Espressoman infocat
Posts: 246
Joined: Jan 2020
Timisoara
15-12-2021, 01:14
Salut, tocmai ce am facut pentru prima data decalcifiere la un Lelit PL41TEM, folosit doar cu apa de la un sistem de osmoza inversa pe care il folosim pentru apa pe care o bem zi de zi. Am facut un set de analize atunci cand l-am montat si stiu ca era mai mult decat buna pentru a fi folosita ca apa pentru espressor (cifrele exacte nu le mai stiu, asta intampladu-se acum vreo doi ani).
Dedurizarea am facut-o exact ca in videoclipul de la Lelit cu solutie de la Puly, ba chiar am facut pasii de curatare cu 3 rezervoare pline, nu cu 2 cum recomanda ei, si totusi, cafelele ies ciudat la gust, mult mai ciudat ca pana acum, intr-un fel si amare, intr-un fel si acre.
A mai pati-o cineva? Si-a revenit gustul in timp? Mentionez ca nici pe furtunuri si nici pe fundul rezervorului nu s-a vazut vreodata acele depuneri mici de calcar care sclipesc, cum am mai vazut in poze pe net
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
Espressoman infocat
Posts: 1.244
Joined: Nov 2017
Milano
Gusta din apa care îți iese din grup. Nu știu exact ce conține soluția de la puly dar eu fac cu sare de lămâie și apa o testez pana nu mai simt acru. Asta pe un Gaggia classic dar ar trebui sa fie cam același lucru și în cazul tău.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
Espressoman infocat
Posts: 246
Joined: Jan 2020
Timisoara
In ce sens o testezi? Faci acel ciclu de clatire grup, abur de 1 rezervor pana nu se mai simte la gust acra? Si daca da, cam dupa cate cicluri iti revine la normal?
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
Espressoman infocat
Posts: 1.244
Joined: Nov 2017
Milano
Nu cred ca exista o cifra magica. Eu gust din ea pana nu mai este acru. Totul a pornit de la o cifra "magica" ce a dat rateu. Am făcut un cappuccino sotiei și când am pus laptele, acesta s-a branzit instantaneu.
Asa ca, gusta apa.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
Espressoman infocat
Posts: 246
Joined: Jan 2020
Timisoara
Dupa ce s-a racit si am reusit sa o gust, nu pot sa spun ca ar avea vreun gust, pare complet normal. Extractiile sunt in parametrii ca si pana acum. O sa duc PID-ul in 99-100 de grade sa vad daca iese apa bolborosind, ma gandesc ca ar fi totusi o sansa foarte mica sa se dea cumva peste cap citirea lui din boiler, desi ma indoiesc
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
Espressoman infocat
Posts: 1.063
Joined: Jan 2021
Otopeni
Ca sa te lamuresti, cumpara 5l de apa Bucovina si vezi daca ai acelasi gust. Ramane apoi sa decizi daca vina o poarta: temperatura apei, cafeaua sau eventual rasnirea (cutite nealiniate).
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
Espressoman infocat
Posts: 246
Joined: Jan 2020
Timisoara
Interesant ca mentionezi de cutite nealiniate, am desfacut si curat si rasnita cand am facut decalcifierea, dar nu cred ca nu le-am "aliniat" cum trebuie (am urmarit si facut pas cu pas dupa mai multe tutoriale gasite pe youtube). Cum mi-as putea da seama ca nu sunt aliniate cum trebuie sau la ce te referi mai exact?
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
Espressoman infocat
Posts: 1.063
Joined: Jan 2021
Otopeni
15-12-2021, 10:53
(This post was last modified: 15-12-2021, 10:53 by Dan_R.)
Am pus in ecuatie mai multe elemente care pot contribui la o cafea neplacuta la gust. Daca ai facut alinierea, atunci acest element il excludem. Intr-un post, colegul @
hadriano, spunea ca la un moment dat cafeaua lui era si amara si acra, iar dupa ce a facut alinierea cutitelor, a simitit imbunatatirea gustului. Ramane apa, cafeaua si temperatura. Elimina-le pe rand.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
Espressoman infocat
Posts: 246
Joined: Jan 2020
Timisoara
15-12-2021, 10:59
(This post was last modified: 15-12-2021, 11:08 by RobertRo.)
Apa e ok, temperatura iar la fel, in sensul ca la 99-100 grade pe PID se aude acea fierbere si putini aburi, cum am citit aici
http://coffeetime.wikidot.com/izzo-alex-...t-settings. Cafeaua folosita este aceeasi ca pana acum. Cei drept, cafeaua din cana din dimineata asta este mai ok, probabil ca dupa cateva cafele facute o sa se mai duca din solutia ce poate sa mai ramana prin interior. O sa ii fac si un backflush cu Puly azi, poate ajuta.
Dar legat de aliniament, vad ca ai aceeasi rasnita, poate ai gasit tu o explicatie undeva cum s-ar face? In tutorialele de curatare la care m-am uitat nu se specifica treaba asta, doar se pun cutitele in ordine si se monteaza.
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
Espressoman infocat
Posts: 1.063
Joined: Jan 2021
Otopeni
Robert, cand am spus aliniere nu m-am referit sa le pui corect la loc. Ai aici modalitatea de aliniere a cutitelor :
https://youtu.be/Gb3PgeQ6ewY. Referitor la apa, nu am avut intentia de a spune ca apa folosita de tine nu este buna. Doar te sfatuiesc sa incerci si cu Bucovina si sa vezi daca apare vreo schimbare de gust. Legat de temperatura, personal nu stiu la ce valoare sa setezi aparatul, fiindca temperatura optima de extractie poate sa difere in functie de cafea (tip, prajire, solubilitate etc.). Sper sa te ajute.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
Espressoman infocat
Posts: 246
Joined: Jan 2020
Timisoara
Referitor la temperatura, stiu despre ce vorbesti, eu spuneam doar ca offsetul e corect pus astfel incat temepratura de pe PID sa fie aproximativ la fel cu cea din grup, de aceea ziceam ca la 99-100 de grade, apa care iese din grup e fiarta.
Mersi pentru video, o sa il urmaresc sa vad daca se modifica ceva.
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
Espressoman infocat
Posts: 1.063
Joined: Jan 2021
Otopeni
15-12-2021, 12:27
(This post was last modified: 15-12-2021, 12:30 by Dan_R.)
Verifica cu un marker, daca cutitele sunt aliniate si apoi daca constati ca nu sunt aliniate, faci pasii din filmulet. Stiu ca te-ai referit la offsetul PID-ului si este bine ca totul este OK. Eu cand am cafele cu gust care nu imi plac, incerc sa mai modific in plus sau minus si temperatura de extractie. Nimic nu este batut in cuie. Referitor la apa, desi am acasa echipament de tratare (recunosc ca nu prin osmoza), am incercat sa fac cafea si cu Bucovina, si pot spune ca am simtit o oarecare diferenta. Incearca!
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.