(11-11-2021, 11:51)Mihai.B Wrote: Cum spuneam mai sus, nu contrazic pe nimeni, însă eu unul am alta convingere in urma măsurătorilor pe care le-am făcut și dezbătut in trecut cu mai multi colegi.
Spre exemplu: am măsurat curba de temperatura vs. timp, pe durata extracției pentru toate cele 3 aparate pe care le-am deținut.
Exemplu testat: Columbia de exemplu e superba ca si gust la 88-89c, deși parca mai puțin cremoasă decât la 94.
Lelit HX + Eric îmi scădea 2-4 grade in timpul extracției.
Duetto 3 + Eric scădea 1-2 grade in timpul extracție
Ambele au avut la un moment dat un portafiltru cu senzor de temperatura.
Vreau sa scot in evidentă 2 lucruri: consistenta termică nu este flat și asta se regăsește in gust, și cel mai important aspect pentru mine este repetabilitaea. Sa spunem ca am găsit tehnica prin care da scot ce-mi place la Hx ( flash-uri + recovery time) niciodată nu mi-au ieșit 3 shoturi consecutive la fel.
Marea diferența pe care o simt la grupul saturat este fix asta: livrează flat temperature și îți da posibilitatea sa te focusezi pe alte variabile ale extracției.
+1 Mihai. Confim concluziile tale, sunt pertinente si chiar vin din experienta practica a cuiva care a avut toate cele 3 tipuri de tehnologii suficient timp incat sa poata sa si formeze o parere avizata si matura.
Indraznesc sa punctez, pentru iubitorii de detalii tehnice, cateva aspecte pe care sa le studieze atunci cand mai compara grup E61 pompa rotativa vs +"grup saturat" pompa rotativa. Nu iau in calcul pompa vibratoare pentru ca vom compara mere cu pere total, este diferenta mare si orice degustator de cafea de la un nivel mediu in sus poate detecta diferentele.
1. repetabilitatea termica : este impecabila la espressoarele marcilor de top cu grup satura, exista video uri in acest sens, cu shot uri consecutive. Sunt foarte putine exemple care infirma regula, personal am testat cu Scace si LM si DC, sunt impecabile, dar repet, sunt video uri pe net. Toate testele pe care le am facut personal cu DB grup E61, au prezentat o repetabilitate termica buna, dar intr un interval de variatie de 1-3 grade. Mentiune, exista marci mai bune la acest lucru si vad o solutie clara grupul E61 incalzit, dar repet, trebuie testat de la marca la marca, nu putem generaliza, sunt diferente majore desi teroretic specificatiile se aseamana.
2. Stabilitatea termica in timpul shot ului bineinteles ca influenteaza profilul aromatic. Mereu este apreciat un aparat cu o liaritate in detrimentul altuia care oscileaza temperaturile in timpul shot ului. Chiar daca oscilatia este repetabila, deja este o limitare si uneori aceasta "profilare" aduce beneficii suprinzatoare, alteori e o limitare greu de rezolvat.
3. Distanta boiler grup e un factor extrem de important. La E61, cam toate DB urile au un offset de temperatura intre 7-11 grade. Adica ai 100 de grade in boilerul de cafea ca sa ai 93 de grade la grup, in cazul cel mai fericit, de offset minim. Este un impact direct pe proportia mineralelor din apa cat si o cadere de temperatura semnificativa, datorita distantei mari boiler-grup. Ambele impacteaza gustul in ceasca, nu neaparat negativ, dar il impacteaza imprevizibil. "Nasul rece" este o consecinta directa a distantei grup boiler si impacteaza repetabilitatea termica.
