Hello There, Guest! Login Register


EspressorDalla Corte Mina - profilare de debit electronica, pe grup saturat

Sincer, mă depășește complet abordarea ta. Încerc să înțeleg, dar nu reușesc. Am mai avut niște discuții complet neproductive și pe threadul de Kinu, dar nici acolo nu îți înțelegeam pornirea. 

SBDU = Single Boiler Dual Use. Adică ai același boiler (unul singur) și pentru abur, și pentru extracție. Asemănarea cu grupul / sistemul Dalla Corte probabil că începe și se termină la faptul că există un boiler și sub el există un grup. Dacă era atât de banală ideea de a pune boilere individuale (total întâmplător faptul că era și foarte stabil), atunci ar fi fost deja pe atâtea espressoare. De ce vorbim despre asta, nu știu. 

Ce tehnologie revoluționară ar trebui să apară? Până la urmă vorbim despre niște espressoare, nu de show-biz. 

Folosind metoda ta poți reduce absolut orice la un nivel ridicol. La Marzocco au pus o pompă cu presiune variabilă pentru a varia presiunea (cât de varză să fii să faci ceva așa de plictisitor). Pentru că și-au dat seama că sunt plictisitori, au pus pe MP un robinet. Dai mai tare, ai presiune mai mare, dai mai încet, ai presiune mai mică. Ridicol. Slayer au pus pe grup o clapetă prin care comuți furtunul pe unde curge apa. Nici nu s-au obosit să facă ceva mai complicat, doar comuți de pe țuțuroiul mic pe țuțuroiul mare. Țuțuroiul mic poate fi ori mic, ori foarte mic, în funcție de cum vrei. KVdW au pus o extensie a grupului cu un arc în spatele unui piston, și mai intră niște apă și pe acolo și se întârzie urcarea presiunii (ca la mașină, doar că n-are amortizor). Synesso și Opera folosesc câte o pompă adițională, mare invenție. ModBar au un gearpump obosit (La Marzocco, deh). 
dev Wrote:Ca sa poti testa variatii de genul asta ar trebui sa lucrezi cu un puc de cafea sintetic in stilul scace.

Cum poți testa diferențele de gust / TDS dintre mai multe profile de debit folosind un Scace?
 
dev Wrote:Orice alt puc cu cafea normala variaza suficient de mult de la unul la altul ca sa altereze decisiv o apreciere asupra gustului.

De ce ar varia așa de mult un puc față de celălalt? Cafelele prăjite cum trebuie sunt destul de uniforme. Timpii de extragere sunt foarte constanți între pucuri (eu am frecvent diferențe de 0.2-0.5 secunde între curgeri). Cu toate astea, ar trebui să mă aștept să fie diferențe foarte mari?

Iar debitmetrul este un instrument de măsură...
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
 
Reply
rdumitrescu:  "Am scos 2 panouri și am făcut câteva poze. Pompa este branduită Dalla Corte, dar după aspect, rămân la presupunerea că este cea la care am făcut trimitere în postarea #167. "

ceva foarte util in topicul acesta, multumesc!
Fluid-o-tech PB104 (ceva similar lui PA104?), care nu imi pare sa complice cu ceva functionarea pe partea de profilare debit;

razvanMB:  "A aparut pe undeva in lume masina asta si am ratat-o? Smile  "

ei, chiar pe toate sa le avem?!

 "DE1+ and DE1PRO+   The most advanced espresso machine ever made. Features revolutionary in-basket temperature profiling mode. The only machine in the world that features flow profiling..."
 
"...se pare ca aici se vorbeste cel mai mult despre aspectele practice ale profilarii"

ei, prea frumos spus Smile

si eu, care incerc sa nu ma (mai) implic in datu' cu parerea in ale tehnologiilor!
ca veni vorba... niste note despre preinfuzie, cam off-topic:
e foarte greu de reusit un shot frumos, tip 'coffee porn', deci curgere untoasa, simetrie radiala etc., fara preinfuzie!
si, o preinfuzie trebuie sa fie completa - adica se pleaca de la puc uscat si se ajunge la inceputul picurarii in partea de jos a sitei;
preinfuzia incepe de regula la 0 bar, poate contine portiuni de rampa, palier, sau panta de presiune;
preinfuzia se termina cand intregul puc e saturat cu apa si asta se intampla de regula, dupa ce camera de extractie a grupului a inceput sa fie presurizata;
"The DE1 preinfuses at a set rate of 2ml/second, and automatically stops preinfusion when the puck is saturated, which is preset as pressure rising to 0.75 bar."

momentul saturarii pucului intervine deci undeva pe rampa si poate fi identificat usor daca rampa e lenta (pompa dimmed la Strega, de ex.); apoi, prin dial-in rasnita, se poate ajunge ca saturarea pucului sa aiba loc la primul palier de presiune dorit; la mine, rampa e lenta, cca. 2,5g/sec (cca. 16 sec preinfuzie la 0 bar, apoi rampa 4 sec...) si 'deschiderea' pucului are loc undeva in jur de 1,5 bar; apoi urc lent, manual, levierul, la 10 bar pe arcuri, extractia propriu zisa incepe si presiunea coboara la 5 bar in final, cu un debit de curgere in ceasca de cca. 1,5 g/sec (18g in, 36g out, in 24 sec);

o preinfuzie incompleta compromite mult din calitatea unui shot! portiunea superioara, uda, a pucului devine incompresibila, in timp ce portiunea inferioara, uscata, contine aer si e compresibila...presiunea de la suprafata pucului se regaseste in zona de contact ud/uscat astfel ca o sectiune ingusta pe verticala, la baza pucului, insuficient comprimata (tamperul nu 'ajunge' acolo...), preia intreaga cadere de presiune in extractie; de regula, 9 bar!

CatalinH: Atunci cand camera de extractie( ansamblul sita-grup-bolier) atinge 9 bari este nevoie de un anumit in-flow pentru a mentine presiunea constanta. Acest in-flow poate fi asigurat si printr-o apertura mai mica a DFR.Acelasi debit trecand printr-o apertura mare vs una mica poate impacta turbulenta patului de apa ce apasa pe puc.Este interesant de studiat consecintele asupra EY si gust.   

sigur, o pompa poate mentine o incinta inchisa, la presiune constanta fara a fi nevoie de aburi saturati, de ex. Londinium R are un pstat dedicat mentinerii incintei HX la o presiune constanta in idle (setare fabrica la 3 bar...);
scade presiunea, porneste pompa etc.
sau, boilerul de brew (acelasi cu grupul, la GS-uri) are 9 bar in timpul unei extractii clasice, dati de pompa; presiunea e limitata fie la pompa (rotativa) fie la OPV (vibratoare); astfel ca pucul are 9 bar deasupra si 0 bar sub el... etc.

dar daca manometrul din grup indica 9 bar si ramane asa, problema ce se pune e ce se intampla cu pucul? e 'strapuns'? avem curgere, adica debit? pentru ca atunci acel in-flow e chiar debitul de extractie!
iar daca nu avem o curgere la 9 bar, inseamna ca avem un puc 'strans' rau... masina se sufoca, pompa trimite totul pe retur si debitul e zero!?

