Welcome Back Log In Create Account

Espresso ratat

Salutare @petruman, eu sunt in cautarea unui Lelit 81T.
In cazul in care nu obtii extractii pe gustul tau dupa vizita la Barshaker, te rog sa-mi scrii, poate il voi cumpara eu de la tine.

Reply
(13-01-2023, 17:43)MyR Wrote: @petruman vad ca esti din Oradea.
Inainte sa-l returnez, recomand sa vi cu el la noi in showroom pe Str Lamaitei 3 saptamana viitoare candva, si iti facem un mini curs. Cafeaua este on the house, si daca nici asa nu-ti iese ceva pe placul tau atunci recomand un push the button ( automat ) sau ceva cu capsule.

[emoji106] Atitudine [emoji817]!
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 

Reply
@petruman
Colegii ti-au explicat foarte amabil si adaug si eu doua  vorbe.
In primul rand, atunci cand iti cumperi un espressor semiautomat ai nevoie de rabdare, o rasnita capabila de macinatura espresso si cafea proaspat prajita, cam in intervalul 7 - 21 de zile de la data prajirii.

In privinta espressorului, priveste-l simplist ca un robinet de apa fierbinte, la temperatura controlata alaturi de alte facilitati. Dar simplist, fa abstractie de design functii,  temperaturi si  gandeste-te ca ai in fata un robinet de apa fierbinte. Din acest punct, faptul ca pe acel robinet scrie marca X sau Y, ca a costat 2-3000 lei sau 2-3000E nu mai conteaza atunci cand scopul este sa obtii un espresso cremos si aromat. Repet, incerc sa scriu cat se poate de simplist, nu aduc in discutie nuante, TDS, note de degustare etc. Doar un espresso bun, basic. Deci in acest scenariu nici nu trebuie luat in calcul espressorul si nici nu trebuie sa iti faci griji la inceput de drum ca nu iti iese espresso-ul din cauza ca e modelul X si nu este Y sau Z. Daca vrei cu adevarat sa iti iasa ce trebuie detaseaza-te putin de gandurile actuale si incepe cautarea mai departe ca sa ajungi la o rezolvare. In orice caz ai 14 zile pana la retur deci ai tot timpul sa mai experimentezi.

Pasul urmator - ne poti spune in clar ce marca / prajitorie este acea cafea si cand a fost prajita si de asemenea ce model este rasnita ta (cumva un Delonghi daca am inteles bine)? Foloseste 18g mai bine si lasa espressorul pe 93 de grade initial.

Daca amicul tau are PL41TEM si Gra(e)f  ca rasnita tot nu are flexibilitate pe macinare pentru ca nici acele modele de rasnite nu sunt cine stie ce. Totusi, daca lui ii curge de obicei espresso-ul in parametri cu acea rasnita, iar cafeaua a iesit nasoala la gust, atunci e cat se poate de clar ca folosesti o cafea care nu e pe gustul tau sau care datorita prajirii, vechimii, oxidarii boabelor, calitatii cafelei verzi, nu este baubila dar totusi te incapatanezi sa scoti ceva bun din ea. Spre exemplu daca ai acasa niste vinete coapte amare, uitate vreo doua luni in frigider, crezi ca vei obtine o zacusca buna vreodata, indiferent ca ai nu stiu ce roboti de bucatarie in casa, ori borcane supersterilizate sau condimente naturale deosebite? Ca sa nu te enervezi, nici nu mai trebuie folosit un ingredient de slaba calitate sau oxidat, indiferent ca vorbim de espresso sau gastronomie.

Un sfat bun, daca tot s-a oferit MyR mai sus este sa mergi sa iei o punga de cafea adevarata de la Barshaker din showroom sau chiar sa te duci cu tot cu espressor ca sa probezi cafeaua lor pe o rasnita buna si espressorul tau. Eu spun ca vei fi uimit si vei intelege mai bine de ce nu e bine sa lucram cu ingrediente de slaba calitate si rasnite incapabile in espresso.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Multumesc, @Lyvyoo, voi merge saptamana asta la Barshaker sa vad ce si cum.

Reply
Revino cu vesti!
Totusi, ne poti raspunde la intrebarea din postarea mea, ca sa stie si cititorii ce mai trec pe aici despre ce este vorba?
Quote: ne poti spune in clar ce marca / prajitorie este acea cafea si cand a fost prajita si de asemenea ce model este rasnita ta (cumva un Delonghi daca am inteles bine)?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Buna.
Am scris si in postarile anterioare ...este o cafea  brazilia cemorrado sweet, prajita in data de  19.12.2022.Am consumat din ea aproape doua saptamani, fiind f multumit de gust....dar espressorul meu automat vechi nu avea acea cremozitate, ...rasnita mea e un delonghi modat, dar am folosit si o rasnita Graef, nu stiu modelul, pe un Lelit pl41tem parca......dar cafeaua iese prea tare, prea puternica pt gustul meu.Dar am rezolvat intre timp.Acum sunt multumit.Am si crema si gust.In plus maiine comand de la sarkis cafea; sarkis sweet.
Topicul despre cafea fara aciditate mi a prins bine.Jos palaria.
Va multumesc tuturor.

