07-05-2018, 15:44
RaduCarutasu Wrote:...In conditii de presiune scazuta, am constatat ca preinfuzia lungita nu vine cu plusuri notabile.
...Daca se mai scade si temperatura de extractie macinatura devine si mai fina iar durata shotului se poate prelungi si mai mult, fara aparitia vreunei componente de gust caracteristica supraextractiei (in sensul celor aparute la extractiile lungite la 9 barr)
ref. la preinfuzie, ceea ce fac eu este acea inmuiere lenta la 0 bar, posibil de emulat la masinile cu pompa daca se poate reduce substantial debitul, probabil spre 1 ml/sec; asta pentru ca la Strega, cu pompa atenuata, am cca. 3 ml/sec, dar trebuie sa se umple incinta de extractie din cilindru, care are peste 75 ml, considerand si overhead-ul sitei mari (HQ21, cu 19g in);
umplerea asta e la presiunea mica, practic 0 (de manometru) si 'coloana' de apa ajunge la peste 4 cm in total atunci cand incepe sa se presurizeze incinta;
pompa dimmed, oricum nu 'duce' mult in sus, si tace sub 1 bar, la presiune maxima pentru ea si debit zero;
la Strega, oprirea presurizarii mult sub cei maxim 10 bar cat e limitata pompa full, inseamna apa mai putina in incinta si plecarea pe arcuri la un grad de destindere al acestora, cam la 7 bar (masurat cu DIY tip SCACE);
deci da, preinfuzia lenta e urmata de extractie la presiune joasa si descrescatoare;
in plus, cu PID-ul, temperatura grupului e si ea foarte scazuta si mai scade pe parcurs;
si da, chiar azi am avut rezultate chiar bune, cu macinatura fina, sub cea obisnuita de expresso (gradatiile pe care le am la Macap n-ar spune mare lucru);
cel mai interesant aici este - cum spuneai - evitarea (nu stau sa speculez, dece) supraextractiei si o 'implinire' in plus, a extrasului din ceasca!
Strega este o masina versatila, dar totusi, fragila, cel putin in termeni traditionali; poate face shoturi exceptionale, dar asta se poate intampla si pe La Pavoni...
ceea ce caracterizeaza GS/3-ul este, cred, o consistenta deosebita, de tip comercial; masina este un workhorse de tip walk by - te duci la ea si-ti faci shotul! si nu-ti mai trebuie altceva... :)
ok, probabil cafelele mai noi si mai bune calitativ, pretentiile mai mari ale pasionatilor, au fortat putin configuratia pentru a o face cat mai versatila, dar fara nici un impact negativ in performantele de utilizare home;
trebuie sa inteleg ce fel de preinfuzie stie sa faca...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

![[Image: d8L6IzF.jpg]](https://i.imgur.com/d8L6IzF.jpg)

![[Image: F2rJ6Vw.jpg]](https://i.imgur.com/F2rJ6Vw.jpg)