Espressoman infocat
Otopeni
03-08-2022, 15:09
(Edited 03-08-2022, 15:13 by Dan_R.)
(03-08-2022, 14:45)alex_b Wrote: Exista un alt model in afara de Lelit pl41tem care sa aiba si cititor presiune , PID in sub 3000 ron? Am cautat dar mi se pare singurul
Lelit 41TEM este varianta cea mai ieftina ( pentru espressor cu manometru si PID incluse). Mai exista varianta Gaggia CP la care sa adaugi tu PID si manometru. Dar vorba lui @
Darsidius, ce te mai framanti, alegerea este facuta, bucura-te de aparat si foloseste-l cu placere (eu iti inteleg alegerea, daca nu folosesti des frotarea laptelui).
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
Espressoman infocat
Ardeal
03-08-2022, 15:41
(Edited 03-08-2022, 15:42 by alex_b.)
(03-08-2022, 15:07)Darsidius Wrote: Mai conteaza? deja ai plasat comanda.
Multumesc pentru raspunsul la subiect, va fi de folos si altora interesati
Profitec Go, Mazzer Philos
Espressoman infocat
Bucuresti
03-08-2022, 15:42
(Edited 03-08-2022, 15:45 by dragos.stoian.)
(03-08-2022, 14:45)alex_b Wrote: Exista un alt model in afara de Lelit pl41tem care sa aiba si cititor presiune , PID in sub 3000 ron? Am cautat dar mi se pare singurul
Asa cum s-a mai menționat, mai e doar Lelit PL81T (3150) care e un TEM update cu: preinfuzie, reumplere automata boilere (utile) si câteva features nu f importante, dar dragute: design ceva mai îngust+înalt și inox mat in loc de lucios, tava inox vs plastic, backflush automat.
Mai era și AVX DB1, dar nu știu dacă se mai gaseste:
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...ntru-aburi
Lelit PL81T, Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Espressoman infocat
Ardeal
03-08-2022, 15:46
(Edited 03-08-2022, 15:48 by alex_b.)
(03-08-2022, 15:09)Dan_R Wrote: (03-08-2022, 14:45)alex_b Wrote: Exista un alt model in afara de Lelit pl41tem care sa aiba si cititor presiune , PID in sub 3000 ron? Am cautat dar mi se pare singurul
Lelit 41TEM este varianta cea mai ieftina ( pentru espressor cu manometru si PID incluse). Mai exista varianta Gaggia CP la care sa adaugi tu PID si manometru. Dar vorba lui @Darsidius, ce te mai framanti, alegerea este facuta, bucura-te de aparat si foloseste-l cu placere (eu iti inteleg alegerea, daca nu folosesti des frotarea laptelui).
Intrebam in ideea in care pana aparatul nu este la mine in casa se mai pot face alte alegeri (e data precomanda dar fara avans achitat in ideea in care importatorul va aduce oricum aparatele in perioada imediat urmatoare in stoc).
Si da legat de lapte folosesc un nanofoamer pe lapte rece de obicei, merge repede si cu un pic de exercitiu si bine
Espressoman infocat
Otopeni
03-08-2022, 15:59
(Edited 03-08-2022, 16:04 by Dan_R.)
Alex, cat de des bei cafea cu lapte frotat la aparat? Eu de exemplu foloseam initial zilnic 1-2 frotari pe zi si ma multumea espressorul meu 41TEM. Acum, aproape nu mai folosesc deloc frotarea. A doua intrebare este : ce tipuri de cafele bei ? Cat de light ca prajire?! Asta nu inseamna ca nu poti folosi aparate fara preinfuzie, dar nu vei avea intotdeauna rezultate maxime la gust. Repet, iti inteleg alegerea si poate acum as fi facut si eu la fel.Colegul @
dragos.stoian are Lelit cu preinfuzie, si te poate sfatui mai bine daca este sau nu importanta. Totusi Profitec este un brand pe care eu l-as alege clar inaintea Lelitului.
Espressoman infocat
Ardeal
03-08-2022, 16:29
(Edited 03-08-2022, 16:31 by alex_b.)
