Hello There, Guest! Login Register


Eureka Mignon Zero nu rasneste suficient de fin

#1
Salutare!

Am achizitionat o rasnita Eureka Mignon Zero (single dose) de aproximativ 1 luna si am observat ca ajung sa nu mai pot rasni suficient de fin destul de repede. Cutitele incep sa se atinga usor pe la gradul 1 de rasnire uneori, iar altadata pe la 0.8. Am incercat sa merg si spre 0.5, dar deja aici se auzeau destul de tare si nu am vrut sa fortez si mai mult.

Am incercat mai multe cafele si pe majoritatea reusesc sa le rasnesc suficient de fin la inceput (Cam intre 1 si 2 de obicei), dar dupa 2-3 saptamani sunt nevoit sa cobor iarasi la 0.8 si nici aici nu reusesc sa scot 25 sec pentru 1:2 si cafeaua iese destul de acra. Decaf-ul am observat ca nu iese aproape deloc (am incercat o punga de Columbia de la Guido si a trebuit sa setez din prima la 0.8 si am mai incercat una de la Origo care a mers la 1 in prima zi, iar dupa 3 zile a inceput sa nu mai mearga nici pe 0.8).

Am incercat sa curat rasnita de 2 ori deja si ma gandesc sa incerc si o aliniere, desi daca cutitele deja se ating extrem de tare la 0.5 si mai mereu ajung in zona aia nu stiu cat de mult m-ar ajuta.

Espressorul meu e un Gaggia Classic Pro Evo 2023 nemodat (presiunea maxima este in jur de 15 bari din cate stiu). Am comandat si un kit de OPV de 9 bari, dar din cate am inteles pentru asta e posibil sa fie nevoie sa rasnesc si mai fin.

Oare ar trebui sa ma obisnuiesc cu ideea ca atata poate rasnita sau mai pot face ceva sa schimb asta?  :D
 
Reply
#2
La 55mm pe cutite plate esti foarte la limita sa nu poti rasni unele cafele.
Mie mi-a iesit foarte la limita decaful de la Guido pe aceeasi Eureka, dar cu cutite de 50mm (deci putin inferioare), la 6 bari cu 19g in sita VST de 18g.

Ce stiu sigur ca ies sunt Columbia standard si Ethiopia. Am extras cu succes multe varietati din aceste tari.

In afara de marirea dozajului de cafea, nu stiu ce alta solutie (moca) ar mai exista in cazul tau.
Flair 58 | Varia VS6 | Comandante | Acaia | V60 | TWW. Ex: Eureka Manuale, Mignon ORO SD, Atom 75, DF64, Fellow ODE
 
Reply
#3
Eu pe o Eureka specialita (care are aceleași cuțite de 55) pot spune că am extras până acum tot ce mi-a trecut prin bucatarie. Întradevăr când ajungeam la ultimele 2-3 cafele in hopper , nefiind greutatea boabelor sa le împingă in rasnita trebuia să mă duc mai fin dar nu am avut niciodată probleme sa nu îmi iasă suficient de fin. Îți mai pot sugera sa încerci o Brazila, eu am luat de la Mabo și am fost surprins cat de coarse a trebuit să mă duc fata de restul originilor.
Espresso:Stone Mine & Timemore Sculptor 078S/ Felicita Arc
Brew: 1zpresso zp6 special 
 
Reply
#4
Poate se va imbunatati situatia dupa upgrade-ul la 9 bari.
Flair 58 | Varia VS6 | Comandante | Acaia | V60 | TWW. Ex: Eureka Manuale, Mignon ORO SD, Atom 75, DF64, Fellow ODE
 
Reply
#5
Multumesc pentru raspunsuri!

Hm, eu aveam impresia ca sitele mai profesionale au nevoie de rasnire si mai fina decat in mod normal. Poate presiunea de 6 bari te lasa sa rasnesti mai putin fin?

Referitor la cantitate am mai auzit ca o cantitate mai mare poate ajuta la scaderea timpului, dar sincer nu prea inteleg de ce. Nu ar trebui sa fie cam la fel daca se pastreaza acelasi ratio pt yield?