BTW, la Strega, practic uneori o procedura de acest gen, ii zic "double hump": puc 'strans', doza mare, full pump (adica, not dimmed), rampa la 10 bar, oprit pompa dar nu urc levierul 'pe arcuri'; pucul se 'deschide' in 2-3 sec de presiune mare si incepe picurarea; presiunea scade (vad asta pe manometru) incet la 3-4 bar; abia acum urc levierul pe arcuri; nu mai sunt 10 bar, ci cca. 7 bar (nu mai vad pe manometru, dar am vazut pe DIY scace), care continua mai 'in tromba' extractia si se termina la 5 bar...
---

dar altfel, cand incinta e inca inchisa,
daca e grup saturat, atunci nu e decat apa in el!
daca e apa, atunci nu e compresibila;
daca e in-flow continuu, atunci - foarte repede - sau moare pompa sau tasneste pucul in ceasca, sau o pateste operatorul pentru ca, ceva va plesni, va face explozie Smile
cum spuneam aici...

sau, in-flow, are si out-flow pentru debitul excedentar extractiei! pe langa curgerea/debitul prin puc, impus de rezistenta pucului si presiunea asupra apei?
pai atunci toata povestea cu debitul ar trebui rescrisa!
sau, s-a zis ceva de o electrovalva in grup, care 'scoate surplusul'...
dar cum vine asta?! cum e comandata... valva respectiva? valorile diferite de presiune vor da rezultate diferite... inca o profilare? ha!

s-a zis ceva clar in acest thread, in termeni 'neaosi' (ca opusi celor... 'boscoroditi'), despre ce se intampla cu diferenta intre ce se spune ca e debit prin DFR si debit prin puc? cu mentiunea ca, dupa saturarea completa a pucului debitul prin puc este practic acelasi cu debitul in ceasca; adica e debitul de extractie etc.
ok, nu mai vorbim de setarile DFR in valori de debit ci in procente sau numere seci!
dar cei de la DC au gandit ceva (in afara de marketing); e singurul lucru ce ma mentine cat de cat curios in topicul asta...

adica, debitul real e cel ce face extractia, e cel ce conteaza, e cel ce ar trebui luat in considerare la profilare (!)
si in afara de debit prin puc, debit de extractie, mai avem ca parametru principal si temperatura;
care difera daca apa ajunge din boilerul de abur in cel de brew, cu viteze (debite) diferite!

si mai ia cineva in considerare faptul ca restrictorul acela electronic de debit (DFR-ul) nu mai are nici un flow rate prin el, nici un debit adica, atunci cand are aceeasi presiune la ambele capete?!
cu toata energia pozitiva sau negativa consumata in aval sau in amonte; cu sau fara galbenusuri si emulsii  Smile

nu am ambitia sa dezvolt in continuare pe ideea aspectelor practice ale profilarii!
mai mult, singurul meu gand e cum sa ma retrag din acest thread fara sa contribui la spuma de confuzie ce se ridica...
pentru ca din nou: nu ma gandesc la cei cativa care au in dotare Mina sau KVDW si care 'tin' in viata thread-ul, ci la restul - cativa acolo si ei... - interesati; nu neaparat ca potentiali sau prospectivi, ci doar ca doritori de intelegere, de limpezire;

in neatentia mea mi-au scapat cateva aspecte esentiale ale principiului de functionare a masinii, care - nu se poate sa nu fie asa - au fost deja amintite/explicate!
e vorba in principal despre:

- masina are (1) cum imi exprimam temerile mai sus - 2 circuite distincte, de debite diferite: un circuit al restrictorului, al DFR-ului, din care sa deriveze in aval, circuitul de extractie; excedentul de debit merge in retur pe circuit (? parca nu s-a amintit de asa ceva...);
sau (2) are un singur circuit, de la iesirea pompei la iesirea extrasului de cafea sub puc?

- bine-ar fi sa se precizeze mereu in ce faza se afla masina, atunci cand se face descrierea/explicarea unui proces: (1) preinfuzie de presiune 0, preinfuzie de presurizare (in rampa de presiune), preinfuzie in palier de presiune etc., sau (2) extractie/curgere/brew/etc.!

ei, acum aici s-ar putea pleca din nou pe camp - in speranta ca cineva totusi ma urmareste; de ex.:

daca masina are un singur circuit al apei de extractie si daca sunt la inceput, in preinfuzie de presiune zero, atunci, un 10 ml/sec programati sunt 10 ml/sec efectivi, pe durata pana incepe presurizarea incintei camerei de extractie!
daca masina are un singur circuit al apei de extractie, atunci in extractie are un singur debit (!), acelasi si in restrictor si in puc si in ceasca!
dar atentie - si aici poate fi toata noima - circuitul apei de extractie are inseriate doua rezistente hidraulice: cea a pucului si cea a DFR-ului! si la valori comparabile, caderile de presiune se repartizeaza comparabil intre cele 2 rezistente!
un fenomen asemanator, sper sa mai fi ramas cineva in lectura, am intalnit cand am testat varia dimensiuni de jicleur-e in 'mushroom'-ul din grupul E61 al lui Magica... totul a fost ok la dimensiuni de 0,7-0,8 mm, manometrul de dupa pompa indica regimul de presiune in preinfuzie etc.
caderea principala de presiune, de la 9 la 0 bar, era pe puc;
dar cand am coborat mai jos, la 0,5 mm, manometrul a inceput sa indice aiurea, adica ramanea la presiune mare, nu mai urmarea variatia de presiune din camera de extractie! normal, el urmarea presiunea in amonte de jicleur, a carui valoare de restrictionare debit era comparabila sau mai mare decat cea a pucului!

iata cum, un restrictor de debit variabil si pe deasupra comandat electronic, asezat in circuit inaintea pucului, determina in extractie o cadere de presiune variabila deasupra pucului, respectiv un debit variabil in puc!
si o restrictie mai mare de debit in DFR poate determina o cadere mai mare de presiune pe el si de aici, un debit mai mic prin puc;

mai departe, masina masoara totalul de volum de apa curs (control volumetric), si poate comanda (programatic sau manual) valoarea orificiului de restrictionare debit;
dar nu stie care e valoarea debitului de extractie la un moment dat! si nu stie (in mintea ei, a masinii, nu in mintea operatorului) care e valoarea caderii de presiune pe DFR si pe puc;
sigur, se poate asigura o consistenta a shoturilor, mergand pe un acelasi program, cu pucuri (teoretic!!!) identice... kudos!
dar eu, dac-as avea masina as folosi-o numai manual, precum o masina cu levier si indicator de presiune in incinta de extractie! dar parca si o Pavoni cu kit de presiune piston face asta Smile