Reply
Sa intelegem ca nu te-ai mai dus la Barshaker, dar ai rezolvat-o singur in urma lecturarii topicului de pe forum?! Unde greseai?
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.

Reply
(24-01-2023, 19:24)Dan_R Wrote: Sa intelegem ca nu te-ai mai dus la Barshaker, dar ai rezolvat-o singur in urma lecturarii topicului de pe forum?! Unde greseai?

Nu, am fost...doar ca am ales o alta varianta .Topicul care m a ajutata a fost cel pe care l am specificat in postul anterior.

Reply
Ma bucur ca ai reusit si nu mai trebuie sa returnezi espressorul, ar fi bine in timp sa te gandesti la o rasnita competitiva. Era bine daca impartaseai pe forum care au fost greselile initiale si cum le-ai rezolvat, in felul asta incepatorii care pateau acelasi lucru ar fi avut un ajutor. Dar vorba lui @umarianos : “unde ai vazut sa ajute roman pe roman” ?!

Reply
(24-01-2023, 20:31)Dan_R Wrote: Dar vorba lui @umarianos : “unde ai vazut sa ajute roman pe roman” ?!

Mda.....sau sa intelg ca romanilor le place  sa traga concluzii pripite?

Reply
:) si tot nu a zis unde gresea

Reply
(24-01-2023, 18:18)petruman Wrote: ...
Topicul despre cafea fara aciditate mi a prins bine

Numai el stie care o fi ala...  Confused

Reply
Ar fi o dovada de respect fata de comunitatea espressoman daca s-ar reveni cu cateva explicatii despre modul in care a fost rezolvata problema.

Reply
(25-01-2023, 12:38)edri Wrote: Ar fi o dovada de respect fata de comunitatea espressoman daca s-ar reveni cu cateva explicatii despre modul in care a fost rezolvata problema.

Topicul este asta:
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...te-scazuta

(25-01-2023, 11:48)r1r2000 Wrote:  

(25-01-2023, 11:48)r1r2000 Wrote: Smile si tot nu a zis unde gresea

am spus eu cumva ca am gresit cu ceva?nu, am spus ca am ales alta varianta.Atat

Reply
Ne-am lamurit, omu vrea italiene, nu 3rd wave.

Reply
(25-01-2023, 13:11)petruman Wrote: am spus eu cumva ca am gresit cu ceva?nu, am spus ca am ales alta varianta
De multe ori expunerea motivelor, drumul parcurs si alegerile ii ajuta pe cei noi. Tocmai pentru ca este parerea cuiva la inceput de drum.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(25-01-2023, 13:25)renatoa Wrote: Ne-am lamurit, omu vrea italiene, nu 3rd wave.

Am mers pe un automat.

Reply
(25-01-2023, 13:11)petruman Wrote:
(25-01-2023, 12:38)edri Wrote: Ar fi o dovada de respect fata de comunitatea espressoman daca s-ar reveni cu cateva explicatii despre modul in care a fost rezolvata problema.

Topicul este asta:
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...te-scazuta

(25-01-2023, 11:48)r1r2000 Wrote:  

(25-01-2023, 11:48)r1r2000 Wrote: Smile si tot nu a zis unde gresea

am spus eu cumva ca am gresit cu ceva?nu, am spus ca am ales alta varianta.Atat
Aaa, corect! Vina mea! Ai cerut aici lamuriri pentru ca iti iesea cafea neplacuta intentionat.

Reply
In fine, acum am inteles!! Ultimile postari de pe acest topic m-au facut sa-mi aduc aminte amuzat, un banc sec de pe vremuri : un tip bate la usa vecinului si-i spune : "Buna ziua, bors aveti? Am venit sa iau toporul!"

Reply
Fara pasiune, fara disponibilitatea de a consuma timp pentru invatat si experimentat omul a ales corect pentru el. De fapt de la inceput a intrebat de ceva automate care sa centreze, sa dea cu capul si sa iasa cafeaua repede.

