Hello There, Guest! Login Register


Espresso-uri inconsistente la Saeco Poemia HD8423

#1
Salutare, espressomani,

De ceva timp am inceput sa fiu pasionat de espresso si in ultimele zile am incercat sa imi fac propriul shot pe gustul meu acasa. Am citit multe articole de pe forum, de pe alte forumuri internationale si urmaresc oameni precum James Hoffman sau echipa WholeLatteLove. Setupul este urmatorul:
- Un Saeco Poemia HD8423, destul de batran ce-i drept, are ~5 ani, de mentionat este ca in cateva luni urmaresc sa fac upgrade la Gaggia Clasic Pro, dar pana atunci as vrea sa invat macar sa invat sa fac shoturi la poemia.
- Un portafiltru nepresurizat de poemia (cu plasticele scoase) si unul presurizat nou
- O rasnita Eureka Mignon Manuale cumparata recent
- Tamperul din dotarea aparatului (lingurita aceea de plastic), am zis ca-l folosesc pe asta pana trec la Gaggia
- Cafea proaspat prajita de la Origo
- Un distribuitor facut dintr-un dop de pluta cu scobitori in el (WDT-ul saracului), dar urmeaza sa ajunga un WDT adevarat zilele viitoare
- Tintesc spre 16g in, 32g out in ~25 sec, cu cantar

Cele doua probleme generale sunt urmatoarele, pe scurt:
1. Cu portafiltrul presurizat, acelasi grad de macinare, nu pot scoate 2 espressouri la fel, fie ca vorbim unul dupa altul, fie ca vorbim de pe o zi pe alta. Mereu difera ori flowul (uneori shotul iese la 17 secunde, alteori la 28), ori gustul (de la ceva acru si acid, pana la ceva destul de placut la gust). De mentionat ca mereu crema era acolo.
2. Cu portafiltrul nepresurizat, indiferent unde duc gradul de rasnire (am observat asta si la 17 secunde, si la 33, si la 25), la inceputul extractiei se chinuie aparatul si timp de 4-5 secunde iese niste apa combinata cu cafea, mai apoi ceva care seamana cu espresso, dar fara pic de crema, iar utlterior, dupa ce opresc pompa scoate alte cateva picaturi de apa cu cafea. Asta cu picaturile se intampla uneori si la portafiltrul presurizat.

Cum am zis mai sus, momentan tinta mea e sa reusesc sa scot un espresso asemanator cu anteriorul indiferent de intervalul de timp si un gust cat de cat ok, nu caut perfectiunea, accept putin acrisor sau putina aciditate.

Acum urmeaza povestea mai in detaliu:

Dupa ce mi-am luat rasnita am inceput cu o punga de 250g de cafea de la Origo Honduras Buenos Aires si portafiltrul presurizat. Am mesterit la gradul de rasnire pana am reusit sa scot 32g in ~23s, cu mentinuea ca aveam problema 2 (cu primele si ultimelepicaturi de apa), dar am rezolvat punand paharul doar cand vedeam cafea adevarata, nu zeama. Primul shot a iesit decent, iar a doua zi am scos cel mai bun shot facut vreodata de mine, comparabil la gust cu ce bausem la origo cand am fost sa iau cafeaua. Din a 3a zi am observat ca shoturile pe care urma sa le fac la pf. presurizat nu mai semanau cu cele din ziua anterioara, vorbind dpdv al timpului, dar si putin al gustului. Ulterior mi s-a terminat cafeaua si am comandat acelasi soi, doar ca la 1kg si de atunci a devenit si mai rau, cafeaua iesea mai greu putin, am zis ok, totusi am schimbat lotul, am marit nivelul de rasnire putin, dar tot nu mai scoteam ceva decent cu pf. presurizat.

Am mai citit cateva thread-uri pe forum despre cei in situatia mea si azi am decis sa trec pe portafiltrul nepresurizat. Am micsorat gradul de rasnire sa compensez si am trecut la teste si la jocul cu macinatura. Am reusit sa ajung cu flow-ul cafelei in fereastra buna, de 23-27s pentru 32g, dar ce era in ceasca era sub orice critica si nu avea nici pic de crema, doar 2-3mm de spuma la final (spre deosebire de cele cu pf. presurizat carea aveau o crema foarte bogata si densa, stiu, e mai mult o spuma fina, dar pe mine ma multumea, ca incepator). Daca pe presurizat puteam sa beau totusi cafeaua, cele facute la nepresurizat ma scarbeau.

