@
petruman
Colegii ti-au explicat foarte amabil si adaug si eu doua vorbe.
In primul rand, atunci cand iti cumperi un espressor semiautomat ai nevoie de rabdare, o rasnita capabila de macinatura espresso si cafea proaspat prajita, cam in intervalul 7 - 21 de zile de la data prajirii.
In privinta espressorului, priveste-l simplist ca un robinet de apa fierbinte, la temperatura controlata alaturi de alte facilitati. Dar simplist, fa abstractie de design functii, temperaturi si gandeste-te ca ai in fata un robinet de apa fierbinte. Din acest punct, faptul ca pe acel robinet scrie marca X sau Y, ca a costat 2-3000 lei sau 2-3000E nu mai conteaza atunci cand scopul este sa obtii un espresso cremos si aromat. Repet, incerc sa scriu cat se poate de simplist, nu aduc in discutie nuante, TDS, note de degustare etc. Doar un espresso bun, basic. Deci in acest scenariu nici nu trebuie luat in calcul espressorul si nici nu trebuie sa iti faci griji la inceput de drum ca nu iti iese espresso-ul din cauza ca e modelul X si nu este Y sau Z. Daca vrei cu adevarat sa iti iasa ce trebuie detaseaza-te putin de gandurile actuale si incepe cautarea mai departe ca sa ajungi la o rezolvare. In orice caz ai 14 zile pana la retur deci ai tot timpul sa mai experimentezi.
Pasul urmator - ne poti spune in clar ce marca / prajitorie este acea cafea si cand a fost prajita si de asemenea ce model este rasnita ta (cumva un Delonghi daca am inteles bine)? Foloseste 18g mai bine si lasa espressorul pe 93 de grade initial.
Daca amicul tau are PL41TEM si Gra(e)f ca rasnita tot nu are flexibilitate pe macinare pentru ca nici acele modele de rasnite nu sunt cine stie ce. Totusi, daca lui ii curge de obicei espresso-ul in parametri cu acea rasnita, iar cafeaua a iesit nasoala la gust, atunci e cat se poate de clar ca folosesti o cafea care nu e pe gustul tau sau care datorita prajirii, vechimii, oxidarii boabelor, calitatii cafelei verzi, nu este baubila dar totusi te incapatanezi sa scoti ceva bun din ea. Spre exemplu daca ai acasa niste vinete coapte amare, uitate vreo doua luni in frigider, crezi ca vei obtine o zacusca buna vreodata, indiferent ca ai nu stiu ce roboti de bucatarie in casa, ori borcane supersterilizate sau condimente naturale deosebite? Ca sa nu te enervezi, nici nu mai trebuie folosit un ingredient de slaba calitate sau oxidat, indiferent ca vorbim de espresso sau gastronomie.
Un sfat bun, daca tot s-a oferit MyR mai sus este sa mergi sa iei o punga de cafea adevarata de la Barshaker din showroom sau chiar sa te duci cu tot cu espressor ca sa probezi cafeaua lor pe o rasnita buna si espressorul tau. Eu spun ca vei fi uimit si vei intelege mai bine de ce nu e bine sa lucram cu ingrediente de slaba calitate si rasnite incapabile in espresso.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper