Hello There, Guest! Login Register


Espressor vs alte optiuni

#1
Salut,

O sa va zic foarte pe scurt intrebarea mea si poate ma puteti ghida voi in directia potrivita cu privire la ce alegere ar fi cea mai buna.
Eu nu sunt mare bautor de cafea (nu ca nu mi-ar placea, ba din contra, dar pur si simplu nu vreau sa beau), in schimb sotiei ii place o cafea buna.
Bea flat white, cappuccino,... - in general "cafea cu lapte".
A venit momentul in care vrem sa cumparam ceva aparatura pentru coffee corner-ul de acasa (inlocuim un filtru de cafea basic ca sa intelegeti de unde plecam) doar ca nu imi dau seama care ar fi cea mai buna optiune.
- 1-3 cafele pe zi, cum am zis pe baza de lapte.
- ocazional invitati => ocazional e nevoie de mai multe cafele deodata.
- in mare parte va fi folosit de ea, dar o pot convinge sa invete / dedice timp pt a invata sa foloseasca ce e nevoie in functie de ce recomandari primesc de la voi
- buget 2000-2500 ish

Nu stiu daca pe forum se recomanda doar espressoare..dar pe mine m-ar interesa ce s-ar potrivit pt ea :
espressor, aeropress, french press, filtru clasic, aparat automat de cafea (din categoria aia de aparate philips lattego, stiti voi la ce ma refer..alea care nu se recomanda pe forum Smile) ). Exista si alte optiuni pe langa espressor pentru a face ceva bun? (*pot lua un kinu phoenix si sa folosesc cafeaua proaspat rasnita si la altceva in loc de espressor? Nu cred ca va fi dispusa sa astepte 15-20 minute de incalzire, sa urmareasca PID & stuff).
Daca mai sunt alte optiuni, va rog sa impartasiti, inca sunt in faza de research. 

Multumesc tare mult de ajutor,
 
Reply
#2
Pai daca nu e dispusa sa astepte, pid, cantar, tampare etc.... In nici un caz espressor.
Mai bine aeropres, french press, v 60, dar si acolo trebuie rasnita cantar si sa controlozi temperatura apei. 

Mai e cafflano compresso ce scoate ceva asemanator unui espresso.
Pt mai multe detalii ai topicuri deschise la sectiunea alte metode de preparare. 

Dar fara cafea proaspat prajita si o rasnita nu rezolvi mai nimic. 

Daca nu esti convins, mai bine automat.
Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#3
Cafea proaspat prajita + rasnita pot lua fara probleme,chiar am de gand sa investesc in asa ceva (+accesorii, cana pt lapte si tot ce mai e nevoie pt frotarea laptelui).
Cred ca intrebarea e la ce aparat sa folosesc cafeaua + accesoriile pentru situatia mentionata mai sus
Multumesc de raspunsul prompt
 
Reply
#4
Cel mai sigur, mergeti la o cafenea sau prajitorie, claro, origo, Guido, etc. Acolo veți afla ce va place și veți decide asumat.
Eu degeaba îți recomand v60 ca e mai ușor de făcut dacă ție nu îți place.
ECM Classika Pid, vst/ims, Niche, kribli (brew: v60 + xeoleo ghost)
 
Reply
#5
Sunt alternative la espressor, in general tip brew, ar mai fi compresso cum ți-a spus și colegul.
Problema ar fi ca brew nu se combina cu lapte, și cum spui ca soția bea doar cappuccino....
Compresso face ce trebuie dar ți-ar trebui un device separat pt spumare lapte.
Daca ești dispus sa înveți ce trebuie făcut pe un semi-automat sa ii faci tu cafeaua poți merge pe varianta espressor.
Razvan de la Yume spunea ca a avut rezultate bune cu un automat de la Miele, dar pe la 4000 lei.
Cappuccino bun cu o apăsare de buton la 2000-2500 lei nu cred ca ai șanse sa obții.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#6
In topicul unde se recomanda Miele a aparut si o alternativa Breville interesanta, care s-ar incadra in pret, sub 2500 parca.
Doar ca nu a testat-o nimeni ca sa confirme Smile

Daca vrei ceva gen Kompresso dar care sa scoata zeama mai lunga, vezi Staresso Mirage.