________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
(09-04-2018, 23:42)radudani Wrote:  "DE1+ and DE1PRO+   The most advanced espresso machine ever made. Features revolutionary in-basket temperature profiling mode. The only machine in the world that features flow profiling...""
Sunt uimit @radudani cum de esti circumspect legat de marketingul unui produs existent de 3 ani pe piata si cu un istoric de service impecabil chiar avand o tehnologie atat de complexa ( Mina), lansat de o companie super respectata in piata, Dalla Corte. In schimb esti in schimb super increzator in marketingul unui produs care sta sa se lanseze pe piata de 2 ani si in mod consecvent rateaza toate termenele asumate si mai ales, dupa parerea mea umila, masina in sine si tehnologia din ea este, la momentul asta, O GLUMA. 
Atasez aici, in sustinerea afirmatiilor mele, aceasta gluma de review : 
https://www.youtube.com/watch?v=YWEh9gL82cs
Highlights : 
- tipul care face review ul nu are vreo experienta relevanta in cafea, este inginer la Salesforce.com https://www.linkedin.com/in/damianscisci , iar acest video review este al 2 lea facut de el, primul este...unboxing DE
- rasnita de test baratza encore iar cantarul este iar o gluma
- aparatul paraie mai rau decat Nescafe Dolce Gusto
- aburul de 160 grade ( sic, vezi Slayer Steam) are o putere impresionanta, se bate la mustata cu thermoblock ul de pe Silvano ( 40 de secunde timp de frotare) 
- despre profilarea flow ului de extractie ( adica ce in ceasca cum iti place tie), ei afla ca nu are, nici pe departe, se "zbate" tot ca si Mina pe acele valori de debit la liber ante puc.
Si bomboana pe coliva, la min 3:24 rog sa vezi noul pret de vanzare Decent Espresso,  de la 1000 $, espressorul super destept pt toate buzunarele am ajuns usurel la 2500-4000$. 
Sper cel putin din partea ta sa se incheie comparatiile intre DE si espressoare serioase capabile de profilare precum Mina, Slayer, Strada, Kees..deja devine jenanta discutia pe asemanari.
As putea continua la infinit despre amatorismul intregului demers DE, singurele semne de intrebare le am vis a vis de Scott Rao care in mod eronat (zic eu) se asociaza cu asa ceva. Mi-as dori sa apara masini cu profilare reala la preturi accesibile pentru home useri, Mina si restul de pe piata e clar ca sunt gandite pentru Horeca insa tot de aici trebuie sa inceapa si sa se termine comparatiile cu proiecte de lab gen D. Dupa vizionarea acestui review facut de un neavenit ( Decent Espresso Official Beta tester) care nu are nici o treaba cu cafeaua, regret tot timpul pe care l am alocat dand credit acestui proiect.

(09-04-2018, 23:42)radudani Wrote: adica, debitul real e cel ce face extractia, e cel ce conteaza, e cel ce ar trebui luat in considerare la profilare (!)
si in afara de debit prin puc, debit de extractie, mai avem ca parametru principal si temperatura;
care difera daca apa ajunge din boilerul de abur in cel de brew, cu viteze (debite) diferite!

Fraza asta m-a socat de-a dreptul!!  Pai mai @radudani, dupa ce ne-am batut noi gura zeci de thread uri despre grupurile independente patentate Dalla Corte si faptul ca in boilerul de brew aka grupul independent intra apa proaspata ( adica rece) tu vii si imi spui ca suntem in "pericol" sa mai profilam si temperatura apei preincalzite din boilerul de abur?? Sa ne fie cu pardon, dar ai gresit marca/tehnologia de mentinere a stabilitatii termice. 
Asta ma face sincer sa ma indoiesc ca tu citesti la modul real ce scriem noi pe aici si evident, nu te intereseaza decat sa iti expui niste pareri care au sau nu au legatura cu subiectul in cauza.

(09-04-2018, 22:31)dev Wrote: Grupul E61 si-a dovedit si inca isi dovedeste utilitatea insa "grupul lor saturat" adica un SBDU de 500ml montat intr-o masina comerciala, ti se pare o realizare tehnica revolutionara? Sau un debitmetru controlat printr-o aplicatie? Cat de mult face sau deface profilarea si cat e autosugestie e alta discutie iar in conditiile in care gustul ramane suveran nu cred ca se pot face aprecieri obiective. 

Nu stiu cate boabe full city ai in poza respectiva, poate niciuna, dar sigur sunt unele subdezvoltate, chiar si dupa criterii nordice. Dar daca gustul, cu profilare evident, este unul satisfacator, conteaza?

@dev, respectuos, nu vrei tu sa te autosugestionezi ca threadul asta de fapt nu exista? daca as comenta nazdravaniile de mai sus sigur te-ai supara pe mine desi in mod normal ar trebui sa te superi pe tine. 

Nu pun decat un video onest si transparent ( printre putinele de pe piata netrunchiate si continue) cu un aparat Dalla Corte Super Mini ( identic ca si Mini) pe partea de stabilitate termica, realizat saptamana trecuta de mine. Mentionez ca am testat si Mina si este si mai stabil termic, are un PID generatie 2015 si noul DC PRO XT care se lanseaza anul asta are o variatie de 0.2 grade de la temperatura setata per shot. Toate cu amaratul boiler de 500 ml cu injectie de apa rece : 

https://www.youtube.com/watch?v=rTHpK0J6i-8

Este intr-adevar un amarat de grup saturat de 500 ml pe un aparat cu un fel de "PID" generatie 2006, care este stabil aproape linie in extractie si desi are doar 500 ml isi revine dupa 25 de secunde pauza fix de 4-5 ori consecutiv, cam la aceeasi temperatura medie de extractie. Nu vrei sa incerci si tu la un SDBU sa vezi daca se intampla tot asta? Sau mai bine te autosugestionezi ca avand tot boiler de 4-500 de ml orice SBDU va face tot la fel si nu e vreo tehnologie revolutionara la mijloc. Sau poate vrei sa ti arat video cu espressoare cu grupuri saturate cu boilere mari si revolutionare cum iti plac tie probabil care au variatii si de 4-5 grade? Probabil ca nu te vor afecta, ca tu te poti autosugestiona oricand ca sunt stabile termic. 

Sincer imi pare rau ca trebuie sa ti raspund la modul asta insa am epuizat cu tine argumentele logice, trecem in sfera paranormalului, unde ma vad nevoit sa ma retrag si sa te las sa levitezi in autosugestie.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
Nu stiu ce crezi tu ca ai inteles dar esti nitel in decor. Eu am sustinut intotdeauna utilitatea si suficienta unui SBDU, in defavoarea grupului E61, pentru doritorii de espresso casnic. Stabilitatea termica la zecime de grad e o grija atat de minora comparativ cu alte verigi din lantul prepararii espresso incat nici nu ar trebui discutata pana la un anumit nivel de costuri.

Poate reusesti tu sa explici, pe limba non-marketing, ce vrea sa spuna domnul ambasador Dalla Corte:
Quote:
As Danilo explains, “Flow consistency is the amount of water that comes from the group head during your extraction. People tend to think only about pressure when we are talking about the flow rate but, actually, the amount of water coming out is different.
“For example,” he continues, “if you normally open a tap in a shower or a sink, you will have the same pressure… The valve will not give you a different pressure. But, if you open it more or less, you will bring more or less water through the shower.”


https://www.perfectdailygrind.com/2018/0...-espresso/
 
Reply
Aici pot sa întru eu: când deschizi un rubinet, faptul ca tu deschizi acest rubinet nu schimba nivel de presiune rețelei. Asta doarece rețea de apa potabila se comporta ca un generator de tensiune (sau mai bine presiune) ideal.

