10-04-2022, 16:37
Salutare, espressomani,
De ceva timp am inceput sa fiu pasionat de espresso si in ultimele zile am incercat sa imi fac propriul shot pe gustul meu acasa. Am citit multe articole de pe forum, de pe alte forumuri internationale si urmaresc oameni precum James Hoffman sau echipa WholeLatteLove. Setupul este urmatorul:
- Un Saeco Poemia HD8423, destul de batran ce-i drept, are ~5 ani, de mentionat este ca in cateva luni urmaresc sa fac upgrade la Gaggia Clasic Pro, dar pana atunci as vrea sa invat macar sa invat sa fac shoturi la poemia.
- Un portafiltru nepresurizat de poemia (cu plasticele scoase) si unul presurizat nou
- O rasnita Eureka Mignon Manuale cumparata recent
- Tamperul din dotarea aparatului (lingurita aceea de plastic), am zis ca-l folosesc pe asta pana trec la Gaggia
- Cafea proaspat prajita de la Origo
- Un distribuitor facut dintr-un dop de pluta cu scobitori in el (WDT-ul saracului), dar urmeaza sa ajunga un WDT adevarat zilele viitoare
- Tintesc spre 16g in, 32g out in ~25 sec, cu cantar
Cele doua probleme generale sunt urmatoarele, pe scurt:
1. Cu portafiltrul presurizat, acelasi grad de macinare, nu pot scoate 2 espressouri la fel, fie ca vorbim unul dupa altul, fie ca vorbim de pe o zi pe alta. Mereu difera ori flowul (uneori shotul iese la 17 secunde, alteori la 28), ori gustul (de la ceva acru si acid, pana la ceva destul de placut la gust). De mentionat ca mereu crema era acolo.
2. Cu portafiltrul nepresurizat, indiferent unde duc gradul de rasnire (am observat asta si la 17 secunde, si la 33, si la 25), la inceputul extractiei se chinuie aparatul si timp de 4-5 secunde iese niste apa combinata cu cafea, mai apoi ceva care seamana cu espresso, dar fara pic de crema, iar utlterior, dupa ce opresc pompa scoate alte cateva picaturi de apa cu cafea. Asta cu picaturile se intampla uneori si la portafiltrul presurizat.
Cum am zis mai sus, momentan tinta mea e sa reusesc sa scot un espresso asemanator cu anteriorul indiferent de intervalul de timp si un gust cat de cat ok, nu caut perfectiunea, accept putin acrisor sau putina aciditate.
Acum urmeaza povestea mai in detaliu:
Dupa ce mi-am luat rasnita am inceput cu o punga de 250g de cafea de la Origo Honduras Buenos Aires si portafiltrul presurizat. Am mesterit la gradul de rasnire pana am reusit sa scot 32g in ~23s, cu mentinuea ca aveam problema 2 (cu primele si ultimelepicaturi de apa), dar am rezolvat punand paharul doar cand vedeam cafea adevarata, nu zeama. Primul shot a iesit decent, iar a doua zi am scos cel mai bun shot facut vreodata de mine, comparabil la gust cu ce bausem la origo cand am fost sa iau cafeaua. Din a 3a zi am observat ca shoturile pe care urma sa le fac la pf. presurizat nu mai semanau cu cele din ziua anterioara, vorbind dpdv al timpului, dar si putin al gustului. Ulterior mi s-a terminat cafeaua si am comandat acelasi soi, doar ca la 1kg si de atunci a devenit si mai rau, cafeaua iesea mai greu putin, am zis ok, totusi am schimbat lotul, am marit nivelul de rasnire putin, dar tot nu mai scoteam ceva decent cu pf. presurizat.
Am mai citit cateva thread-uri pe forum despre cei in situatia mea si azi am decis sa trec pe portafiltrul nepresurizat. Am micsorat gradul de rasnire sa compensez si am trecut la teste si la jocul cu macinatura. Am reusit sa ajung cu flow-ul cafelei in fereastra buna, de 23-27s pentru 32g, dar ce era in ceasca era sub orice critica si nu avea nici pic de crema, doar 2-3mm de spuma la final (spre deosebire de cele cu pf. presurizat carea aveau o crema foarte bogata si densa, stiu, e mai mult o spuma fina, dar pe mine ma multumea, ca incepator). Daca pe presurizat puteam sa beau totusi cafeaua, cele facute la nepresurizat ma scarbeau.
Alte lucruri de mentionat:
- pucul in nepresurizat arata ok la final daca il las sa se usuce bine, dara il scot in primele 30s dupa extractie e o mare ciorbă. In presurizat arata ok, uneori aparea o gaurica in mijloc (chiar si cand mi-a iesit cel mai bun espresso)
- incerc sa tampez cat de la nivel pot si sa ma las tare pe puc (am testat cu cantarul cat inseamna apasare de 30kg), desi inainte apasam mai usor si tot prost iesea
Ce sfaturi ati putea sa-mi dati? Eu unul ma gandesc la urmatoarele:
- distribuirea inconsistenta, voi vedea cum merge cu WDT-ul adevarat
- dusul si aparatul in sine sa fie o problema asa mare? Trebuie sa decalcifiez aparatul, desi apa pe care o folosesc e filtrata iar cea normala nu are un calciu foarte mare. Aici sunt doua poze cu dusul: https://imgur.com/a/448aQ6r
- poate dusul e infundat, desi apa pare sa curga ok
Va multumesc anticipat pentru ajutor!
