Aero...
Bucuresti
Iata ca in cele din urma sunt nevoit sa iau si un espressor si sa intru in lumea "buna"

...
Sotia a fost incantata de solutie, iar eu de oportunitatea de a o scoate din zona de capsule/espressor automat.
M-am hotarat la un PL41TEM. Vine cu tamper in plus fata de standard.
Ce site, latiere, alte ustensile ati recomanda pentru inceput?
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
lasciate ogni speranza...
Daca sotia mea ar avea astfel de vise orotice, as pune-o sa si le satisfaca singura...
Aero...
Bucuresti
Nu e de ras, acum 3-4 saptamani am fost la milimetru de un espressor automat care sa faca si clabuci de lapte... :D Cu chiu cu vai am domolit-o.
Iar scula de capsule de la Dolce Gusto de semne de oboseala, incepe sa curga apa pe langa din cand in cand.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Craiova
Nu rad, cu riscul sa supar colegele de forum, indraznesc sa afirm, desigur incorect politic, ca un workflow de preparare a unei bauturi cu lapte pe baza de espresso nu e o treaba de doamna... evident vorbesc de o medie.
Asa ca tot catre un automat as indruma pe oricine ma intreaba de asta. Cu cafea adecvata, nu capsule, si macinata altundeva decat la automat, nu vad de ce s-ar plange cineva de rezultat... extractia intr-un automat este totusi corecta in niste limite rezonabile.
Si problema mare e laptele, nu espresso-ul...
Gata, puteti sa ma ungeti cu lapte clabuci si sa ma tavalitzi prin zatz de cafea...
Espressoman infocat
arad
...... si pus in tigaie
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
Espressoman infocat
Otopeni
Extractia este intr-adevar oarecum corecta la automat (as numi-o mai ingaduitoare, poate si datorita preinfuziei) mai ales daca folosesti o rasnita independenta, dar spumarea laptelui nu mi se pare la fel de buna cu cea de la pl41tem.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
Espressoman infocat
Bucuresti
02-08-2021, 17:12
(Edited 02-08-2021, 17:15 by Talisker.)
(02-08-2021, 10:57)Mihai L Wrote: Ce site, latiere, alte ustensile ati recomanda pentru inceput?
Nu ai nevoie de nimic extra sau produse de la terti care sa inlocuiasca accesoriile cu care aparatul vine deja.
Pentru curatat aparatul ar fi utile: o sita blind (e o situatie de prost gust ca nu au inclus asa ceva standard in pachet) pentru a face backflush si respectiv un pachet de detergent puly caff cu care sa cureti lunar aparatul.
Pentru lapte poti folosi o cana din inox cum sunt cele gradate, costa mult mai putin ca o latiera de la magazinele dedicate.
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William
Espressoman infocat
Bucuresti
02-08-2021, 17:25
(Edited 02-08-2021, 17:26 by mynameismada.)
Cantarul ar fi foarte important, din punctul meu de vedere. Ca incepator, mi se pare indespensabil.
Lelit PL41TEM + Eureka Mignon SD , sita IMS 12/18 g / Ascaso 14-20 g
Aero...
Bucuresti
Cantar am, rasnita la fel. Am primit gratis si sita blind ca l-am ridicat personal.
Craiova
Se poate inchide topicul, si-a capatat jucaria, nu mai are haz :)
Mai bine am recunoaste cinstit ca a fost o miscare complexa de vrajeala a sotiei ca sa o faca sa creada ca dumneaei este cea care are nevoie de noul aparat, si sa aprobe finantarea.
Espressoman infocat
Iasi
Eu zic sa îl mai tina deschis cam 1 săptămâna, doua, sa vedem cine face laptele :))), sa nu îl scoată la vânzare :D
Espressor: Lelit PL41TEM , Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso
Craiova
Pana sa faca lapte... imi freaca mie icrele pe messenger... incercand sa scoata ceva cu Kinu cu cutite de brew... si se mira ca nu ii iese
Espressoman infocat
Iasi
:))) espresso nu e pâine cu maia. E o artă :D rasnita pe. Primul loc...
Aero...
Bucuresti
Radeti de oameni sarmani… [emoji23]
La inceput cand am dat drumul sa fac prima cafea, era deschis si robinetul de abur. A curs pe ambele parti.
Identificarea sitelor iarasi a dus la 14g pe sita de single, nu intra portfiltrul.
Pe urma da-i cu 14g la 2.4, apoi la 1.9… curgea repede, prea repede. Am ajuns la 16g, 1.6 pe Kinu si 50g in 10-12s. La un moment dat s-a terminat si apa.
Intr-un final am realizat ca sunt si cu cutitul de brew.
Maine incep cu Quamar.
Cred ca am “mancat” juma’ de punga de cafea, fara nimic notabil.
Nici nu m-am apucat de lapte, acolo e alta poveste.
Craiova
Cu un automat iesea din prima, imediat dupa despachetare... si ce simplu ar fi fost... chicoti Mefisto intr-un ungher... :D
Espressoman infocat
Milano
02-08-2021, 21:06
(Edited 02-08-2021, 21:07 by vlaicu.)
(02-08-2021, 17:41)renatoa Wrote: Se poate inchide topicul, si-a capatat jucaria, nu mai are haz :)
Mai bine am recunoaste cinstit ca a fost o miscare complexa de vrajeala a sotiei ca sa o faca sa creada ca dumneaei este cea care are nevoie de noul aparat, si sa aprobe finantarea. 
Pai tot respectul atunci. Eu mereu ma regăsesc în partea cealaltă. Sau cumpăr și-mi asum ca, vorba aia, sunt bărbat, ies de sub pat cand vreau eu.
Felicitări, să-l folosești cu placere. Dacă te pasionează espresso-ul o sa scoți ceva cel puțin decent.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
Aero...
Bucuresti
02-08-2021, 21:06
(Edited 02-08-2021, 21:07 by Mihai L.)
(02-08-2021, 21:01)renatoa Wrote: Cu un automat iesea din prima, imediat dupa despachetare... si ce simplu ar fi fost... chicoti Mefisto intr-un ungher... :D
Cat te-ai chinuit sa prajesti cafea, cand e 10-15 lei punga de Jacobs...?

