Welcome Back Log In Create Account

Fac ceva gresit, dar nu stiu ce ...

Sunt atat de bune pesado? Schimba atat de mult gustul? Ca pret vad ca sunt sus de tot
ai facut comparatie cu Vst?

Reply
(04-06-2026, 16:31)distrugatorul Wrote: Pur si simplu unele cafele autohtone nu sunt baubile pe partea de espresso
...

Asta experimentez eu acum cu o Rwanda honey.
Am facut-o taciuni, la un nivel la care nu am ajuns pana acum, doar am cumparat asa de arsa, e stadiul premergator aparitiei uleiului pe boabe... tot am aciditate prezenta.
Mai mult, curgerea nu asculta de nici o lege cunoscuta.
Aceasi gradatie la rasnita, aceasi cantitate, aceasi sita... aceasi curgere si la medium light si la carbuni. Nu imi cere sa schimb la rasnita nici un click !
Doar gustul difera, evident... cea medium light e de brew, in espresso e muratura, iar cea taciuni devine chiar ... onorabila... pentru topicul de italiene Smile
Dar ambele s-au extras in 30 secunde +/- cu un varf la 7-8 bari si apoi descendent.
"Teoria" zicea ca nu e posibil la asemenea diferente de prajire sa nu schimbi macinatura... pana ieri... de azi teoria nu mai e valabila.

Reply
De cand am trecut pe boabe colombia observ ca periodic tamperul meu normcore cu autonivelare tampeaza stramb. Se intampla si la ethiopia dar mult mai rar. Ma uita mai atent la tamper si nu pricep cum e posibil sa tampeze stramb , are un mic joc dar nu in halul de stramb cum iesea. Iau basketul cu pucul stramb si incerc sa refac wdt sa retampez si observ o chestie foarte ciudata. Pucul era ridicat efectiv de la baza gaurita a cosului pe partea unde era inaltat. Era practic o punga de aer sub. Am luat un tamper manual si l-am impins la locul locul lui jos . Cum e posibil asa ceva? e prima data cand observ asta dar sunt convins ca se tot inampla si pana acuma. Sa faca vid tamperul normcore si il ridica cumva cand termin tamparea? Am facut la un moment dat probe de adancime a tamperului cu cosul vst de 15 g , parea sa aiba o cursa suficienta sa tampeze pana la capat….nu stiu
Profitec Go, Mazzer Philos

Reply
Nu stiu cum folosesti autonivelantul ala... e o scula care doar te ajuta sa tampezi drept, nu iti interzice sa o faci stramb !
Faci vreo verificare ca flansa de nivelare calca in mod egal pe buza sitei, pe toata circumferinta ?
Daca te/ma intrebi cumva "...pai asta nu e treaba arcului?"... o sa iti zic ca NU, nu este !
Se poate apasa stramb lejer si cu un autonivelant, daca il operezi gresit.

Reply
Hai sa va povestesc una :D
Sambata trecuta am plecat in concediu, bineinteles nu inainte sa bagam cate un espresso la 2 dimineata. Am pus putine boabe in rasnita, sa nu ramana sa se strice acolo o saptamana. Cand ne-am intors, bineinteles, hai sa facem un espresso sa bem ceva dupa o saptamana de ... altele. Din boabele ramase in rasnita am umplut la fix o doza de 25 de grame, apoi am completat cu cele de la frigider. Zic, hai sa nu irosesc, vad ce iese. Si imi curge mie din boabele vechi un turbo shot (cu Etiopia Guji) in 13 secunde, hopaaa, stai ca s-ar putea sa fie cat de cat baubil - excelent! Am gasit toate aromele in ceasca, chiar si ceva nutty-flavour, nici urma de aciditate sau amareala. Si, daca tot am mai avut doar inca vreo 3 shoturi din Guji si am trecut la o alta Etiopia, am reglat tot pe turbo shot, acum scot 1:2.5 in vreo 14-15 secunde, si nu gasesc nicio urma de acid sau amareala. Cel putin pentru Etiopia, asta a devenit noua revelatie, si cred ca singurul mod de a extrage o cafea cu aciditate ridicata. Da, stropeste peste tot, nu am cine stie ce corp, dar gustul face toti banii. 
Sa va fie de folos!
Mahlkoenig e64 ws | Lelit Victoria PL91T

Reply
Nu vreau sa te contrazic dar pare ireal ca la o Etiopia sa nu ai aciditate deloc chiar si la un turbo shot

Reply
Exact asa as fi zis si eu daca imi povestea cineva...

Reply
Azi am mai facut un experiment, reusit zic eu - cu ajutorul robinetului de apa am tras turbo shot la ~ 6 bari. Rezultatul a fost ca am avut acelasi timp de curgere de 14 secunde, dar ceva mai putina stropeala, iar gustul s-a dus spre "nutty flavour", care nu se gaseste neaparat in notele cafelei, dar s-a gasit in ceasca. O sa ma mai joc putin zilele urmatoare pe tema asta, vedem ce mai iese.

Reply
Eu personal nu m-am impacat niciodata cu turbo shoturile. Corpul este inexistent iar cafeaua nu este extrasa cum trebuie. Se simte. Daca mai scazi si presiunea la 6 bar o sa fie zeama acra pe care unii o denumesc “aciditate placuta”. Din experienta mea compusii aia chipurile “dulci”  sau cei care dau gustul usor sarat sunt extrasi la presiune mai mare

Dar ma rog..  fiecare cu gustul lui..gustul este subiectiv

Reply
Eu experimentez cu turbo shot zilele astea tocmai pentru ca scot Etiopia fara aciditate, sau ma rog, o urma foarta vaga cateodata. Dar da, si eu simt lipsa corpului, ma zgarie pe creier zeama aia imprastiata peste tot, dar pe de alta parte gustul este OK. Probabil ca nu o sa raman aici, n-as putea sa traiesc multa vreme cu lipsurile astea, dar, in momentul asta, experimentez. 
Si, ai sa razi, dar turbo shot la presiune mai mica a imbunatatit corpul...

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)