Welcome Back Log In Create Account

Experiente cu furnizorii externi si nu numai

Deschide dacă ții neapărat. Dar vezi mai întâi să nu fie unul deschis deja.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm

Reply
Ce am gasit pana acum:

hasbean.co.uk - preturi rezonabile 11.6 lire transport la o comanda sub 1kg cu GLS ajunge in 4-5 zile lucratoare.

coffeebeans.ie - preturi si mai rezonabile, transport 10 euro, probabil tot GLS, la o comanda sub 1kg.

thebarn.de - preturi mai mari, transport 9 euro cu FedEx Eco ceea ce inseamna ca poate dura si peste o saptamana.

bonanzacoffee.de - putine sortimente dar de calitate, 11-12 euro transport.

Reply
Puteti adauga si http://www.coffeecompass.co.uk/shop/, de unde aduc eu verdele, transportul 1.5 eur pe kg, daca va lipiti la vreo comanda a mea.
Sau, o putem praji in tara, am mai ofertat asta odata in topicul de prajire bro-bono :)

Preturile... nu cred ca mai necesita comentarii, 9 lire jumatate de kg o sud/central-americana de ferma fata de 17 Euro la irlandezi Columbia generica...

Reply
Bănuiesc ca ai pe cineva în UK fiindcă nu par sa livreze în afara UK. Preturi bune și la cafea prăjită.

Reply
Am contact chiar la firma, exista topic de verde pentru acest furnizor, de unde aduc periodic cate 28 kg, la preturi sub cele de pe site.

Reply
Lejer putem face o lista cu peste 150+ firme cu pasiune si cu produse foarte bune, intrebarea este daca merita sau nu. ( Ma gandesc ca toti dintre noi are acces la cel putin 3-5 surse bune... )
de exemplu eu prefer sa incerc doua tipuri:
a. hobbi cum spune si @renatoa prajite bro-bono :)
b. prajite in tari mai putin obisnuite cu mentalitate mai diferita, de exemplu vorbesc cu un roastery din lituania :)
--Only God Can Judge Me--

Reply
Sunt multe site-uri care au tarife absurd de mari la transport, de la 30 de euro pentru sub 1kg adică de multe ori peste prețul cafelei comandate. Iar comenzile mai mari făcute în grup de unii colegi nu sunt rentabile pentru cineva care mai trebuie sa plătească încă o data transportul.

@renatoa poate lași o vorba la următoarea comanda fiindcă la preturile respective merită și transportul de la Craiova pana la mine. [emoji1]

Reply
E mai bine sa imi spui de acum ce ai vrea si te pun pe lista care este in lucru in momentul asta, in permanenta se aduna comenzi pentru cutia urmatoare.

Reply
salut

guys, cumpar cafea de specialitate de peste 2 ani exclusiv din UK, este cea mai competitiva piata din Europa (peste 250 prajitorii, preturi accesibile, transport rapid si sigur cu RM sau curier door-to-door); in general 5 zile lucratoare, singurele ocazii cand au avut intarzieri au fost determinate de incidentele teroriste

nu cumpar din Romania pentru ca am impresia ca, metaforic vorbind, cumpar Dacia la pret de Ford sau chiar Mercedes; sa ma explic:
- 250 grame la 40-50 lei adica 160-200 lei kg, mai scump/comparabil ca/cu UK, in conditiile in care costurile de operare (salarii, chirii) in Ro sunt mult mai mici
- costuri de transport locale de parca ar veni din Anglia (ex Origo 17.5 lei exact atat cat costa 1 kg livrat de SquareMile de la 3000 km
- nici o firma nu ofera discount la punga de 1 kg, in UK intre 10-25%
- nici o firma nu ofera subscriptie la preturi mai mici

pe scurt eterna lacomie romaneasca, profit mare in scurt timp, iar la cafeaua de specialiate marginea prajitoriilor este mare in jur de 70%; prin margine inteleg raportul profit / pretul de vanzare nu adausul comercial

pentru amatorii de la SquareMile: au subscriptie, care poate fi anulata oricand deci este cumva vanzare la pret redus astfel: 1 kg RedBrick 29 lire transport inclus = aprox 145 lei !!!, 1kg single origin 37 lire transport inclus = aprox 186 lei/kg

va pot recomanda Horsham Coffee Roaster; www.horshamcoffeeroaster.co.uk, cafea excelenta la preturi foarte bune transport relativ ieftin (5 lire/kg, 8 lire/2kg), livrare 5 zile door-to-door, discount de 10% pentru prima comanda la inregistrarea pentru newsletter

pentru accesorii / rasnite / kettle / cantare / brewere/ etc, cei mai competitivi sunt cei din Polonia www.coffeedesk.com, livrare gratuita de la 50 euro

mult succes

Reply
In afara de treaba cu discount-urile la pungile de 1 kg (Sun - 8-9%, Claro 12-20% de ex.), cu restul afimatiilor sunt de acord (mai putin partea legata de lacomie, mai probabil pt adaosurile mari sunt de vina volumele mici).