(03-08-2022, 15:59)Dan_R Wrote: Alex, cat de des bei cafea cu lapte frotat la aparat? Eu de exemplu foloseam initial zilnic 1-2 frotari pe zi si ma multumea espressorul meu 41TEM. Acum, aproape nu mai folosesc deloc frotarea. A doua intrebare este : ce tipuri de cafele bei ? Cat de light ca prajire?! Asta nu inseamna ca nu poti folosi aparate fara preinfuzie, dar nu vei avea intotdeauna rezultate maxime la gust. Repet, iti inteleg alegerea si poate acum as fi facut si eu la fel.Colegul @dragos.stoian are Lelit cu preinfuzie, si te poate sfatui mai bine daca este sau nu importanta. Totusi Profitec este un brand pe care eu l-as alege clar inaintea Lelitului.
Sa fiu foarte sincer nu sunt un mare cunoscator , incerc sa ma las de cafea de ani de zile :), pana am zis sa incerc sa imi cumpar o rasnita decenta si am luat si un flair manual plus am zis sa comand niste boabe mai decente si am comandat de la constantin coffe boabe decaff (swiss water) si cu cofeina. Surprisa pentru mine a fost fenomenala in materie de gust. Boabele decaff au gust chiar de cafea (deci nu tot felu de gusturi alterate) iar cea cu cofeina parca nu ma agita asa tare ca si altele. Si atunci am zis sa aprofundez , dar si sa investesc intr-un aparat ca nu ma obliga sa tot fac upgrade cel putin o perioada de timp decenta. Deci pana acuma beau medium roast , in principal 4-5 cafeele decaff pe zi si maxim una cu cofeina. Legat de lapte m-am obisnuit foarte bine cu nanofoamer , nu cred ca voi folosi aparatul. Dar vreau sa pot incerca mai multe tipuri de cafea si din cate am inteles daca ai un aparat fara reglaj de presiune si temperatura, pierzi mult
Espressoman infocat
Bergen (Norway)
03-08-2022, 16:29
(Edited 03-08-2022, 16:31 by Darsidius.)
Aparatul arata bine, este modern, are tot ce ii trebuie. Ii lipseste doar apa buna si cafea buna.
Daca se doreste economie, decat lelit pl41 nou mai bine ceva second hand folosit putin si ingrijit de pe market/forum de la om cu reputatie buna.
Gen un Lelit Elizabeth sau un lelit Mara X, second hand dar in stare buna.
Daca nu se vrea sh atunci Profitech pare o alegere buna.
Insa parerea mea avizata cu multa experienta in aparate:
- manometru de presiune este fix pix, in sensul ca dupa ce setezi opv pt presiunea presiunea in extractie arata pe un ceas de presiune este inutila, la ce iti foloseste pt ca daca shotul este calibrat mereu au aceasi valoare/valori
- boilerul de 0.4L este mic, avantaj incalzire rapid, dezavantaj daca faci shoturi mai lungi ca ratie e posibil sa ai caderi mari de temp (20g in 60 g out si deja ai impins mai mult de 60ml din boiler afara)
Reglajul de temperatura prin PID este util, insa dupa ce stabilesti valorile de referinta nu prea mai umbli la el. Cine zice ca trage o cafea la 92 si una la 94 se imbata cu apa rece, cafeaua proasta nu se face mai buna cu 2 C in minus, o cafea buna se trage la temp mai mare, se ajusteaza din rasnita/doza/ratie gustul si din apa, nu din 2C in minus. Voi credeti ca astia din cafenelele pro din lume (Substance Paris, Mame- Elvetia, April- Copenhaga, CC) stau sa ajusteze temperaturi pe grup? toate cafelele se trage la temperatura aia, sa solubilizezi chestiile bune.
Problema care apare la multe aparate cu boiler mic, este ca daca faci 5 shoturi consecutive si le masori (nu unu dupa altul fara pauza) ci cu pauza de 1 minut intre shoturi, pe o masurare cu scace in grup o sa ai temperaturi foarte diferite pe parcursul shotului. Asta e problema multor aparate, si atunci primul shot il dai la lapte, al doilea il faci espresso si tot felul de jonglerii de clown cu aparate de mii de lei.
Dupa mintea mea strict pt espresso as lua doar Flair 58 incalzit. Pentru lapte un dual boiler dar deja bugetul se mareste mult.
Eu bag mana in foc si pun pariu cu oricine ca ii scot cu Flair 58 mai bune decat multe aparate cu pompa vibratoare, fie ele si de 2000-3000euro.
Espressoman infocat
Milano
Tocmai a apărut un TEM vechi la vânzare. La banii aia, ai putea face o încercare.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
Espressoman infocat
Otopeni
Aici :
https://youtu.be/qZSK39OhpUE gasesti un film facut de un utilizator care tocmai a cumparat un Profitec Go dupa 3 ani de utilizare a unui Gaggia Classic Pro.