Aici se vorbeste de cele doua:

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid143543

2300 pe eMag, deci bifeaza pretul.
 
Reply
#7
E o varianta buna,adică care se încadrează in preț și cu o râșnița cum ar fi Kinu cred ca poate da niște cafele decente. Breville de 2500 însă nu spumeaza automat laptele, cum are nevoie soția...de asta am zis mai sus de Miele.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#8
Sistemele ale de spumare automata lapte necesita o intretinere mai consumatoare de timp decat un espresor... altfel ajungi repede sa scoata... branza Big Grin
Este preferabila orice alta solutie manuala, de la frenchpress in sus, pana la un steamer de aragaz.

Daca e sa mai pui un Kinu pe masa, atunci iese din discutie Breville, poti lua espresoare mai bune sau la fel de bune mai ieftin de 2300 lei.
Ideea cu Breville era sa ai si rasnita la pachet, presupunand ca acele cutite metalice conice sunt de categoria entry 38 mm, ca intr-un PL43MMI sau Ascaso.
Si ajungem inapoi la progedura cantarire, rasnire, tampare, extractie, spumare... prea laborioasa pentru cineva care vrea "doar o cafea", trebuie sa recunoastem... altfel nu era piata plina de automate Wink
 
Reply
#9
Strict din punctul meu de vedere, o solutie simpla, ieftina si care sa nu mai ceara alte investitii ulterioare ar fi:
- 1 Moka Pot
- 1 frech press ieftin pt spumare
- o rasnita manuala

....si cafea de la foarte buna in sus Smile
Lelit Bianca V2 | Fiorenzato F64 EVO | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets&screen shower | Kompresso/Krinder
Past: Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky Doserless | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

 
 
Reply
#10
(26-12-2020, 13:04)renatoa Wrote: Sistemele ale de spumare automata lapte necesita o intretinere mai consumatoare de timp decat un espresor... altfel ajungi repede sa scoata... branza Big Grin
Este preferabila orice alta solutie manuala, de la frenchpress in sus, pana la un steamer de aragaz.

Daca e sa mai pui un Kinu pe masa, atunci iese din discutie Breville, poti lua espresoare mai bune sau la fel de bune mai ieftin de 2300 lei.
Ideea cu Breville era sa ai si rasnita la pachet, presupunand ca acele cutite metalice conice sunt de categoria entry 38 mm, ca intr-un PL43MMI sau Ascaso.
Si ajungem inapoi la progedura cantarire, rasnire, tampare, extractie, spumare... prea laborioasa pentru cineva care vrea "doar o cafea", trebuie sa recunoastem... altfel nu era piata plina de automate Wink
Pai și cu marketing-îl care îți spune ca automatul se curată singur, cum rămâne? Smile
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#11
Ii dau sa bea ce rezulta dupa curatare...
 
Reply
#12
Eu am trecut printr-o faza in care am renuntat la espresso (pt ca beam prea mult), asa ca stiu ce spun: in lumea cafelei, nimic nu bate espresso. Sigur, e ok si cate un V60 din cand in cand, un Aeropress cand esti in deplasare, dar asta numai dc ai acces (si) la espresso. 

Vazusem un Mignon pe barshaker la un pret foarte bun, ar fi interesant de vazut dc mai e. Pt espressor - dupa buget.
Mazzer Mini E + SSP brew, Niche, ECM Classika PID + robinet
 
Reply
#13
(26-12-2020, 14:00)cradun Wrote: Eu am trecut printr-o faza in care am renuntat la espresso (pt ca beam prea mult), asa ca stiu ce spun: in lumea cafelei, nimic nu bate espresso. Sigur, e ok si cate un V60 din cand in cand, un Aeropress cand esti in deplasare, dar asta numai dc ai acces (si) la espresso. 