4. Debitul la liber de apa si timpul de preinfuzie : grupurile saturate au traditional debite la liber mari ( 8-10 g/sec dalla corte, 14-16 g/sec linea mini). Faptul ca grupul nu are o camera de preinfuzie extinsa cum e la E61 se traduce de regula printr-un timp de preinfuzie extrem de scurt, intre 3 si 5 secunde. La grupurile E61, de regula extractia nu incepe mai devreme de secunda 7-8. In viata reala, acest lucru este o limitare pe claritate, se castiga dulceata, corp, textura, dar overall e mai mult blurryness, care nu e un lucru rau pe espresso. Involuntar un grup saturat, daca nu are reglaj de debit avansat sau preinfuzie programabila, va livra shot uri mai clare, cu note mai distincte, pe toate gamele de prajire. Evident, este riscul sa subextragi pe omniroast sa zicem dar acolo compenseaza eficienta pompa-sistemul hidraulic, rasnita, temperatura, etc. Cafelele prajite de filtru extrase pe espresso au nevoie de profilare de debit, dar asta e alta discutie. Oricum acel gen de cafea nu e apreciat decat ocazional de un bautor adevarat de esprresso. In rest, un grup saturat cu un debit mai direct are avantaje cam pe toate gamele de prajire espresso, inclusiv dark roast. Daca grupul saturat permite profilare de debit, atunci nu exista limite pe extractie.
5. Timpul de incalzire : daca nu are grup incalzit, un DB E61 chiar are nevoie de extrem de mult timp sa ajunga in zona de stabilitate termica, este timp semnficativ pentru un consumator casnic, mai ales dimineata. Estimez din experienta cam 25 30 de min minim. Grupurile saturate in maxim 10 min sunt bune de facut cafea, inclusiv cu masa metalica a portafiltrului incalzit.
6. sistemul hidraulic : din pacate nu sunt la nivelul tehnic care sa mi permita sa inteleg de ce anumite firme sunt mai bune la acest lucru si altele nu, dar din experienta, chiar in cadrul aceleiasi marci, am constatat ca pot fi diferente semnificative intre aparate cu aceeasi pompa, teoretic acelasi sistem hidraulic, debit la liber similar dar totusi timpi de extractii mereu diferiti si pattern aromatic previzibil. Pe scurt, unele mai bune altele nu, desi identice pe hartie si repet , aceeasi marca. Aceasta constatare mi a intarit observatiile pe care le aveam intre diferite marci si convingerea mea este ca da, exista sisteme hidraulice superioare si sisteme hidraulice inferioare. Se vede la espressoarele comerciale mai usor, cand ai 2 sau 3 grupuri, dai drumul sa curga apa in timpul extractiei si scade presiunea pompei pe extractie.
7. PID ul proprietar : grupurile saturate inseamna design in house, ca la ceaurile elvetiene care isi fac singure mecanismele, nu apeleaza la classicul mecanism ETA, produs externalizat si banal. Asta inseamna ca isi scriu singuri softul de PID, customizat pe particularitatile constructive ale espressorului. Firmele care merge pe grupul E61 de regula lucreaza cu Gicar si folosesc o solutie standard, care se potriveste mai mult sau mai putin pe particularitatile masinii. Exista si firme care customizeaza pe grup E61 softul Gicar, dar este scump si nu merita de cele mai multe ori avand in vedere ca nu suficienta margine. Nu este ieftin sa lucrezi cu Gicar pe fiecare model de espressor, de aceea repetabiilitatea termica e uneori aproximativa.
8. Piesele componente pe espressoare gen LMLM sau Studio sunt 100% comerciale, sunt aceleasi ca la masinile mari, sunt si foarte rezistente la uzura, ceea ce nu prea conteaza in segmentul casnic. Practic clientul plateste si pentru ceva ce nu utilizeaza la maxim, dar inca nu prea exista espressoare cu componente de nivel casnic care sa replice performantele de extractie ale celor comerciale. Sunt convins ca se poate insa nimeni se pare ca nu are resurse de timp inca sa faca asta.
Asa ca marii producatori pe comercial, la cererea publicului, fac si mini espressoare comerciale de casa. Cumva acest segment de consumatori ar trebui sa fie "certati" ca exista dual boilere de 3-5000 euro acasa, nu producatorii