Welcome Back Log In Create Account

Espressoare Levers vs semiautomate - impresii si experiente

(16-11-2021, 13:34)cradun Wrote: Ok, nu stiam ca e cuplat la piston la GM in sensul asta, la Strega nu puteam decat sa tin levierul, in sensul scaderii presihnii, nu si sa cresc.
Că sa nu mă înțelegi greșit ,
Levierul funcționează invers ca la Pavoni, apeși - urca pistonul, lași levierul din mana progresiv, pistonul coboară și începe să facă presiune, presiunea maxima creata de el este în punctul in care ai luat mana de pe levier dar poți să intervii din nou si sa ridici de levier in sus pentru a crește forța de apăsare

Partea asta a doua de creștere a presiune nu prea o practic pentru că am extra spring și este nou si face treaba foarte OK cu măcinătura corecta .
Când mai schimb cafeaua se mai întâmplă să intervin asupra lui dar oricum acel shot este pierdut de cele mai mare ori.
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
(16-11-2021, 13:42)umarianos Wrote:
(16-11-2021, 13:34)cradun Wrote:  
Partea asta a doua de creștere a presiune nu prea o practic pentru că am extra spring și este nou si face treaba foarte OK cu măcinătura corecta .

Da, cu extra spring cred ca e foarte ok.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
(16-11-2021, 11:39)Mihai L Wrote: Iar in ecuatie intra doar caldura inmagazinata in materiale (piston, conducte, portafiltru, etc) si apa dintre piston si puc.

Nu exista conducte.
Portafiltrul poate fi lasat in masina ca sa se incalzeasca odata cu ea. Evident fara sita cu cafea...
Dar la fel de bine se poate face un flush, sau incalzi intr-un vas separat.

(16-11-2021, 12:15)umarianos Wrote: Am făcut rapid o schiță de mână pentru a explica cum funcționează.
Unde am făcut săgețile, practic acolo cămașa este teșită, pistonul iese total din cămașă și pe acolo apa intra in grup și devină una cu apa de sus .

Si, the real thing...

(16-11-2021, 13:05)cradun Wrote: Asta ar fi problema mea personala cu Gaggia Mini. Nu cred ca poti extrage satisfacator cafea prajita 3rd wave cu un arc care pleaca de la 5 bar, dar, intr-adevar, e alta discutie.

Arcul poate fi dublat...

... si chiar a fost... dar prea mare lenea sa masuram noua presiune rezultata... banuim ca in jur de 9, sigur nu e dublare daca sunt doua arcuri.

(15-11-2021, 10:24)cradun Wrote: La un espressor cu pompa, apa care initial are contact cu pucul (si ii scade temperatura, in acest fel) primeste un aport de temperatura de la apa care vine din boiler la o temperatura ridicata. 

Adica apa care vine pe tevusca aia de 6mm nu are alta treaba decat sa umezeasca pucul, si nu pierde caldura pe nicaieri ?
Dar sita de dus, montura acesteia, tot metalul baionetei PF... astea din ce se incalzesc? Offsetul la PID la ce a mai fost inventat?
La MG toate astea fac parte integranta din boiler, le sta in cap 800 ml de apa fiarta, plus o rezistenta care lucreaza sa o mentina. Si care sunt gata in 5 minute, nu in 30-40. Chiar mai putin daca umpli boilerul cu apa deja fiarta.

Reply
Ok, pana face Marian teste, daca mai face dupa ce va citi ce postez eu acum, as zice ca un test cu un senzor in patul de cafea are o relevanta foarte mica, datorita legilor calorimetriei.

Quote:Fundamente teoretice
Calculul calorimetric e bazat pe egalitatea dintre căldura cedată și cea primită. Deoarece cantitatea de căldură pe care o poate primi sau ceda un corp este o formă de energie, ca unitate pentru măsurarea ei în sistemul international SI se folosește joulul. ...
S-a constatat că două corpuri de aceeași masă dar formate din substanțe diferite au nevoie de energie diferită pentru a-și ridica temperatura cu 1 °C.
În sistemul internațional SI, căldura specifică se măsoară în J/kg·K.

Quote:Principii calorimetriceLa baza metodelor de măsurare utilizate în calorimetrie stau trei principii calorimetrice
  • principiul echilibrului termic, potrivit căruia mai multe corpuri cu temperaturi diferite ce formează un sistem izolat, puse în contact, vor avea, după un timp oarecare, aceeași temperatură.
  • principiul egalității schimburilor de căldură, conform căruia, când între două corpuri ale unui sistem izolat are loc un schimb de căldură, canitatea de căldură cedată de unul dintre ele este egală cu cantitatea de căldură primită de celălalt.

Ok, si acum cu cifre, la "cestiune"

The specific heat capacity of water is 4,200 Joules per kilogram per degree Celsius (J/kg°C).
The specific heat of coffee was found to be around 1400 J/kgK at room temperature.