L.E. Punga de 500g, da?
Espressoman infocat
Bucuresti
(02-08-2021, 19:55)Mihai L Wrote: Cred ca am “mancat” juma’ de punga de cafea, fara nimic notabil.
Nici nu m-am apucat de lapte, acolo e alta poveste.
Depinde acum si cu ce tip de cafea ai incercat, cea la punga ambalata de marea industire in domeniu e posibil sa fie foarte veche si mult prea prajita, e nevoie de o macinatura mult mai fina fata de cafeaua prajita proaspat, pe care cred ca ai avea sanse sa o "nimeresti" mai usor.
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William
Aero...
Bucuresti
:D
O Brazilia de la Mabo.
Espressoman Administrator
Bucuresti
Bun venit @Mihai_L in lumea buna :) Asteptam poze cu portafiltrul naked in toata splendoarea curgerii :)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Aero...
Bucuresti
Multumesc, Liviu!
Acum incep sa vad ce am pierdut in toti acesti ani...

Eram multumit si linistit cu filtrul. Pana acum.
Espressoman infocat
Iasi
Asa și eu eram liniștit cu pâinea din comerț :).
Aero...
Bucuresti
Nu chiar. La cafea si la paine am cautat in mod activ ceva mai bun.
Si asa am ajuns pe forumul asta si am inceput sa fac acasa paine cu maia.
De espresso m-am ferit putin pentru ca era nevoie de spatiu, costuri mai mari cu echipamentele, etc. Insa in momentul in care a venit si sotia cu cereri am zis ca e OK sa incepem si cu asta.
Espressoman infocat
Galati
Welcome in the club! Folosit cum trebuie, agregatul te va tine minim 10 fara nici un fel de probleme.
Extractii reusite!
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
Espressoman Administrator
Bucuresti
Tocmai ce scria RaduCarutasu ca il are de 10 ani in folosire continua de catre colegii de birou. Stiu ca i-a facut o singura revizie in service de atunci pt curatare mai profunda.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper