am mai obsevat aprindere intermitenta a led-ului...

Dar am observat urmatorul aspect: imediat ce s-a stins led-ul pentru primul nivel de incalzire, care stiam ca era echivalent cu 87 C, am pus apa la 89. Temp masurata era, de data asta, pe la 83! Nu s-a stins led-ul si am zis ca am gresit eu prima masuratoare, am trecut la treapta 2 de incalzire.

Nici la treapta 2, dupa ce s-a aprins led-ul, dupa turnare, nu a mai luminat intermitent - eu am turnat apa direct din kettle la temperatura de fierbere. Dar am turnat imediat dupa beep-ul care a confirmat ca a atins temperatura corespunzatoare nivelului 2. Si, cand am masurat, era pe la 93! Au trecut cam 5 min pana cand a ajuns pe la 96-97. Led-ul nu a mai clipit intermitent, de data aceasta...

Poate dc las mai mult apa la "incalzit" in grup, la un moment dat, va clipi, voi testa asta.

Ce observ e ca masuratorile astea sunt consecvente cu concluziile din diverse video-uri, prin care s-a mai facut masuratori - anume ca, dc se pune apa la temperatura de fierbere, apa care ajunge la puc e de aproximativ 93 de grade.

Sigur, poate nu e totul pe acolo in echilibru termic, dar punctul lui Flair nu e temperatura la grad Celsius, ci incalzirea rapida, asa ca, in conditiile astea, pare ca isi face treaba bine...

Reply
Aparitie noua: https://flairespresso.com/product/flair-58-plus/
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William

Reply
Am obtinut rezultate mai bune, zic eu, daca am lasat tot ansamblul la incalzit cu apa inauntru aprox 10 min, dupa care am pus apa in cilindru, pentru extractie, la o temperatura ceva mai scazuta decat de obicei - am pus 94 acum, o sa incerc si cu mai putin.

Reply
Adica ai adaugat ulei in tigaie... er, convectie... intotdeauna va transmite caldura mai bine un lichid decat aerul, apa are capacitate calorica doar de vreo 1000x mai mare decat aerul... un litru de aer stocheaza caldura cat un gram de apa.

Reply
Da, si ce am obsevat a fost ca pistonul e intotdeauna mai rece, la inceput, decat peretii, dupa care ajunge, usor, la temperatura peretilor. In fine, la ce instrument de masurare am avut, nu ma astept la mare validitate pt masuratorile mele, insa m-a ajutat sa imi fac o idee despre cum sa lucrez cu el.

Reply
Pai pistonul e izolat termic de pereti prin silicoane, adaugi apa doar cat sa il acoperi si deja ai un mijloc de transfer termic.

Reply
(14-04-2023, 10:24)renatoa Wrote: Pai pistonul e izolat termic de pereti prin silicoane, adaugi apa doar cat sa il acoperi si deja ai un mijloc de transfer termic.
Ok, inteleg, multumesc.

Reply
Salutari!
Cine ar dori sa se desparte de aparatul lui Flair 58 v2, astept sa ma anunte in privat.
Multumesc! ;-)

Reply
Nah "crema"... sa va ajunga si pentru mustati... :D

https://www.youtube.com/watch?v=yYHhxyOsJAE

... cu nota de degustare predominanta: hamei [emoji12]

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)