Deci raportul este de 3 la 1.
Traducem asta ca un gram de apa, la infuzarea pucului, cedeaza energie calorica cat sa creasca temperatura a 3 grame de cafea, cu acelasi numar de grade.
Nu stiu cata apa este absorbita in puc la preinfuzie, ca sa fac o balantza cu cele 14-16 grame de cafea din sita, dar e clar ca in puc nu vei putea masura niciodata la preinfuzie o temperatura care sa aiba vreo legatura cu cea din boiler... ar fi chiar anormal sa constatam ca la preinfuzie acolo avem 90 minus doar 2-3 grade.
Ca exercitiu de imaginatie, daca presupunem ca pucul absoarbe tot atata apa cata cafea este in el, echilbrul termic se va produce undeva la 3/4 intre temperatura ambianta si cea apei din boiler, pentru ca 10 grade cedate de apa duc la cresterea temeperaturii cafelei cu 30 grade. Deci m-as astepta la un echilibru in zona a 70 si ceva de grade.
Si asta e valabil pentru orice masina ! pana cand nu incepe sa curga extractia adevarata.

Pentru cei care vor fi tentati sa replice ca se mai pierde temperatura si in mediul exterior... nu atat cat sa conteze...
Capacitatea calorica a inoxului este de 500, de 3x mai mica decat a cafelei, asa ca putem considera pierderile prin sita neglijabile, mai ales daca PF este incalzit.

Reply
Pucul absoarbe cantitatea sa dubla aproximativ. Nu toti lucram cu 14-16 g ca nu toti lucram cu site conice.

Majoritatea dozeaza 18 sau 20g nu 14-16g.

Pentru o sita de 18g (ims/vst) cu o doza de 18g pe cam toate espresoarele normale care au 10mm dusul care intra in sita ai nevoie de aproximativ 45-48g  de apa ca sa incepi sa dezvolti presiune (stiu asta de la Decent si de la Ito avut pe 3 masini).  Daca stii volumetric cat ai nevoie poti ajusta din valorile de volum sa se opreasca la X grame in ceasca. Pt 36 g de cafea in ceasca imi trebuiau 92-94ml pompati.

La 18g de cafea, intra minim 36 g de apa +headspace (golurile dintre cafea si sita, dintre sita si dush si restul).

Reply
Deci temperatura va fi si mai sus decat cea estimata, adica in plaja 80.
Dar 10 grade tot ma astept sa se duca, chiar fara sa fac un calcul exact.

Ca sa fiu mai aproape de o curgere "de pompa", la al meu nu dau drumul la maneta, cum se vede in clipurile cu Mini G, ci o ridic controlat usor, pana apar primele picaturi. Apoi cobor iar maneta, ca sa se umple grupul la loc cu apa care a saturat pucul, si trec la extractie. Nu e chiar Felini ce fac acolo... ci un simulacru, pentru ca extractia practic nu a inceput.
Fac asta si pentru ca eu tintesc extractii 1:3, asa imi place mie.

Reply
(16-11-2021, 12:22)cradun Wrote: Pai tocmai asta ziceam si eu. Chiar cand e pistonul sus, apa din proximitatea pucului, din acel cilindru (camasa) e influentata de puc. Apa nu isi uniformizeaza instantaneu temperatura. Cand se intrerupe legatura pucului cu apa din boiler, prin coborarea pistonului, temperatura (posibil) scade si mai mult.
https://photos.app.goo.gl/L2GzBzBJ3wPkmrBm8

Am făcut zilele trecute un test rapid.
Întradevăr, temperatura scade puțin la ridicarea pistonului dar contrar așteptărilor, își revine binișor in momentul in care pistonul face contact înapoi cu apa din camera de extracție ca să zic așa.

Ca și extracție s-a comportat diferit puțin față de normal , având sonda în pucul de cafea, a favorizat un mare channeling dar ca și temperaturi, cam pe acolo stă.
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
Da, e un chin sa lucrezi cu sonda aia acolo. Oricum, inteleg de aici ca PID-ul pe 92 e destul de jos pt extractie si ca ideal poate ar fi un 97, nu?
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
(20-11-2021, 20:12)cradun Wrote: Da, e un chin sa lucrezi cu sonda aia acolo. Oricum, inteleg de aici ca PID-ul pe 92 e destul de jos pt extractie si ca ideal poate ar fi un 97, nu?
Pentru gustul (meu) din ceașca și la cafeaua ce o aveam la rând, era ok 91 . Mai sus de 96 nu am urcat la cele mai light cafele .
Am avut cafele care au cerut și 88 pe PID

Reply
Comentariile pe HB la un review postat ieri de JH pentru Flair58 arata cat de putin variaza temperatura in timpul extractiei intr-o masina cu piston si incalzire strict doar de stabilizare.
Care mai e facut si pe o masina care nu are sute de ml de apa in capul pistonului... dar nici nu e nevoie, conteaza ce este in grup, si ca tot ansamblul de acolo e la aceasi temperatura.
Cand becul indica atingerea temperaturii dorite, nu exista nici o cauza care sa duca la pierderi prin faptul ca ridici pistonul si apa coboara... mai ales ca rezistenta continua sa incalzeasca.
Nu au sens comparatiile cu cele cu pompa, care plimba apa prin tevi de cativa cm neizolate, si care ajunge in grupuri poate neincalzite de loc, nici macar cu un flush.

Reply
(30-04-2018, 19:07)Neuromancer Wrote: un inceput direct eronat.. bezzera strega nu este un lever .. bezzera strega nu este un semiautomant.. este un hibrid 

La sugestia lui Lyvyoo am lecturat acest topic.
Recunosc, m-a obosit putin datorita unor postari mai incalcite dar a meritat Smile

De abia cand am ajuns aici, adica dupa 40 de raspunsuri , am inteles despre ce era vorba in prima postare.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)