rdumitrescu: "Am scos 2 panouri și am făcut câteva poze. Pompa este branduită Dalla Corte, dar după aspect, rămân la presupunerea că este cea la care am făcut trimitere în postarea #167. "
ceva foarte util in topicul acesta, multumesc!
Fluid-o-tech PB104 (ceva similar lui PA104?), care nu imi pare sa complice cu ceva functionarea pe partea de profilare debit;
razvanMB: "A aparut pe undeva in lume masina asta si am ratat-o? "
ei, chiar pe toate sa le avem?!
"DE1+ and DE1PRO+ The most advanced espresso machine ever made. Features revolutionary in-basket temperature profiling mode. The only machine in the world that features flow profiling..."
"...se pare ca aici se vorbeste cel mai mult despre aspectele practice ale profilarii"
ei, prea frumos spus
si eu, care incerc sa nu ma (mai) implic in datu' cu parerea in ale tehnologiilor!
ca veni vorba... niste note despre
preinfuzie, cam off-topic:
e foarte greu de reusit un shot frumos, tip
'coffee porn', deci curgere untoasa, simetrie radiala etc., fara preinfuzie!
si, o preinfuzie trebuie sa fie completa - adica se pleaca de la puc uscat si se ajunge la inceputul picurarii in partea de jos a sitei;
preinfuzia incepe de regula la 0 bar, poate contine portiuni de rampa, palier, sau panta de presiune;
preinfuzia se termina cand intregul puc e saturat cu apa si asta se intampla de regula, dupa ce camera de extractie a grupului a inceput sa fie presurizata;
"The DE1 preinfuses at a set rate of 2ml/second, and automatically stops preinfusion when the puck is saturated, which is preset as pressure rising to 0.75 bar."
momentul saturarii pucului intervine deci undeva pe rampa si poate fi identificat usor daca rampa e lenta (pompa
dimmed la Strega, de ex.); apoi, prin
dial-in rasnita, se poate ajunge ca saturarea pucului sa aiba loc la primul palier de presiune dorit; la mine, rampa e lenta, cca. 2,5g/sec (cca. 16 sec preinfuzie la 0 bar, apoi rampa 4 sec...) si 'deschiderea' pucului are loc undeva in jur de 1,5 bar; apoi urc lent, manual, levierul, la 10 bar pe arcuri, extractia propriu zisa incepe si presiunea coboara la 5 bar in final, cu un debit de curgere in ceasca de cca. 1,5 g/sec (18g in, 36g out, in 24 sec);
o preinfuzie incompleta compromite mult din calitatea unui shot! portiunea superioara, uda, a pucului devine incompresibila, in timp ce portiunea inferioara, uscata, contine aer si e compresibila...presiunea de la suprafata pucului se regaseste in zona de contact ud/uscat astfel ca o sectiune ingusta pe verticala, la baza pucului, insuficient comprimata (tamperul nu 'ajunge' acolo...), preia intreaga cadere de presiune in extractie; de regula, 9 bar!
CatalinH: Atunci cand camera de extractie( ansamblul sita-grup-bolier) atinge 9 bari este nevoie de un anumit in-flow pentru a mentine presiunea constanta. Acest in-flow poate fi asigurat si printr-o apertura mai mica a DFR.Acelasi debit trecand printr-o apertura mare vs una mica poate impacta turbulenta patului de apa ce apasa pe puc.Este interesant de studiat consecintele asupra EY si gust.
sigur, o pompa poate mentine o incinta inchisa, la presiune constanta fara a fi nevoie de aburi saturati, de ex. Londinium R are un pstat dedicat mentinerii incintei HX la o presiune constanta in idle (setare fabrica la 3 bar...);
scade presiunea, porneste pompa etc.
sau, boilerul de brew (acelasi cu grupul, la GS-uri) are 9 bar in timpul unei extractii clasice, dati de pompa; presiunea e limitata fie la pompa (rotativa) fie la OPV (vibratoare); astfel ca pucul are 9 bar deasupra si 0 bar sub el... etc.
dar daca manometrul din grup indica 9 bar si ramane asa, problema ce se pune e ce se intampla cu pucul? e 'strapuns'? avem curgere, adica debit? pentru ca atunci acel in-flow e chiar debitul de extractie!
iar daca nu avem o curgere la 9 bar, inseamna ca avem un puc 'strans' rau... masina se sufoca, pompa trimite totul pe retur si debitul e zero!?
BTW, la Strega, practic uneori o procedura de acest gen, ii zic "
double hump": puc 'strans', doza mare,
full pump (adica,
not dimmed), rampa la 10 bar, oprit pompa dar nu urc levierul 'pe arcuri'; pucul se 'deschide' in 2-3 sec de presiune mare si incepe picurarea; presiunea scade (vad asta pe manometru) incet la 3-4 bar; abia acum urc levierul pe arcuri; nu mai sunt 10 bar, ci cca. 7 bar (nu mai vad pe manometru, dar am vazut pe DIY scace), care continua mai 'in tromba' extractia si se termina la 5 bar...
---
dar altfel, cand incinta e inca inchisa,
daca e grup saturat, atunci nu e decat apa in el!
daca e apa, atunci nu e compresibila;
daca e in-flow continuu, atunci - foarte repede - sau moare pompa sau tasneste pucul in ceasca, sau o pateste operatorul pentru ca, ceva va plesni, va face explozie
cum spuneam
aici...
sau, in-flow, are si
out-flow pentru debitul excedentar extractiei! pe langa curgerea/debitul prin puc, impus de rezistenta pucului si presiunea asupra apei?
pai atunci toata povestea cu debitul ar trebui rescrisa!
sau, s-a zis ceva de
o electrovalva in grup, care 'scoate surplusul'...
dar cum vine asta?! cum e comandata... valva respectiva? valorile diferite de presiune vor da rezultate diferite... inca o profilare? ha!
s-a zis ceva clar in acest thread, in termeni 'neaosi' (ca opusi celor...
