Hello There, Guest! Login Register


Depunere portocalie

#1
Bug 
Salutare,

Detin un PL41TEM de aproape 2 ani, espressor care:
- a fost constant curatat - backflushuri si desfacerea sitei de dus.
- a fost incarcat doar cu Bucovina.
Ce nu am facut insa, a fost sa curat rezervorul de apa... o neglijenta care a dus la o depunere pe care o vad abia acum. E ceva portocaliu care se ia destul de greu cu degetul (nu stiu cum o voi scoate din partea de jos).
Daca are cineva idee ce fel de depuere e... sau cum sa o curat temeinic... i-as\v-as fi recunoscator.

Cu stima,

                   
Current  : ► Kinu M47 ◄•► PL41TEM ◄•► PL121 ◄•► XMC013 ◄•► BS1533 ◄•► BS1097 ◄•► Cafflano Kompresso ◄
Obsolete: ► Russell Hobbs Allure 18623 ◄
 
Reply
#2
Rezervoru e mudar rau. Ar putea fi calcar( motiv pentru care se ia greu) cu oxid de fier(dar nu vad de unde) saaau nuscaiva bacterii numai bune de baut.  

Daca am dreptate umple-l cu solutie de sare de lamaie sau cu otet pana se moaie calcarul si apoi soeli cu usurinta. Verifuca din timp in timp daca s.a muiat calcarul ca sa nu lasi otetul mai.m7lt decat e nevoie un rezervor. Nu stiu daca ataca garnitura de la supapa dar mai bine sa fi sigur
 
Reply
#3
(05-01-2020, 01:53)r1r2000 Wrote: Ar putea fi calcar

Cel mai probabil nu e calcar. Depunerea nu se simte aspra la deget si se ia cu buricul degetului daca apas mai tare. Imi lasa o usoara senzatie "grasa" pe deget.
Din ce stiu calcarul e alb si se simte ca piatra la deget iar daca dai cu unghia pot sari ca niste "fulgi" insa nu se ia cu buricul degetului...
Multumesc de raspuns oricum,
Current  : ► Kinu M47 ◄•► PL41TEM ◄•► PL121 ◄•► XMC013 ◄•► BS1533 ◄•► BS1097 ◄•► Cafflano Kompresso ◄
Obsolete: ► Russell Hobbs Allure 18623 ◄
 
Reply
#4
Nu e calcar, e ceva gen ciuperca/mucegai. Am avut asa ceva la o fantana pentru pisici.
As da cu o solutie pe baza de clor, nu stiu insa in ce masura afecteaza restul. La mine era doar un vas de plastic, n-a fost complicat sa folosesc clorul.
Quamar M80DR, M47 Phoenix, ex-M38, ex-PL043MMI, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#5
Salut!

Eu ți-aș recomanda sa cumperi altul iar pe viitor să-l speli săptămânal. În plus, îți recomand și o decalcifiere a boierului, ai sa te miri ce iese din el. 

Zi plăcută
Lelit PL41EM/ROCKET FAUSTO/Hario V60/AeroPress/Klarstein Kettle/Hario Skerton/PL043MMI/KRIBLI-GRABLI
 
Reply
#6
Am avut și eu tem. Nu am fost ok cu rezervorul din cauza mirosului care reapărea indiferent cu ce îl curatam.
Eu am cautat în magazine o sticla cu gura larga și am făcut rocada. E drept ca am găsit ceva la 1,5l adică mai mica, dar am fost mulțumit.
Nu mai stiu de unde am luat-o... Parca ikea
Lelit pl41Tem, macap mc42, sita ims12-18, nivelator 57,5
 
Reply
#7
Se pare ca se duce usor cu detergent de vase. Problema e ca nu se poate ajunge peste tot (in partea superioara) cum trebuie. Cel mai probabil am sa decupez partea superioara a recipientului pana gasesc un inlocuitor (Ikea, Jysk, Mobexpert, Emag nu au ceva cat de cat compatibil ca dimensiuni - sugestii ar fi binevenite).