Ce cred eu ca a vrut sa spune cei de Dalla Corte este ca ei au implementat ceva diferit, unde sistemul lor se bazează pe un control de debit: debitul este setat, presiunea variază pentru a crea debitul dorit. Nu îmi este clar cum face (poate prin o buclă de feedback), dar este o abordare diferita.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
@dev : desi suntem offtopic, tu inca nu intelegi ca nu vorbim de SBDU aici? este thread special de SBDU, este si de E61, ce legatura au astea cu profilarea debitului sau cu grupurile independente DC? boilerele DC nu sunt SBDU, nu au fost niciodata, e ca si cum pui semnul egal intre un autoturism cu o furgoneta doar pentru ca ambele au 4 roti si un motor. 

Legat de ce spune Danilo Lodi, sunt 3 randuri in care se spune sub 1% din ce s-a discutat aici. Articolul la fel, a mai fost citat si afisat mai sus. Daca tu nu citesti ce se scrie pe aici, in detaliu si de catre diversi contributori care folosesc si au platit pentru aparate, ce sens are sa explic ce scrie intr-un articol sponsorizat?
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
Eu am inteles ca domnul amabasador vorbeste despre "consistenta" debitului in gol? Gresesc?

Concluzia de pana acum, ar fi ca DFR-ul de pe Mina regleaza foarte precis debitul in gol. Iar apoi se vorbeste despre efectele diverselor valori de debit in gol asupra rezultatului in ceasca. Gresesc?
 
Reply
(10-04-2018, 09:19)dev Wrote: Eu am inteles ca domnul amabasador vorbeste despre "consistenta" debitului in gol? Gresesc?

Concluzia de pana acum, ar fi ca DFR-ul de pe Mina regleaza foarte precis debitul in gol. Iar apoi se vorbeste despre efectele diverselor valori de debit in gol asupra rezultatului in ceasca. Gresesc?

Da, exact pe aici eram cu discutia dupa vreo 170 de postari. Cum de influenteaza un debit variabil gustul in ceasca post etapa de preifuzie, cand avem presiune constanta in grup. @radudani a dus discutia pe o pista interesanta din anumite puncte de vedere. Peste o luna cand Paolo Dalla Corte se pare ca va sosi in Romania, poate o sa avem mai multe raspunsuri la intrebarea asta.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
(09-04-2018, 15:32)razvanMB Wrote: Asta e urmatorul pas. Sa testam acele "turbulente" invizibile pe manometru insa usor detectabile in gust si aroma

Razvan,recunosc faptul ca m-ai pus pe ganduri cu observatia voastra,pe care nu o pot nega.Daca 2 espressomani cu experienta observa usor diferentele de gust inseamna ca ceva se intampla.

Incerc sa imi explic fenomenul.
Iata iopteza mea. Boilerul mic al Mina cuplat cu elementul de incalzire de putere considerabila au darul de a asigura o inertie termica mica dar automat genereaza convectie violenta a apei in boiler(asemanator cu plonjatul unui fier incins intr-o halba de bere-exemplu mult exagerat dar il dau pentru plasticitate).Apa trecand prin orificiul valvei grupului plus traseul pana la dispersion plate si implicit trecerea prin dispersion plate si shower head va suferi o "netezire"a curgerii catre puc.Cumva inchizand DFR suficient de putin pentru a asigura in-flow-ul necesar echilidrului hidrodinamic realizati o curgere "mai laminara" catre puc.
Cred ca fenomenul nu poate fi generalizat si ca el reprezinta o particularitate a Minei.
 
Reply
SBDU vs DC e o mica diferenta de variatie a temperaturii  de genul 7-10 grade vs 0.2 grade.
Ma rog, mai difera si timpul de fortare al lapteului gen 40-45 sec vs 10-12sec

Aaa, si mai e si profilarea aia care nu face de fapt nimic desi gustul e diferit si pe papile si pe refactometru.

De fapt DC, LM, Kes, Slayer etc. sunt toate niste SBDU undercover si ne prostesc astia cu marketingul lor.

Bine ca avem aici niste colegi care au vazut aparatele astea doar in poze dar sunt gata  sa ne salveze!
Now: DC Studio / DC Mini, Weber EG-1 v2, Compak F8, Bravo Tools, Airscape
Past: Lelit, Compak E8, Kinu M47
 
Reply
(10-04-2018, 09:49)CatalinH Wrote:
(09-04-2018, 15:32)razvanMB Wrote: Asta e urmatorul pas. Sa testam acele "turbulente" invizibile pe manometru insa usor detectabile in gust si aroma

Razvan,recunosc faptul ca m-ai pus pe ganduri cu observatia voastra,pe care nu o pot nega.Daca 2 espressomani cu experienta observa usor diferentele de gust inseamna ca ceva se intampla.

Incerc sa imi explic fenomenul.
Iata iopteza mea. Boilerul mic al Mina cuplat cu elementul de incalzire de putere considerabila au darul de a asigura o inertie termica mica dar automat genereaza convectie violenta a apei in boiler(asemanator cu plonjatul unui fier incins intr-o halba de bere-exemplu mult exagerat dar il dau pentru plasticitate).Apa trecand prin orificiul valvei grupului plus traseul pana la dispersion plate si implicit trecerea prin dispersion plate si shower head va suferi o "netezire"a curgerii catre puc.Cumva inchizand DFR suficient de putin pentru a asigura in-flow-ul necesar echilidrului hidrodinamic realizati o curgere "mai laminara" catre puc.
Cred ca fenomenul nu poate fi generalizat si ca el reprezinta o particularitate a Minei. 

Tre sa recunosc ca e o ipoteza de lucru, nu am din pacate know how ul sa o confirm sau sa o infirm. Am o lista mai lunga de intrebari pending pe care sper sa le mai lamuresc in mai anul asta. Oricum, am descoperit chestia asta din intamplare, Mina a avut o perioada cand aplicatia nu mai permitea sa cobori pe ultima parte a extractiei la 2ml / sec si atunci nici nu mai puteam sa scad presiunea asa vizibil , pana la 7-4 bari. Si cum minim era 4 ml/sec pe ultima faza a extractiei sa zicem, practic terminam extractia tot la 9 bari insa gustul era diferit si practic reduceam EY ul. Culmea ca si repetabil. 

Deci e clar o particularitate a DFR ului, nu stiu daca totusi socul termic e asa mare. Gandeste te ca apa se extrage din partea de sus a boilerului si in timpul extractiei in boiler nu sut dizlocuiti mai mult de 50 60 ml de apa, deci cam 10% din volum. Apa rece coboara la baza boilerului si este incalzita de catre rezistenta insa scaderea de temperatura este de cateva grade si se intampla doar in partea de jos a boilerului, nu si sus, de unde se extrage apa pentru al 2-lea shot. Intelegerea in detaliu a circuitul real al apei reci-calde sta la baza tehnologiei Dalla Corte cu boilere mici. Si totul a fost ajustat cu materialul din caare e facut boilerul si PID ul dezvoltat in house inca din anii 2000.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
(10-04-2018, 10:35)razvanMB Wrote: nu stiu daca totusi socul termic e asa mare. Gandeste te ca apa se extrage din partea de sus a boilerului si in timpul extractiei in boiler nu sut dizlocuiti mai mult de 50 60 ml de apa, deci cam 10% din volum. Apa rece coboara la baza boilerului si este incalzita de catre rezistenta insa scaderea de temperatura este de cateva grade si se intampla doar in partea de jos a boilerului, nu si sus, de unde se extrage apa pentru al 2-lea shot. Intelegerea in detaliu a circuitul real al apei reci-calde sta la baza tehnologiei Dalla Corte cu boilere mici. Si totul a fost ajustat cu materialul din caare e facut boilerul si PID ul dezvoltat in house inca din anii 2000.