Espressoman infocat
Ardeal
MarSv
Suceava
Alex, nu ne-ai spus ce culoare ai ales.
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu.
Espressoman infocat
Ardeal
03-08-2022, 19:06
(Edited 03-08-2022, 19:24 by alex_b.)
(03-08-2022, 18:50)umarianos Wrote: Alex, nu ne-ai spus ce culoare ai ales.
Negru,
La Ultimul review care l-am postat, domnul nu pare foarte convins cand face shotul fata de gaggia classic care il are :)
Ma uitam pe acea comparatie in video, e substantial mai mare ca un gaggia pro
Espressoman infocat
Ardeal
04-08-2022, 02:33
(Edited 04-08-2022, 02:35 by alex_b.)
Un lucru care ma pune pe ganduri e zgomotul pe care aparatul il face. Pe langa faptul ca persoana care face reviewul arata cam socata de zgomot, se poate auzi si analiza inclusiv de catre noi ceea ce de obicei e mai greu de pe youtube, trebuie sa dau volumul la telefon mai jos :) deci probabil e foarte zgomotos
Espressoman infocat
Ardeal
Ok, cred ca se poate inchide topicul din punctul meu de vedere , sau sa ramana activ pentru alti interesati, am luat pana la urma un Lelit Victoria (pl91) de pe olx sigilat la 2500 ron. Chiar in dimineata asta a lasat la acest pret si am zis ca e un pret bun
Espressoman infocat
Iasi
Cel de pe Reddit care are aparatul zicea că poți modifica presiunea de extracție doar intre 8,5 - 12 bari.
Sage Bmbino plus; DF64;
Ex: Philips Saeco Poemia HD8425/19, Nespresso Latissima One, Nespresso Atelier; Kinu M47 Phoenix
Espressoman infocat
Oradea
(04-08-2022, 02:33)alex_b Wrote: Un lucru care ma pune pe ganduri e zgomotul pe care aparatul il face. Pe langa faptul ca persoana care face reviewul arata cam socata de zgomot, se poate auzi si analiza inclusiv de catre noi ceea ce de obicei e mai greu de pe youtube, trebuie sa dau volumul la telefon mai jos
deci probabil e foarte zgomotos
Autorul reviewului a revenit in comentarii cu un raspuns legat de zgomot:
Quote:
The pump noise was mostly from initial empty boiler refilling, it has quieted down significantly to the same level as Gaggia and any other vibration pump machines this morning when I went on to make a morning brew.
Deci probabil zgomotul nu e o problema.
Flair 58 | Cafesing Orca GO Ghost | Ceado Hoop | April Brewer | Hario V60 Switch
Espressoman
Bucuresti
(04-08-2022, 09:47)SergiuBogdan Wrote: Cel de pe Reddit care are aparatul zicea că poți modifica presiunea de extracție doar intre 8,5 - 12 bari.
Din ce am vazut in interior, folosesc acelasi OPV ca la ECM Classika, iar acesta da, doar intre 8.5 si 12 bar se poate regla.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino
Espressoman infocat
Bascov
04-08-2022, 16:11
(Edited 04-08-2022, 16:11 by adriao.)
cu o surubelnita in mana oare poti face si o profilare de presiune in extractie ?
poate cu ceva adaptor se poate monta si un fel de maner la reglajul OPV
Espressoman
Bucuresti
Intre 12 si 8.5 nu ai ce profilare de presiune sa faci...
Espressoman infocat
Ardeal
(04-08-2022, 16:26)cradun Wrote: Intre 12 si 8.5 nu ai ce profilare de presiune sa faci...
In sensul ca e prea mica plaja de reglare a presiunii?
Espressoman infocat
Bascov
teoretic ar merge cu un alt OPV care permite o plaja mai larga de reglaje
Espressoman
Bucuresti
(04-08-2022, 16:38)alex_b Wrote: (04-08-2022, 16:26)cradun Wrote: Intre 12 si 8.5 nu ai ce profilare de presiune sa faci...
Da. Dar si ca peste 9 bar nu are sens sa extragi.
Espressoman infocat
Ardeal
04-08-2022, 17:01
(Edited 04-08-2022, 17:01 by alex_b.)
(04-08-2022, 16:50)cradun Wrote: (04-08-2022, 16:38)alex_b Wrote: [quote=cradun;180369]
Intre 12 si 8.5 nu ai ce profilare de presiune sa faci...