Cafeaua verde cumparata cu 5-8 EUR/kg se vinde prajita cu 22-35 EUR la noi. 4x+. Mult, foarte mult.

Pierderea in greutate de la verde la prajita e si ea "optimizata" pt ca prajim "third wave" (unde unii aproape ca ne-o vand verde, perpelita un pic si florala - a se citi acra). Asa nici nu mai gasim nimic full city si incolo pe piata.
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
Nu se poate generaliza chiar asa ... si la noi poti cumpara cafea la 66kg (14 Euro) cu free shipping la 3-4kg !
Si invers, polonezii cer 90 euro pe o rasnita care pe piata din germania este 65 euro.
E adevarat totusi ca cel mai convenabil verde de home roasting, la cantitati 10-30 kg, si eu tot in UK l-am gasit... :)

Se pot gasi solutii optimale peste tot, de la caz la caz, trebuie doar sa stii sa cauti.

Reply
Dacă ajungi sa plătești la noi pe Brazilia sau Colombia cât plătești pe cafeaua de la Tim Wendelboe e destul de trist.

E bine totuși ca exista alternative.

Reply
Brazilia RightSideCoffee - Two Minutes - 50 Lei
Brazilia AprilCoffeeRoasters - Orygyns - 54 Lei (10% reducere inclus)

La Wendelboe preturile sunt in jur de 100 Lei

Vorbim de 250 gr peste tot
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle

Reply
Vezi ca la Tim preturile sunt în coroane și trebuie împărțit la 4.

Reply
la 2, nu la 4
ajunge la 80 lei punga de 250, am gresit cand am scris 100

Reply
Ai dreptate.

Eu am o comanda la bonanzacoffee pe drum. Sa vedem cum se misca.

Reply
Vladdooo, multumesc pentru feedback

despre piata nordica pe care o cunosc bine (Suedia, Danemarca, Norvegia):
- cafea excelenta: Koppi, Drop, La Cabra, Coffee Collective, April, etc
- preturi f mari, adaptate puterii de cumpare ridicate din zona lor, +50 euro kg
- unele prajitorii nu livreaza in RO
- atentia la achizitia de la Tim Wendelboe (altminteri excelenta), Norvegia nu este UE asa ca veti plati TVA in Ro (e drept el deduce TVA-ul norvegian din pret) daca total-ul facturii marfa + shipping este sub 150USD; daca este mai mare se platesc si taxe vamale

acesta esti si unul dintre motivule pentru care Nordic Approach (unde Tim este actionar) are firma si in UK :)

am vb de modelul romanesc de business in cafeaua de specialitate, total diferit de cel in UK

cum au creat ei piata: imi amintesc ca la prima comanda de de la Square Mile acum vreo 2 ani o punga de 350 gr era 10.5 lire; dupa 1 an era 11.5, acum 13; aceeasi cafea aceeasi ferma

concluzie: au inceput cu preturi mai mici, au creat o masa critica de consumatori, au crescut-o cu grija, iar apoi au crescut pretul putin cate putin de la an la an (dehh inflatia, sau pur si simplu poate a crescut pretul la producator, desi ma indoiesc)

modelul romanesc e invers, o piata cu un nr ff mic de potentiali clienti care ar trebui crescuta si cultivata cu grija: preturi mari/calitate mediocra, ca dehh nu are de unde lua clientul: fals, avem de unde lua

daca vreau sa cheltuiesc 190 lei / kg cafea , la cursul de acum aprox 37 lire, o sa iau de la SquareMile si nu din tara fara sa clipesc: calitate excelenta garantata

consumul meu este de aprox. 1.5 kg / luna pentru care platesc in jur de 200 lei (130-140 lei / kg) shipping inclus, calitate excelenta

o zi buna tuturor

PS exemplu de business romanesc

caut sa cumpar o rasnita manuala, o gasesc la noi cu 3-4 euro mai scumpa decat in Polonia, so be it; mi-a trebuit o zi sa-l conving pe furnizor ca nu vreau sa-i platesc inca 25 lei transport !!!, in conditiile in care din Polonia era zero; greu, dar pana la urma a acceptat :)

sa fiu clar: vobesc de vanzarea unui obiect, o activitate fara valoare adaugata pentru mine (el il cumpara de la distribuitor si il pune pe raft/site, dupa caz); valoarea adugata a fost serviciul de transport unde daca la un pret mai mic retailer-ul din Polonia ofera free shipping atunci si cel din Romania ar trebui sa faca cel putin la fel; argumente de tipul nu avem volume, etc sunt puerile si ascund cum am spus eu lacomia si/sau incapacitate manageriala, lipsa de viziune, etc

Reply
calitatea e intotdeauna discutabila: legat de SQM - mie mi s-a parut buna cafeaua, nu excelenta.

