sorry, pentru un mesaj tarziu si mai lung iarasi, legat de cele toate ce le-am mai scris!
cand sunt in fata unei afirmatii ce-mi apare contradictorie, falsa chiar, nu ma reped asupra ei cu capu-nainte si ochii inchisi, intru disolutie, gen elefant intr-un magazin de portelanuri...
cu oarece respect pentru interlocutor, incerc sa vad ce a vrut sa spuna, in spatele unei aparente contraziceri a unor principii elementare, cu care toti - excluzand starea de imbecilitate - ar trebui sa fim de acord!
e ceea ce se cheama o reactie educata si nu pretind ca am reusit, ci doar ca am incercat intotdeauna!
@eugenm: mult nu ar trebui sa zabovesc aici: ma intereseaza tare putin unde si cum manipulezi tu parametrii aceia!
inclusiv pe experimentele pe Mina!
cu atat mai putin cu cat nu cred - din cele ce spui sau/si speculezi ca teorii - ca lucrezi cu masini espresso: ti-ai limitat apriori, la un maxim de 500 euro, investitia posibila in
unelte de facut cafeaua...
si e tare pacat ca interventiile tale lungi si nejustificat vehemente, au avut - din punctul meu de vedere - rolul de a bruia, de a deturna chiar, discutii si observatii interesante, folositoare celor ce-ar incerca sa inteleaga ceva mai concret
pentru lumea masinilor espresso ce e cu aceasta profilare de parametrii in extractie...
si esti in continuare, vad, decazut toxic in datul cu parerea... cui i-ar pasa sa te opreasca, pentru ca asta ar insemna sa stie mai mult despre realitatea fizico-chimica din masinile espresso si sa se si gandeasca si la 'pericolul' la care se expun cei care incearca sa afle ceva din spusele tale!
si nu cred ca esti chiar atat de superficial - ca sa folosesc un eufemism - sau... implicat emotional, ca sa nu fi citit ceva din cele scrise de mine in ultimii ani!
nu cred ca poti fi atat de simplist in abordare, sa nu vezi, sa nu crezi ca si eu stiu destul si la modul experimental, de interdependenta dintre parametrii in circuitul de extractie etc.!
doar zilnic, dar chiar zilnic,
masor si inregistrez debite, presiuni si temperaturi si le confrunt cu extractiile obtinute!
si am scris destul si despre asta!
un
search poate conduce pe cei interesati la destule incercari de-ale mele in a explica, printre altele, cum e cu
pompele vibratoare si caracteristica lor debit-presiune si cu realitatea din circuitul apei de extractie!
asa ca, fie ai citit cele scrise de mine pana acum in forum si stii toate astea, fie te-ai ferit sa le citesti - in ambele cazuri, consider scrisul tau gresit si rau intentionat, in ce ma priveste!
sper sa pot supravietui in continuare in acest forum, fara sa-ti mai citesc postarile...
Stefu Wrote:...radudani... se refera strict la modalitatea de realizare a profilarii respective si nu la parametrii in sine independenti unul de altul. ma gandesc ca probabil se refera la un espressor cu levier. ...
da, vorbeam de
masinile espresso, despre ele e vorba si in acest thread si in general, in forumul acesta!
dar desigur, nu ma refer la
spring-levers, asa cum spui!
experienta mea cu ele ramane in fundal, pentru un respect ce-l am fata de traditie si cultura in lumea cafelei;
ai observat insa probabil ca NU e vorba de presiune-debit ca parametrii independenti - nimeni nu e atat de stupid sau/si rau intentionat sa gandeasca despre altul din lumea asta a masinilor espresso, ca ar gandi asa!
nu, e vorba, cum spuneam mai sus: "... in
lumea 'contimporana' a cafelei, problemele de
profilare presiune sau debit sunt
abordate diferit, sunt
descrise diferit, sunt
materializate diferit si sunt desigur multi oameni de specialitate care-si pierd timpul cu asta in cercetare si proiectare..."
si referitor la acea "materializare diferita" vorbeam de
traductori diferiti, (1) de debit si (2) de presiune, inclusi in bucla de feedback a controlului in profilare! vorbim de masini concrete si procese, in viziunea celui ce utilizeaza masinile, nu de lucrari de laborator si manuale clasice de fizica, prin care toti cei ingineri, si nu numai, am trecut odata!
cele de mai sus, ca si multe altele, nu sunt opinii aruncate de mine sa fie aici bifate in forum! sunt o realitate in lumea cafelei espresso, o realitate care nu e a noastra ci a multor altora mai buni si mai stiutori decat noi!