Alte lucruri de mentionat:
- pucul in nepresurizat arata ok la final daca il las sa se usuce bine, dara il scot in primele 30s dupa extractie e o mare ciorbă. In presurizat arata ok, uneori aparea o gaurica in mijloc (chiar si cand mi-a iesit cel mai bun espresso)
- incerc sa tampez cat de la nivel pot si sa ma las tare pe puc (am testat cu cantarul cat inseamna apasare de 30kg), desi inainte apasam mai usor si tot prost iesea

Ce sfaturi ati putea sa-mi dati? Eu unul ma gandesc la urmatoarele:
- distribuirea inconsistenta, voi vedea cum merge cu WDT-ul adevarat
- dusul si aparatul in sine sa fie o problema asa mare? Trebuie sa decalcifiez aparatul, desi apa pe care o folosesc e filtrata iar cea normala nu are un calciu foarte mare. Aici sunt doua poze cu dusul: https://imgur.com/a/448aQ6r
- poate dusul e infundat, desi apa pare sa curga ok

Va multumesc anticipat pentru ajutor!
Saeco Poemia HD8423, Eureka Mignon Manuale
 
Reply
#2
Nu am folosit aparatul tau, dar tind sa cred că nu ai cum sa ai rezultate consistente cu el, orice ai face. La gama asta de aparate temperatura se plimba pe unde vrea ea, și în funcție de cât a stat apa in thermoblock-ul ăla s-ar putea sa fie prea încălzită și să îți spargă pucul când începi extracția. Problemele astea doua mi le amintesc de la un Krupps cumpărat cred că de vreo 10 ani. Eu as folosi sita presurizată și să încerc să găsesc gradul oprim de măcinare pt ea.

Sent from my MI 9 using Tapatalk
 
Reply
#3
Nu te mai chinui
Consistenta o da rasnita.Ea e cea mai importanta.
Ai un triunghi:
Rasnita, aparat și îndemânarea ta.
Se mai poate adăuga ca și secundar :
Cafeaua, calitatea apei.
Strânge bani, vinde aur și gata.
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

 
 
Reply
#4
Ca fost utilizator de poemia si actual utilizator de ceva foarte similar iti pot recomanda sa renunti in primul rand la presurizat mai ales ca ai o rasnita capabila. 
2 la mana, e normal sa fie apos pucul si sa picure la final pentru ca nu aparatul nu are valva cu 3 cai.
Si nu pune pret pe "crema" facuta cu sita presurizata, nu are nici o valoare. 

Legat de temperatura, porneste-l fara portafiltru pus si vezi cum curge. Daca ai flash boil, daca fasaie, ies aburi ca la frotare, posibil sa fie o problema cu termostatu. Daca e in cealalta extrema si e mai degraba prea rece apa, ai rabdare cu el sa se incalzeasca bine. Eventual il poti folosi sa umpli o ceașcă cu apa înainte sa prepari pucul ca sa pornească din nou rezistenta sa il grabesti putin.

Din câte am inteles - corecteaza-ma daca gresesc - pe nepresurizat nu iti variază timpii de extractie atata timp cat prepari la fel pucul si pui aceeasi cantitate de cafea (din moment ce ai scris de grame extrase, ma gandesc ca folosești si cantarul pt in/out).

Pe nepresurizat mai apare problema cu picaturile de "zeama" la inceputul extractiei, inainte sa curga ce trebuie?

Daca ai un pic de simt tehnic eu as recomanda sa desfaci aparatul si sa-l cureti oricum.
Zass ZEM 04 ; Eureka Mignon
 
Reply
#5
In primul rand va multumesc de mesaje, baieti. Aici raspunsurile: 
(10-04-2022, 19:52)macgyverx86 Wrote: apa in thermoblock-ul ăla s-ar putea sa fie prea încălzită și să îți spargă pucul când începi extracția. Eu as folosi sita presurizată și să încerc să găsesc gradul oprim de măcinare pt ea.

