Welcome Back Log In Create Account

Este Kinu o alegere buna pentru espresso?

Baieti, am o intrebare intrucat vad extrem de multe pareri in antiteza legata de aceasta rasnita. Este o alegere foarte buna pentru espresso sau nu ? Am discutat cu persoane care sustin cu tarie ca nu au gasit la rasnite de peste 5.000 lei ce au gasit la Kinu si cu persoane care sustin fix opusul, cum ca nu este pretabil pentru espresso. Va intreb in ideea in care ma tenta achizitia unui Phoenix mai mult pentru dark- medium roast, folosita alternativ cu o J64V pentru light-medium. De asemenea, cum credeti ca s ar compara cu 1zpresso J Ultra ?

Reply
@Maanu, nu am zis ca nu e pretabil pentru espresso, am scris ca se pot obtine rezultate mai bune cu o electrica.

Uite aici o parere in acelasi sens: https://www.home-barista.com/advice/kinu...76-30.html

Aici e o posibila explicatie tehnica: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid223693

Aici din incercarile de o reduce gustul amar: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid141877
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
Pai @Maanu bea medium dark, de vrei sa ii iei amaro...negroni Smile

Reply
(08-01-2026, 16:47)renatoa Wrote: Pai @Maanu bea medium dark, de vrei sa ii iei amaro...negroni Smile

O cafea prajita dark, de buna calitate, poate fi o experienta foarte faina, nu trebuie neaparat sa fie amara. Dar nu rasnita cu o rasnita manuala...

Reply
(08-01-2026, 16:42)cradun Wrote: @Maanu, nu am zis ca nu e pretabil pentru espresso, am scris ca se pot obtine rezultate mai bune cu o electrica.

Uite aici o parere in acelasi sens: https://www.home-barista.com/advice/kinu...76-30.html

Aici e o posibila explicatie tehnica: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid223693

Aici din incercarile de o reduce gustul amar: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid141877
Multumesc pentru informatii ! Nu am facut referire la tine, am trimis mai multe PM uri in legatura cu un sfat.

Reply
OK, dar o manuala electrificata ?
Daca toata teoria vine din viteza mica, ce poti zice de aceeasi manuala antrenata la un... 350 rpm ?

Nu in ultimul rand... teoriile astea chiar functioneaza, macar pentru o medie acceptabila de bautori ?
Daca fac doua cafele, una rasnita la o manuala conica, alta la o plata, ambele la 350 rpm, si nu simt diferenta intre ele, are rost sa mai pierd timpul ? Vorbesc strict ipotetic, persoanele de fata se exclud Biggrin

(08-01-2026, 17:13)cradun Wrote:
(08-01-2026, 16:47)renatoa Wrote: Pai @Maanu bea medium dark, de vrei sa ii iei amaro...negroni Smile

O cafea prajita dark, de buna calitate, poate fi o experienta foarte faina, nu trebuie neaparat sa fie amara. Dar nu rasnita cu o rasnita manuala...

Reply
@renatoa, IMHO, o manuala electrificata, la 350 rpm, nu mai e manuala, e electrica...

Eu nu zic nimic de plate vs conice, chiar sunt fan conice, m-am chinuit vreo 2 saptamani sa fac diferenta intre Niche si Honne si mereu recomand Niche. A, ca am eu ceva cu platele in single dose, asezate orizontal sau oblic, aia e alta discutie :)

IMHO, manualele sunt pentru situatiile cand: nu ai spatiu (am avut multa vreme manuala si o tineam intr-un raft, o scoteam doar cand preparam cafeaua), cand calatoresti mult sau cand faci preponderent brew si, ocazional, cate un espresso.

Reply
(08-01-2026, 18:17)cradun Wrote: IMHO, manualele sunt pentru situatiile cand: nu ai spatiu (am avut multa vreme manuala si o tineam intr-un raft, o scoteam doar cand preparam cafeaua), cand calatoresti mult sau cand faci preponderent brew si, ocazional, cate un espresso.

Sau cand vrei sa faci o cafea la 4-5 dimineata fara a trezi toti vecinii cu jivina de 300W si 1400rpm Sick

Reply
(08-01-2026, 19:08)vdub Wrote:
(08-01-2026, 18:17)cradun Wrote: IMHO, manualele sunt pentru situatiile cand: nu ai spatiu (am avut multa vreme manuala si o tineam intr-un raft, o scoteam doar cand preparam cafeaua), cand calatoresti mult sau cand faci preponderent brew si, ocazional, cate un espresso.