'boscoroditi'), despre ce se intampla cu diferenta intre ce se spune ca e
debit prin DFR si
debit prin puc? cu mentiunea ca, dupa saturarea completa a pucului debitul prin puc este practic acelasi cu debitul in ceasca; adica e debitul de extractie etc.
ok, nu mai vorbim de setarile DFR in valori de debit ci in procente sau numere seci!
dar cei de la DC au gandit ceva (in afara de marketing); e singurul lucru ce ma mentine cat de cat curios in topicul asta...
adica, debitul real e cel ce face extractia, e cel ce conteaza, e cel ce ar trebui luat in considerare la profilare (!)
si in afara de debit prin puc,
debit de extractie, mai avem ca parametru principal si
temperatura;
care difera daca apa ajunge din boilerul de abur in cel de brew, cu viteze (debite) diferite!
si mai ia cineva in considerare faptul ca restrictorul acela electronic de debit (DFR-ul) nu mai are nici un flow rate prin el, nici un debit adica, atunci cand are aceeasi presiune la ambele capete?!
cu toata energia pozitiva sau negativa consumata in aval sau in amonte; cu sau fara galbenusuri si emulsii
nu am ambitia sa dezvolt in continuare pe ideea aspectelor practice ale profilarii!
mai mult, singurul meu gand e cum sa ma retrag din acest thread fara sa contribui la spuma de confuzie ce se ridica...
pentru ca din nou: nu ma gandesc la cei cativa care au in dotare Mina sau KVDW si care 'tin' in viata thread-ul, ci la restul - cativa acolo si ei... - interesati; nu neaparat ca potentiali sau prospectivi, ci doar ca doritori de intelegere, de limpezire;
in neatentia mea mi-au scapat cateva aspecte esentiale ale principiului de functionare a masinii, care - nu se poate sa nu fie asa - au fost deja amintite/explicate!
e vorba in principal despre:
- masina are (1) cum imi exprimam temerile mai sus - 2 circuite distincte, de debite diferite: un circuit al restrictorului, al DFR-ului, din care sa deriveze in aval, circuitul de extractie; excedentul de debit merge in retur pe circuit (? parca nu s-a amintit de asa ceva...);
sau (2) are un singur circuit, de la iesirea pompei la iesirea extrasului de cafea sub puc?
- bine-ar fi sa se precizeze mereu in ce faza se afla masina, atunci cand se face descrierea/explicarea unui proces: (1) preinfuzie de presiune 0, preinfuzie de presurizare (in rampa de presiune), preinfuzie in palier de presiune etc., sau (2) extractie/curgere/brew/etc.!
ei, acum aici s-ar putea pleca din nou pe camp - in speranta ca cineva totusi ma urmareste; de ex.:
daca masina are un singur circuit al apei de extractie si daca sunt la inceput, in preinfuzie de presiune zero, atunci, un 10 ml/sec programati sunt 10 ml/sec efectivi, pe durata pana incepe presurizarea incintei camerei de extractie!
daca masina are un singur circuit al apei de extractie, atunci
in extractie are un singur debit (!), acelasi si in restrictor si in puc si in ceasca!
dar atentie - si aici poate fi toata noima - circuitul apei de extractie are inseriate doua rezistente hidraulice: cea a pucului si cea a DFR-ului! si la valori comparabile, caderile de presiune se repartizeaza comparabil intre cele 2 rezistente!
un fenomen asemanator, sper sa mai fi ramas cineva in lectura, am intalnit cand am testat varia dimensiuni de jicleur-e in 'mushroom'-ul din grupul E61 al lui Magica... totul a fost ok la dimensiuni de 0,7-0,8 mm, manometrul de dupa pompa indica regimul de presiune in preinfuzie etc.
caderea principala de presiune, de la 9 la 0 bar, era pe puc;
dar cand am coborat mai jos, la 0,5 mm, manometrul a inceput sa indice aiurea, adica ramanea la presiune mare, nu mai urmarea variatia de presiune din camera de extractie! normal, el urmarea presiunea in amonte de jicleur, a carui valoare de restrictionare debit era comparabila sau mai mare decat cea a pucului!
iata cum, un restrictor de debit variabil si pe deasupra comandat electronic, asezat in circuit inaintea pucului, determina in
extractie o cadere de presiune variabila deasupra pucului, respectiv un debit variabil in puc!
si o restrictie mai mare de debit in DFR poate determina o cadere mai mare de presiune pe el si de aici, un debit mai mic prin puc;
mai departe, masina masoara totalul de volum de apa curs (control volumetric), si poate comanda (programatic sau manual) valoarea orificiului de restrictionare debit;
dar nu stie care e valoarea debitului de extractie la un moment dat! si nu stie (in mintea ei, a masinii, nu in mintea operatorului) care e valoarea caderii de presiune pe DFR si pe puc;
sigur, se poate asigura o consistenta a shoturilor, mergand pe un acelasi program, cu pucuri (teoretic!!!) identice... kudos!
dar eu, dac-as avea masina as folosi-o numai manual, precum o masina cu levier si indicator de presiune in incinta de extractie! dar parca si o Pavoni cu kit de presiune piston face asta
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)