Socul termic  este neglijabil din punctul meu de vedere.
Stabilitatea termica Minei eu o gasesc impecabila.Nu cred ca ai variatii mai mari de 0.2C in timpul extractiei.
Eu faceam referire la turbulentele create intr-un boiler mic de un heating element de mare putere ce conduc la o curgere nelaminara catre puc si cum poti cumva prin inchidderea DRF la minimum necesar sa asiguri o curgere laminara catre puc si implicit un pat de apa sub presiune mai putin turbulent ce apasa pe puc cat mai uniform cu putinta.
 
Reply
(10-04-2018, 10:46)CatalinH Wrote: Stabilitatea termica Minei eu o gasesc impecabila.Nu cred ca ai variatii mai mari de 0.2C in timpul extractiei.
Eu faceam referire la turbulentele create intr-un boiler mic de un heating element de mare putere ce conduc la o curgere nelaminara catre puc si cum poti cumva prin inchidderea DRF la minimum necesar sa asiguri o curgere laminara catre puc si implicit un pat de apa sub presiune mai putin turbulent ce apasa pe puc cat mai uniform cu putinta. 

Ok, inteleg acum mai bine. Oricum sa stii ca nu Mina este la 0.2 grade, ci nou DC PRO XT cu upgrade de soft PID. Mina oscileaza un pic mai mult, insa tot sub 0.5 grade temperatura medie, total insesizabil in gust, mai mult conteaza uniformitatea pucului. Cred sincer ca pana in 1 grad variatie nu se simt diferente notabile in gust, abia peste 2 grade cred ca putem discuta despre diferente notabile. Asa ca eu unul sunt destul de tolerant cu marjele de pana 1 grad pe tot ce testez si trebuie sa marturisesc ca nu am gasit inca espressorul perfect, la care sa nu conteze cat de cat o pauza mare intre extractii. Doar ca la unele conteaza enorm, la altele foarte putin, depinde de tehnologie.  

Nu stiu daca am subliniat ca DFR ul este amplasat inainte de boiler si dicteaza variatiile de debit ante boiler. DFR ul lucreaza cu apa rece pentru ca altfel s-ar depune calcar si practic pe acelasi traseu DFR-boiler grup avem debite diferite, dictate electronic de deschiderea DFR ului. Adica sa zicem ca daca am face o extractie fara cafea in portafiltru, la liber, lucrurile ar sta asa : 
1. 3 ml/sec timp de 10 secunde, acesta va fi debitul de apa rece intre DFR si boiler si practic vom dizlocui din boiler 30 ml de apa fierbinte.
2. 6 ml/sec timp de 10 secunde ,acesta va fi debitul de apa rece intre DFR si boiler si practic vom dizlocui din boiler 60 ml de apa fierbinte.
3. 2 ml/sec timp de 5 secunde, acesta va fi debitul de apa rece intre DFR si boiler si practic vom dizlocui din boiler 10 ml de apa fierbinte.

Am simulat practic 25 de secunde de curgere libera cu DFR ul setat in 3 pozitii diferite permitand pe acelasi traseu un debit variabil, doar cu scopul de exemplifica cum se modifica debitul pe circuit, la liber. In extractie evident ca este diferit si asta oricum s a inteles din postarile de mai sus. 

Dar este interesanta teoria ta, eu personal inca am de finalizat si de inregistrat niste teste detaliate, ulterior o sa discut cu cei de la DC sa  incerc sa inteleg si mai bine complexitatea proceselor din spatele unei extractii.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
@razvanMB:
thread-ul acesta, ca si cele multe altele in care, dupa cum zici 'ne-am batut noi gura zeci de thread uri...'
nu sunt ale tale si nu trebuie sa le privesti asa!
atata timp cat folosesc un grai decent si nu spun prea multe tampenii tehnice, gaseam justificat sa particip si eu la el, la fel ca si tine!
pentru ca nu e vorba de 'voi' si de mine, ci de noi, toti membrii forumului!!!
si acesta nu e, sper, un thread de marketing mascat in dosul unor citate si desene aruncate acolo din gugle, ca sa arate 'tehnic'!
desi vehementa cu care ataci totul ce e 'circumspect' in ce priveste marketingul lui DC mi se pare agresiv subiectiva, motivata ca propaganda de marketing la tine, dar nu in zona asta despre espresoare din forum!

sa continui si eu in maniera controverselor uzuale, adica sa-ti iau scrisurile si sa le critic profitand de fisurile aparente?
nu era mai bine dac-ai fi incercat sa raspunzi la cele 2 probleme pe care le-am ridicat?!
sa-ti vezi de treaba adica si sa convingi ca stii cum functioneaza masina asta din topic!
si sa faci tu, o schita sumara, a circuitelor hidraulice ale masinii, fie ea si de mana;
cu intelegerea ta, nu din gugle...
zici: "Intelegerea in detaliu a circuitul real al apei reci-calde sta la baza tehnologiei Dalla Corte cu boilere mici"
pai daca intelegi asta, dece nu o explici, tot in detaliu si cu ceva schite, oricat de amarate, dar nu din gugle! in acest thread, zis tehnic!
ca sa risipesti acel aer de agnosticism mistic specific promovarilor comerciale de stratosfera;
si sa o faci personal, nu sa-ti dai cu parerea alaturi de alti colegi; doar reprezinti o firma si-i vinzi produsele!
adica toata lumea sta acuma si asteapta sosirea unui superguru care le va aduce lumina!?
urmatorul Paste - Doamne iarta-ma! - adica?!

schite si cuvinte descriptive ar fi ajutat ca aceasta lume trecatoare prin thread, nu numai 'voi', sa vorbeasca o aceeasi limba!


foarte pe scurt: resping elucubratiile tale, evident rau intentionate (sau superficiale, neatente etc.?) despre 'super increderea mea' in marketingul Decent Espresso!
nu dau doi bani pe marketing in general, ca idee, sau ca stiinta, deopotriva!
si nu am avut niciodata o parere buna despre Decent Espresso;
si nu pentru ca s-au bazat de la inceput pe fabricile chinezesti, ci pentru ca ideea de baza era a unei masini automate!
ori eu, cat oi mai folosi masini espresso, vor fi leviere manuale sau/si cu arc!
am citat din spusele celor de la DE in forumul HB, in continuarea smiley-ului tau cu masina de care n-ai auzit inca...

ce te face sa crezi ca ma refeream strict la Mina si sa exploatezi in maniera de istorie pcr (...sintagma 'din acuzat s-a transformat in acuzator!'), povestea cu debitul printr-un dual boiler cu grup saturat?!
cele ce spun acolo sunt adevarate si de luat aminte, dupa epuizarea energiei negative starnite de vorbele tale Smile
ia aminte la chestia cu temperatura si renunta la orice argumentare de marketing;
sau - mult mai potrivit IMO, deschide un thread in zona de bursa!
unde ai putea face cata propaganda vrei impotriva 'concurentei' - oameni si masini!
numai acolo deci, 'cine nu-i cu noi, e impotriva noastra!'

pe mine oricum, n-ai sa ma mai 'vezi' pe-aici, prin preajma acelor 'zeci de thread-uri' in care 'va bateti voi gura'
(imi permit sa adaug un zambet - deloc ironic, doar amuzat Smile  )

...totusi, un p.s.

s-a ajuns la postarea #193 si tu inca mai zici:

"Ok, inteleg acum mai bine..."
pai nu tu trebuie sa intelegi, tu trebuie sa stii! doar vinzi masina aia; castigi bani din asta!
trebuie insa sa-i faci pe altii sa inteleaga! ha!