Am sa citesc mai detaliat si despre decalcifiere (incepand cu articolul de pe espressoman  Wink ), dar avand in vedere ca nu am avut deloc depuneri de calcar pe recipient si furtune... parca as mai amana - sunt un pic sceptic - nu as vrea sa imi deteriorez boilerul.

L.E.: imi poate explica cineva cum convertesc acele "linguri rase" in grame?
Conform https://www.espressoman.ro/nu-neglijati-...essorului/
Current  : ► Kinu M47 ◄•► PL41TEM ◄•► PL121 ◄•► XMC013 ◄•► BS1533 ◄•► BS1097 ◄•► Cafflano Kompresso ◄
Obsolete: ► Russell Hobbs Allure 18623 ◄
 
Reply
#8
Folosesti o perie de curatat sticle, indoita la capat, pe care pui o carpa. Eu curat rezervorul cand schimb filtrul cu rasini, cam la 6 luni. E ok dupa 3 ani si jumatate.
Ma gandesc ca pentru depuneri mai persistente se poate folosi un lantisor plimbat prin rezervor. Cred ca se pot gasi si alte metode ingenioase.

[Image: bC4XhAd.jpg]
PL81T, Mahlkonig Vario, Mignon Specialita
 
Reply
#9
Salutare și La mulți ani!


Eu curat rezervorul cam o data la 2 luni folosind apa calda și bacarbonat de sodiu, cel alimentar.

Nu am avut niciodată probleme nici cu aceea depunere galbena, nici cu mirosul neplăcut.

Pentru o curățare temeinica mai folosesc un burete atașat de un spălător de sticle.

Poate te ajuta.

Foarte intetesant ar fi dacă am știi de la ce apare ca să putem remedia pe cât posibil problema. DIscutam pe aceasta tema cu un prieten care-mi spunea ca o posibilitate ar putea fi ca OPV - ul întoarce apa tot în rezervor.
New Eq: Atom 75, PL82T, PL105, PL100PLUS, PL121PLUS, Tamper Autonivelare;
Vacation Eq: Hario, V60, Kompresso;
Past Eq: PL042TEMD, PL105, PL100, PL121;
 
Reply
#10
Cum îmi dau seama dacă opv întoarce apa tot în rezervor? Încă nu am sita blind.
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#11
Ochiometric, te uiti la furtunul de retur in timpul extractiei. Sau pui o bucata de cauciuc in sita ca sa blochezi curgerea.

Praful maro e straniu..Sigur nu ai folosit si alta apa in diverse ocazii? De obicei mai apar tot felul de depuneri din cauza chestiilor din apa care precipita. Bineinteles si igiena periodica a rezervorului e necesara caci si canile din care bem apa acasa le spalam la cateva zile, nu?!
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#12
Majoritatea espressoarelor au rezervoarele deschise in partea de sus asa ca ma intreb de ce nu il decupati ca sa il puteti curata simplu?
E vreun motiv care imi scapa, are vreo utilitate sa ramana inchis rezervorul?
ECM Synchronika + flow control, Mahlkonig K30 
in trecut: Bezzera BB005, Vario Home si Bezzera Mitica Top
 
 
Reply
#13
(06-01-2020, 12:28)Lyvyoo Wrote: Sigur nu ai folosit si alta apa in diverse ocazii?. 

Doar Bucovina am folosit. Am considerat (gresit evident Sad ) ca daca e Bucovina nu ar trebui sa imi fac griji in privinta depunerilor...
Current  : ► Kinu M47 ◄•► PL41TEM ◄•► PL121 ◄•► XMC013 ◄•► BS1533 ◄•► BS1097 ◄•► Cafflano Kompresso ◄
Obsolete: ► Russell Hobbs Allure 18623 ◄
 
Reply
#14
Am verificat si dupa ce se opreste pompa in extractie o mare parte din apa "reziduala" merge in tavita dar ajunge si ceva pe retur. Nu stiu de unde vine apa care se intoarce pe retur ca sa pot sa-mi dau seama daca r putea fi o cauza sau nu.

Poate cineva ma experimentat sa ne desluseasca.