Reply
Automatul cu blend de robusta da "acea cremozitate"?
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William

Reply
(25-01-2023, 14:00)Dan_R Wrote: In fine, acum am inteles!! Ultimile postari de pe acest topic m-au facut sa-mi aduc aminte amuzat, un banc sec de pe vremuri : un tip bate la usa vecinului si-i spune : "Buna ziua, bors aveti? Am venit sa iau toporul!"
In cazul meu nu ai inteles bine, bancul tau sec ma lasa indiferent.Eu de la inceput am dorit sfat pt un automat.Ca m am lasat induplecat, dorindu mi din suflet  si crezand ca va functiona....ei uite, nu a functionat din pacate pt mine.

(25-01-2023, 15:21)Talisker Wrote: Automatul cu blend de robusta da "acea cremozitate"?

Nu, dar cu blend de palinca ardeleneasca adevarata, iti da ce vrei domnia ta.
Ti am spus eu cumva ca beau robusta?folosesc doar arabica.Atat.

Ceea ce m-a impresioant la acest grup sunt cativa membri care au fost ff amabili cu mine.Ii invit cand trec prin Bihor la o palincuta veche tinuta in butoi de dud si un gratar:@Lyvyoo, @renatoa, @edri si inca cativa, va multumesc.
P.s. Azi am comandat de la Sarkis cafea: sarkis sweet si sarkis amore.D ul Mihai un gentleman desavarsit.

Reply
@petruman, sa stapanesti sanatos automatul. Nu este nicio problema daca in final ai ajuns la  concluzia ca asta este varianta optima si agreata pentru tine. Probabil ai avut impresia ca te ironizeaza cineva daca faci acest pas si din cauza asta ai fost foarte ezitant si ambigu in ultimile postari, motiv pentru care fiecare a inteles altceva (la asta se referea bancul meu sec). Important este ca ai gasit ceea ce cautai si ca vei merge pe cafele proaspat prajite care sunt pe gustul tau. Iti voi da un singur sfat, daca in timp vei constata ca indiferent de unde cumperi cafeaua, parca nu mai are gustul pe care il stiai, sa-ti aduci aminte ca espressomanii ti-au vorbit despre "rasnita competitiva pentru espresso". Sa fii sanatos si fara resentimente indiferent daca dai sau nu palinca aia buna tinuta in butoi de dud. Spor!

Reply
Si a venit si cafeaua de la Sarkis.
Sincer muuult peste tot ce am baut in ultimele zile.Extraordinara.
Crema f multa, consistenta, gust...deci se poate si cu un automat f bun si o cafea de exceptie. Felicitari d le Mihai.
P.s. As fi pus o poza dar nu stiu cum...
Cu aceasta va spun viata linistita tuturor.sa va bucurati de savoarea unei cafele fff aromate.Numai bine

Reply
Pentru atasare imagini apesi acel i.
Era interesant de facut comparatia intre cele doaua espressoare cu aceiasi cafea. Si Liviu spunea ca acea cremozitate este obsesia lui nea Mihai.

[Image: aU78fDC.jpg]
Lelit MARA X,  Lelit PL72 William - Hario V60, Sculptor 078,
1Zpresso K-Plus, Kinu Simplicity.

Reply
Ok, multumesc mult.
cafeaua a iesit din aprox 13g cafea boabe si 75ml cafea
[Image: kYOPZdH.jpg]

Reply
Un soi de lungo…
Iar crema este de la faptul ca nu e degazata cafeaua.
Nu stiu ce sa zic. [emoji12]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Omul s-a vazut cu sacii in caruta, a profitat de sfaturile tuturor si nici macar nu scrie ce a cumparat :D
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William

Reply
Pana la urma sa nu uitam un lucru: direct sau indirect, cu ajutorul forumului omul si-a gasit ce ii place. Ca e degazata sau nu, ca e lunga sau e scurta, esential este ca ii place !

Si daca se plictiseste si vrea sa inainteze atunci va sti unde sa vina :)
DUO DE/XL/KINU/BRAVO/KRIBLI
past:SAB HX E61/ANFIM

Reply
(26-01-2023, 19:03)Mihai L Wrote: Un soi de lungo…
Iar crema este de la faptul ca nu e degazata cafeaua.
Nu stiu ce sa zic. [emoji12]

Sunteti sigur ca nu i degazata, sau ca , crema multa e din aceasta cauza?
Crema iese  si cu alt tip de cafea din magazin. e drept ca nu asa consistenta si ,,grasa,, dar are crema.Sunt f multumit oricum.dar cafeaua asta m a dat pe spate.

(26-01-2023, 19:08)Talisker Wrote: Omul s-a vazut cu sacii in caruta, a profitat de sfaturile tuturor si nici macar nu scrie ce a cumparat :D

Am scris mai sus: un automat...Un delonghi dinamica.N am spus pana acum modelul pt ca nu doresc sa deranjez pe nimeni...

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)