"...si practic pe acelasi traseu DFR-boiler grup avem debite diferite"
suntem intr-un thread 'tehnic', nu unul de halucinatii tehnice!? sau gogorite comerciale?

chiar trebe sa plec!
nu, nu mai citesc "...ce se scrie pe aici, in detaliu si de catre diversi contributori care folosesc si au platit pentru aparate"
e thread-ul 'vostru'!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
draga @radudani, tu nu culegi decat ce semeni. Consider ca am avut suficienta rabdare cu tine insa ignoranta ta de a citi informatii esentiale ( cum ar fi sistemul prin care se asigura stabilitate termica ) sau modul cum lucreaza Digital Flow Regulator DFR ( celebrele debite ale apei la liber pe care le-ai contestat in zeci de threaduri si te-ai facut ori ca nu le intelegi ori chiar nu le intelegeai) consider ca te impiedica obiectiv sa contribui constructiv pe acest topic. Este parerea mea personala si te rog sa nu te victimizezi, eu nu am cum sa te impiedic sa contribui aici si mai mult, am raspuns aproape de fiecare data comentariilor tale, oricat de irelevante sau neconstructive mi s au parut, cum raspund de altfel si acestuia. 

Aerul critic si superior iti sunt caracteristice si sincer nu pot sa regret lipsa "contributiilor" tale pe acest subiect pentru ca in mare proportie au fost niste divagari inutile, impanate de termeni tehnici pe care majoritatea dintre noi nu ii cunosc si nu au nevoie sa i cunoasca pentru a face o cafea buna folosind profilarea de debit/presiune pe un espresor. Doar ca tu "ameninti" ca te retragi din discutii de mult timp si tot nu o faci. Sincer nu mi doresc neaparat sa o faci dar nici nu mi doresc sa fiu nevoit sa raspund in continuare unor afirmatii aproximative, consumand timp inutil. 

Sectiunea din boiler este afisata mai sus, chiar in link ul pus de tine. Se vede acolo foarte clar de unde se trage apa fierbinte si pe unde intra apa rece, unde e senzorul de temperatura, etc. Eu organizez saptamanal pentru profesionistii din Horeca workshop gratuit de informare legat de diverse tehnologii de mentinere a stabilitatii termice, HX, vs DB vs GS cu cele 2 tehnologii existente : DC cu injectie de apa rece in boiler/grup sau alte marci cu injectie de apa preincalzita din boilerul de brew. Testam live cu SCACE diverste tehnologii si incercam sa gasim cel mai bun mod de a le exploata pe fiecare in functie de particularitatile de functionare. Am avut supriza placuta sa ii am ca participanti pe profesionisti de la cele mai reputate cafenele sau prajitorii din Bucuresti si nu numai si am avut schimburi de informatii foarte utile.  Cand o sa fac un workshop pe tema asta si pt home barista o sa anunt aici, timpul este limitat si spatiul de asemenea. [Image: Y8Hctkf.jpg] [Image: TpRiBsd.jpg][Image: 9vCTQ8K.jpg][Image: zIPpGhg.jpg]

Restul comentariilor de genul : 

""Ok, inteleg acum mai bine..."
pai nu tu trebuie sa intelegi, tu trebuie sa stii! doar vinzi masina aia; castigi bani din asta!
trebuie insa sa-i faci pe altii sa inteleaga! ha!"

scoase din context arata o puerilitate pe care daca as continua sa o comentez m-am pueriliza si pe mine. Consider ca am multe de invatat si recunosc mereu asta, insa vreau sa invat doar ce este cu adevarat util, nu ma intereseaza lucruri pur ingineresti fara aplicabilitate practica in tehnica de extractie sau profilarea gustului unei cafele. 

Voi continua sa respect inovatiile tehnologice indiferent de marca si sa apreciez transparenta informatiilor si a testelor care dovedesc aceste inovatii. In paralel, cred ca este de datoria celor care au posibillitatea tehnica si timpul ( intre care momentan ma numar si eu) sa faca lumina pentru cat mai multi pasionati in ceea ce priveste multitudinea de informatii care se arunca pe piata si se prezinta ca inovatii, pentru ca oamenii sa fie cat mai informati. Si pentru asta draga @radudani, nu cer absolut nimic in schimb mai mult decat ceva coerenta si maturitate in argumente.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
(10-04-2018, 12:04)razvanMB Wrote: Cred sincer ca pana in 1 grad variatie nu se simt diferente notabile in gust, abia peste 2 grade cred ca putem discuta despre diferente notabile.

+1.Acelasi lucru l-am observat si eu.
Am masurat si eu debitul in gol cu pompa pornita 210g/30s deci in medie 7g/s.
 
Reply
(10-04-2018, 14:20)CatalinH Wrote:
(10-04-2018, 12:04)razvanMB Wrote: Cred sincer ca pana in 1 grad variatie nu se simt diferente notabile in gust, abia peste 2 grade cred ca putem discuta despre diferente notabile.

+1.Acelasi lucru l-am observat si eu.
Am masurat si eu debitul in gol cu pompa pornita 210g/30s deci in medie 7g/s.  
eu zic ca e f bun debitul, intre 7 si 10 ml/sec joaca toate modele de top, din ce am testat. S a renuntat treptat la debitele de 14 18 ml/sec cat inca au modele mai vechi dar inca super intalnite in coffee shop uri, gen Linea Classic, deoarece sunt f violente cu pucul in etapa de preinfuzie si obliga la macinaturi mai groase. Am observat ca baristii in mod natural pe aceste aparate au tendinta de a scadea presiunea pana pe la 6 7 bari pentru a avea automat si un debit la liber mai mic.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
(10-04-2018, 14:30)razvanMB Wrote: S a renuntat treptat la debitele de 14 18 ml/sec cat inca au modele mai vechi dar inca super intalnite in coffee shop uri, gen Linea Classic, deoarece sunt f violente cu pucul in etapa de preinfuzie si obliga la macinaturi mai groase. Am observat ca baristii in mod natural pe aceste aparate au tendinta de a scadea presiunea pana pe la 6 7 bari pentru a avea automat si un debit la liber mai mic.