De ceva timp am inceput sa fiu pasionat de espresso si in ultimele zile am incercat sa imi fac propriul shot pe gustul meu acasa. Am citit multe articole de pe forum, de pe alte forumuri internationale si urmaresc oameni precum James Hoffman sau echipa WholeLatteLove. Setupul este urmatorul:
- Un Saeco Poemia HD8423, destul de batran ce-i drept, are ~5 ani, de mentionat este ca in cateva luni urmaresc sa fac upgrade la Gaggia Clasic Pro, dar pana atunci as vrea sa invat macar sa invat sa fac shoturi la poemia.
- Un portafiltru nepresurizat de poemia (cu plasticele scoase) si unul presurizat nou
- O rasnita Eureka Mignon Manuale cumparata recent
- Tamperul din dotarea aparatului (lingurita aceea de plastic), am zis ca-l folosesc pe asta pana trec la Gaggia
- Cafea proaspat prajita de la Origo
- Un distribuitor facut dintr-un dop de pluta cu scobitori in el (WDT-ul saracului), dar urmeaza sa ajunga un WDT adevarat zilele viitoare
- Tintesc spre 16g in, 32g out in ~25 sec, cu cantar
Cele doua probleme generale sunt urmatoarele, pe scurt:
1. Cu portafiltrul presurizat, acelasi grad de macinare, nu pot scoate 2 espressouri la fel, fie ca vorbim unul dupa altul, fie ca vorbim de pe o zi pe alta. Mereu difera ori flowul (uneori shotul iese la 17 secunde, alteori la 28), ori gustul (de la ceva acru si acid, pana la ceva destul de placut la gust). De mentionat ca mereu crema era acolo.
2. Cu portafiltrul nepresurizat, indiferent unde duc gradul de rasnire (am observat asta si la 17 secunde, si la 33, si la 25), la inceputul extractiei se chinuie aparatul si timp de 4-5 secunde iese niste apa combinata cu cafea, mai apoi ceva care seamana cu espresso, dar fara pic de crema, iar utlterior, dupa ce opresc pompa scoate alte cateva picaturi de apa cu cafea. Asta cu picaturile se intampla uneori si la portafiltrul presurizat.
Cum am zis mai sus, momentan tinta mea e sa reusesc sa scot un espresso asemanator cu anteriorul indiferent de intervalul de timp si un gust cat de cat ok, nu caut perfectiunea, accept putin acrisor sau putina aciditate.
Acum urmeaza povestea mai in detaliu:
Dupa ce mi-am luat rasnita am inceput cu o punga de 250g de cafea de la Origo Honduras Buenos Aires si portafiltrul presurizat. Am mesterit la gradul de rasnire pana am reusit sa scot 32g in ~23s, cu mentinuea ca aveam problema 2 (cu primele si ultimelepicaturi de apa), dar am rezolvat punand paharul doar cand vedeam cafea adevarata, nu zeama. Primul shot a iesit decent, iar a doua zi am scos cel mai bun shot facut vreodata de mine, comparabil la gust cu ce bausem la origo cand am fost sa iau cafeaua. Din a 3a zi am observat ca shoturile pe care urma sa le fac la pf. presurizat nu mai semanau cu cele din ziua anterioara, vorbind dpdv al timpului, dar si putin al gustului. Ulterior mi s-a terminat cafeaua si am comandat acelasi soi, doar ca la 1kg si de atunci a devenit si mai rau, cafeaua iesea mai greu putin, am zis ok, totusi am schimbat lotul, am marit nivelul de rasnire putin, dar tot nu mai scoteam ceva decent cu pf. presurizat.
Am mai citit cateva thread-uri pe forum despre cei in situatia mea si azi am decis sa trec pe portafiltrul nepresurizat. Am micsorat gradul de rasnire sa compensez si am trecut la teste si la jocul cu macinatura. Am reusit sa ajung cu flow-ul cafelei in fereastra buna, de 23-27s pentru 32g, dar ce era in ceasca era sub orice critica si nu avea nici pic de crema, doar 2-3mm de spuma la final (spre deosebire de cele cu pf. presurizat carea aveau o crema foarte bogata si densa, stiu, e mai mult o spuma fina, dar pe mine ma multumea, ca incepator). Daca pe presurizat puteam sa beau totusi cafeaua, cele facute la nepresurizat ma scarbeau.
Alte lucruri de mentionat:
- pucul in nepresurizat arata ok la final daca il las sa se usuce bine, dara il scot in primele 30s dupa extractie e o mare ciorbă. In presurizat arata ok, uneori aparea o gaurica in mijloc (chiar si cand mi-a iesit cel mai bun espresso)
- incerc sa tampez cat de la nivel pot si sa ma las tare pe puc (am testat cu cantarul cat inseamna apasare de 30kg), desi inainte apasam mai usor si tot prost iesea
Ce sfaturi ati putea sa-mi dati? Eu unul ma gandesc la urmatoarele:
- distribuirea inconsistenta, voi vedea cum merge cu WDT-ul adevarat
- dusul si aparatul in sine sa fie o problema asa mare? Trebuie sa decalcifiez aparatul, desi apa pe care o folosesc e filtrata iar cea normala nu are un calciu foarte mare. Aici sunt doua poze cu dusul: https://imgur.com/a/448aQ6r
- poate dusul e infundat, desi apa pare sa curga ok
Va multumesc anticipat pentru ajutor!
Saeco Poemia HD8423, Eureka Mignon Manuale