Espressoman infocat
Oradea
O sa iau si rasnita, dar cred ca si sita luata nu e ce trebe
Gaggia Classic, Tamper Motta, Milk Jug 0,35ml, rasnita Iberital Challange, teava abur Silvia V1, sita nepresurizata, cantar Dimond 0-200 gr, to be continued
Espressoman infocat
Oradea
23-10-2014, 09:36
(Edited 23-10-2014, 09:39 by csabitec.)
(23-10-2014, 08:16)diabloviciu Wrote: Nu vezi pt ca nu am, cumpar cafea "proaspat prajita" de la prajitorie, gata rasnita pt espresso.. Am mai facut una cu sita presurizata si iese o cafea cremoasa. Cred ca sita cumparata nu e ok, perforatiile cred ca sunt prea mari. Nu stiu marca sitei. Cine ma ajuta cu o sita buna de 58 pt 2 cafele?
Trec direct la subiect :)
Problemele tale cu cafea cremoasa, cu sita nepresurizata, cred ca se vor rezolva in scurt timp, dupa ce o sa cumperi o rasnita (stepless).
Din pacate rasnita nu e un accesoriu optional.
Nu cred ca sita nepresurizata e de vina.
Sita presurizata exista, pt. cei care folosesc cafea gata rasnita.
Avantajul e ca nu cheltuiesti o gramada de bani pe rasnita si nu-ti bati capul cu gasirea gradului de macinare.
In cazul acesta nici nu poti astepta la ceva rezultate fenomenale in ceasca, in loc de crema o sa ai de obicei ceva spuma si un gust (ca sa zic mai frumos) "ciudat" :) .
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
Espressoman infocat
Oradea
Mda din pacate nu stiu de ce , ma vad nevoit sa-ti dau dreptate
Gaggia Classic, Tamper Motta, Milk Jug 0,35ml, rasnita Iberital Challange, teava abur Silvia V1, sita nepresurizata, cantar Dimond 0-200 gr, to be continued
Espresso Man
Rosu
(23-10-2014, 09:00)diabloviciu Wrote: O sa iau si rasnita, dar cred ca si sita luata nu e ce trebe
Sita este cum " trebe " !
O rasnita buna , care sa livreze o macinatura proaspata adecvata , o cafea de calitate si ea proaspat prajita , o incalzire suficienta a expresorului , o manopera ingrijita de pregatire a shotului , respectarea parameterilor unei extractii si pasiunea , iti vor asigura rezultatul asteptat .
BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
Espressoman infocat
București
(23-10-2014, 09:44)diabloviciu Wrote: Mda din pacate nu stiu de ce , ma vad nevoit sa-ti dau dreptate
Salut. Nu cred ca sunt in masura sa iti dau sfaturi pentru ca sunt incepator ca si tine dar iti recomand sa incerci o rasnita manuala. Eu am un Porlex, nu costa cat una electrica dar o sa iti placa si in plus o sa ai satisfactia lucrului bine facut si rasplata unei cafele cremoase pe care eu nu o gasesc in oras decat in locurile care au prajitorii si stiu ce inseamna un espresso facut bine.
Gaggia Classic, Porlex Tall, Aeropress, Tamper Lelit Pl100
Espressoman infocat
Oradea
23-10-2014, 10:10
(Edited 23-10-2014, 10:11 by csabitec.)
Diabloviciu: Sita nu pot sa-ti dau imprumut ca raman fara, dar pot sa-ti dau un Hario Mini pt. teste cateva zile, sau daca vrei ti-l vand cu 100RON. Modificat stepless si folosit putin.
Daca te intereseaza, detaliile discutam in PM.
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
Espressoman infocat
Banat
(23-10-2014, 07:42)diabloviciu Wrote: Amarok, adevar graieste gura ta.
Am trecut si eu prin asta. (Numai ca eu am avut mai intai rasnita si apoi sita nepresurizata).
Ca idee de rasnire cafeaua tre' sa fie FOARTE fin rasnita. Eu a trebuit sa reduc timpul de rasnire pentru ca nu-mi intra din prima toata cafeaua in sita / portafiltru (a se citi dadea pe din-afara).
Cand mergi de comanzi cafea le zici sa-ti rasneasca la maxim posibil, cafeaua sa fie la granulatia minima posibila. Exagerand putin, sa fie mai prafoasa.
