Alrighty. Another day, another dollar, vorba romanului.
Parerea mea sincera: daca nu ai un pic de CDO (forma suprema de OCD, cu literele aranjate in ordine alfabetica, asa cum e si normal, fir-ar sa fie) si multa perseverenta, ai sa fii dezamagit.
Cum am primit Eureka si Victoria aseara, nu aveam nici o sansa sa comand cafea in timp util. Asa ca am testat cu ce aveam acasa. Un cantar Amazon Basics, fain, insa cu precizie doar de gram si oarecare "intarziere". Cafeaua de care va place sa va bateti joc, la vostra "Lavazza Qualita Oro", guaglio! :D
Dupa mult, mult tweaking, peste jumatate de kg de cafea, vreo 4 ore de munca, insa cu mindset-ul corect, am ajuns in punctul asta.
18g in (foarte greu in portafiltrul stock Lelit de 58 fara un dosing funnel, ceva mai usor cu un pahar taiat, insa nici ala nu e optim). Cred ca raman cu vreun 17.5 dupa WDT serios si ceva nivelare. Cu cutitul, asa cum spunea colegul nostru columbian din targul Iesilor. Tamping moderat, nu chiar ceafa lata care incearca sa-si flexeze bratul dar nici domnisoara de pension.
Preinfuzie back on, cu mentiunea ca intarzierea totala, de cand apesi butonul si pana auzi pompa ca baga e vreo 5 secunde. Se si vede pe timer ca nu pleaca pana nu auzi pompa. Preinfuzia nu o socoteste.
Cum spuneam, daca va mai amintiti, cantarul meu nu e nici precis si nici rapid. Inclin sa cred ca logica vine din Ardeal si componentele din Moldova

. Daca ar fi oltean sau italian, probabil altfel ar sta lucrurile. Dar nu e. Asa ca nu ma prea ajuta cantarirea in timpul shotului. E si destul de maricel, incape greu pe tava si partea de display atarna in exterior.
Asa ca singura varianta a fost sa gasesc un timp pe care sa-l tintesc si sa cantaresc sa vad cat obtin, la o macinatura si cantitate prestabilita (si, pe cat posibil, WDT si tampare asemanatoare), in jur de 36-40 de grame de produs finit. Acum, asta se intampla la vreo 31 de secunde de la apasarea pe buton si pe timerul de telefon si la 26 de secunde pe timerul Lelit.
Deci am o ratie de 38/17.5 = 2.17 in 26 de secunde, cu macinatura setata la 2.5 pe Eureka Mignon, adica in jur de 150 de grade rotatie de la 0, punctul in care se ating cutitele, cum spunea un coleg de forum. Yield-ul la rasnita, in momentul asta este cam de 1.44 (aprox) g/s, Eureka spunand ca in regim de espresso, Mignon livreaza intre 1.4 si 1.8 g/s. Asa ca se pare ca sunt catre limita de jos, deci nu ar trebui sa rasnesc mai fin de atat.
Se vede clar cum de la secunda 7 si un pic incepe sa curga, schimba culoare aproximativ ca la carte, este crema, este inclusiv acea distributie frumoasa de densitati diferite pe inaltime. Nu foarte vizibila, pentru ca nu am pahare de espresso de sticla, am unele care sunt prea mici si prea inguste asa ca am pus intr-un fel de whisky tumbler mai transparent. Avand suprafata mai mare, cei 38 de ml nu ocupa prea mult pe inaltime asa ca straturile nu sunt atat de inalte si de vizibil separate.
Acum beau acest double shot, incetisor, fara zahar. Nu e nici pe departe cu dulceata unde trebuie, insa e o cafea nu foarte proaspata, nu foarte adecvata, asa ca nu o sa insist asa de mult pe acest aspect. Ma bucur insa pentru faptul ca tehnic vorbind, dupa ceva bajbaieli, am ajuns, sper, in "zona" adecvata.
Ce ma dezamageste insa, la espressor, este cat de tare vibreaza. Vibreaza tavita aia de sarma cromata, de n-ai vazut asa ceva. Voi recurge la ceva tweaks, cat de curand.
Nu stiu cat de sensibili sunt colegii la folosirea excesiva de jargon englezesc, daca s-a ofensat cineva, il rog sa-mi scuze aroganta. Din pacate majoritatea interactiunilor mele, cu exceptia familiei, precum si tot consumul de documentatie / tutoriale, etc. e in limba engleza. Din cate am vazut insa avem foarte multi care se inspira din Hoffmann, forumuri in engleza, etc. Pe de alta parte, in timp, pe masura ce mai parcurg si forumul asta, banuiesc ca ma voi familiariza cu jargonul espresso in romana.
Multumesc, inca o data, tuturor celor care si-au rupt din timp sa ma lamureasca pe parcurs. Hats off ... astaaa, jos palaria!