VladP Wrote: ... In cazul unui control activ de debit, de acela, cum pomenea radudani, cu loop-back (reactie negativa), debitul ar fi fost constant, iar presiunea ar fi variat.
Dar asta nu inseamna nicidecum ca ceea ce spune eugenm, adica ca cele doua marimi, presiunea si debitul, nu sint interdependente (nb. dupa stabilizarea circuitului - adica nu atita timp cit butoiul din exemplul lui RaduCarutasu se umple).
observatie excelenta in prima parte! as adauga ca debitul constant in extractie este adevaratul deziderat (de-aia s-a inceput si cu profilarea de presiune/debit), dar ca el poate fi controlat pe orice profil de variatie, intr-o bucla de profilare debit performanta!
si desigur, asa cum ar trebui sa se inteleaga din lungile postari ce le-am lasat in urma, exista mereu o interdependenta intre parametrii din extractie, care se supune legii conservarii energiei;
chestia cu interdependenta dintre debit si presiune este evidenta pentru oricine cu usor simt tehnic, nu numai pentru ingineri, dar aici parca se vorbeste de
circuitul apei fierbinti, de extractie, intre pompa si iesirea din puc;
a ramane la interdependenta dintre cele 2 asa cum e ea in manual, pentru fluide ideale, fara vascozitate si la aceeasi temperatura, nu in realitatea din circuitul apei fierbinti de extractie, e doar o iesire de refugiu spre deturnarea, sau macar contorsionarea problemelor!
faca fiecare ce vrea, dar spre binele lui si al celorlalti din comunitate, ar fi bine sa se uite si prin vecini, in lumea celor profesionisti in ale cafelei! ca nu-s toti din cei prosti, care nu sunt in stare sa vada ca in extractie, debitul deasupra pucului e mai mare decat la fundul lui! si ca in interiorul pamantului e o sfera mai mare decat pamantul (
Bravul soldat Svejk) etc.
toate 'bombele' astea raman - probabil - aici scrise, si o 'multime de intelepti' se vor aduna asupra lor sa le rezolve
[Image: smile.gif]
nu stiu ce zici de povestea cu pompierii cu furtune diferite, dar experimentul de care am amintit in link, este oferit de SLAYER, nu?
si este o problema de
common sense sa intelegem ca dintr-o incinta presurizata (boiler, de ex., dar si HX la Londinium R, ca tot am vorbit undeva de asta...) putem avea 2 iesiri, de diametre diferite, sau in general, de rezistente hidraulice diferite!
mai mult, este
cazul banal, al mai tuturor masinilor E61 cu termosifon,
cand pompa debiteaza apa in extractie!
cele 2 tuburi folosite in
idle pentru formarea termosifonului, sunt de multe ori de diametre diferite si au de regula pe unul din ele, un
restrictor de debit!
astfel, in extractie, cand apa circula prin ambele tuburi dinspre HX spre grup,
debitul prin ele e diferit;
sigur, putem specula in continuare, tabloul real este complex si dinamic: presiunea la iesirea pompei spre grup (dupa OPV la vibratoare) e constanta, dar elementele rezistive hidraulic din circuitul apei de extractie au efect restrictor de debit care variaza in timp; si la fel sunt si caderile de presiune distribuite pe circuit, mai intervine si temperatura si condensurile etc., dar la orice moment dat, presiunea e aceeasi la intrarea in ambele tuburi ale termosifonului, iar debitul e diferit!
efectul e subtil si se utilizeaza pentru un control corespunzator al temperaturii apei de extractie!
am vorbit despre asta cu ani in urma, insotit de profilele de temperatura inregistrate de mine in cele 2 tuburi, in grup si in boiler!
nu-mi imaginam atunci ca asa ceva poate fi o problema de implicare emotionala, deci de subiectivitate, nu una clara de realitate tehnica obiectiva! care nu admite acel nivelator "adevarul e undeva la mijloc"!
@razvanMB: thread-ul acesta iti apartine in virtual si sper ca ceata si norii, dar si gropile prin care si-a facut drum, sa-l fi facut si mai interesant; si nu in inteles de marketing;
ma gandesc la alternativa in care Mina era sustinuta de explicatii bine informate, suficient de complete, si in succesiune fireasca intelegerii, despre tot ce interesa in forum; cred ca thread-ul era mai plicticos si audienta stabila mult redusa...
avantaj forum... vorba lui Caragiu
[Image: smile.gif]
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)