Vezi atunci.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
Espressoman infocat
Oradea
Cu ajutorul lui csabitec o sa rasnesc deseara manual sa vedem ce iese. Ma duc azi sa-mi iau cafea nemacinata. Va tin la curent cu procesul si mai ales cu rezultatul
Espressoman infocat
Oradea
(23-10-2014, 11:30)diabloviciu Wrote: Cu ajutorul lui csabitec o sa rasnesc deseara manual sa vedem ce iese. Ma duc azi sa-mi iau cafea nemacinata. Va tin la curent cu procesul si mai ales cu rezultatul
Din prima, mare lucru nu o sa iasa.
O sa bei cateva cafele si nu cred ca o sa dormi la noapte :)
Iti recomand sa-ti cumperi Etiopia.
Espressoman infocat
Oradea
Ok
Espressoman infocat
Oradea
23-10-2014, 20:52
(Edited 23-10-2014, 20:53 by diabloviciu.)
Dragi confrati, datorita ajutorului vostru si in special a lui Csabitec avem urmatoarele rezultatate:
[Image: fedaa377380aa0ad4dab237ec5caace8.jpg]
[Image: e2e39a148706bc6dd6066e3a7c2fd94d.jpg]
[Image: 7556f208b687c4921ffdcb538941d075.jpg]
Am tras si o concluzie sunt praf :)
Multumesc tuturor pentru ajutor
Espressoman infocat
iasi
Asa o cafia "a la Oradea'' si ''din prima'' , mai rar...
Felicitari!!!
E, hai, nu fi modest. Ce praf? ...poate lapte praf.
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill + tamper full inox, prajitor GeneCafe
Espressoman infocat
Oradea
Sunt praf :) cafeaua este facuta de csabitec cand a reglat rasnita lui pentru cafeaua mea
Espressoman infocat
Odorheiu Secuiesc
Csabitec, rasnita ta mai e de vanzare?
Izzo Alex Duetto 2 + Lelit PL043MM + Reneka Micro Sieve + Pitcher Motta Europa 350+500ml + Tamper Motta
Espressoman infocat
Oradea
Buna dimineata, dupa experimentul de seara facut cu rasnita lui csabitec, acum dimineata am facut un espresso din cafeaua macinata. Iese superok dar curge foarte incet si doar pe o parte a portafiltrului. Daca nu ar fi noua as crede ca Gaggia mea are pompa obosita. Tampez ore prea.tare? Nu am inca un cantar asa ca pun ochiometric in sita cafea
Espressoman
Bucuresti
Mai slăbește rasnita cu o poziție / click.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
Espressoman infocat
Oradea
24-10-2014, 08:26
(Edited 24-10-2014, 08:26 by diabloviciu.)
Ai auzit csabitec :) faza e ca la csabitec cu aceeasi rasnire a iesit cafea ok si in 25-30 sec cu sita mea. La mine iese foarte greu. Cred ca apas prea tare tamperul. Acum problema fiind partial rezolvata, restul se rezolva din rasnita sau din tamper. Momentan nu am ce sa reglez ca nu am ranita. Chiar si asa e peste ce am baut pana acum
Espressoman
Bucuresti
24-10-2014, 08:28
(Edited 24-10-2014, 08:32 by nickso.)
Dacă o ai deja rasnita pune mai puțin cu un gram de cafea...si vezi cum iese. Tipul de cafea, cantitatea, gradul de rasnire, umiditatea din aer, esspresorul și manopera sunt variabile în prepararea espresso... Tu poți schimba doar o parte dintre ele...
Espressoman infocat
Oradea
Sunt in teste :) poate facem ceva si cu ranita ta
Espressoman infocat
Oradea
24-10-2014, 08:35
(Edited 24-10-2014, 08:40 by csabitec.)
(24-10-2014, 08:04)nickso Wrote: Mai slăbește rasnita cu o poziție / click.
N-are cum :) (Oricum acum e stepless, folosesc piulita cu autoblocare)
Eu am rasnit ieri cu Mazzerul reglat (100g).
La teste nu a fost folosit si nu foloseste Hario Mini.
Diabloviciu: Daca curge incet nu-i nici o problema. Ai tampat prea tare sau ai pus prea multa cafea. Dupa cum mi-ai explicat ieri eu zic ca prima varianta e :) .
Zici ca curge doar intr-o parte: probabil n-ai nivelat bine macinatura in sita sau nu ai tampat perfect orizontal.
Daca nu vrei sa-ti cumperi cantar sau sa cantaresti de fiecare data, poti sa-ti iei o
lingurita de plastic.