Sau cand vrei sa faci o cafea la 4-5 dimineata fara a trezi toti vecinii cu jivina de 300W si 1400rpm Sick

Ah, corect. Ar mai fi si situatia cand pur si simplu iti plac estetic sau ca idee rasnitele manuale, nu e exclus (sa nu depinzi de curent electric/baterii ca sa rasnesti). Am avut cateva si toate erau superbe si foarte fain de folosit. Si inca mai am, pt brew.

(08-01-2026, 16:32)Maanu Wrote: Baieti, am o intrebare intrucat vad extrem de multe pareri in antiteza legata de aceasta rasnita. Este o alegere foarte buna pentru espresso sau nu ? Am discutat cu persoane care sustin cu tarie ca nu au gasit la rasnite de peste 5.000 lei ce au gasit la Kinu si cu persoane care sustin fix opusul, cum ca nu este pretabil pentru espresso. Va intreb in ideea in care ma tenta achizitia unui Phoenix mai mult pentru dark- medium roast, folosita alternativ cu o J64V pentru light-medium. De asemenea, cum credeti ca s ar compara cu 1zpresso J Ultra ?

Imi dau seama ca am ingropat intrebarea lui Maanu de mai sus in multe raspunsuri ale mele, o "dezgrop" aici ca sa aiba ocazia si altii sa isi exprime o parere.

Reply
Tocmai ma pregateam sa plasez comanda pana am dat peste discutia de aici si recunosc, m ati pus si pe mine pe ganduri. Am navigat ceva pe forumul home-barista si observ ca acolo Kinu este foarte apreciat, alaturi de J Ultra. Dupa cum a zis si @Maanu, sunt persoane care mentioneaza ca prefera de departe Kinu in defavoarea Niche Zero spre exemplu si ca ar fi cumva echivalent cu KafaTek ca si calitate a rasnirii. Chiar sunt curios care este concluzia, este sau nu o rasnita buna pentru espresso ? Eu unul personal consum doar un shot dublu de dimineata, deci nu vad o mare problema sa rasnesc 30 secunde manual. 
De asemenea, multi zic ca merge destul de bine si pe prajiri light, desi din ce inteleg devine destul de greu de rasnit. Evident, nu se poate compara cu niste cutite mari plate insa am inteles ca daca doresti sa experimentezi prajiri light, poti. Repet, astea sunt concluziile trase de mine si chiar sunt dornic sa mai aud alte pareri legate de aceasta rasnita si capacitatea ei de a produce espresso.

Later edit : Gasim oare pe undeva un adaptor pentru bormasina pentru Kinu sau chiar vreo varianta de motorizare gata facuta la un pret decent ? Am vazut ca s a mai discutat pe alte topicuri acum ceva timp insa nu e nimic concret

Reply
Cateva observatii punctuale:
- pentru espresso rasnesti mai mult de 30 secunde, poate chiar un minut. Vorbesc de o medie, nu pot stii ce musculatura ai...
- "ar fi cumva echivalent cu KafaTek" ... "Evident, nu se poate compara cu niste cutite mari plate" ... astea doua se exclud
Daca ajungi sa demonstrezi ca se compara cu kafatek, evident nu doar pe degustate, ci intr-o forma mai palpabila, tehnic, atunci nu vad de ce nu s-ar putea compara cu aproape orice plata ?

De fapt cele de mai sus arata ca toate aprecierile sunt subiective si nu e cazul sa te stresezi asa de tare pentru o asemenea alegere, si sa transformi o fierotanie din asta in obiect de cult.

Sa mai adaug ca marime nu prea conteaza ?
Cand a iesit M68 si s-au facut comparatii in blind... nu prea a reusit lumea sa le deosebeasca... deci... ?
Sau ca sunt rasnite folosind aceleasi cutite ca si Kinu pe care fanii le-au rejectat, desi tehnic sunt doua lucruri identice ?
Asta arata cel mai elocvent cum lucreaza "piticii".

Adaptoare sunt mai multe exemple in topicul de motorizare. Sau topicele, parca sunt vreo 3...
Si sunt descrise suficient de concrete... cel mai concret lucru care te intereseaza pe tine direct ar fi ca... nu exista la vanzare asa ceva... nici macar la chinezi Smile
Pui mana si iti faci, sau intrebi pe cei care au facut daca sunt dispusi de inca o tura.