Reply
Si eu am avut experiențe "mixed" cu prajitori externi, Si, din tara, primesc aceeasi calitate fara niciun fel de dubiu. Comunicare mai rapidă și mai facilă și garanția calității boabelor verzi, pe majoritatea vizitandu-i si stabilind o oarecare relatie care oferă incredere.

Eu nu as desconsidera asa repede piata romaneasca cel mai bun exemplu fiind campionul mondial la roasting.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
(06-09-2017, 17:26)adiszep Wrote: Si eu am avut experiențe "mixed" cu prajitori externi, Si, din tara, primesc aceeasi calitate fara niciun fel de dubiu. Comunicare mai rapidă și mai facilă și garanția calității boabelor verzi, pe majoritatea vizitandu-i si stabilind o oarecare relatie care oferă incredere.

Eu nu as desconsidera asa repede piata romaneasca cel mai bun exemplu fiind campionul mondial la roasting.

Normal ca nu trebuie desconsiderata, ba din contra, trebuie sustinuta! Din pacate, ce ne lipseste noua este consistenta, seriozitatea, reflexul de a ajuta pe conationali astfel incat sa ne ajute si ei, la randul lor. Suntem gata in orice clipa sa improscam cu noroi, sa desconsideram, sa hulim, nu "ne adunam" decat sa facem in ciuda, poate. Sunt absolut convins ca la fel am face si daca am avea disponibila in tara cea mai buna cafea din lume. Ne meritam soarta, cu siguranta.

Am urmarit putin feedback-ul celor ce au comandat de la Square Mile si nu mi s-a parut ca i-a dat pe spate calitatea, ba mai mult, a fost si cine a renuntat la cafeaua primita. M-am uitat si pe cateva site-uri propuse pentru achizitii, am gasit cafea prajita in prima jumatate a lunii august la care se adauga si 4-5-6 zile transport.

Mai mult, avem un prajitor care e campion mondial in "meseria" asta, Tim Wendelboe e campion barista, daca nu ma-nsel, dar probabil fiind strain, e D-zeu pe Pamant.

In fine, nu comentez aparitia din neant a unui coleg mega-nemultumit, dar pare ca e de ceva vreme pe aici. Smile
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s

Reply
(06-09-2017, 17:14)chilipepper Wrote: ...
cum au creat ei piata: imi amintesc ca la prima comanda de de la Square Mile acum vreo 2 ani o punga de 350 gr era 10.5 lire; dupa 1 an era 11.5, acum 13; aceeasi cafea aceeasi ferma

concluzie: au inceput cu preturi mai mici, au creat o masa critica de consumatori, au crescut-o cu grija, iar apoi au crescut pretul putin cate putin de la an la an (dehh inflatia, sau pur si simplu poate a crescut pretul la producator, desi ma indoiesc)
...

Lira a cazut 32% !!! in ultimii doi ani, de la 1.43 in nov 2015 pana la 1.08 in august 2017, paritate cu Euro, asa ca nu e vorba de nici crestere de masa de consum, ci de inflatie galopanta.

caut sa cumpar o rasnita manuala, o gasesc la noi cu 3-4 euro mai scumpa decat in Polonia, so be it; mi-a trebuit o zi sa-l conving pe furnizor ca nu vreau sa-i platesc inca 25 lei transport !!!, in conditiile in care din Polonia era zero; greu, dar pana la urma a acceptat :)

sa fiu clar: vobesc de vanzarea unui obiect, o activitate fara valoare adaugata pentru mine (el il cumpara de la distribuitor si il pune pe raft/site, dupa caz); valoarea adugata a fost serviciul de transport unde daca la un pret mai mic retailer-ul din Polonia ofera free shipping atunci si cel din Romania ar trebui sa faca cel putin la fel; argumente de tipul nu avem volume, etc sunt puerile si ascund cum am spus eu lacomia si/sau incapacitate manageriala, lipsa de viziune, etc

Iarasi concluzie gresita... there is no such thing as free lunch...
Free shippingul ala nu are cum sa existe, este disipat in preturi, platind mai mult pentru orice, chiar si cand cumperi sub 50 Euro.
Valoarea asta a fost aleasa probabil pe baza unui istori de comenzi si a unei analize, cat sa ciupim de la 7 cumparatori ca sa dam free shipping la 3 ;)
Nu am facut simulare, dar parca vad ca daca fac o comanda sub 50 Euro transportul in RO e daramator... ;)

Reply
(06-09-2017, 18:48)tecsi78 Wrote:
(06-09-2017, 17:26)adiszep Wrote: Si eu am avut experiențe "mixed" cu prajitori externi, Si, din tara, primesc aceeasi calitate fara niciun fel de dubiu. Comunicare mai rapidă și mai facilă și garanția calității boabelor verzi, pe majoritatea vizitandu-i si stabilind o oarecare relatie care oferă incredere.

Normal ca nu trebuie desconsiderata, ba din contra, trebuie sustinuta! Din pacate, ce ne lipseste noua este consistenta, seriozitatea, reflexul de a ajuta pe conationali astfel incat sa ne ajute si ei, la randul lor. Suntem gata in orice clipa sa improscam cu noroi, sa desconsideram, sa hulim, nu "ne adunam" decat sa facem in ciuda, poate. 

