Hello There, Guest! Login Register


Extractia... pentru incepatori

< scazi cantitatea de cafea si rasnesti mai fin >

De ce ambele? Eu as rămâne la o cantitate de cafea fixa in funcție de sita și as modifica doar granulatia. Și nu tot timpul aceste reguli “fixe” sunt valabile. Plus de asta creșterea temperaturii nu are același efect cu un timp mai lung al extracției.

Eu as recomanda 1 singur parametru modificat odata.
<La Pavoni Europiccola Lusso > < Elektra MCAL > < 1957 Eureka Rapallo vintage lever> < Kinu M47> <Macap MC7> < Aeropress > <V60> < Brewista smart scale >
 
Reply
Isi are si recomandarea colegului rostul in functie de situatie. Uite aici un ghid care merita citit:
https://www.home-barista.com/tips/espres...16968.html
Quote:How to adjust dose and grind to fix the balance for most coffees
  • If the coffee tastes too bland, the caramels and sugars are masking the flavors. Increase the dose, and coarsen the grind to keep the flow the same. This will reduce the proportion of sugars, while keeping the acid bitter balance the same.
  • If the coffee tastes aggressive, you need more caramels and sugars, less flavors. Decrease the dose, and make the grind finer to keep the flow the same. This will increase the proportion of sugars, while keeping the acid bitter balance the same.
  • If the coffee is too bright, with lemon, fruit, apple, wine and other acidic flavors, keep the dose the same, make the grind finer, to lower the flow rate. Make a slower flowing, more ristretto shot. This will reduce the acidity relative to the bitterness.
  • If the coffee is too bitter, with too much "bright bitter" flavors in lighter roasts, like toast, wood, or lemon peel, or "dark bitter" flavors, in darker roasts, like blackcurrant, clove, tobacco, smoky pine sap, or peat, keep the dose the same and make the grind coarser. Make a faster flowing, more lungo shot. This will increase the acidity relative to the bitterness
 
Strietman CT2 | Niche Zero | M47 brew | Aeropress | V60
 
Reply
Salut,
Puteti sa-mi recomandati o cafea / prajitorie care sa fie m-ai "prietenoasa" cu un incepator ca mine. Am trecut la a doua punga de Brazil Cachoeirinha - Sloane si in ritmul asta nu m-apuca Sf. Nicolae cu ea.
Multumesc.
Lelit PL 92T / MacapM42M
 
Reply
Prajite putin mai.mult : Buimac, Claro, Sarkis, Etolia.... Depinde si de râșnită.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
(28-11-2019, 14:53)Ovidiu- Geo Wrote: Salut,
Puteti sa-mi recomandati o cafea / prajitorie care sa fie m-ai "prietenoasa" cu un incepator ca mine. Am trecut la a doua punga de Brazil Cachoeirinha - Sloane si in ritmul asta nu m-apuca Sf. Nicolae cu ea.
Multumesc.

Ai un espressor cu care ar trebui sa poti aborda orice cafea. Nu-ti fie teama sa te joci cu preinfuzia. Important e sa ai un set de parametrii, ca punct zero, de la care sa poti devia usor in functie de cafea. 

Incerca sa tii evidenta extractiilor, impreuna cu note despre gust, oricat de simple ar fi. Eventual poti folosi note de la 1 la 5 pentru nivelul de amar sau aciditate.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
Din pacate, la momentul asta, espressorul este muuuult peste conditia operatorului . Confused   Desigur de vina poate fi si trecerea de la espressorul presurizat si cafea la pachet la cel nepresurizat si o lipsa de educatie a papilelor gustative. Blush
Lelit PL 92T / MacapM42M
 
Reply
(28-11-2019, 15:38)dev Wrote:
(28-11-2019, 14:53)Ovidiu- Geo Wrote: Salut,
Puteti sa-mi recomandati o cafea / prajitorie care sa fie m-ai "prietenoasa" cu un incepator ca mine. Am trecut la a doua punga de Brazil Cachoeirinha - Sloane si in ritmul asta nu m-apuca Sf. Nicolae cu ea.
Multumesc.

Ai un espressor cu care ar trebui sa poti aborda orice cafea. Nu-ti fie teama sa te joci cu preinfuzia. Important e sa ai un set de parametrii, ca punct zero, de la care sa poti devia usor in functie de cafea. 

Incerca sa tii evidenta extractiilor, impreuna cu note despre gust, oricat de simple ar fi. Eventual poti folosi note de la 1 la 5 pentru nivelul de amar sau aciditate.

Am fost si eu in situatia lui si, crede-ma, in momentul asta nu vrea decat sa faca si el o cafea baubila care sa-i justifice investitia si sa-i dea satisfactie. Incercarile cu preinfuzie sau fara - are timp sa le faca pe urma. 

