Hello There, Guest! Login Register


(D) efectele cofeinei si cafelei in general

#1
Ar trebui sa stim si efectele pro sau cele secundare alfe cafelei.

http://www.ganoterapia.ro/efectele-cofeinei.html
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr
 
Reply
#2
Asteptam si o parere a prajitorilor in acest sens, dar intr-un espresso facut din arabica cu siguranta nu se va gasi la fel de multa cofeina (si substante toxice) ca intr-o cana la ibric.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#3
Parerea mea este urmatoarea:

Atunci cand afirmi ceva (orice) trebuie sa aduci si argumente iar daca citezi surse (cu link-uri) este cu atat mai bine.
Cand cineva mentioneaza "surse medicale" fara sa precizeze care sunt acelea atunci credibilitatea respectivului este egala cu zero pentru mine. Probabil este un copy-paste de pe undeva. N-am rabdare sa gasesc de unde e copiat.

Intr-un loc se povesteste despre "toxicitatea" cofeinei iar in alt loc se vand produse din cafea sau pe baza de cafea. In alt loc (ganocafe 3 in 1) se precizeaza „Cafeaua reduce riscul apariţiei bolilor”.

Imi pare rau dar site-ul si produsul sunt dubioase. Eu nu as consuma asa ceva.
 
Reply
#4
nici eu n-as da mult credit site-ului respectiv si nici articolul nu-mi pare scris de cineva cu pregatire medicala. in plus pt a vedea efectele unei substante asupra sanatatii trebuie facute niste studii pe un lot considerabil de persoane care consuma acea substanta si comparate cu alt lot care nu consuma. iarasi e important in ce cantitate consumata zilnic da anumite efecte, fiindca multe substante consumate in cantitati mici sau moderate n-au efecte negative considerabile, eventual au chiar efecte benefice, dar consumate in cantitati mari se schimba complet problema. pana si vitaminele, care de altfel sunt necesare, daca le consumi ca prostul pot avea efecte nocive.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#5
Nu am vrut sa luam drept etalon acest articol ( a fost unul luat la plezneala) si ma refeream asa in general pro si contra.
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr
 
Reply
#6
Articolul din link e in stil de tabloid si se incadreaza lejer in categoria Advertorial, intai demonizeaza cafeaua pentru ca apoi sa observi ca exista in josul paginii surogatul perfect (gano-spanac ala), pe care ce sa vezi, il vand chiar ei.

Din punctul meu de vedere cafeaua este o "substanta" cu bune si cu rele. Fiecare trebuie sa decida pentru sine. Eu o consider un compromis acceptabil, sint constient ca pierd minerale prin urina (cafeaua e in mod evident un diuretic, la fel si ceaiul verde) dar pierderea asta e compensata de alte efecte. Big Grin
Uneori practic si "pauzele de cafea", adica nu beau cafea deloc o luna sau mai mult. Ocazie cu care vad si cum stau cu dependenta.

Un lucru e clar, daca dintr-un motiv sau altul, financiar sau de alta natura, mi-ar deveni inaccesibila cafeaua de calitate, n-as inlocui-o cu surogate, as renunta de tot la obiceiul de a bea cafea. Asa sint eu, ori-ori. Big Grin
 
Reply
#7
La "paharul de dupa" al unei conferinte medicale, un reputat profesor universitar farmacolog (tatal regizorului Mungiu) imi spunea sigur pe el ca fara doar si poate, in farmacologie, cofeina este considerata drog (Substanta care poate produce o stare de dependenta fizica si/sau psihica). Nu e chiar intelesul din viata de zi cu zi a cuvantului "drog"...

In observatiile mele empirice asupra sotiei Smile dar si asupra mea (caci mai muncesc si noaptea la intensitate maxima) am constat ca omul cam are dreptate. Sotia era terminata si obosita toata ziua la munca daca nu bea un espresso facut acasa iar pe mine ma lua somnul. Tind sa fiu sigur ca un pahar de "cafea la 1 leu" baut de nevoie undeva unde nu ai espressor, nu are acelasi efect ca un shot baut acasa din cafea proaspat prajita si extrasa corect. Vreau sa spun ca nu cofeina este totul si asta mi se pare evident! Sunt zeci/sute de alte substante chimice (benefice sau nu) constinute in bob. Cu cat te indepartezi mai tare de un espresso "corect" cu atat efectele benefice scad. E doar o parere...