Ez zic ca pur si simplu asa este piata.
Nu poti onora pe toti clienti, sa le servesti cu cum voi ei, si nici nu e voie, si nici nu face majoritatea.
Insa este bun ca primim si astfel de feedbackuri, altfel nu mai ai motivatia de a face ceva mai bun, ca lumea te considera perfect.
Daca ai dubii, comentarii, cereri multe, idei atunci inseamna ca esti pe un traseu ( bun/rau oricum nu tu decizi asta ci piata )
----

@renatoa - ai dreptate, foarte putine online shopuri sunt pe piata care nu ofera free shipping.
Majoritatea care ofera produse si servire/suport ok au chiar de la cateva sute de lei.

Nu poti compara piata din polonia, germania sau chiar oricare cu cel din romania.
Au un volum de 2-3 ori mai mari din TOT.

Reply
Modelul romanesc de biznis este pe principiul mult de la putini. NU spun ca toti il aplica dar se poate generaliza pana la un punct. 

Nu stiu cata cafea prajita vanduta la noi cu preturi de peste 100 de lei pe kg, uneori aproape de 200 daca adaugam si livrarea, e din microloturi atent selectionate si cat e pur si simplu cafea verde de sub 50 de lei pe kg. 

Magazinele de afara au si un marketing extrem de bine pus la punct, o poveste care de multe ori vinde mai mult decat cafeaua in sine. La noi exista o oarecare delimitare dar nu mi-am dat seama daca e pe baza de calitate sau e datorita faptului ca lumea e mai subiectiva intr-o directie sau alta. De asta si aprecierile colegilor extrem de subiective fata de cafeaua de afara trebuie luate cu cumpatare. Nu stii niciodata cat e onestitate, cat e patriostism sau cat e interes local.

Reply
(06-09-2017, 21:44)dev Wrote: Nu stiu cata cafea prajita vanduta la noi cu preturi de peste 100 de lei pe kg, uneori aproape de 200 daca adaugam si livrarea, e din microloturi atent selectionate si cat e pur si simplu cafea verde de sub 50 de lei pe kg. 

Multa! Dar un exercitiu simplu de comunicare cu prajitorii nostri, ar putea face foarte usor lumina acolo unde lucurile par neclare. Andrei, Razvan, Alex, Milan, Stefan, etc. deabia asteapta sa povesteasca cu lux de amanunte despre cafeaua lor. Iar 50 lei/kg verde este o cafea scumpa.
Si nu in ultimul rand, "microloturile atent selectionate" NU sunt o garantie a "gustului in ceasca" ... sunt doar echivalentul de marketing al croitoriilor, atelierelor, manufacturilor, hand-made-urilor, artizanatelor ce populeaza terenul comercial lasat neocupat de "fabricile" si "producatorii pe banda rulanta" insensibili la valorile intrinseci ale materiei prime.

In traducere libera, de cele mai multe ori, microlot inseamna ca "am gasit un fermier ce are un teren foarte mic cultivat cu plante de cafea", insuficient de interesant pentru o prajitorie de talia Blue Bottle ce are nevoie de cantitati mari de cafea verde, dar suficient de interesant pentru mine jucator istet pe piata de cafea de specialitate, dispus sa cumpar dintr-o lovitura toata productia fermierului printr-un contract comercial de tip direct trade, lipind astfel un set interminabil de abtibilduri pe pungile de cafea proaspat prajita. "Atent selectionate" tot in traducere libera inseamna "m-am chinuit cautand prin locuri necunoscute pana si lui Dumneazeu, prin mijlocul Africii, sa gasesc un fermier dispus sa imi vanda intreaga sa productie din ultima recolta, in conditiile in care inca cel putin 10 din cei ce reprezinta concurenta mea pe piata sunt la un cuartal departare de mine in cautare aceluiasi lucru.

Reply
E clar ca exaltarea lui chilipepper vine dintr-o pozitie personala subiectiva, nu din teste blind. La fel se intampla si cu berea craft, o multime lauda berile de afara ca fiind total superioare, dar nu degusta ce e bun pe la noi intr-un blind test (desi chiar nu e nevoie), ca sa-si prinda urechile serios si sa vada ce sus suntem. 

Am avut ocazia sa incerc aprox. 10 prajitorii din afara si oricat ai vrea sa-ti stropesti tara, nu ai cum sa spui ca orice bei de afara e peste orice bei din Romania. Sunt cafele de 120-150 lei kg aici pe care oricand le pot pune in fata unor scumpeturi de la Bonanza, Five Elphant, Squire Mile, Hasbean. Invers, am baut unele sortimente de acolo care m-au lasat masca, remarcabile, super fructate si fara bitter cum rar am gasit aici. Asa cum spuneau colegii mai sus, ne gasim in fata unui mix si e foarte bine ca testam de peste tot, pentru a putea fi mai exigenti.