Recomandarea mea - ia cafea de la Sarkis ( sweet sau chocolat - ca astea sunt cele mai prajite dupa mintea mea) sau cauta cafea prajita italieneste. Dupa ce incerci asa - le poti lua la rand pe cele prajite dupa valul 3.  Posibil sa nu-ti placa - nu e obligatoriu ca gusturile tale sa fie in trend. Important este sa descoperi cafeaua/modalitatea de operare ( rasnita/espressor) care sa-ti puna in ceasca un rezultat pe gustul tau.
Bezzera Unica, Bezzera BB005, Tamper Motta 58 mm, Tamper 58.4 mm, nivelator MOTTA 58,5mm, sita IMS 24.5 mm, sita VST 18g 
 
Reply
Incepe cu Sarkis! Foarte multi espressomani si-au inceput "cariera" astfel, Mihai avand un stil de prajire iertator cu majoritatea aparatelor datorita solubilitatii foarte bune pe care reuseste sa o impregneze boabelor. Revino apoi cu opinii sa vedem ce si cum...
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
Și eu recomand Sarkis Chocolat, cu Sweet nu am reușit să mă împac cu ea, nu știu de ce.
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
Extracția pe înțelesul tuturor.
ECM Classika PID / Eureka Mignon Specialita / Kribli-Grabli / Bravo tools & Gaggia Classic 2015 / MDF / Motta tools
 
Reply
Am o cafea de la Meron, care trebuia să fie prăjită pentru espresso, dar am primit-o prăjită pentru filtru, e foarte light. Ideea e că nu scap de channeling. De obicei merg pe 17 gr. in cu 45-48 out, am încercat și cu 16 gr., râșnit mai fin dar același efect. Ce pot să schimb?
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
Cât timp a trecut de la prăjire?
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
Cam o lună și jumătate, ceva de genul.
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
Pe setupul tau e foarte posibil să nu poți extrage corect anumite cafele, in special la rapoarte apropiate de 1:3.

Eu as incerca o măcinătură și mai fină cu un raport 1:2 sau sa oprești tu extracția când apare "blondirea".
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
Ok, încerc așa mâine. Mersi
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
Eu cred ca fara profilare nu o scoti la capat cu o cafea de filtru...
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
Mda, asta e atunci, o să o fac la filtru dacă nici dimineață nu o scot fără channeling. Oare mă ajută să fac preinfuzie?
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
Cine?
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
Nu înțeleg întrebarea Lyvyoo.
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
(02-12-2019, 22:56)coffeemilk Wrote: Oare mă ajută să fac preinfuzie?
 
(03-12-2019, 02:02)Lyvyoo Wrote: Cine?
Strietman CT2 | Niche Zero | M47 brew | Aeropress | V60
 
Reply
Aaaaaa, Smile păi preinfuzia dacă mă ajută, sper să mă exprim corect.
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
Ideea este ca nu ai cu ce sa faci preinfuzie. Gaggia Clasic nu poate face asa ceva.
Expobar Office Leva | Fiorenzato F5 | Aeropress
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
Poate, dar trebuie un pic de munca de "convingere" si ceva talente diy....
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
Preinfuzie fac toate espressoarele, pucul nu se poate satura instantaneu cu apa, in tehnologia actuala. Probabil vorbiti despre pauza de blooming dupa preinfuzie, prin oprirea pompei sau ceva similar pentru intarzierea extractiei.
Gaggia Classic RI8161 cu controller meCoffee, Honne Home, Kinu M47
Bezzera BZ09, controller ito
 
Reply
Ok, m-as bucura sa nu incepem din nou cu teoria preinfuziei. Nu ajuta pe nimeni in acest thread, sunt suficiente dezbateri pe aceasta tema si stii foarte bine despre ce vorbim.

Eu m-am referit (in context) la aparat in forma sa originala, cu pompa vibratoare, fara legatura la reteaua de apa.
Evident, cu DIY poate face multe lucruri.
Expobar Office Leva | Fiorenzato F5 | Aeropress
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
Nu am vrut să creez o polemică inutilă, mă refeream la ce a explicat colegul mirceat, deci nu m-am exprimat corect. Am comandat cafea de la Claro, pe asta o păstrez pentru filtru.
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
Daca nu vrei sa treci la espresoare mult mai scumpe, atunci un dimmer si preferabil un manometru sunt minimul de modificari necesare pentru "joaca" cu aceasta preinfuzie. 
Recomand cu incredere @nickso si neaparat o pompa ARS/Invensys in loc de Ulka.
Lelit PL41LEM cu PID si dimmer, Eureka Mignon Specialita 15BL
 
Reply
În viitorul apropiat nu cred, sunt mulțumit de Classic, nu am nevoie de altul mai performant momentan. Pe viitor voi monta PID și să scad presiunea la 9 bari.

Mai am multe kg de consumat ca să fac diferența între nuanțe. Smile Oricum mulțumesc pentru sfat.
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
Scaderea presiunii la 9 bar e o manopera foarte simpla si reversibila. E pacat sa nu o faci de acum.
Gaggia Espresso; Macap M2D; Quamar T80e; Feld2.
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)