Vazusem un Mignon pe barshaker la un pret foarte bun, ar fi interesant de vazut dc mai e. Pt espressor - dupa buget.
+1
Am luat un clever dripper, având in minte ca o sa il dau soției la birou ca sa nu mai bea nespresso. Încă mai am de lucru la rețeta, adică simt ca ar merge mai concentrat fără se devină prea amar.
Azi dimineața am făcut cafeaua, dupa ce bea o gura:
” Aaaa dar ieri era mai buna cafeaua, ai schimbat cafeaua?
Nu, am făcut-o la filtru.
Nu prea imi place filtru asta, nu se simte la fel de intens gustul”
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#14
(26-12-2020, 14:29)Cosminchir Wrote:
(26-12-2020, 14:00)cradun Wrote: Eu am trecut printr-o faza in care am renuntat la espresso (pt ca beam prea mult), asa ca stiu ce spun: in lumea cafelei, nimic nu bate espresso. Sigur, e ok si cate un V60 din cand in cand, un Aeropress cand esti in deplasare, dar asta numai dc ai acces (si) la espresso. 

Vazusem un Mignon pe barshaker la un pret foarte bun, ar fi interesant de vazut dc mai e. Pt espressor - dupa buget.
+1
Am luat un clever dripper, având in minte ca o sa il dau soției la birou ca sa nu mai bea nespresso. Încă mai am de lucru la rețeta, adică simt ca ar merge mai concentrat fără se devină prea amar.
Azi dimineața am făcut cafeaua, dupa ce bea o gura:
” Aaaa dar ieri era mai buna cafeaua, ai schimbat cafeaua?
Nu, am făcut-o la filtru.
Nu prea imi place filtru asta, nu se simte la fel de intens gustul”

Si eu stiu ce spun: un brew bun bate la orice ora un espresso.
Cine are dreptate? 
Poate ca ar trebui sa ne abtinem la a expune gusturi si opinii proprii ca si adevaruri absolute.
 
Reply
#15
@zmolk, poate ar trebui sa ne abtinem din a le spune altora ce sa faca si ce sa nu faca.
Mazzer Mini E + SSP brew, Niche, ECM Classika PID + robinet
 
Reply
#16
@zmolk, recitește tot topicul, apoi ce am scris eu, daca nu ai înțeles, recitește încă o data, și apoi revin-o, și îți explic ce inseamna adevăruri absolute.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#17
(26-12-2020, 14:48)cradun Wrote: @zmolk, poate ar trebui sa ne abtinem din a le spune altora ce sa faca si ce sa nu faca.
Pai exact asta am zis si eu.

(26-12-2020, 15:02)Cosminchir Wrote: @zmolk, recitește tot topicul, apoi ce am scris eu, daca nu ai înțeles, recitește încă o data, și apoi revin-o, și îți explic ce inseamna adevăruri absolute.

Mai bine citesti tu cum se foloseste cratima, si apoi, "daca nu ai înțeles, recitește încă o data, și apoi revino, și îți explic" eu.

Serios acum, nu stiu ce ati sarit asa pe mine, eu vorbeam serios, sunt multi oameni ce prefera brew in favoarea unui espresso. Si observ tendinta asta, de a impinge un om sa isi cumpare espressor, de a-l "suci" chiar cand a zis clar ca nu doreste asta. Am vazut de atatea ori cazuri de genul, cand omul apoi si-a bagat picioarele si a vandut tot dupa 2 luni...
In cazul de fata, mie mi-e clar ca un espressor nu e solutia potrivita pt OP.
Sunt de acord cu Damian, ca un Moka Pot ar fi cel mai indicat.
(26-12-2020, 13:15)Damian The Man Wrote: Strict din punctul meu de vedere, o solutie simpla, ieftina si care sa nu mai ceara alte investitii ulterioare ar fi:
- 1 Moka Pot
- 1 frech press ieftin pt spumare
- o rasnita manuala

