Welcome Back Log In Create Account

Espresso ratat

Din cate vad, nu e mai inalta.

[Image: uoy2.jpg]

Din cate vad aici, temperatura scade cam la fel.
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO

Reply
Clipul ala este bun pt " cum sa NU faci un espresso"

Din a doua poza eu vad ca sunt 1-2 mm diferenta. Habar nu am daca asa e la toate, poate alti posesori confirma/infirma. Daca asa e "normal" dozeaza mai putin, car sa nu iti mai apara acea urma pe puc.
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  Synesso, Mythos 1

Reply
Scaderea temperaturii e normala, cel putin asa patesc si eu cu un espressor asemanator.
Eu n-am reusit extractie buna pana n-am redus presiunea. Aparatul vine setat la 12bari, presiune ce-ti sparge pucul, vrei nu vrei.
Starseeker (AK74 & Edge Plus) + Rocket R58 + Hottop

Reply
@valentin
Pai ala e singurul clip pe care l-am gasit la ora asta cu un Lelit ca al meu care este filmat in asa fel incat sa se poata vedea variatia de temperatura.

Deci pana la urma: maresc gradul de rasnire si reduc putin cantitatea de cafea?

@Cosmin, la tine e tot la fel dusul de extractie cum e la mine in poza?

Reply
(10-09-2013, 23:30)Ernest Valentin Wrote: Clipul ala este bun pt " cum sa NU faci un espresso"

Din a doua poza eu vad ca sunt 1-2 mm diferenta. Habar nu am daca asa e la toate, poate alti posesori confirma/infirma. Daca asa e "normal" dozeaza mai putin, car sa nu iti mai apara acea urma pe puc.

Am verificat si la mine nu apare diferenta respectiva

(10-09-2013, 23:36)CosminN Wrote: Scaderea temperaturii e normala, cel putin asa patesc si eu cu un espressor asemanator.
Eu n-am reusit extractie buna pana n-am redus presiunea. Aparatul vine setat la 12bari, presiune ce-ti sparge pucul, vrei nu vrei.

Subscriu la scaderea temperaturii insa eu am reusit si reusesc extractii bune fara sa fi modificat presiunea setata din fabrica.
Expobar Office Leva EB-61 1 GR +Quamar M80E + Hario Mini Mill + Latiera Motta 50cl +  IMS 16/20g +IMS E61 200IM + 17g strada La Marzocco

Reply
Axy76, pune te rog si tu o poza cu partea respectiva (dusul de extractie). Sper sa nu am probleme cu utilajul :(.

Reply
(11-09-2013, 09:42)kum Wrote: Axy76, pune te rog si tu o poza cu partea respectiva (dusul de extractie). Sper sa nu am probleme cu utilajul :(.

Diseara o sa ai poza.
Expobar Office Leva EB-61 1 GR +Quamar M80E + Hario Mini Mill + Latiera Motta 50cl +  IMS 16/20g +IMS E61 200IM + 17g strada La Marzocco

Reply
O sa pun si eu o poza.

Reply
si pozele

Reply
asa mai merge. cred ca dusul de extractie venit cu expresorul lui kum este pentru cialde.
revin cu intrebarea, nu ti-a mai ramas nicio piesa prin cutia lui?
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  Synesso, Mythos 1

Reply
Kum, n-am mai facut poze pentru ca ar fi fost identice cu cele postate de axy76.
Pentru cialde ai o sita separata, n-ar prea avea sens sa fie modificat dusul, parerea mea.
Incearca sa scoti dusul, poate nu a fost asezat bine.

Reply
Nu mai am mai oameni buni nici o piesa in cutie. Huh
Parca nu m-as baga sa desfac, pentru ca mi-e teama sa nu fac ceva naspa pe-acolo. Cum naiba am tocmai eu norocul asta? Acum trebuie sa-l trimit la service?
Ca si idee, am mai marit putin gradul de rasnire si acum obtin cele 60 de ml in exact 29 de secunde. Am facut azi o proba si cu sita mica si a mers struna: 30 de ml in 27 de secunde.

Reply
N-ai ce sa strici!!!
Cand o sa.i faci backflush tot va trebui s-o desfaci altfel n-ai cum sa cureti toata "mazga" ce se depune pe sita. E doar un surub, nimic complicat, n-ai ce sa strici :-) .

Reply
Dupa cum spune si CosminN acea sita se da jos la operatiunea de flashback. Toti care au facut aceasta operatie au dat sita jos(si eu). Deci, nu o sa ai nici o problema cu garantia. Cam toate Lelit-urile de pe acest forum sunt noi.Eu banuiesc ca sita are marginea putin saltata si da impresia ca este intrata in grup.

Reply
Ati putea sa-mi dati si mie un link (sau sa-mi explicati) despre cum se face acest backflush? Si la ce interval de timp este necesar?
Multam frumos!

Reply
Pentru inceput ai nevoie de o sita blank(fara gaurele) si detergent(eu am luat de la concept art). Operatiunea se face odata la o luna sau doua depinde de "traficul" pe espressor. Liviu putin ajutor cu link-ul care precizeaza pasii?