Si mie mi se par mari preturile de 200 lei / kg, asa cum mi se pare mare si pretul de 11-14 lei / 0.33 de obicei, pe care il dau pe bere artizanala. Cumpar foarte rar cafea la asemenea preturi.  Dar in general, pana ce consumatorii nu se vor inmulti si mai tare, in afara de Bucuresti si Cluj care domina in privinta achizitiilor de cafea proaspat prajita, nu cred ca vom avea sanse la direct trade sau micro/nano loturi sau stiu eu ce cafele de specialitate foarte bine punctate, la preturi sub 160 lei / kg, ca sa trasez o limita de la mine putere....

Ca sa fie mai clar, se poate face un Excel cu un plan de afaceri de prajitorie, ca sa vedem cu totii. Puneti la cei 8E in medie (poate iei si de 6E si de 10E) TVA 9%, pierdere la prajit (18%), costuri de amortizare pt. prajitor nou Probat / Giessen de 2.5kg/sarja - 20.000E, espressor, rasnita, accesorii, apoi stoc cafea verde 10 saci 4500-5000E, transport cafea 250E, chiria si intretinerea spatiului minim 5000E + TVA anual (mai sunt si cazuri cand ai o magazine sau o casa disponibila, depinde, de obicei nu in Bucuresti se intampla asta), nu mai pun si o Dacia  pt livrari ca esti la inceput si cari cu spatele si tramvaiul spre horeca,  cheltuieli de marketing, website, sisteme de facturare, ambalarea si etichetarea, casa de marcat, scolarizare (1000E minim pt cateva cursuri de baza + carti + licente software). Unele cheltuieli pot varia mult in functie de cat de profesionist vrei sa pleci cu proiectul tau si cat de sus e pozitionarea ta din piata. Adica vrei sa te bati cu orice alta prajitorie mare sau esti mai undercover...  Punand toate astea intr-un tabel, vom vedea simplu cam cat profit (brut) te-ar multumi si ar fi confortabil pentru fiecare, incat sa isi dedice 10-12h pe zi acestei ocupatii. Se poate face si  un calcul de "sugestie de pret de vanzare", apoi trimite un mail prajitorului X care vinde o anume cafea cu un pret neagreat - "uite ma lacomule, eu as fi multumit cu 20-30 lei / kg profit, tu de ce sugi sangele poporului?!"  Smile  Si nu glumesc...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(06-09-2017, 18:51)renatoa Wrote:

...

Lira a cazut 32% !!! in ultimii doi ani, de la 1.43 in nov 2015 pana la 1.08 in august 2017, paritate cu Euro, asa ca nu e vorba de nici crestere de masa de consum, ci de inflatie galopanta.

caut sa cumpar o rasnita manuala, o gasesc la noi cu 3-4 euro mai scumpa decat in Polonia, so be it; mi-a trebuit o zi sa-l conving pe furnizor ca nu vreau sa-i platesc inca 25 lei transport !!!, in conditiile in care din Polonia era zero; greu, dar pana la urma a acceptat Smile

Iarasi concluzie gresita... there is no such thing as free lunch...
Free shippingul ala nu are cum sa existe, este disipat in preturi, platind mai mult pentru orice, chiar si cand cumperi sub 50 Euro.
Valoarea asta a fost aleasa probabil pe baza unui istori de comenzi si a unei analize, cat sa ciupim de la 7 cumparatori ca sa dam free shipping la 3 Wink
Nu am facut simulare, dar parca vad ca daca fac o comanda sub 50 Euro transportul in RO e daramator... Wink

salut Renatoa

Verfica aici www.coffeedesk.com; magazin on-line de accesorii pentru cafea atat brew cat si espresso din Polonia (concurent al www.coffeecircle.com din Germania sau www.coffeehit.co.uk)

scrie mare pe pagina de pornire si la rubrica payment & delivery din subsol: free shipping in UE la cumparaturi de peste 49 euro

postarea mea s-a referit la o rasnita de peste 50 euro, ceva mai scumpa in RO si pentru care se cerea si 25 lei transport

tu ce-ai fi ales?

furnizorul din RO a agreat in final sa livreze gratuit (asa insemana un servicu cu valoare adaugata pentru mine) si am cumparat de la el, desi putin mai scump decat in Polonia

sper ca acest exemplu lamureste cazul
multumesc

(06-09-2017, 23:39)Lyvyoo Wrote: E clar ca exaltarea lui chilipepper vine dintr-o pozitie personala subiectiva, nu din teste blind. La fel se intampla si cu berea craft, o multime lauda berile de afara ca fiind total superioare, dar nu degusta ce e bun pe la noi intr-un blind test (desi chiar nu e nevoie), ca sa-si prinda urechile serios si sa vada ce sus suntem. 

Am avut ocazia sa incerc aprox. 10 prajitorii din afara si oricat ai vrea sa-ti stropesti tara, nu ai cum sa spui ca orice bei de afara e peste orice bei din Romania. Sunt cafele de 120-150 lei kg aici pe care oricand le pot pune in fata unor scumpeturi de la Bonanza, Five Elphant, Squire Mile, Hasbean. Invers, am baut unele sortimente de acolo care m-au lasat masca, remarcabile, super fructate si fara bitter cum rar am gasit aici. Asa cum spuneau colegii mai sus, ne gasim in fata unui mix si e foarte bine ca testam de peste tot, pentru a putea fi mai exigenti.

Si mie mi se par mari preturile de 200 lei / kg, asa cum mi se pare mare si pretul de 11-14 lei / 0.33 de obicei, pe care il dau pe bere artizanala. Cumpar foarte rar cafea la asemenea preturi.  Dar in general, pana ce consumatorii nu se vor inmulti si mai tare, in afara de Bucuresti si Cluj care domina in privinta achizitiilor de cafea proaspat prajita, nu cred ca vom avea sanse la direct trade sau micro/nano loturi sau stiu eu ce cafele de specialitate foarte bine punctate, la preturi sub 160 lei / kg, ca sa trasez o limita de la mine putere....

Ca sa fie mai clar, se poate face un Excel cu un plan de afaceri de prajitorie, ca sa vedem cu totii. Puneti la cei 8E in medie (poate iei si de 6E si de 10E) TVA 9%, pierdere la prajit (18%), costuri de amortizare pt. prajitor nou Probat / Giessen de 2.5kg/sarja - 20.000E, espressor, rasnita, accesorii, apoi stoc cafea verde 10 saci 4500-5000E, transport cafea 250E, chiria si intretinerea spatiului minim 5000E + TVA anual (mai sunt si cazuri cand ai o magazine sau o casa disponibila, depinde, de obicei nu in Bucuresti se intampla asta), nu mai pun si o Dacia  pt livrari ca esti la inceput si cari cu spatele si tramvaiul spre horeca,  cheltuieli de marketing, website, sisteme de facturare, ambalarea si etichetarea, casa de marcat, scolarizare (1000E minim pt cateva cursuri de baza + carti + licente software). Unele cheltuieli pot varia mult in functie de cat de profesionist vrei sa pleci cu proiectul tau si cat de sus e pozitionarea ta din piata. Adica vrei sa te bati cu orice alta prajitorie mare sau esti mai undercover...  Punand toate astea intr-un tabel, vom vedea simplu cam cat profit (brut) te-ar multumi si ar fi confortabil pentru fiecare, incat sa isi dedice 10-12h pe zi acestei ocupatii. Se poate face si  un calcul de "sugestie de pret de vanzare", apoi trimite un mail prajitorului X care vinde o anume cafea cu un pret neagreat - "uite ma lacomule, eu as fi multumit cu 20-30 lei / kg profit, tu de ce sugi sangele poporului?!"  Smile  Si nu glumesc...

salut Liviu, am citit cu atentie comentariul tau

nu e vorba de exaltare ci pur si simplu de o comparare de preturi (obiectiva) vs. gusturile mele (subiective)

eu beau acasa / birou exclusiv filtru (Clever, Aeropress, French press mai mult pentru cold brew), pentru espresso merg in oras; si beau destul de mult acasa, cam 1.5kg/luna
sunt de acord cu tine, ca pentru unii dintre noi anumite sortimente de cafea din Ro par mai bune decat cele de afara de la prajitorii de top, e o chestie de gust pe care nu o contest, dupa nici gusturile mele nu pot fi contestate.

la fel de adevarat este insa si ce am spus eu ca poti gasi ( si eu am gasit) cafea foarte buna (pe gustul meu) la un pret de aprox 24 lire / kg adica 120 lei, cu transport 140 lei.

bun, daca acesti furnizori din Anglia pot vinde la echivalentul a 120 lei / kg pe piata lor cu putere mare de cumparare, facand si profit din acest business (altminteri ar inchide portile), este cel putin ciudat (nu risc alta expresie ca sa nu sune a exaltare) ca pe piata noastra mult mai saraca, preturile pe kg sunt de la 160 lei/kg in jus spre 190-200.

planul de business prezentat de tine e corect dar se aplica in egala masura si prajitoriilor externe, care iata pot vinde in profit la preturi mai mici decat cele din Romania

mutatis mutandis, un pret de max. 100 lei/kg in Romania nu ar fi neprofitabil pentru producatori si ar fi si accesibil pentru mult mai multi consumatori
sa nu uitam ca unele dintre prajitoriile din Bucuresti au si cafenele deci nu se pot plange ca nu au profit

din postarea mea anterioara referitoare la strategia de business Square Mile se deduce ca au ales mai intai market share (sa-si creasca nr de clienti si sa-i fidelizeze prin diverse metode, gen subscriptie la preturi mai mici, etc) si apoi profitul (crescand preturile putin cate putin de la an la an), strategie corecta cand lansezi un produs de larg consum cu bataie lunga, cafeaua nu este un produs de lux din care traiesti din profit, ci din contra din rulaj

la noi, strategia pare evident inversa: profit cat casa de la cei foarte putini cumparatori, strategii de marketing / vanzari sa cresca market-share-ul / rulajul aproape inexistente

in plus o aliniere a preturilor de parca ar fi cartel 

referitor la sugestia "pret de vanzare" am discutat cu unii dintre ei, le-am spus cu ce pret cumpar, unii au gustat cafeaua mea si nu au avut nimic de obiectat, dar cand a fost vorba de pret s-a lasat fie tacerea fie eternele lamentari romanesti.