Cred ca la Linea valorile acestea mari de debit sunt oarecum necesare.Linea este o masina cu grupuri multiple amplasate pe un boiler comun de cafea.In situatia asta montajul unui jiclor de 0.6mm se poate dovedi insuficient atunci cand ai 3 grupuri ce trag simultan.Masinile varf de gama sunt multiple boilers systems cu boiler mare de steam si boilere de cafea dedicate pentru fiecare grup.Pe astfel de masini se pot monta jicloare de 0.6mm care sa asigure o fluidica mai blanda pentru fiecare grup in parte.
Pe Speedster inaintea intrarii apei in sistemul de cafea este montat un jiclor de 0.6mm, cu recomandarea ca el sa fie inlocuit cu unul de 0.5mm daca se trage in regim ristretto.(un pic prea catolic din punctul meu de vedere)
 
Reply
curiozitate : unde e jigleur ul montat pe Speedster? Si sunt curios daca vine apa preincalzita inspre boilerul de brew mixata cu apa rece sau altfel? Sunt curios daca e sistem similar cu GS3.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
Jiclorul este montat inaintea boilerului de cafea.
Apa care intra in boilerul de cafea este un amestec de apa rece si apa ce trece printr-un HX  situat in bolerul de steam.Puterea heating-elements din boilerul de steam este de 1800W,volumul boilerului 3.5L.
Apa partial incalzita astfel intra in boilerul de cafea.Aici exista un heating element de 900W.Volumul boilerului de cafea-gat-grup este de 2.1L. Grupul este situat inalt fata de boiler,gatul permite loc amplu pentru convectia apei. Orificiul de deschidere al solenoidei grupului este situat imediat sub tavanul grupului in punctul cel mai inalt al sistemului unde este cea mai ridicata temperatura.
Boiler-ul de steam nu se poate opri. Poti regla o temperatura mica din PID-ul dedicat lui dar asta compromite performantele masinii.Practic obliga elementul de incalzire din boilerul de cafea sa lucreze mai mult generand convectie mai violenta a apei in ansamblul boiler-gat-grup.

In plus apa preincalzita ce patrunde in boilerul de cafea confera si o stabilitate termica impresionanta.

https://www.youtube.com/watch?v=Zkn56ozMIsA
 
Reply
Avand ocazia sa intru in posesia noului espressor comercial XT, am avut un preview al urmatorului update de software pe MINA, direct in aplicatie. Dalla Corte a dezvoltat o interfata deosebit de prietenoasa de a intelege ce se intampla in realitate cu debitul de apa vs debitul de extractie al cafelei, in functie de etapa extractiei in care te afli. Flowmeterele sunt schimbate, fiind o modificare customizata pentru care DC a aplicat  evident pentru un patent, pe stilul deja consacrat italienesc Smile  

Atasez urmatorul videoclip, cred ca e deosebit de util in a intelege si mai usor dinamica reala a debitelor in timpul extractiei. 

https://youtu.be/wUA2CQshk3U

Mai mult, in a doua parte a extractiei, debitul de apa trimis catre puc este aproape egal cu debitul de cafea din ceasca, astfel ca indicatiile de pe display ale valorii debitului de extractie sunt o alternativa reala si mult mai usor de utilizat decat un Cantar Acaia cu aplicatia de rigoare. Nu sunt valori mai precise ( exista si un lag in calcularea debitului real datorat algoritmilor si puterii de procesare) insa orientativ este util , mai ales ca e atat de usor de accesat. 

Si mai interesanta este calcularea precisa a debitului de apa real dizlocat din boilerul de cafea in timpul unei extractii ( in acest caz 79 de grame/ml de apa scoase din boiler) . Acest lucru e foarte util daca vrem sa comparam 2 extractii pe profile diferite ( sau pe doze diferite de cafea in portafiltru)

Pentru cine este interesant, s au folosit 18 grame de cafea si cosuletul cel mai adanc de la DC, 32 mm inaltime IMS. S a mers pe diametrul de 54 mm dar este disponibil si cel de 58 mm acum, o sa fac teste si pe acela. 

Dupa ce am inteles mai bine aceasta tehnologie imi dau seama cat de multe pot fi facute pe viitor pentru a face din ce in ce mai precise extractiile, eliminand erorile datorate lipsei de informatii precise ale operatorului.

Cafeaua e destul de veche, asa ca va rog sa nu judecati extractia dupa debit Smile
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
"Sefu" nu pot sa nu remarc ceasul de presiune, a luat-o razna? sare in 9 bar + la prima secunda? e putin probabil. Zic asta deoarece presiunea e foarte importanta, e un reper care nu trebuie scapat din ochi in extractie. Ea iti un feedback de ce se intampla cu pucul. Deci ochii pe presiune si o sa vezi de ce zic asta.

Daca aparatul stie cate grame au fost scoase din boiler, sunt destul de sigur ca se poate monta acelasi device/flowmetru sa stie si cati ml se intorc in rezervor/la colectorul de apa daca e la retea. Asa afli usor debitul acceptat de pucul de cafea. Sunt sigur ca nu e complicat, si daca dalla corte vine cu aceasta masuratoare de flow, poate sa faca o treaba completa.
 
Reply
(28-09-2018, 10:15)Zwanger Wrote: "Sefu" nu pot sa nu remarc ceasul de presiune, a luat-o razna? sare in 9 bar + la prima secunda? e putin probabil. Zic asta deoarece presiunea e foarte importanta, e un reper care nu trebuie scapat din ochi in extractie. Ea iti un feedback de ce se intampla cu pucul. Deci ochii pe presiune si o sa vezi de ce zic asta.

Presiunea sare la 9 bari din prima pentru ca acel manometru nu indica presiunea reala din grup. Mina are un al doilea manometru montat pe grup care indica in timp real rampa de presiune pe masura ce preinfuzia e completa si incepe extractia. La XT nu este valabila aceasta optiune, de a vedea presiunea reala in grup. Motivul pentru care sare direct la 9 bari tine de arhitectura sistemului hidraulic, pe circuit exista un restrictor, inainte de grup. 

Sunt foarte multe informatii in acest thread legat de modul cum Mina indica formarea presiunii in grup, in functie de debitul de apa livrat in preinfuzie.

(28-09-2018, 10:15)Zwanger Wrote: Daca aparatul stie cate grame au fost scoase din boiler, sunt destul de sigur ca se poate monta acelasi device/flowmetru sa stie si cati ml se intorc in rezervor/la colectorul de apa daca e la retea. Asa afli usor debitul acceptat de pucul de cafea. Sunt sigur ca nu e complicat, si daca dalla corte vine cu aceasta masuratoare de flow, poate sa faca o treaba completa.

Masuratoarea se face pentru apa care iese din boiler, si in acest caz sunt 79 de ml. Din acesti 79 de ml, 37.5 de ml sunt in ceasca( relativ, pentru ca aici avem si solidele dizolvate din cafea, dar sa nu complicam calculul) , o parte ( sa zicem 25 ml) sunt absorbiti de pucul de cafea sau baltesc peste iar a 3 a parte au fost evacuati prin valva solenoida. Dar volumul total plecat din boiler este 79 de ml si este foarte important, pentru ca noua tehnologie DC de ajustare a temperaturii in timp real ia in calcul acest volum de apa si in fucntie de acesta calculeaza energia pe care rezistenta din boiler trebuie sa o utilizeze pentru incalzirea apei pentru urmatoare extactie. Deci sonda de temperatura nu mai este singurul indicator al necesarului de incalzire, se combina si informatiile legate de debitul de apa dizlocat din boiler, care acum se stie cu precizie foarte mare.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
si tot asta, pentru a obtine o cafeleuta matinala, domnule!

p.s. daca serios, foarte interesant filmulet
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
(28-09-2018, 12:27)maki Wrote: si tot asta, pentru a obtine o cafeleuta matinala, domnule!

