G. Serban Wrote:- Dupa consumul unei cafele ne simtim (mai mult sau mai putin in f. de individ) energizati, activi, bagati "in priza", gata de functionare. Totusi cafeaua este un produs care are 0 calorii. Asadar energia nu e furnizata de cafea ci e "stoarsa" in mod fortat din corp.
Ai putea descrie mai concret acest mecanism de "stoarcere"? Din cite stiu corpul stocheaza energia sub forma de grasime si, intr-o mult mai mica masura, sub forma de glicogen (in ficat si in muschi). Treaba e controlata hormonal si energia se elibereaza instant in situatii de forta majora, de tipul lupta sau fugi cand te alearga leul.
G. Serban Wrote:- Mai mult, cafeaua este un produs acid. Corpurile noastre fiind alcaline organismul are tendinta de a neutraliza orice acid ingerat. Pentru neutralizare este nevoie de calciu, extras de obicei din sistemul osos.
Calciul ajunge sa fie extras din oase
in ultima instanta, atunci cand nu exista alte resurse. Acest lucru se intampla doar in cazul dietelor extrem de proaste, cu o dieta decenta, nu zic una buna, asiguri corpului macro si micro nutrienti in cantitati suficient de mari astfel incat sa nu fie nevoit sa apeleze la solutii de avarie.
Teoria cu aciditatea si bazicitatea alimentelor mi se pare overrated, in sensul ca deseori este prezentata simplist si pe post de sperietoare, asa da, asa nu, alb - negru, permis - interzis. Da, exista alimente acide si altele alcaline, dar atata timp cat exista un echilibru, nu vad nicio problema. Toate fructele din categoria berries sint acide, ar fi stupid sa ne ferim de aceste superalimente pe considerentul aciditatii.
In alta ordine de idei, un gand rau sau o stare de nervi iti induc in corp o aciditate enorma comparativ cu ceea ce ai putea obtine prin ingerarea unor alimente.
G. Serban Wrote:In general orice hrana acida (vezi mai sus) e proinflamatoare.
Inflamatia face parte din viata, fara inflamatie am muri, fara inflamatie nu s-ar vindeca o rana in veci etc
Inflamatia sistemica este cu totul altceva, dar ea nu are drept cauza consumul de cafea.