Espressoman infocat
Oradea
Ai doua lingurite deja :) mai bine as avea 2 rasnite
Espressoman infocat
Oradea
(23-10-2014, 22:22)cabes84 Wrote: Csabitec, rasnita ta mai e de vanzare?
Salut.
Scuze dar vroiam doar sa-l ajut pe colegul Diabloviciu, nu vroiam neaparat sa vand rasnita Hario Mini.
Espressoman
Bucuresti
Aham...înțelesesem ca i-ai împrumutat hario.
Espressoman infocat
Banat
(24-10-2014, 08:42)diabloviciu Wrote: mai bine as avea 2 rasnite
una si buna ajunge.
Cata vreme folosesti sita presurizata mere si cu cafa gata macinata. Cand treci la site nepresurizate rasnita-si arata valoarea. Si eu am fost putin nedumerit la inceput de ce a trebuit sa dau un purcoi de bani pe rasnitoi...
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
Espressoman infocat
Oradea
Problema, am facut cafea dimineata din noul lot de Etiopia mai putin prajita si desi scot o cafea cu multa crema cafeaua este cam acra. Initial am crezut ca s-a acrit laptele dar laptele este ok. Fac eu ceva gresit?
Espressoman Administrator
Bucuresti
Poate asa e sortimentul. Sunt cafele care au ca si carcateristica o aciditate mai pronuntata, cei la inceput de drum percepand acest lucru ca o "acreala". E un caz foarte des intalnit si se rezolva alegand cafele cu o aciditate foarte scazuta, cum ar fi cele braziliene de exemplu care sunt mai dulci. Eu de exemplu caut la o cafea in special aciditatea. Chestiune de gusturi si obisnuinta, pentru ca majoritatea dintre noi am fost indopati cu lichide amarui sau foarte amare si acum cand facem trecerea la cafele de calitate suntem surprinsi de unele fatete ale gustului cafelei adevarate.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman infocat
ro
de acord, ma regasesc in ce spune Liviu.
imi aduc aminte ca ''Etiopiile'' mi-au dat mari batai de cap la inceput. M-am aruncat din start asupra lor, cunoscandu-le renumele, dar nu eram deloc pregatit si ma scoteau din minti cu gusturi, arome, post-gusturi pe care le identificam cu aproape orice, dar nu cu cafele.
Imi amintesc cum m-a scos din sarite o Etiopia scumpa, luata de la Square Mile, editie limitata, fermierul lor, lot dedicat Square Mile, iar pentru mine avea gust de rachiu.
Gaggia Classic, Macap M42M, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
Espressoman infocat
Oradea
Ok inteleg, poate pt mine cafeaua trebuie sa fie , sau e buna amara dar . Este tot Etiopia, tot de la Semiramis diferenta fiind ca la aceasta, adevarat ca proaspat rasnita, simt un gust de foarte acru. E si mai putin prajita ca lotul trecut
-
cj
(01-11-2014, 19:46)diabloviciu Wrote: Ok inteleg, poate pt mine cafeaua trebuie sa fie , sau e buna amara dar . Este tot Etiopia, tot de la Semiramis diferenta fiind ca la aceasta, adevarat ca proaspat rasnita, simt un gust de foarte acru. E si mai putin prajita ca lotul trecut
Eu sunt de parere ca Ethiopia - ca si single origin - nu e o cafea potrivita pentru espresso. Cel putin nu pentru cei care inca nu si-au format un gust pentru cafele mai acide.
Este o cafea foarte buna, cu nuante subtile, care pentru a nu le pierde trebuie prajita mai usurel. Daca e prajita mai usurel va fi foarte acida in espresso.
In schimb sunt blenduri de cafea care contin Ethiopia si sunt foarte bune. Daca nu ai alta cafea (cafele) cu care sa o amesteci sa faci un blend eu iti recomand sa prepari aceasta cafea in alt mod care i se potriveste mai bine, ex. pour-over, french press, aeropress.
Espressoman infocat
RO
01-11-2014, 21:31
(Edited 01-11-2014, 21:37 by palado.)
Apropo , deși offtopic:
Poate câțiva foarte buni cunoscători , vor face un topic cu o clasificare a SO-urilor din mai multe puncte de vedere.
Rog admin să mute acest post unde va crede de cuviință.
CREAM ONE 2B R-LFPP | HONNE | VST | FELICITA ARC | KRIBLI-GRABLI