Multumesc
New Eq: Atom 75, PL82T, PL105, PL100PLUS, PL121PLUS, Tamper Autonivelare;
Vacation Eq: Hario, V60, Kompresso;
Past Eq: PL042TEMD, PL105, PL100, PL121;
 
Reply
#15
Dacă folosești Bucovina, chiar nu trebuie să îți faci griji in privința depunerilor.
Grijile ar trebui să ți le îndrepți în direcția igienei. Dacă mâncăm sau bem sănătos, nu înseamnă că nu ne mai spălăm vasele.  Smile
Espresso: Mazzer Kony E, Mazer Major, Expobar Brewtus IV DB, VST / IMS, Acaia Pearl, Fel. Arc, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, Cafflano Kompresso, Aeropress, V60, French Press
 
Reply
#16
(06-01-2020, 13:07)KrisssKros Wrote: Dacă mâncăm sau bem sănătos, nu înseamnă că nu ne mai spălăm vasele.  Smile

Vasele is una... recipientul in care tin o apa buna e alta... am zis si eu ca nu are nevoie de mentenanta...
Current  : ► Kinu M47 ◄•► PL41TEM ◄•► PL121 ◄•► XMC013 ◄•► BS1533 ◄•► BS1097 ◄•► Cafflano Kompresso ◄
Obsolete: ► Russell Hobbs Allure 18623 ◄
 
Reply
#17
(06-01-2020, 13:02)emilian.talpos Wrote: Am verificat si dupa ce se opreste pompa in extractie o mare parte din apa "reziduala" merge in tavita dar ajunge si ceva pe retur. Nu stiu de unde vine apa care se intoarce pe retur ca sa pot sa-mi dau seama daca r putea fi o cauza sau nu.

Poate cineva ma experimentat sa ne desluseasca.

Multumesc

Nu poti redirecta returul in alt vas ?
 
Reply
#18
(06-01-2020, 13:02)emilian.talpos Wrote: Am verificat si dupa ce se opreste pompa in extractie o mare parte din apa "reziduala" merge in tavita dar ajunge si ceva pe retur. Nu stiu de unde vine apa care se intoarce pe retur ca sa pot sa-mi dau seama daca r putea fi o cauza sau nu.

Apa care se întoarce în rezervor vine din OPV (Over-Pressure Valve - piesa care e "responsabilă" cu setarea presiunii de lucru), teoretic e apă curată, care nu a intrat în contact cu nimic altceva - OPV-ul e poziționat înainte de intrarea în boiler.

Apa "reziduală" care ajunge în tăviță vine din valva solenoid (3-Way Solenoid Valve - piesa care e "responsabilă" de eliberarea presiunii după terminarea extracției, astfel încât să poți scoate imediat portafiltrul din aparat).

Și eu zic că e ceva ciupercă sau mucegai, aparută pentru că rezervorul a stat necurățat mult timp - am pățit-o și eu, și m-am învățat minte să-l spăl, măcar odată pe lună Smile
Lelit PL41TEM | Sette 270 | Ascaso Mini i2 | Aeropress | Hario Mini
 
Reply
#19
Va dau si eu o sugestie. Eu folosesc la al meu Rancilio Silvia numai apa Bucovina dar am cumparat un lingou de argint de inalta puritate de 20g pe care il tin permanent in bazinul cu apa. Nu am avut nici un fel de probleme de ani de zile.
Am cumparat de aici:  https://www.aurominvestment.ro/Lingou-de...-20-grame/[Image: nglDsbr.jpg][Image: 8wo4Ssv.jpg]
Rancilio Silvia E 2017 PID Toho Electronics Inc., Rancilio naked PF, IMS RA 200 IM Flat Shower Screen, IMS & VST Filter Baskets, motorized Kinu M47 + Pour-Over Burr, Hario V60, Hario Cold Brew, Bodum French Press.
 