....si cafea de la foarte buna in sus Smile
Flair Pro, V60, April Brewer, AeroPress, M47 Phoenix brew, 1Zpresso Q, Xeoleo 50
 
Reply
#18
@zmolk - Ok, hai sa incercam sa fim constructivi si poate se alege si OP-ul cu ceva util din discutia noastra: tie ce nu iti place la espresso?
Mazzer Mini E + SSP brew, Niche, ECM Classika PID + robinet
 
Reply
#19
Mulți nu preferă intensitatea gustului dat de espresso, cel puțin nu să consume constant.
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
#20
(26-12-2020, 15:34)cradun Wrote: @zmolk - Ok, hai sa incercam sa fim constructivi si poate se alege si OP-ul cu ceva util din discutia noastra: tie ce nu iti place la espresso?

N-am zis ca nu imi place, ba din contra, si chiar beau si espresso des, doar ca pur si simplu prefer brew.
In general, nu sunt de acord ca o anumita metoda e superioara alteia, asa, din start.
Si, concret, in cazul de fata, impresia mea este ca un espressor nu e solutia potrivita pt OP.
@ssStriKe, ar trebui sa fii sigur ce presupune un espressor manual, si daca chiar crezi ca sotia e dispusa sa invete. Atentie, asta inseamna mult mai mult de a stii doar ce fac toate butoanele. Vezi in urma alte topicuri de sfaturi la cumparare, si topicul de "extractia pentru incepatori". E un drum lung de invatare si plin de frustrari, si partea cu asteptatul 15-20 minute chiar e o nimica toata pe langa restul.
 
Reply
#21
@zmolk - Când vorbim despre cappuccino sau flat white o metoda chiar e superioară alteia. Mergi și fa un cappuccino cu cafea la V60 și apoi revino cu feedback.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#22
Citesc toate raspunsurile voastre si invat de la fiecare din voi cate ceva asa ca multumesc fiecaruia f mult de sfaturi.
In paralel ii si prezint sotiei ce presupune un espressor, nu ar zice "nu" din start din ce vad.
Inteleg ca unii cauta perfectiunea pana la cel mai mic detaliu, in timp ce altii cauta o cafea mai buna decat ce avem acum.
Cred ca in a doua categorie ma aflu eu acum..si daca asta presupune espressor atunci so be it, invatam sa folosim Smile
Mersi
 
Reply
#23
(26-12-2020, 16:55)Cosminchir Wrote: @zmolk - Când vorbim despre cappuccino sau flat white o metoda chiar e superioară alteia. Mergi și fa un cappuccino cu cafea la V60 și apoi revino cu feedback.

Ai simtit tu nevoia sa te bagi in seama, desi, evident, discutia era peste nivelul tau, si ai dat-o in penibil.
Stai pe bara data viitoare cand nu intelegi ce se discuta, chiar nu e nevoie sa intervii in orice thread.
 
Reply
#24
(26-12-2020, 17:17)zmolk Wrote:
(26-12-2020, 16:55)Cosminchir Wrote: @zmolk - Când vorbim despre cappuccino sau flat white o metoda chiar e superioară alteia. Mergi și fa un cappuccino cu cafea la V60 și apoi revino cu feedback.

Ai simtit tu nevoia sa te bagi in seama, desi, evident, discutia era peste nivelul tau, si ai dat-o in penibil.
Stai pe bara data viitoare cand nu intelegi ce se discuta, chiar nu e nevoie sa intervii in orice thread.

Avand in vedere ca nu-s un expert in ale cafelei, poti/puteti argumenta de ce una si nu alta?
Ar fi mai constructiv ca am invata cu totii ceva, decat sa ne sicanam.
 
