Espressoman infocat
Dumbravita
Revin un pic la partea de predictibilitate a gustului, pe care eu unul o caut. Eu imi cumpar cafeaua online. Ce sa fac, nu am prajitorii aproape si posibilitatea sa gust cate o cafea pe zi la fata locului, eventual in mai multe variante (ristretto, espresso, flat white / cappucino).
Pe de alta parte, din cate imi dau seama acum, ca roast level caut ceva medium, medium-dark, pentru ca gustul sa fie departe de acrisor. Nu ma deranjeaza nici dark, din cate imi dau seama (uleios si inchis la culoare). Intentionat stau departe de termeni ca acid / bright / fruity si alte eufemisme care, pana la urma, sunt toate in aceeasi "zona" cu acrisor. Ca or fi mici diferente, se poate, dar, pana la urma, hai sa "call a spade a spade", cum zice englezul. De ce caut asta? Pentru ca am baut, ani de zile (zeci de ani), cafea prajita mai bine, cu un corp plin, mai aproape de caramel si mai departe de limonada (pe care o beau cu placere, sa ne intelegem, atunci cand vreau sa beau limonada). Cafeaua, insa, pentru mine, este in partea cealalta. Nu trebuie sa fie amara, nu trebuie sa fie iute, dar trebuie sa nu fie (deloc, pe cat posibil) acrisoara.
Asta pe de o parte. Pe de alta parte, si la bere prefer oricand pils fata de export sau weizen. Beau si asta, insa ma intorc, invariabil, la un pils. Usor amarui, refreshing, etc. Am prieteni care produc bere artizanala. Si la care, din pacate, au fost loturi care au diferit foarte mult intre ele. Atat la weizen cat si la lager. De cele mai multe ori, diferentele au fost date de factorul uman, care mai ajusta, uneori intentionat, alteori din greseala sau neglijenta, anumiti parametri. Pana cand cineva cu experienta a luat "problema in mana", cum se spune si, lo and behold, sarjele de bere proaspata au inceput, ca la un semn, sa fie foarte greu de deosebit una de alta. In conditiile in care, bineinteles, ingredientele erau si ele standardizate si de o calitate si constanta foarte buna. Iar clientii si prietenii au realizat acest lucru si au inceput sa cumpere mai des. Nimeni nu spune ca diferite sarje nu au avut, fiecare ceva specific, ceva interesant. Dar, asa cum exista clienti curiosi de "surpriza bucatarului", tot asa exista si clienti care cauta o senzatie pe care o cunosc si pe care o pot reproduce. Acea friptura facuta intr-un anume fel, acel vin din acel lot, care s-a potrivit atat de bine si data trecuta.
Ma opresc insa aici, ca am trecut de la cafea la bere si vin si friptura si mi-e teama sa nu dam intr-un soi de organolepsie (dexonline, ia de-aici, imbunatateste colectia; cu placere) :).
Asadar, cum fac eu, cumparatorul din Cuca Macaii, sa imi cumpar o cafea proaspat prajita, care imi place, multa vreme, pentru cafeaua de dimineata, mediu spre bine prajita, cu note de dulce si chiar usor, usor amarui, in sarje de 1 kg, ca sa nu o cumpar tot din 6 in 6 zile? Lasand experimentele pentru pachete mai mici, de 250 de g (bine ar fi sa fie si de 125 sau cam pe acolo) si pentru cafeaua de pranz (un ristretto sau espresso de cele mai multe ori)? Si daca, in timp, constat ca am gasit, in loturile micute, ceva ce imi place mai mult decat "liderul", sa il inlocuiesc si sa trec la experimentarea a altceva?
Partea nasoala, la mine, pentru care imi doresc aceasta predictibilitate este, pe langa pierderea financiara (care nu e chiar, chiar neglijabila), atunci cand cumperi un lot de 1 kg care nu-ti place (sau nu-i place doamnei), este ca trebuie sa gasesc rapid un inlocuitor. Care, datorita, sau mai bine spus din cauza Cucii Macaii, inseamna, mai tot timpul, fall back la o cafea comerciala sau un Morning Ninja. Plus ca trebuie sa reiau tot procesul de experimentare pana gasesc, din nou, ceva care sa se califice la statutul de cafea de dimineata, sa-i zicem "champion" si pe care sa il testez in comparatie cu "challenger"-ul de pranz.
Sincere felicitari / multumiri celor care au reusit sa citeasca pana la capat :).
Mignon Specialita | Lelit PL91T | Bialetti V6