La un eveniment, chiar l-am intrebat pe nutritionistul Virgiliu Stroescu de cafea, un vegetarian convins, si m-a surprins. Cica in bobul de cafea se gasesc foarte multe substante precancerigene si el personal evita! Insa analizele facute de-a lungul vremii cred ca s-au concentrat asupra boabelor din pachetele din supermarket, nu asupra cafelei proaspat prajite (in mod corect). Va imaginati cata acrilamida (substanta cancerigena) se gaseste intr-un pachet de Tchibo Sicilia, acela cu boabele "arse pe rug"...

In final, vorba lui Torin, consumul cafelei este o optiune personala!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#8
FOarte interesant la mine cel putin, eu beau una dubla dimineata si una dubla cand vin de la servici si chiar uneori imediat, dupa cafea adorm ca un prunc "deamiaz".

In schimb daca beau o cafea facuta la machineta/bialeta ma tine batz toata ziua........

Cel mai mult m-ar interesa sa stiu daca slabeste inima, Smile cum spun unii batrani.

Cunosc persoane care munceau in domeniu HoReCa si tragau pana la 15-20 shoturi pe zi ( daca o fi adevarat) si inca traiesc.
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr
 
Reply
#9
Eu sunt vegetarian si evident mi-am pus intrebari asupra (non)beneficiilor cafelei. Discutia e lunga, cu multe necunoscute. Dar exista totusi cateva certitudini:

- Dupa consumul unei cafele ne simtim (mai mult sau mai putin in f. de individ) energizati, activi, bagati "in priza", gata de functionare. Totusi cafeaua este un produs care are 0 calorii. Asadar energia nu e furnizata de cafea ci e "stoarsa" in mod fortat din corp.

- Nu este un secret, orice lucru prajit este mai mult sau mai putin "precancerigen" fie ca e vorba de paine prajita, cafea, seminte, cartofi etc.

- Mai mult, cafeaua este un produs acid. Corpurile noastre fiind alcaline organismul are tendinta de a neutraliza orice acid ingerat. Pentru neutralizare este nevoie de calciu, extras de obicei din sistemul osos.

- Pe de alta parte se promoveaza intens (e adevarat, mai ales de catre producatori) cafeaua ca o sursa de antioxidanti. Probabil espresso-ul nostru din soiuri bune (unele organice) prajit proaspat (prajit light) si extras bine, sta deasupra celorlalte cafele la capitolul antioxidanti. (dar evident exista multe alte surse de antioxidanti puternici - fructe/legume: negre,rosii, galbene - nu cele din cafea sunt esentiale)

Moderatie e cuvantul potrivit.
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#10
Cofeina intradevar ""manaca"" din calciu dar ce se intampla daca bem cafea cu lapte? cappucino Smile practic e mai mult calciu decat acid .
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr
 
Reply
#11
(26-08-2012, 22:21)pcmarius Wrote: Cel mai mult m-ar interesa sa stiu daca slabeste inima, Smile cum spun unii batrani.

Sunt mai mult argumente in favoarea acestei idei. In general orice hrana acida (vezi mai sus) e proinflamatoare. In sistemul cardiovascular se produc inflamatii ale vaselor sanguine. Ficatul va produce mai mult colesterol care va fi aruncat pe vase etc. Hipertensiunea ataca si ea peretii vaselor. Lipidele (colesterolul e cel mai cunoscut) incearca sa combata infalmarea si se depune pe inflamatii si pe fisurile de pe vase. De aici incolo povestea e bine stiuta: ateroame, stenturi, bypass-uri, atacuri cerebrale si de inima.

Acum evident ca si stress-ul pe termen lung are exact acelasi efect. Si alimentatia.

Sa nu o luam razna si sa ne bucuram totusi de un espresso perfect. Bucuria e sanatate. Smile

(27-08-2012, 10:56)pcmarius Wrote: Cofeina intradevar ""manaca"" din calciu dar ce se intampla daca bem cafea cu lapte? cappucino Smile practic e mai mult calciu decat acid .

Asta e alta discutie. Omul este singura fiinta care consuma lapte si la maturitate. Stiu ca suna aburd dar desi lactatele contin o mare cantitate de calciu acestea mai mult "trag" calciul din organism. Pe acelasi rationament ca cel de mai sus (laptele fiind si el acid, vezi PH). Sunt studii ample pe populatii imense (USA & China) care arata ca desi americanii sunt cei mai mari consumatori de lactate din lume sunt pe primul loc la osteoporoza. (industria laptelui e imensa - promovarea acestuia si asocierea lui cu calciul incepe inca de la gradinita - "cornulet cu lapte")