p.s. daca serios, foarte interesant filmulet

e foarte serios, e real, util si foarte precis. Sunt multe teste la care am asistat si pe care le voi repeta singur.  Pana va fi update ul in aplicatie la Mina pot conecta un doar manometru exterior la XT, placa de baza nu a fost conceputa de la inceput pt a putea conecta senzori de presiune din grup de la atatea grupuri, nu are porturi suficiente, era fain. Dar la Mina este manometru insa nu este implementat softul, dar cand va fi probabil ca va fi cea mai completa platforma de a intelege ce se intampla real in toate etapele extactiei, fara a folosi cantar. Ar mai 
fi Decent espresso care teoretic va implementa cantar si are multe features software programate in plus, insa sunt multe diferente de ordin constructiv intre masini, atat pe calitatea pieselor cat si pe arhitectura sistemului termo-hidraulic, greu de comparat direct.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
@Lyvyoo: mai in gluma, mai in serios, dar toate thread-urile astea despre masinile Dalla Corte - pentru mine confuze si eronate in majoritate (un strop de alunecare pe langa, si ai confuzionat intreaga postare, a se vedea mililitrii lui razvanMB, mai jos...) si probabil cu o participare minima de espressomani - n-ar trebui grupate intr-un subforum special, ceva intre marketplace si fiction!?

daca-s fi reprezentant La Marzocco, sau artizan prajitor, sau patron de coffeeshop, m-as simti nedreptatit ca sunt pus in getto-ul cu comerciale, in timp ce altii se bucura de drepturi depline de postare in partea de entuziasti preparare espresso acasa Smile
 
Zwanger Wrote:"Sefu" nu pot sa nu remarc ceasul de presiune, a luat-o razna? sare in 9 bar + la prima secunda? ... Deci ochii pe presiune si o sa vezi de ce zic asta.
Daca aparatul stie cate grame au fost scoase din boiler, sunt destul de sigur ca se poate monta acelasi device/flowmetru sa stie si cati ml se intorc in rezervor/la colectorul de apa daca e la retea. Asa afli usor debitul acceptat de pucul de cafea. Sunt sigur ca nu e complicat...
 
@Zwanger sorry, dar retin din alta postare de-a ta o articulare care pare sa fie corecta: "Sunt prea multe variabile, urasc espresso."
te numesti "espressoman infocat', ok, toti luam foc din cand in cand, dar pana la urma pe ce echipamente lucrezi, care e experienta ta in lumea asta a infocatilor de espresso?! poate esti un 'profesionist' din ceia... cu EK43 etc.
ok, e forum, zici ce vrei, dar ca minim common sense in cazul tau ar fi sa citesti mai mult din forum!!!
ai afla si poate ai intelege mult mai multe decat cele ce incerci tu sa ii faci pe altii sa inteleaga...

chestia asta cu manometrul care sare la presiunea pompei imediat ce apare o backpressure, e ignoranta pura!
la fel, sau poate si mai confuza e observatia aia cu masurarea debitului in ceasca! de fapt, nu in ceasca ci, precum zici, debitul acceptat de pucul de cafea; adica, in termenii mei, debitul 'supt' de puc; oare pucul suge debit, sau suge lichid?! sau ce-o fi facand si el, saracu!
atentie, unde Dumnezeu e acel colector de apa ("cati ml se intorc in rezervor/la colectorul de apa daca e la retea")  la o masina conectata la retea!? si care are probabil o pompa rotativa cu bypass (balanced or not) in interiorul ei si care e reglata probabil la 9 bar etc.!
si cat de folositor e sa dai indicatii pentru cei ce concep Dalla Corte, cand acolo pe ecranu' din clip apare in dreptul literei F debitul in GRAME/SEC din circuitul de extractie;
si care, pe durata curgerii este chiar debitul din ceasca!
si - nu e niciodata prea mult daca reamintesc - exista un singur debit, indicatia de pe ecran fiind tare in ritm si concordanta cu variatia gramajului indicat de cantarul de sub ceasca!

da, clipul e elocvent; si - nu o luati ca o lauda - dar intreaga extractie e cam la fel cu ce fac eu pe Strega Smile 
sigur, folosesc o cafea mai proasta si n-am in Strega si in accesoriile folosite, precizia si masa termica Dalla Corte!
dar fenomenele imi par destul de clare pentru a remarca similitudinea!
 
razvanMB Wrote:... in acest caz sunt 79 de ml. Din acesti 79 de ml, 37.5 de ml sunt in ceasca( relativ, pentru ca aici avem si solidele dizolvate din cafea, dar sa nu complicam calculul) , o parte ( sa zicem 25 ml) sunt absorbiti de pucul de cafea sau baltesc peste iar a 3 a parte au fost evacuati prin valva solenoida. Dar volumul total plecat din boiler este 79 de ml   

ceva stii tu si nu vrei sa spui in public?!
e vreo gresala in cele afisate pe ecranul din clip?! pentru ca acolo totul e - asa cum trebuie! - in GRAME! nu in mililitrii!
tot ce spui ar fi corect, daca ar fi vorba de grame; asa totul... balteste, cum spui!
sorry...
e vorba de tehnica si e vorba de Dalla Corte!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
Nu e secret:

https://www.dallacorte.com/en/magazine-p...n-221.html

S-ar parea ca masinile comerciale contin un debitmetru foarte precis prin care se face o echivalenta volum-masa.
 
Reply
(28-09-2018, 14:58)radudani Wrote: ceva stii tu si nu vrei sa spui in public?!
e vreo gresala in cele afisate pe ecranul din clip?! pentru ca acolo totul e - asa cum trebuie! - in GRAME! nu in mililitrii!
tot ce spui ar fi corect, daca ar fi vorba de grame; asa totul... balteste, cum spui!
sorry...
e vorba de tehnica si e vorba de Dalla Corte! 

Daca folosesc de acum doar grame si nu ml, termini cu polemica asta inutila si rautacioasa. Sa stii ca Paolo Dalla Corte foloseste mereu, chiar am remarcat, GRAME. Eu am zis ml, pot sa zic si grame, mi e egal. Smile Egal ii este oricarui om normal, care e interesat de fond si nu de forma. Nu e cazul tau, dar nu scriu pentru tine, cine pentru comunitatea din ce in ce mai mare a oamenilor interesati de extractii avansate. Si nu toti discuta pe forum, ci dimpotriva, tot mai multi se retrag tocmai ca unii ca tine, care nu sunt in stare sa poarte un dialog argumentat, "amendeaza" justificat sau nu orice incercare de exprimare..pacat..
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
apropo, daca tot vorbim de masini de top (nu?), se mai face WDT cand pregatesti cafeaua pentru extractie?)
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
Radudani, iei totul prea in serios.

Ambele remarci și cea cu presiunea ( care  e in amonte de restrictor) și cea că espresso e complicat sunt postate cu o doza buna de aroganta.
In plus eu nu incerc sa învăț nimic pe nimeni maxim vb despre un subiect ontopic care îți deschide un nou orizont spre a căuta informație despre acel subiect. Nu sunt in masura sa învăț pe nimeni nimic, citesc și arunc chiftele.

Si inca o chestie  in opozitie. Echipamentul scump nu te face mai destept, sau mai in masura sa dai sfaturi.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)