multumesc
o zi buna 

PS: au fost putine cazuri in istorie cand un produs a avut si profit foarte mare si m/s in acelasi timp: Apple e unul dintre ele, dar ma indoiesc ca exista vreun Apple al prajitoriilor de cafea in Romania 
putini stiu cat s-a chinuit Samsung (inclusiv in Romania) sa ajunga unde sunt acum

Reply
(07-09-2017, 08:16)chilipepper Wrote:
salut Renatoa

Verfica aici www.coffeedesk.com; magazin on-line de accesorii pentru cafea atat brew cat si espresso din Polonia (concurent al www.coffeecircle.com din Germania sau www.coffeehit.co.uk)

scrie mare pe pagina de pornire si la rubrica payment & delivery din subsol: free shipping in UE la cumparaturi de peste 49 euro

postarea mea s-a referit la o rasnita de peste 50 euro, ceva mai scumpa in RO si pentru care se cerea si 25 lei transport

tu ce-ai fi ales?

furnizorul din RO a agreat in final sa livreze gratuit (asa insemana un servicu cu valoare adaugata pentru mine) si am cumparat de la el, desi putin mai scump decat in Polonia

sper ca acest exemplu lamureste cazul
multumesc

Bune preturile in magazinul polonez la rasnite considerate ok pentru espresso cum ar fi Mignion. Sette sau Vario. La noi e foarte posibil sa le iei sh la banii respectivi.

Reply
Quote:bun, daca acesti furnizori din Anglia pot vinde la echivalentul a 120 lei / kg pe piata lor cu putere mare de cumparare, facand si profit din acest business (altminteri ar inchide portile), este cel putin ciudat (nu risc alta expresie ca sa nu sune a exaltare) ca pe piata noastra mult mai saraca, preturile pe kg sunt de la 160 lei/kg in jus spre 190-200.

planul de business prezentat de tine e corect dar se aplica in egala masura si prajitoriilor externe, care iata pot vinde in profit la preturi mai mici decat cele din Romania

mutatis mutandis, un pret de max. 100 lei/kg in Romania nu ar fi neprofitabil pentru producatori si ar fi si accesibil pentru mult mai multi consumatori
sa nu uitam ca unele dintre prajitoriile din Bucuresti au si cafenele deci nu se pot plange ca nu au profit.

Din pacate este logic si rational ce scrii, dar din pacate piata in sine si antreprenoriatul in romania nu asa functioneaza.

1. Unde piata este matura si este concurenta mare, nu ai de ales reduci un pic pretul, dar ai un rulaj mare.
In ro este concurenta mare si neloiala( daca sunt 100 de prajitori in ro , si 250 in uk ti se pare ok ? ).
Daca in ro piata in intregime vinde x KG pe luna/ poti sa fi sigur ca in UK este cu cel putin 40-70 de ori mai mult.
Cum ti se pare raportul intre prajitoriile si rulajul? PROSPER ?  :D

2. firmele locale, au o problema imensa cu subcapitalizare, daca nu ai o vechine de 1-2 ani cu profit bancile nu te ajuta, si vorbind despre o nisa nu cred ca multi prajitori au vechime peste 3-5+ ani.
In UK cu o firma noua infiintata deja ai acces la nenumarate optiuni, chiar cheap. 
- te ajuta UE, UK, local funds, etc.
- in ro nu te ajuta nimeni, ca si start up daca nu esti in IT 0 sanse ai pentru suport din partea guvernului

In afara de bancile doar bussiness angels mai sunt, dar ei nu investesc in asa ceva.
Deci:
- sau adunci de acasa de la parinti bani
- sau lucrezi 2/3 shifts   ( cum sult multi prajitori din ro )
- loterie nationala   :D

3. Au cafenea din doua motive ( presupun )
a. reclama, si direct feedback
b. profit maximalization

Quote:din postarea mea anterioara referitoare la strategia de business Square Mile se deduce ca au ales mai intai market share...

Foarte bine zis! Market share! 
O poti face doar daca exista o piata. 
Cand piata cunoaste doar lavazza ai nevoie de 2-5 ani pentru a deveni mainstream, pana atunci esti o nista foarte bine definita dar ascunsa.

Quote:in plus o aliniere a preturilor de parca ar fi cartel 
Nu oare multi au furnizori comuni pentru boabe verzi?