Reply
#20
Da, asta este si secretul apei "sfintite", care nu se strica cu lunile, ca tot e Boboteaza azi... trecerea ei prin vase de argint la biserica, este cunoscuta actiunea puternic bactericida a ionilor de argint.
Profesorul meu de fotografie color, din anii 80, chimist de meserie, bea acasa la el numai apa tinuta intr-o sticla in care avea un sul de sita de argint, mai eficienta decat un lingou, pentru ca expune o suprafata mai mare apei.
Un lantisor, sau linguritza dintr-un set de argintarie face aceasi treaba la fel de bine.
 
Reply
#21
Dar argintul nu este un metal toxic pt organism ca și plumbul.. Acum la cât cantitate de espresso se bea cred ca aduce mau multe câștiguri...
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#22
De unde pana unde argintul toxic, asta chiar e buna... Confused nu ai citit ce am scris mai sus ?

https://en.wikipedia.org/wiki/Medical_uses_of_silver
 
Reply
#23
Citisem pe un site...
M-am convins. O sa îmi iau și eu unu.. Sa pun în rezervor.
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#24
(06-01-2020, 12:54)allex06 Wrote: Majoritatea espressoarelor au rezervoarele deschise in partea de sus asa ca ma intreb de ce nu il decupati ca sa il puteti curata simplu?
E vreun motiv care imi scapa, are vreo utilitate sa ramana inchis rezervorul?

Salut!

E simplu răspunsul. Rezervorul este închis pentru că așa au dorit cei de la Lelit, care l-au proiectat.

Acum serios, nu poate fi decupat complet pentru că într-una dintre laterale (se poate veda și în poza atașată de @mida) vei observa două excrescențe. Acolo este o țeavă de plastic ce conține un mic magnet care este, la rândul lui, încapsulat într-o chestie ovală de plastic, ca o capsulă mai mare care conține și aer. Când rezervorul de apă este plin, sau conține o cantitate de apă, capsula cu magnețel plutește la o oarecare distanță față de fundul rezervorului. Când nivelul apoi coboară suficient de mult, pe principiul vaselor comunicante apa din țeava aceea verticală scade și ea, iar magnețelul respectiv ajunge la fundul vasului unde declanșează un întrerupător care oprește alimentarea cu apă a espressorului și afișează pe ecranul acestuia acest lucru.
Părerea mea este că se adună oarece bacterii în țevușca aceea, destul de dificil de scos și mai dificil de curățat.

Eu am pățit faza cu mirosul...și incă mai trag de ea. Dacă timp de doi ani (cât a fost espressorul în garanție) nu am îndrăznit să mă ating în niciun fel de acesta, acum am pus mâna pe cuțin și am tăiat jumătate din partea superioară a capacului acela contruit așa ciudat, și astfel pot băga mâna să spăl temeinic cu buretele (dedicat acestei operațiuni) partea interioară a rezenrvrului buclucaș. Cu toate acestea, dacă timp de mai multe zile (4, 5, 6) nu scot rezervorul și doar adaug apă, când îl scot să îl spăl, acesta are un miros de „vechi”, ca de mucegai. Dacă, spre exemplu, îl clătesc doar cu apă de la robinet și îl las la aerisit, mirosul dispare....dar reapare în aceleași condiții.

Mă gândesc să schimb și țevușca aceea, de la Hornbach, de la Dedeman etc, cu ceva asemănător atât ca dimensiune, cât și ca lungime.

Cam care ar fi concentrația de bicarbonat la 1 L de apă, dacă vreau să curăț astfel  rezervorul?
Lelit PL81T+Ascaso Precision Competition Filter+tamper Lelit PL100+nivelator tip OCD)-Lelit PL121, Baratza Sette 270 [b]Wi [/b]și Ascaso iSteel I1, separat și Bialetti Fiametta+Hario Skerton
 
Reply
#25
Am  curatat si eu vasul aseara dupa 1 luna si   capetele tevilor de cauciuc cam 2 cm erau unsuroase .... fata de restul tevii .
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#26
Apropo de decuparea rezervorului în partea de
deasupra...
Pe site-ul dedicat noului Lelit MaraX, deja semnalat espressomanilor de prof. Liviu, veți putea remarca un nou tip de rezervor, cu două mânere, decupat deasupra... Sper că nu greșesc !
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)