Reply
Cred ca se facea referire la celebrele Monolith conice de la KafaTek, nu la plate. Legat de timp, ce mi-e 30 sec, ce mi-e un minut, tot pe acolo ajung, nu i vreun capat de lume tinand cont ca in 90% din an consum doar un shot dublu dimineata. 

Care sunt rasnitele care folosesc fix aceleasi cutite ? Nu am gasit nicio discutie pe tema asta.

Am vazut ca sunt mai multe topice insa nu s a ajuns la nimic concret din ce am citit pe acolo, am inteles ca ideal ar fi sa ti confectionezi personal adaptorul insa eu nu am posibilitatea.

Reply
Multumesc frumos, o sa merg pe Simplicity sa fiu sigur ca e in regula ... 
@_R_A_D_U , cutitul de brew a fost inclus in comanda de pe espressoman ? Vad ca nu specifica nimic acolo 
Ma tenteaza sa incerc si brew desi nu am incercat deloc pana acum, am remarcat faptul ca multi colegi o lauda foarte mult pentru brew.

Reply
Am Phoenix din 2022 si initial am macinat si mai fin, pentru ... moka pot, ibric si ulterior espresso  Blush Pe vremea aia am macinat si aproape de 0 ... sa vad ce se intampla ... nu a crapat nimic in rasnita. Probabil fracturile alea sunt la primele modele, bolile copilariei. Nu stiu ce se intampla daca e fortata printr-o electrificare DIY, dar asta inseamna utilizare neconforma si nu cred ca cei de la Kinu si-au pus problema electrificarii cand au proiectat rasnita, spre deosebire de Arco, de exemplu.  Eu in mod sigur nu voi rasni 5 ani numai pentru espresso, mai bine renunt la a bea cafea  Tongue

Reply
Chiar atat de greu vi se pare sa rasniti pentru espresso manual ? 
Eu momentan ma joc cu o rasnita chinezeasca luata de pe aliexpress iCafilas si nu pot sa zic ca este chiar atat de greu, rasnesc pentru 1 sau 2 espresso dublu zilnic. M as mira sa se rasneasca cu Kinu mai greu decat cu chinezaria asta a mea, pe care am dat in jur de 40 $

Reply
Eu am avut K6, cu Kinu se rasneste mult mai usor . Eu rasnesc zilnic pentru ibrik si este o adevarata placere . Cand rasnesc pentru espresso sau AP mi se pare o joaca de copil.
● Staresso Mirage Plus ● Aeropress ● Kingrinder K6 ● 2xKinu M47 + POB ● Soy C2, C3 ● Levier chinezesc

Reply
Da, senzatia de rasnire cu Kinu Simplicity sau Classic pt espresso e foarte faina. Simti cum "mananca" boabele parca :)

Reply
Despre posibilitatile de motorizare Kinu continuati pe thread-ul dedicat. Aici ramanem cu impresii despre Kinu in espresso.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Maanu, a pus o intrebare care ma “macina” si pe mine. Intenționez sa achiziționez si o manuala.
La fel oscilez intre kinu phoenix sau 1zpresso j ultra sau cel mai probabil K ultra.
Despre comparația intre cele doua nu prea am gasit păreri concludente. Sau poate nu am cautat îndeajuns. Multumesc.
AVX DB1X, DF64 gen 2.5

Reply
Dpmdv Kinu este superok pentru espresso, nu știu nimic de j ultra.  Că tot ai pomenit de k ultra, vezi și asta: https://www.reddit.com/r/pourover/commen...nix/?tl=ro

(11-01-2026, 21:07)RaduD Wrote: Multumesc frumos, o sa merg pe Simplicity sa fiu sigur ca e in regula ... 
@_R_A_D_U , cutitul de brew a fost inclus in comanda de pe espressoman ? Vad ca nu specifica nimic acolo 
Ma tenteaza sa incerc si brew desi nu am incercat deloc pana acum, am remarcat faptul ca multi colegi o lauda foarte mult pentru brew.
Văd că s-au unit/modificat postări, e mai greu de urmărit dar asta e. Vezi aici povestea: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid204941

Reply
Folosesc ocazional un Phoenix si pot spune ca rasneste pt espresso mult mai usor decat un J-Max sau un K6.

