In urmatoarele randuri voi prezenta modul personal in care am perceput evenimentul si cele intamplate acolo.
Prezentarea, la care au participat directorul de marketing, cel tehnic, un barista corean, campion in tara sa si Razvan, reprezentantul din Romania al companiei Dalla Corte, a fost una reusita.
Printre invitati s-au aflat barista cunoscuti de la diferite cafenele, frecventate de unii membrii ai forumului, prajitori, campioni si participanti pe la diferite competitii din zona cafelei, colegi de pe forum. Gustari, bautura , muzica, expresoare, rasnite, cafea...
S-a vazut preocuparea pentru lansarea unui produs de top iar evenimentul, in ansamblu, chiar mi s-a parut unul reusit.
Acum la subiect, la expresorul Dalla Corte Mina, care a generat si cateva comentarii pe forum, unele chiar intr-un total dezacord.
Faptul ca am pus mana pe aparat si am umblat cu acesta m-a ajutat, cred eu, sa inteleg modul in care functioneaza profilarea in cazul sau.
Mi se pare un expresor interesant cu o tehnologie care difera fata de cele de pe aparatele noastre, indiferent de gama din care fac parte: HX, DB, E61, GS...
Toti cei care au vorbit si au prezentat expresorul si-au focusat discursul pe principiul pe care se bazeaza extractia, cu accent pe profilarea de debit, pe care acest model este capabil sa o realizeze.
Dupa prezentare, impreuna cu colegii de forum prezenti, am inceput sa examinam expresorul, am asistat la sesiuni de lucru, cu scopul de a intelege cat mai bine modul de realizare a extractiei si care sunt parametrii masurabili si controlabili, eventual, pe durata acesteia.
Am inceput sa pun intrebari in legatura cu programarea perechilor de marimi debit de apa-durata in timp, aplicate la suprafata pucului si care este relevanta lor asupra debitului care curge de partea cealalta a acestuia, in ceasca.
Nici tehnicul, nici vreun alt operator de pe aparate nu a reusit sa imi explice, astfel incat sa si inteleg cum, doar prin crearea unui grafic pe baza acestor perechi de valori debit-timp inainte de extractie, poate cineva sa stie ce se intampla cand aceste debite intalnesc pucul, il strabat si se transforma in debit care curge in ceasca.
Un element foarte important care a fost trecut cu multa usurinta cu vederea si nu a fost inclus in prezentare si in explicatii a fost manometrul de presiune, instalat pe grup.
Nici Razvan, in incercarile lui de pe forum de a ne face sa intelegem cum decurge profilarea pe acest expresor, nu a facut vreo referire la acest instrument, care mie mi se pare cheia intelegerii modului de realizare si devevolutie a extractiei pe baza profilarii debitului.
Dupa cateva extractii, am realizat ca profilarea de debit are un corespondent in timp real in indicarea presiunii pe manometrul de pe grup.
Simplificand acum, de pe mobil se introduce acel grafic cu debite diferite cu evolutii in timpi diferiti. Valorile, cele care par a nu avea nicio relevanta prin prisma debitelor care curgeau in ceasaca, in timpul curgerii se reflectau in valori de presiune care evoluau, si ele, in timp. Orice modificare de debit se vedea pe manometrul de presiune pe masura ce extractia evolua.
Propun un exercitiu simplificat, cu ajutorul caruia sa incerc sa ma fac inteles.
Astfel, pe un telefon mobil se descarca aplicatia cu graficul pe care se introduc datele extractiei:
-primul set de valori, pentru debit si durata acestuia echivaleaza cu o preinfuzie lenta si cu o crestere a presiunii pe manometru, de la 0 la 9 bar in 5 sec.
-al doilea set de valoari, pentru debit si timp, genereaza pe manometru o presiune de extractie la 9 bar, timp de 15 sec.
-al treilea set de valori, pentru debit si pentru timp, au drept corespondent pe manometru o presiune in scadere pana la 6 bar, pentru inca 5 sec.
Este doar un exemplu de ce se poate face cu expresorul dar, toate aceste perechi de debit timp pot fi modificate astfel incat sa se obtina orice profil de presiune, cu un numar mai mare de faze.
Pentru debit nu exista nicio posibilitate sa fie vizualizat iar expresorul nu este echipat cu vreun asemenea instrument. Efectele variatiilor de debit asupra pucului se pot vizualiza permanent, in timp real,a pe manometrul de presiune.
In consecinta, daca profilul de presiune citit pe manometru nu este unul dorit, pentru extractia urmatoare se ajusteaza profilele de debit pentru a ajunge in zonele de presiune dorite.
Practic, prin modificarea permanenta a debitului de apa, expresorul inregistreaza o profilare continua a presiunii de extractie.
Mai mult, acest ultim profil care convine operatorului poate fi memorat.
Odata facut acest lucru, extractia poate fi repetata, reusita fiind dependenta doar de pregatirea pucului.
Un lucru foarte interesant mi se pare a fi posibilitatea de abordare a profilului memorat dupa trecerea aparatului in modul manual.