Reply
#25
Espresso este o cafea corpolenta, uneori cremoasă, datorită cantității un shot are un gust mult mai intens decât alte metode de extracție. La cappuccino ai nevoie de cantitate mică dar concentrata de cafea, fiindca pui peste ea crema de lapte. Daca cafeaua e prea diluată nu mai simți gustul de cafea.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#26
(26-12-2020, 17:41)Cosminchir Wrote: Espresso este o cafea corpolenta, uneori cremoasă, datorită cantității un shot are un gust mult mai intens decât alte metode de extracție.

Si datorita presiunii. Cantitate mica de apa vs cafea poti avea si cu Aeropress, dar la espresso avem o presiune mare care trece prin pucul de cafea si ia de acolo mai multe substante si uleiuri (unele cu gust bun, unele cu gust mai amar) decat se intampla la brew. Asta ajuta ca, atunci cand pui lapte, cafeaua extrasa sa isi pastreze mai mult din individualitate si sa nu se "piarda" in lapte.
Mazzer Mini E + SSP brew, Niche, ECM Classika PID + robinet
 
Reply
#27
@zmolk și @Cosminchir - Sunteți cei mai tari, bravo.

@ssStriKe - Dacă tot ceea ce vreți este o cafea mai bună decât cea pe care o beți acum, v-ar fi de ajuns un Moccamaster și o râșniță decentă. Bineînțeles, cafeaua proaspăt prăjită este o condiție sine qua non. Începeți cu ceva mai dark (Sarkis?), lucrați la rețetă și aia e. Mai greu cu laptele, dar cu un french press de 350 de ml ați rezolvat problema.

Nașpa este, pe de altă parte, faptul că mai orice rețetă de cafea pe bază de lapte începe cu un espresso. Deci mergând pe brew + lapte o să fiți cumva "pe lângă realitate". Vestea bună e că_culorile și gusturile nu se discută, deci dacă vouă vă place, apăi na... Smile
Lelit PL41LEM + IMS + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#28
Eu nu am recomandat brew in cazul de fata, aia s-a vrut doar o contra-observatie adresata lui cradun la afirmatia lui.
Recomandarea mea a fost moka pot, cu care poti ajunge la un rezultat apropiat (eventual Brikka), cu mult mai putina bataie de cap. Ceea ce mie personal mi se pare ca vi s-ar potrivi mai bine, mai ales ca ai zis ca preponderent utilizatorul final este sotia. (deci "Exista si alte optiuni pe langa espressor pentru a face ceva bun"? Da.).
De acord ca moka sau aeropress nu fac espresso, dar, in conditiile de fata, mie, personal, mi s-a parut ca un astfel de compromis este ce cauta OP.
 
Reply
#29
Uite, spre un adevar absolut, vezi la 4:25. De la cel care a inventat latte art, David Schomer (The Culinary Art of Coffee):

https://youtu.be/FTd2RRewaf4

"...if we pressurize water and shorten the percolation cycle (nn. espresso), maybe we can get more of the fragrance into the cup. This is correct. Longer saturation methods, such as french press or drip cone, however lovingly applied, can only offer a crude approximation of that fragrance and maybe some notes on the roasting in the final cup."
Mazzer Mini E + SSP brew, Niche, ECM Classika PID + robinet
 
Reply
#30
Sunt total de acord, doar ca, in lumea reala, foarte multa lume prefera comoditatea si de aia am zis ca opinia pe care mi-am format-o eu este ca asta cauta si OP. Cunosc multe persoane care, desi beau multa cafea la standardele inalte pe care le expui (in cafenele sau cand prepara altcineva), acasa n-ar depune niciodata un astfel de efort, si consuma fara nici o ezitare si urma de regret cafea la automat, nespresso, moka, etc, in general orice nu implica timp sau bataie de cap.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)