Reply
Asta a fost prima observatie, cu mari semne de exclamare, a primilor care l-au testat si au postat in topicul dedicat de Phoenix. Incepand cu postarea lui Liviu... fast backward, wow, acum 9 ani... trece cam repede timpul... Sad
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid117031

PS: intre timp, initiatorul topicului a gasit un Classic second chilipir, si pentru el problema e transata... nu cred ca il mai intereseaza comparatia cu 1Z... Smile

Reply
Utilizator de Kinu M47din iunie 2018 pînă prin 2023. 
Mecanica e ok, te simți mișto dimineața cînd dai la manivelă, nu simți efortul, se aude acel cranț-clamp care parcă te trezește și te face să vezi cu ochii creierului cum se sparg boabele etc etc. Nu-i obositor deloc la un espresso pe zi, ba chiar plăcut. În plus, ai ceva de făcut pînă se fierbe apa.
Gust: nu mi-a plăcut niciodată pînă am compilat un adaptor pentru bormașină. Dintr-odată a avut alt gust, mai dulce, mai blând, mai plăcut, în sfîrșit.
Așadar, my two cents: cu motorizare, merită, recomand (foloseam pe atunci o bormașină cu variator de turație). D-aia încă o țin, deși de mai bine de doi ani am umplut bucătăria cu-n Robur elefantin, mare, alb și tăcut.
Kinu M47, Mazzer Robur, ROK

Reply
Am fost extrem de nehotarat si eu in legatura cu rasnita, am facut pe dracu-n 4 si am reusit sa testez side by side un Kinu Classic cu un Mazzer Philos( intr un final am ramas intre astea doua, cea din urma fiind extrem de laudata pe forumurile de specialitate ) si am preferat rasnirea de la Kinu. Mentionez ca am testat doar cu dark, medium si omniroast.
Gusturile sunt subiective, evident, si mentionez ca nici nu am o foarte mare vechime in acest hobby comparativ cu alti colegi, insa am testat multe rasnite populare electrice inainte de a alege Kinu si asa va sfatuiesc si pe voi sa procedati.
Este indubitabil o alegere buna pentru espresso.

Reply
Cu siguranță DA! La un moment dat, după ce am rulat mai multe rasnite printre care și un DF64 cu SSP uri am răsnit cu vechia mea Kinu M47. Am realizat că pentru mine Kinu era regele uitat al gustului. Am pierdut o oferta pe bursa a unui sistem automatizat pentru Kinu și atunci am decis din comoditate să achiziționez o răsnita electrica cu conice. Niche a fost prima opțiune dar rezultatul era departe de ce puteam obține cu Kinu. Întâmplător am ajuns la Varia VS3 V2 care părea să fie o alegere bună. Am testat-o și cu cuțitele standard oferea un profil de gust similar cu cel de pe Kinu. După achiziția cuțitelor Hypernova Ultra a devenit răsnita mea preferată din tot ce am încercat în zona maxim 800 euro (cea mai scumpa răsnita cumpărată a fost un Honne SH pe care o dețin încă).
Câteodată mai folosesc Kinu și atunci parcă îmi vine sa dau din nou la manivela. Am senzația ca iarăși Kinu M47 este cea mai buna răsnita pentru gustul meu.
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
Și mie mi-a plăcut mult Varia cu Hypernova însă blocajele ei datorate sistemului de protecție al fragilului motor de 100W m-au făcut să mă îndepărtez de ea. Kinu însă nu m-a dezamăgit niciodată la gust; nu cred ca am avut vreo cafea pe care sa o arunc în chiuvetă , poate doar la primul shot de dial in pentru vreo cafea mai specială. 

intrebarea mea pentru comunitate ar fi alta : care rasnita electrica, alta decat scumpa Weber MK2, ar reprofila gustul Kinu, sau depasi ?
• Pavoni Esperto Abile • Kinu Classic • 

Reply
Sa trimita Barshaker un DC63 la evaluat Smile

Reply
Off topic, insa daca ma intrebati pe mine, combinația aia de 200W cu 140 rpm miroase a blocaje . Sau poate doar am prins eu alergie la motoare mici.
• Pavoni Esperto Abile • Kinu Classic • 

Reply
200W cu 140 RPM inseamna cuplu de 2.5x mai mare decat 100W 170RPM de la care ai prins matale frica.
Dar si la 63 e munca mai mare decat la 47mm, adevarat...

Reply
Și eu zic ca râșnița Kinu e super bună pt espresso. Recomand cele cu acele tije de suport/centrare metalice (simplicity rebel classic Titan).

Spor!
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)