Reply
Hai sa nu cadem in patima apologiei "saracilor" antreprenori locali. Dincolo de pasiune, placere si alte eufemisme de marketing orice biznis are ca scop major profitul. E mai putin relevant de unde vin banii, cum si in cat timp se amortizeaza investitia intiala, care ma indoiesc ca e atat de generoasa si universal valabila precum a incercat Liviu sa o creioneze, daca in final pretul pe kg e foarte mare. Inteleg si faptul ca unii prajitori incearca sa se plaseze in zona third-wave, boutique etc dar nu cred ca Romania e o piata pentru asa ceva. In afara de bestcoffee cine umple zona de pret sub 100 de lei pe kg cu cafea de calitate?

(07-09-2017, 10:21)MyR Wrote:  
Quote:din postarea mea anterioara referitoare la strategia de business Square Mile se deduce ca au ales mai intai market share...

Foarte bine zis! Market share! 
O poti face doar daca exista o piata. 
Cand piata cunoaste doar lavazza ai nevoie de 2-5 ani pentru a deveni mainstream, pana atunci esti o nista foarte bine definita dar ascunsa.

Quote:in plus o aliniere a preturilor de parca ar fi cartel 
Nu oare multi au furnizori comuni pentru boabe verzi?

Si daca piata e foarte mica e ok sa o strangulezi cu preturi mari?

Reply
(07-09-2017, 10:54)dev Wrote: Hai sa nu cadem in patima apologiei "saracilor" antreprenori locali.
...daca in final pretul pe kg e foarte mare. Inteleg si faptul ca unii prajitori incearca sa se plaseze in zona third-wave, boutique etc dar nu cred ca Romania e o piata pentru asa ceva.
...Si daca piata e foarte mica e ok sa o strangulezi cu preturi mari?

inca un thread pe care nu-l inteleg...
nu suntem intr-un forum al celor pasionati/entuziasti de prepararea cafelei (espresso, parca-i ideea) acasa!?
unii, printre care ma numar si eu, consumam 3-4 Kg de cafea pe luna!
oare nu avem cu totii interesul comun de a gasi cafea buna si ieftina, cat mai ieftina? nu, nu la chilipir, nu la 'm-a descurc eu', pur si simplu pe piata accesibila in aceasta parte de europa unita!
acest thread, cu 'furnizori externi' e initiat pentru a inocula inca odata ideea ca si afara-i la fel de rau ca la noi cu pretul si calitatea cafelei!?

caut - si am tot spus-o asta - un furnizor de cafea verde, nu dintre ditribuitorii en-gros din centrele bursiere ale lumii, ci dintre prajitorii/furnizorii de cafea verde cu amanuntul, incluzand furnizorii externi!
ok, nu din Bulgaria, dar din Polonia, Ungaria, alte tari 'foste', acum in multinationala, sau... internationala Smile
forumul gazduieste varia "liste destepte", ar fi greu sa includem inca una cu furnizorii externi - posibil si ceva detalii de contact, preturi etc. !?

am incerca adica sa oferim din experienta proprie, cata exista la nivel de cafea verde, solutii lucrative;
cu asta, in orice caz am face un bine comunitatii de espressomani, agitand putin atmosfera statuta si  - zic eu - unidirectional comfortabila, a mult laudatilor prajitori ai nostrii!
ca numai pe ei ii avem si pe ei ii votam... Smile

oricat ar pleda Lyvyoo, intru demonstrarea dificultatilor in afacerile cu cafeaua in RO, imi pare rau, dar povestea e prea lunga si-mi pierd interesul din primele fraze... eu nu fac afaceri cu cafeaua, eu consum cafeaua, ca si altii de aici! ce trebuie sa inteleg? ca si la noi e bine, sa-i lasam pe reprezentntii nostrii sa ne demonstreze asta de la business class, sa ne recomande ethiopia prajita la 500 lei/kg, si sa stam cuminti, amarasteni ce suntem, ca peste tot si cu toate e greu!
si sa dam banii ce ni-i cer, celor ce ne asigura continuitatea/supravietuirea intru pasiune...

eu vreau sa cumpar cafea verde proaspata, curata si... ieftina!
sa cobor pe pamant?
ok, stiu ca e greu, dar stiu ca exemplu recent, ca s-a putut cateva luni, cat a supravietuit Cortina in forum, iar acum cand caut o referinta, un sfat folositor si practic, ma intereseaza asemenea thread-uri si ma dezamagesc totodata, atunci cand constat aceeasi atmosfera calduta din care rezulta ca "fie painea cat de rea ... bateti baieti pasul tot pe loc...!"

sunt convins si eu, ca nici un prajitor oficial sau neoficial (unul chiar amintea mai sus, de acel 'free lunch') dintre ai nostrii, nu poate mentine viabila o afacere cu cafeaua daca nu urmareste un profit!
iar noi, cumparatori ii urmarim in profitul lor, sau ne vedem de... cheltuielile noastre!?
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)