Din pacate da, temperatura face ce vrea ea, dar nu am ce sa-i fac momentan. Poate dupa ce trec pe gaggia il pastrez si ii pun un PID. Pucul arata ok pe nepresurizat, daca il las sa se usuce un minut (nu are solenoid) iese dintr-o bucata, nu are gauri de channeling pe fund. Daca intr-o saptamana tot nu reusesc sa il aduc intr-o fereastra buna, ma intorc la presurizat.
(10-04-2022, 20:28)orwo Wrote: Strânge bani, vinde aur și gata.
Da, urmeaza Big Grin . Pana atunci trebuie sa ma bat cap in cap cu ce am.
(11-04-2022, 12:04)prislea Wrote: Ca fost utilizator de poemia si actual utilizator de ceva foarte similar iti pot recomanda sa renunti in primul rand la presurizat mai ales ca ai o rasnita capabila. 
2 la mana, e normal sa fie apos pucul si sa picure la final pentru ca nu aparatul nu are valva cu 3 cai.
Si nu pune pret pe "crema" facuta cu sita presurizata, nu are nici o valoare. 

Legat de temperatura, porneste-l fara portafiltru pus si vezi cum curge. Daca ai flash boil, daca fasaie, ies aburi ca la frotare, posibil sa fie o problema cu termostatu. Daca e in cealalta extrema si e mai degraba prea rece apa, ai rabdare cu el sa se incalzeasca bine. Eventual il poti folosi sa umpli o ceașcă cu apa înainte sa prepari pucul ca sa pornească din nou rezistenta sa il grabesti putin.
Incerc sa il las mereu 10 minute sa se incalzeasca ca sa am cat de cat o temperatura apropiata (mult spus egala) la fiecare prim shot. Jetul de apa pare ok, nu fasaie, nu face abur.
(11-04-2022, 12:04)prislea Wrote: Din câte am inteles - corecteaza-ma daca gresesc - pe nepresurizat nu iti variază timpii de extractie atata timp cat prepari la fel pucul si pui aceeasi cantitate de cafea (din moment ce ai scris de grame extrase, ma gandesc ca folosești si cantarul pt in/out).

Pe nepresurizat mai apare problema cu picaturile de "zeama" la inceputul extractiei, inainte sa curga ce trebuie?
Da, pe nepresurizat shoturile sunt mai asemanatoare unul cu altul daca reteta e aceeasi. Iar cu zeama, da, picaturile alea curg si daca e rasnirea prea fina, si daca e prea grosiera. De asemenea, cafeaua are gust "lungit" in ambele situatii, ca si cum atunci cand macin fin se simte tot underextracted Confused . Foarte ciudat.

Astazi m-am mai jucat cu gradul de macinare si l-am adus intr-o pozitie mai stabila dpdv al timpului si al gustului (32g in ~19-20s pe cantar) si am tras doua shoturi la cateva ore pe setarea asta. Zeama de inceput si final inca apare, dar acum, din fericire, iese ceva espresso cu crema mai autentica, se si aude cat de cat sunetul specific al cremei cand atinge cafeaua din ceasca, se si vede ceva crema cum se agita in pahar cand curge, dar nu foarte mult.
Dpdv al gustului, e baubila, nu e acid/acru, desi e cam "lungit"/apos, corpul cafelei nu este foarte cremos, probabil de la picaturile de zeama de inainte si dupa. Maine vreau sa incerc sa micsorez gradul de macinare cat mai putin posibil sa vad daca il aduc in ~25s. Nu cred ca am decat sa tin reteta asa in fel incat sa fie cat mai aproape de ceva pe care pot sa-l beau si sa bag paharul imediat dupa "zeama". 
(11-04-2022, 12:04)prislea Wrote: Daca ai un pic de simt tehnic eu as recomanda sa desfaci aparatul si sa-l cureti oricum.