Reply
(12-09-2013, 17:29)kum Wrote: Ati putea sa-mi dati si mie un link (sau sa-mi explicati) despre cum se face acest backflush? Si la ce interval de timp este necesar?
Multam frumos!
Asta ar fi link-ul care iti trebuie, se poate folosi in loc de sita oarba, una de cauciuc (acopera gaurile sitei normale) si o poti gasi in tara cand iei si detergentul. Lelit, fiind pe 5,7 se poate sa fie mai greu de gasit una metalica.
Cat de des o faci, tu stabilesti. Sunt care o fac in fiecare seara numai cu apa, si maxim la saptamana cu detergent. Cand vei desface dusul vei decide si in functie de "crema" formata.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Acela e link-ul pentru decalcifiere. Scrieti pe youtube - "backflush espresso" si gasiti multe rezultate. Un fisier documentat a postat Tex pe grupul de yahoo Gaggia:
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(12-09-2013, 23:56)Lyvyoo Wrote: Acela e link-ul pentru decalcifiere.
Da, dar este si o paranteza pentru cei cu valva cu 3 cai, plus la final clip-ul de la SCG despre backflush. Sa nu mai zic ca este scris si pe cutia de detergent.
Spor!
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
dap..am uitat :)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Multam frumos. :)
Cat despre sita aia de la dus, nu am putut sa desfac acel surub. Nici nu am fortat prea tare pentru ca mi-a fost teama sa nu se strice capul surubului. O sa caut un torx mai potent si o sa mai incerc atunci cand voi face primul backflush.
Intrebare: daca shoot-urile ies OK (cantitate/timp), gustul mi se pare bun (oricum peste ce am baut in Italia), mai are rost sa incerc sa desfac dusul doar pentru asta (ma refer la faptul ca treaba aia galbena nu e cum e la ceilalti colegi)?

Reply
(13-09-2013, 09:25)kum Wrote: ... mai are rost sa incerc sa desfac dusul ?
Da, are sens. Acea "crema" care se formeaza poate mucegai si nu e nici gustoasa, nici sanatoasa. Vezi ca acolo nu e torx, ci imbus. Prima data cred ca ar fi mai bine sa scoti rezervorul de apa, sa-l rastorni pentru a vedea cum trebuie si asa sa-l scoti. Sa nu-l strangi excesiv, el oricum se mai intepeneste ulterior. Cat priveste capul surubului si eu l-am cam tuflit, dar e totusi un surub.

Reply
Pai eu ma refeream daca mai are sens sa incerc sa-i corectez pozitia. De desfacut normal ca o sa-l desfac de cate ori fac backflush, dar daca (pus inapoi) va avea aceeasi pozitie, ar trebui sa-mi fac griji?

Reply
(13-09-2013, 11:49)kum Wrote: Pai eu ma refeream daca mai are sens sa incerc sa-i corectez pozitia. De desfacut normal ca o sa-l desfac de cate ori fac backflush, dar daca (pus inapoi) va avea aceeasi pozitie, ar trebui sa-mi fac griji?
Nu vad sensul, dar ar fi bine sa ceri si o parere avizata de la cei de la Lelit, ca doar ei dau garantia.

Reply
Sau direct de la romani, caci ei ofera practic garantia.

Reply
(13-09-2013, 13:57)Lyvyoo Wrote: Sau direct de la romani, caci ei ofera practic garantia.
Sau?

Reply
M-ai blocat, nu stiu ce sa mai raspund :)

Reply
(13-09-2013, 14:01)Lyvyoo Wrote: M-ai blocat, nu stiu ce sa mai raspund :)
Nu trebuie raspuns, cu Popa Petre Nomberon ne cunoastem bine :P.

Reply
Mai colegi, azi am inceput o noua sarja de Java de la Sarkis. Prajita pe 06.09.2013.
Am crezut ca s-a jucat cineva la rasnitaHuh A trebuit sa maresc gradul cu peste o tura completa!!! Am stricat peste 100 de grame de cafea! Bine, nu e chiar stricata de tot, pentru ca de-acum imi cam dau seama cand e prea fina pentru expresor si am pastrat vreo 5-6 sarje de incercari (o s-o folosesc la ibric). Pana la urma am nimerit-o si este buna buna buna!
Este normal sa se intample asta? Adica io o sa trebuiasca sa fac teste si o sa pierd peste 100 de grame la fiecare schimbare de cafea? Ma gandeam ca de la cafea la cafea va trebui sa reglez cativa dinti acolo, dar nu o tura intreaga. Sau chiar mai mult. Efectiv cand am pus in cos prima data, nu mai rasnea deloc. Am intrat putin in panica apoi am inceput sa maresc. Si am marit de mi s-a acrit.
Ideea e ca din 200 de grame de cafea mai am cca. 70-80 de grame :(

Si cand ma gandesc ca am luat cate 200 de grame din 3 soiuri diferite si date de prajire diferite... Cred ca o sa amestec celelalte 2 feluri. Macar ma chinui doar o data sa nimeresc gradul de macinare.

Reply
Stai sa vezi cand schimbi prajitorii... :)

Este normal, dar in timp, mai ales daca iti mai desenezi pe rotita mici semne, te vei obisnui cu diversele soiuri. Mai ales ca esti la inceput, cumpara cantitati mai " mari" (gen 300g) din maxim doua soiuri de cafea si joaca-te cu diverse doze, pana gasesti ceea ce iti place. Evident, e nevoie de timp (si de bani)

Combinatiile despre care spui nu prea sunt relevante decat daca le faci pe cantar, cu proportii masurate. Altfel distributia soiurilor in amestec va fi haotica si chiar derutanta la rasnire, de la un shot la altul.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)