(10-11-2018, 21:33)bogdano Wrote: Vorbiti inainte si cu un contabil pt partea de TVA.
Daca esti platitor de TVA nu insemna ca iei fara TVA. Cand cumperi un lucru, platesti pretul cu TVA, urmand ca la regularizare (lunara/trimestriala/anuala depinde de caz) sa deduci TVA-ul. Dar si aici sunt 2 aspecte:prorata de deducere (nu toti pot deduce 100% din TVA) si amortizarea. Daca iei un lucru mai scump de 2500 RON intra ca mijoc fix si deci trebuie amortizat. TVA-ul in vei deduce deci in perioada de amortizare. Daca amortizarea e de 3 ani, iti vei deduce TVA-ul in 3 ani. Nu sunt.contabil, dar am tangente cu topic-ul TVA-ului si mai stiu cate ceva.
Deci vorbeste inainte cu un contabil.
PS. Nu vrei sa ceri rambursare de TVA mai degraba ar fi de preferat un control proctologic amanuntit facut de Cpt Hook
Sunt platitor de TVA, si pentru un anume tip de achizitie, nu platesc TVA deloc. Si anume al achizitiile intracomunitare (din zona UE ).
La achizitii intracomunitare (in speta - Coffee Italia care livreaza din UE) se inregistreaza TVA-ul si colectat si deductibil concomitent, si nu se plateste deloc. Factura este emisa de furnizorul din spatiul intracomunitar direct fara TVA.
Pentru achizitii in Romania, ai dreptate, asa se intampla. De aceea evit sa cumpar din tara.
(10-11-2018, 21:41)adiszep Wrote: Poți fi neplătitor de TVA și sa ai TVA intracomunitar deci achizițiile le vei efectua pe acel cod TVA intracomunitar și plata se face fără TVA. Mai întrebați un contabil va va lămuri el.
Corect, asa este. Daca esti neplatitor de TVA, ai un plafon maxim de achizitii intracomunitare, pe care daca il depasesti trebuie sa platesti TVA-ul. Momentan acest plafon e de 10,000 EUR. Pentru a beneficia de achizitii fara TVA sub acest plafon, e necesara inregistrarea temporara in scopuri de TVA la autoritatile fiscale competente, pe care se poate factura fara TVA.
Fara acest cod de TVA temporar, furnizorul o sa emita factura cu TVA si trebuie platit, si nu se poate recupera niciodata.
P.S. sunt contabil :)
(10-11-2018, 18:39)dev Wrote: De ce sa te înregistrezi de la început plătitor de TVA daca lucrezi in 90% din cazuri cu persoane fizice? Ce rost are să-ți complici viața inutil daca nu ești obligat?
Pentru ca eu am TVA colectat din 1noiembrie pe cafeaua vanduta de 5% (lege noua) daca se consuma in locatie si 9% daca o vand impachetata. Chiria si utilitatile sunt cu TVA 19%, iar ingredientele + cafeaua cumparata cu TVA 9%. Astfel o sa am mereu de recuperat TVA de la ANAF, sau in lunile cu vanzari foarte bune, o sa fiu pe 0. Asa ca e rentabil sa fiu platitor, pentru ca
- pot deduce TVA-ul pe mijloace fixe si echipamente de valoare mare, achizitionate la inceput (scaune, amenajari, mobilier bar, mese, pahare etc), TVA pe care il recuperez, avand tot in regula. Nu ma deranjeaza daca vine control.
- pot recupera trimestrial/semestrial diferenta pozitiva dintre ce am dedus si ce am colectat