I-am desfacut aseara sita dusului si am curatat pe acolo cu o perie, era ceva mizerie, probabil asta a ajutat putin. Urmeaza si o decalcifiere, desi nu cred ca e prea necesara, nu are urme de calciu pe nicaieri. Ma gandesc sa tai partea de jos a portafiltrului nepresurizat ca sa nu mai am doua guri de scurgere diferite si sa pot vedea ceva mai bine ce iese din el. Nu vreau sa dau banii pe un portafiltru naked pentru ca urmeaza upgrade in cateva luni. Poate totusi o sa-i iau o garnitura noua, cea actuala cred ca e neschimbata de cativa ani, are momente (rare) cand mai scapa o picatura sau doua pe langa pf.

In concluzie sunt intr-un punct mai bun ca ieri, dar inca departe de adevar. Zilele viitoare eventual voi filma un shot ca sa aveti un punct de reper mai bun.
Saeco Poemia HD8423, Eureka Mignon Manuale
 
Reply
#6
Vezi ca poti depresuriza portafiltrul original si daca tin bine minte e reversibila miscarea. Totusi cu rasnita cat esti de aproape de punctul de atingere a cutitelor?
Zass ZEM 04 ; Eureka Mignon
 
Reply
#7
(11-04-2022, 17:36)prislea Wrote: Vezi ca poti depresuriza portafiltrul original si daca tin bine minte e reversibila miscarea. Totusi cu rasnita cat esti de aproape de punctul de atingere a cutitelor?

Asa am depresurizat portafiltrul. Il aveam pe cel original care era necuratat de ceva timp si l-am desfacut sa-l curat si am reuist sa-i pierd un arc, asa ca am scos toate plasticele din el, am curatat metalul cat de bine si il folosesc asa, nepresurizat. Iar portafiltrul presurizat e cumparat nou, de curand.

Legat de rasnita, am semnul de pe carcasa rasnitei fix in pe dreapta cifrei 1, deci presupun ca sunt la o unitate si jumatate de 0 absolut (nu stiu daca se poate roti de mai multe de 360 de grade, nu am incercat). Am incercat sa o duc pana cand semnul atingea cifra 0, dar se extragea doar zeama de cafea. Asa e acum: https://imgur.com/a/Wc8f2u4
Saeco Poemia HD8423, Eureka Mignon Manuale
 
Reply
#8
Rar o sa gasesti o astfel de rasnita reglata din fabrica cu punctul 0 de pe rotita fix unde se ating cutitele. Aflarea punctului 0 ar fi trebuit primul lucru facut ca sa stii sa-l eviti si sa nu strici cutitele. 
Se poate afla cu motorul inchis invartind cu mana de rotor si strangand de rotita spre rasnire fina pana cand se aud cutitele cum se freaca si se blocheaza. (Nu mai poti sa mai invarti manual de rotor)
Cu motorul pornit dai usor din rotita spre fin pana auzi un sunet metalic.
In ambele cazuri nu trebuie sa ai boabe de cafea in rasnita.
Rotita merge invartita mai mult de 360 de grade.
#Lelit Mara X #Eureka Mignon XL #Bravo tamper  (past: Lelit PL41TEM)
 
Reply
#9
(10-04-2022, 19:52)macgyverx86 Wrote: Rar o sa gasesti o astfel de rasnita reglata din fabrica cu punctul 0 de pe rotita fix unde se ating cutitele. Aflarea punctului 0 ar fi trebuit primul lucru facut ca sa stii sa-l eviti si sa nu strici cutitele. 
Se poate afla cu motorul inchis invartind cu mana de rotor si strangand de rotita spre rasnire fina pana cand se aud cutitele cum se freaca si se blocheaza. (Nu mai poti sa mai invarti manual de rotor)
Cu motorul pornit dai usor din rotita spre fin pana auzi un sunet metalic.
In ambele cazuri nu trebuie sa ai boabe de cafea in rasnita.
Rotita merge invartita mai mult de 360 de grade.

Iti multumesc de sfat, nu stiam asta, nici nu am vazut scris in manual. Cand voi schimba cafeaua o sa o curat si o sa incerc sa-i gasesc punctul 0. Momentan nu cred ca o sa mai cobor prea mult gradul de rasnire, deoarece am incercat sa pun rasnita cu markerul aproape de 0 si blocam pompa. Am adus espresso-ul in 18-19s pentru 16g in, 32g out, gust bunicel, dar crema inca nu e acolo complet, desi are o tenta. O sa incerc sa cobor putin cate putin in fiecare zi pana ajung pe la 24s macar.
Saeco Poemia HD8423, Eureka Mignon Manuale
 
Reply
#10
Cred ca faci miscari prea mari ale reglajului. Si "0.2" daca rotesti o sa fie o diferenta sesizabila in timpul de extractie. De la pompa blocata sa treci la 19s pt o doza de 16g si 32g out cat de mult ai rotit reglajul?
Zass ZEM 04 ; Eureka Mignon
 
Reply
#11
(12-04-2022, 12:15)bogdan6778 Wrote:
(10-04-2022, 19:52)macgyverx86 Wrote: Rar o sa gasesti o astfel de rasnita reglata din fabrica cu punctul 0 de pe rotita fix unde se ating cutitele. Aflarea punctului 0 ar fi trebuit primul lucru facut ca sa stii sa-l eviti si sa nu strici cutitele. 
Se poate afla cu motorul inchis invartind cu mana de rotor si strangand de rotita spre rasnire fina pana cand se aud cutitele cum se freaca si se blocheaza. (Nu mai poti sa mai invarti manual de rotor)
Cu motorul pornit dai usor din rotita spre fin pana auzi un sunet metalic.
In ambele cazuri nu trebuie sa ai boabe de cafea in rasnita.
Rotita merge invartita mai mult de 360 de grade.

Iti multumesc de sfat, nu stiam asta, nici nu am vazut scris in manual. Cand voi schimba cafeaua o sa o curat si o sa incerc sa-i gasesc punctul 0. Momentan nu cred ca o sa mai cobor prea mult gradul de rasnire, deoarece am incercat sa pun rasnita cu markerul aproape de 0 si blocam pompa. Am adus espresso-ul in 18-19s pentru 16g in, 32g out, gust bunicel, dar crema inca nu e acolo complet, desi are o tenta. O sa incerc sa cobor putin cate putin in fiecare zi pana ajung pe la 24s macar.

UITA DE CREMA !
ECM Puristika + Lelit PL72 William
 
 
Reply
#12
(12-04-2022, 13:39)anyidulike Wrote: UITA DE CREMA !

Inteleg sa fac asta la portafiltrul presurizat, stiu ca aia e o spuma fake, dar care ar fi motivul sa uit de crema la portafiltrul nepresurizat? Ce am scris mai sus cu "8-19s pentru 16g in, 32g out, gust bunicel, dar crema inca nu e acolo complet" era pe nepresurizat. Din cat am experimentat cu portafiltrul nepresurizat, cu cat apare mai multa crema, cu atat corpul espressoului e mai bogat, mai cremos si mai putin "diluat" la gust. Ma insel cu ceva?
Saeco Poemia HD8423, Eureka Mignon Manuale
 
Reply
#13
Sunt prea multe variabile pe care nu le poti controla la Saeco Poemia si de aceea nu poti sa ai asteptari prea mari. Presiunea probabil e destul de ridicata, temperatura fluctueaza mult atat in momentul in care incepi extractia cat si in timpul extractiei, incat poti sa ai azi un rezultat satisfacator si maine sa nu-ti placa deloc.
E loterie si o sa te enervezi.
#Lelit Mara X #Eureka Mignon XL #Bravo tamper  (past: Lelit PL41TEM)
 
Reply
#14
Mie imi iesea binisor cafeaua, chiar și cu crema destula, pe o Poemia la fel și cu un Kinu. Dar doar ce era bine prăjit și e clar ca era o lotterie chiar și cu alea... treci măcar pe un Kompresso la 300 lei, e wow fața de Poemia
Lelit PL81T, ​Kinu M47 Phoenix
​​​​​​Deplasare: Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#15
Momentan as prefera sa strang bani pentru un upgrade mai trainic, Gaggia-ul sau poate chiar PL41TEM. Ma gandesc totusi sa ii fac niste upgrade-ui, un PID sau sa-i schimb boilerul (il am pe cel de aluminiu cu doua suruburi din pacate). Poate ma indruma baietii care au transformat Poemia-uri.