De exemplu, avem un profil memorat cu trei faze de tipul:
-debit 1 timp 1 ( am convenit mai sus ca echivaleaza cu preinfuzia de la 0 la 9 bar in 5 sec)
-debit 2 timp 2 ( echivaleaza cu extractia la 9 bar timp de 15 sec)
-debit 3 timp 3 ( corespunde finish-ului extractiei cu scaderea presiunii la 6 bar, pentru curgere cu debit constant in ceasca).
Executand extractia in modul manual, prin actionarea manetei grupului, se pot modifica timpii si putem tine, de exemplu, maneta in pozitia 1, 4 sec in loc de 5, scurtand astfel preinfuzia, mutam in pozitia 2 si lungim extractia la 9 bar timp de 17 sec si ultima faza putem merge la poz 3, pentru a finaliza cu o curgere la 6 bar sau, la fel de bine putem merge la 1 si sa avem o scadere lenta pana la 0 bar.
Fac precizarea ca maneta, in cursa sa, trece prin cateva puncte fixe care corespund segmentelor de pe graficul din programul de pe mobil.
Sper ca eu am observat corect modul de lucru cu acest expresor si ca am fost suficient de coerent in insiruirea acestor elemente, astfel incat sa ajut la intelegerea modului in care functioneaza, de fapt, Mina.
Am discutat cu directorul tehnic dar si cu Razvan despre acest mod de interpretare si le-am aratat ca putem vorbi despre faptul ca aparatul realizeaza, de fapt, extractia prin profilarea presiunii cu ajutorul modificarii debitului. Amandoi au fost de acord ca putem privi functionarea si in acest mod.
Acest lucru mie mi s-a parut evident atata timp cat, permanent, si ei ne aratau cum evolueaza presiunea indicata pe manometru odata cu schimbarile de debit programate pe durata extractiei.
Ca si la Slayer, modificarea debitului se realizeaza prin modificarea marimii orificiului de acces a apei.
Si la Slayer parametrul vizualizat pe un manometru este tot presiunea si nu debitul.
La Slayer posibilitatile de modificare a debitului sunt limitate constructiv pe cand la Mina numarul de profile de debit poate fi nelimitat.
Regretul maxim a venit din faptul ca nu am putut sa beau un shot gustos.
Au avut cafele de la prajitori locali cunoscuti noua, Ethiopia, Peru, un blend italian si inca vreo cateva alte soiuri, toate insa cu nuante doar in alb si negru -acid si bitter- , fara nicio culoare, arome florale fructate distincte. Le-am si semnalat organizatorilor acest lucru, spunandu-le ca am putut sa vad doar ca si cu Mina se pot obtine gusturi neutre, banale la fel ca si cu alte aparate, mult mai simple si ca nu am avut posibilitatea sa remarc ceva deosebit, care sa scoata in evidenta potentialul expresorului.
Extractiile realizate nu au diferit cu nimic de cele pe care le stim si pe care le obtinem si acasa cu aparatele noastre.
Gustul la fel, nu a oferit nicio senzatie aparte. Chiar i-am spus unui barista, operator pe un expresor Mina, ca daca ar avea pe masa si un Expobar si ar prepara cateva shoturi si mi le-ar da sa le testez fara sa vad aparatul cu care a facut extractia, cu siguranta nu as putea sa indic sursa.
A fost de acord ca asa ar fi. Pun acest lucru doar pe seama boabelor.
Eu raman inca la opinia mea ca, simplitatea in abordarea extractiilor aduce in ceasca rezultate mai bune decat in cazurile de complicare a acestora.
Ce nu am mai lamurit, in afara de superioritatea gustului obtinut in ceasca in fata altor tipuri de expresoare (apreciind prin prisma rezultatelor de acasa) a fost optiunea producatorului pentru utilizarea cuprului fata de inox in constructia boilerelor. Raspunsul tehnicului a fost unul care m-a surprins si anume ca, inoxul este toxic!
Rasnita buna.
Macinatura uniforma, cu putin fines, foarte asemanatoare cu cea de la K30.
Am inteles ca ar fi cam una si aceeasi rasnita, in prezentari diferite.
Si pretul este asemanator, cca 1600 Eur. Nu stiu daca TVA este inclusa in acest pret. La Mina pretul comunicat a fost de 6500 Eur +TVA, de unde as putea gandi ca si la rasnita s-ar mai adauga si cval. acestei taxe.
Mi s-a parut ca accesul spre interiorul rasnitei DC ar fi ceva mai dificil. Asta in legatura cu necesitatea de a curata cutitele si traseul de acumularile de cafea macinata.
Stiu ca postul este cam lung, insa nu am putut sa il scurtez avand in vedere complexitatea expresorului.
Sper ca, in cele cateva ore petrecute la acest eveniment sa fi inteles corect modul de functionare si sa fi interpretat corect cele vazute.
Daca in randurile de mai sus s-au strecurat ceva inexactitati sau chiar am gresit ceva il rog pe Razvan si pe ceilalti colegi prezenti la eveniment, Alin, Bogdan, Liviu sa intervina pentru a corecta.
BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)