Cu alte cuvinte era mai util sa poata fi reglat mult sub 9 bari?
MarSv
Suceava
Pentru profilare ai nevoie de control asupra presiunii dar și a debitului, chiar și cei care au doar valva cu padela pe e61 au doar jumătate de carte, ei modifica debitul dar presiunea este aceeași pe tot timpul extracției.
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu.
Espressoman
Bucuresti
04-08-2022, 17:40
(Edited 04-08-2022, 17:57 by cradun.)
(04-08-2022, 17:28)umarianos Wrote: Pentru profilare ai nevoie de control asupra presiunii dar și a debitului, chiar și cei care au doar valva cu padela pe e61 au doar jumătate de carte, ei modifica debitul dar presiunea este aceeași pe tot timpul extracției.
Nu are cum sa fie presiunea aceeasi pe timpul extractiei. Presiunea si cu debitul interactioneaza. Daca scazi foarte mult debitul, nu ai cum sa ai presiune la fel, va scadea si presiunea. Invers, da, poti sa scazi presiunea foarte mult si sa ai acelasi debit "la liber". Baga si pucul in ecuatie si lucrurile se complica si mai mult.
Ne referim aici la presiunea deasupra pucului. Ca intre valva si pompa presiunea e constanta, e adevarat, dar ne intereseaza ce se intampla intre valva si puc, de aici si rostul manometrului de grup.
(04-08-2022, 17:01)alex_b Wrote: Cu alte cuvinte era mai util sa poata fi reglat mult sub 9 bari?
E complicat raspunsul, intram in teoria profilarii de presiune.
As zice ca da, strict pentru acest espressor, ar fi fost interesant sa poata fi reglat la 7 bar, dar in rest, nu sunt fanul profilarii de presiune, nici chiar de debit.
Exista pareri diferite, masini diferite, gasesti toate raspunsurile pe forum daca le cauti, in thread-uri mai vechi, e un domeniu complicat.
Espressoman infocat
Deva
@
cradun pai dacă scazi debitul, presiunea va ajunge tot acolo dar mai lent :). Presiunea in cazul aparatelor normale este dictat de opv și afectează presiunea doar dacă scoți din sistem prea multă apa și efectiv nu isi mai face treaba OPV-ul, nu?
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60
MarSv
Suceava
(04-08-2022, 17:40)cradun Wrote: (04-08-2022, 17:28)umarianos Wrote: Pentru profilare ai nevoie de control asupra presiunii dar și a debitului, chiar și cei care au doar valva cu padela pe e61 au doar jumătate de carte, ei modifica debitul dar presiunea este aceeași pe tot timpul extracției.
Nu are cum sa fie presiunea aceeasi pe timpul extractiei. Presiunea si cu debitul interactioneaza. Daca scazi foarte mult debitul, nu ai cum sa ai presiune la fel, va scadea si presiunea. Invers, da, poti sa scazi presiunea foarte mult si sa ai acelasi debit "la liber". Baga si pucul in ecuatie si lucrurile se complica si mai mult.
Ne referim aici la presiunea deasupra pucului. Ca intre valva si pompa presiunea e constanta, e adevarat, dar ne intereseaza ce se intampla intre valva si puc, de aici si rostul manometrului de grup.
Ar fi prea simplu sa fie doar așa.
E drept că presiunea nu creste din prima la 9 bar pe mano. de grup dar asta pentru că pucul preia tot acel stress al presiunii.
Espressoman infocat
Ardeal
04-08-2022, 18:54
(Edited 04-08-2022, 18:55 by alex_b.)
Credeti ca Lelit Victoria pl91t nou luat la 2500 ron, e un produs mai potrivit ca si raport pret calitate fata de profitec go la 4300 ron? Evident fara sa fi testat inca lumea acest profitec, dar asa strict empiric….
P.s asta chiar nu-l mai returnez ca e pe drum deja si nu imi sta in fire sa dau tepe :)
Espressoman infocat
Otopeni
Lelit pl91T nou este aprox. 4500 lei.
Espressoman infocat
Ardeal
04-08-2022, 19:01
(Edited 04-08-2022, 19:02 by alex_b.)
(04-08-2022, 18:59)Dan_R Wrote: Lelit pl91T nou este aprox. 4500 lei.
Asa e doar ca , strict ca feeling profitec pare evaluat ca fiind mai premium cumva
P.s lelitul l-am luat de pe olx la acei bani nou