(04-03-2018, 17:05)eugenm Wrote: Radu,
Interesanta expunerea ta, dar exista trei puncte cu care eu nu sunt de acord. Le dezbat in ordinea relatarii tale:
1. Procesul de caramelizare incepe inainte de aparitia FC-ului,..
2. Reactia Maillard este un proces chimic .... nu este exotermica, ea neaducand niciun "aport termic" in procesul de prajire, ci doar contribuie cu un buchet bogat de arome;
3. First Crack-ul este un rezultat al procesului de schimbare de faza a apei din stare lichida in stare gazoasa. Boaba de cafea verde in preajma temperaturii de 192 gr.C elimina violent cantitatea remanenta de apa in acel moment sub forma de abur plus o parte din dioxidul de carbon produs pana in acel moment.....
Imi place libertatea asta de a nu fi de acord!

Cele ce vor urma nu se doresc a fi un raspuns la cele scrise de tine sau o polemica. Incerc doar sa detaliez experientele proprii.
Orice informatii sunt binevenite dar, din pacate, forumul sufera de lucruri concrete din zona prajirii, ceva practic, care sa se bazeze pe incercari venite de la utilizatori de aparate cu caracteristici apropiate, care sa foloseasca parametri reali, controlabili.
Eu de asta ma si abtin sa intru in dialoguri pe aceasta tema; reperele unora nu se suprapun peste ale altora si, de aici, limbajul diferit in care se expun faptele.
1- nu am spus nicaieri ca procesul de caramelizare este declansat odata cu aparitia pocnetelor de FC.
Putem avea cafele vechi, uscate, la care FC nici sa nu se produca. Asta nu inseamna ca nu avem caramelizare.
Sunt de acord cu tine ca procesul se produce infependent de FC, la temperaturi specifice reactiilor.
2- si eu am observat ca in zona 150-190 gc se formeaza profilul de arome al cafelei.
Asta se intampla in favoarea noastra doar daca abordarea regimului termic respecta niste rigori.
Acum, nu stiu daca cele scrise de tine se bazeaza pe teorie sau pe practica insa, in cazul meu, pentru a avea un RoR constant, de 11 gc/min sa zicem, de pe la 180 de gc trebuie sa mai domolesc aportul de caldura. Asta imi arata ca de undeva, ceva, "baga" caldura. Ce sa fie, ce sa fie?
Asta mie imi spune ca efectul exotermic apare ceva mai devreme de FC si asta, cred eu, din cauza imperfectiunii boabelor, a diferentelor de comportament ale acestora (diferente de marime, de densitate, umiditate, de compozitie de.....samd). Poate fi si o caracteristica de constructie a aparatului meu.
De asta am optat pentru o schimbare a acestuia, sa am controlul mai jultor parametri.
3- Asa este, pocnetele specifice FC sunt generate si de dilatarea apei, aflata inca sub forma de vapori prezenti in boabe.
Am dorit sa arat insa ca, pe langa evaporare, au loc si reactii chimice care produc CO2 si nu numai care cotribuie, la randul lor, la cresterea presiunii interne, la nivel molecular.
Nu stiu exact cat din cele 9-12 procente normale de umiditate (la boabele verzi) se mai regasesc in boabe in acesata faza (dupa cea de uscare si de ractii Mailard si ele consumatoare de apa) avand in vedere ca si dupa incheierea prajirii, in cafea se mai regasesc inca vreo 3-4 procente de umiditate (parca).