Vad ca timpii imi raman consistenti. A 3-a zi la rand cu fluctuatie de ~1-2s pentru timp. Am scazut granulatia si acum am ajuns la 24s pentru 32g, sa vedem daca reusesc sa-l pastrez asa. Gustul e asa si asa.
Saeco Poemia HD8423, Eureka Mignon Manuale
 
Reply
#16
Nu merita upgrade,crede-ma. Am vrut și eu..am pus sita dus IMS, am tăiat portafiltrul să fie bottomless,dar nu a fost mare progres - nu ai cu ce. PID poți pune, dar e asa instabil termic (puțin metal,mult plastic), incat nu are sens.
Folosit cu o cafea italiana sau un blend Sarkis da rezultate ok până strangi bani de ceva decent, cum ai zis tu.
Lelit PL81T, ​Kinu M47 Phoenix
​​​​​​Deplasare: Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#17
(13-04-2022, 13:32)bogdan6778 Wrote: Momentan as prefera sa strang bani pentru un upgrade mai trainic, Gaggia-ul sau poate chiar PL41TEM. Ma gandesc totusi sa ii fac niste upgrade-ui, un PID sau sa-i schimb boilerul (il am pe cel de aluminiu cu doua suruburi din pacate). Poate ma indruma baietii care au transformat Poemia-uri.
Eu te sfatuiesc sa analizezi un pic, daca nu cumva imbunatatirile pe care vrei sa le faci, sunt un paleativ fara mare eficienta, la un aparat care si-a aratat deja limitele. Nu este oare mai util, sa economisesti banii respectivi pentru un espressor nou, cu PID, decat sa consumi energie si bani pentru o “struto-camila” care la final nu o sa justifice cheltuielile ?!
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R
 
Reply
#18
Da, aveti dreptate aici, probabil nu merita. In cel mai rau caz as putea sa-l transform in struto-camila ca side project, dupa ce o sa am un espressor adevarat iar pe asta il tin pentru experimente DIY.
Saeco Poemia HD8423, Eureka Mignon Manuale
 
Reply
#19
(13-04-2022, 18:28)dragos.stoian Wrote: un blend Sarkis

Care sunt avantajele blendurilor de la Sarkis? Am vazut ca s-a mai mentionat de el pe forum cand era vorba de Poemia
Saeco Poemia HD8423, Eureka Mignon Manuale
 
Reply
#20
Simplu: Sarkis prajeste mai solubil și astfel mai ușor de extras și iese ok pt Poemia care nu poate incalzi asa bine grupul și portafiltrul ăla ușor din Al. Și sunt și f bune, eu le cumpăr și acum când am un espressor un pic mai capabil (tot entry level dar un entry decent, mult mai bun decât Poemia)
Lelit PL81T, ​Kinu M47 Phoenix
​​​​​​Deplasare: Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#21
Toate prajitoriile din tara prajesc solubil. Si cine are in oferta profil de espresso, o sa fie ceva usor de extras, indiferent de echipament.

Probleme apar cand clientul are alte asteptari de la ceea ce inseamna cafeaua 3rd wave.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#22
Si eu spun Sarkis, chiar in cunostinta de cauza căci am un prieten apropiat care nu e lăsat de consoartă să facă upgrade si pe Poemia plus rasnita manuală (Kinu) scoate chestii ok cu blend-urile lui Mihai celebre, extractii care au schimbat in bine echilibrul de forțe in familie, stricat dupa achiziția Kinu cu 780 lei Smile)
Aceleasi probleme de inconsistenta raportate dar nu ai ce face la asa buget, trebuie macar Gaggia Classic de 1700 lei.
#Lelit Bianca V3 #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #K30 
 
Reply
#23
(15-04-2022, 22:05)Lyvyoo Wrote: extractii care au schimbat in bine echilibrul de forțe in familie

Smile)))

Interesant, multumesc de pont baieti! Mai am vreo 500g din cafeaua pe care o folosesc acum, o sa fac o incercare cu Sarkis imediat ce o termin. Recomandati un blend anume? Personal prefer ceva fara aciditate si eventual dulceag, dar sunt deschis la orice atata timp cat iese un espresso din batranul Poemia Big Grin
Saeco Poemia HD8423, Eureka Mignon Manuale
 
Reply
#24
Incearca cu incredere blendurile Sarkis. Oricare.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)