Voi incerca intr-adevar si modarea OPV-ului si daca tot nu merge o sa ma gandesc la un posibil upgrade in viitor. Nu stiam ca niste cutite mai mari te lasa sa rasnesti mai fin (credeam ca rasnesc doar mai rapid)  Smile
 
Reply
#6
Asa este, marimea nu are treaba cu finetea.
Finetea minima este data de atingerea cutitelor, adica alinierea/paralelismul lor.
Orice inclinare duce la atingerea intr-un punct prematura, in timp ce in punctul diametral opus iti scapa garnulatie mai mare decat ar fi normal.
Operatia asta pare sa fie un fact of life, ca revizia la masina, in alte topice unii se scandalizeaza ca nu le vine rasnita corect aliniata din fabrica
 
Reply
#7
Producatorul rasnitei isi numara banii si cumparatorul are tema de casa cu alinierea :D
 
Reply
#8
Daca cedeaza "influentelor", si isi ia rasnita cu cutite plane pentru espresso... cand s-a demonstrat ca la espresso e preferabila o distribuitie bi-modala, ca cea produsa de conice... care nici nu se dezaliniaza, ca sa vezi... :s
 
Reply
#9
E caz clasic de rasnita necalibrata din fabrica sau cu imperfectiuni ale suprafetelor de montaj. Trebuie returnata si cere alta unitate noua sau banii inapoi. Se poate discuta despre alinierea suplimentara la sutimi, ca un efort din partea userului, pe banii lui, si se practica asta atat pe rasnite de 500E cat si pe cele de 2500E. DAr sa nu rasneasca pentru espresso e problema majora de fabricatie.
A mai fost un caz asa acum ceva timp dar pe alt model de Eureka, nu am link la indemana acum, si s-a rezolvat prin adresarea catre vanzator si inlocuire.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#10
(27-09-2023, 14:53)renatoa Wrote: Daca cedeaza "influentelor", si isi ia rasnita cu cutite plane pentru espresso... cand s-a demonstrat ca la espresso e preferabila o distribuitie bi-modala, ca cea produsa de conice... care nici nu se dezaliniaza, ca sa vezi... Confused

Si eu am cedat influentelor, am vandut Kinu ( cutite conice ) si am luat un DF64 ( cutite plane ) si, ca sa vezi, sunt mai multumit de plane decat de conice.
ECM Puristika + DF64 SSP MP.  Aeropress+Timemore C3
 
 
Reply
#11
Și eu sunt de aceeași părere.
Am avut comandate, Kinu, și am testat Niche Zero, ulterior ajungând la Eureka cu cuțite plate de 64.

Eureka a scos cel mai bine fructele și florile din boabe, ceea ce și căutam.
Flair 58 | Varia VS6 | Comandante | Acaia | V60 | TWW. Ex: Eureka Manuale, Mignon ORO SD, Atom 75, DF64, Fellow ODE
 
Reply
#12
Am avut pe blat două râșnițe cu cuțite plane, o Eureka rebranduită căreia i-am corectat alinierea (eram la început și m-a mâncat să mă bag în ea) și cealaltă un Profitec care l-am folosit out of the box, ca să constat diferențe destul de mari in timpul extracțiilor, (indiferent că foloseam single dose sau boabe in hopper). O probă cu markerul la cuțite și am constatat ce bănuiam, e nevoie de aliniere.
Sunt deacord cu răspunsul lui Lyvyoo.
Poți da un ochi online, de exemplu https://youtu.be/Gb3PgeQ6ewY?si=VAM9K6McwUdCYNcE și în funcție de aptitudinile, disponibilitatea ta cât și sursa de achiziție a râșniței să iei o decizie.
Succes.
Crem One Profiler, Timemore Sculptor 078S, -Profitec T64, -Nuova Simonelli MDH
 
Reply
#13
Revin cu un post aici. Pana la urma am facut o aliniere in care am adaugat 3 foite de aluminiu pe o parte si (mult mai important dupa mine) am inceput sa tin cafeaua in congelator si sa o rasnesc direct dupa ce o scot (am inteles ca s-a facut un studiu si cafeaua congelata produce mai multe particule). Acum imi merge si decaf-ul si tot ce am mai testat si pot sa merg chiar putin sub 0 pe rotita. Probabil ca tot nu voi reusi sa dau choke espressorului daca incerc, dar momentan pentru mine este suficient ca pot sa ma bucur de decaf si light roasts asa  Smile .
 
Reply
#14
Eu ultima data când m-am pornit sa alinieze eureka am început prin a roti cuțitele pe rand, cate 1/3 ture. Și asa am ajuns la o aliniere aproape perfecta fără foite. Vroiam sa pun cutitele de brew dar efectiv îmi pare rău să o stric.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.
 
Reply
#15
Ar mai fi o posibilitate. Prin 2020, a existat un lot de Specialita care avea cutite diferite (cel de sus fata de cel de jos).
Detalii aici.
Verifica daca sunt identice cutitele. Fiind vorba tot de 55 mm, poate ai avut "noroc".
Lelit Anna PL41TEM, Bialetti Venus, Lelit Anna 2012 + dimmer
Eureka Mignon Specialita, Kinu M47 Simplicity
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)