Cum ziceam mai sus e bine sa fim informati, dar sa nu o luam totusi razna. Bea cafeaua asa cum iti place. Cu moderatie totusi Smile
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#12
Doua vorbe si in articolul din Evenimentul Zilei
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#13
Am mai gasit un articol in favoarea noastra Smile http://www.bizcafeshop.ro/espresso-acade...toare.html
Gaggia Classic & Rancilio Silvia steam wand + Fiorenzato T80 + Latiera Motta + Tamper Motta + PID controller + VST 15gr
 
Reply
#14
Nici un studiu referitor la cafea nu precizeaza ce cafea a fost folosita pentru obtinerea rezultatelor respectivului studiu. Vreau sa stiu urmatoarele: brandul, originea si compozitia blendului, felul prajirii, data prajirii. Pana cand aceste date nu apar in studiile respective, pentru mine, ele reprezinta maculatura indiferent de concluziile la care s-a ajuns.

Sunt nenumarate substante in natura care in cantitate mica sunt utile si fac bine organismului uman insa daca se depaseste un prag aceste substante actioneaza ca o otrava asupra acestuia.

De aceea ma alatur lui G. Serban care spune cum nu se poate mai bine : "Moderatie e cuvantul potrivit"!
 
Reply
#15
G. Serban Wrote:- Dupa consumul unei cafele ne simtim (mai mult sau mai putin in f. de individ) energizati, activi, bagati "in priza", gata de functionare. Totusi cafeaua este un produs care are 0 calorii. Asadar energia nu e furnizata de cafea ci e "stoarsa" in mod fortat din corp.

Ai putea descrie mai concret acest mecanism de "stoarcere"? Din cite stiu corpul stocheaza energia sub forma de grasime si, intr-o mult mai mica masura, sub forma de glicogen (in ficat si in muschi). Treaba e controlata hormonal si energia se elibereaza instant in situatii de forta majora, de tipul lupta sau fugi cand te alearga leul.

G. Serban Wrote:- Mai mult, cafeaua este un produs acid. Corpurile noastre fiind alcaline organismul are tendinta de a neutraliza orice acid ingerat. Pentru neutralizare este nevoie de calciu, extras de obicei din sistemul osos.
Calciul ajunge sa fie extras din oase in ultima instanta, atunci cand nu exista alte resurse. Acest lucru se intampla doar in cazul dietelor extrem de proaste, cu o dieta decenta, nu zic una buna, asiguri corpului macro si micro nutrienti in cantitati suficient de mari astfel incat sa nu fie nevoit sa apeleze la solutii de avarie.
Teoria cu aciditatea si bazicitatea alimentelor mi se pare overrated, in sensul ca deseori este prezentata simplist si pe post de sperietoare, asa da, asa nu, alb - negru, permis - interzis. Da, exista alimente acide si altele alcaline, dar atata timp cat exista un echilibru, nu vad nicio problema. Toate fructele din categoria berries sint acide, ar fi stupid sa ne ferim de aceste superalimente pe considerentul aciditatii.
In alta ordine de idei, un gand rau sau o stare de nervi iti induc in corp o aciditate enorma comparativ cu ceea ce ai putea obtine prin ingerarea unor alimente.
G. Serban Wrote:In general orice hrana acida (vezi mai sus) e proinflamatoare.
Inflamatia face parte din viata, fara inflamatie am muri, fara inflamatie nu s-ar vindeca o rana in veci etc
Inflamatia sistemica este cu totul altceva, dar ea nu are drept cauza consumul de cafea. Smile
 
Reply
#16
(03-12-2012, 10:48)Torin Wrote: Ai putea descrie mai concret acest mecanism de "stoarcere"? Din cite stiu corpul stocheaza energia sub forma de grasime si, intr-o mult mai mica masura, sub forma de glicogen (in ficat si in muschi). Treaba e controlata hormonal si energia se elibereaza instant in situatii de forta majora, de tipul lupta sau fugi cand te alearga leul.

Calciul ajunge sa fie extras din oase in ultima instanta, atunci cand nu exista alte resurse. Acest lucru se intampla doar in cazul dietelor extrem de proaste, cu o dieta decenta, nu zic una buna, asiguri corpului macro si micro nutrienti in cantitati suficient de mari astfel incat sa nu fie nevoit sa apeleze la solutii de avarie.
Teoria cu aciditatea si bazicitatea alimentelor mi se pare overrated, in sensul ca deseori este prezentata simplist si pe post de sperietoare, asa da, asa nu, alb - negru, permis - interzis. Da, exista alimente acide si altele alcaline, dar atata timp cat exista un echilibru, nu vad nicio problema. Toate fructele din categoria berries sint acide, ar fi stupid sa ne ferim de aceste superalimente pe considerentul aciditatii.
In alta ordine de idei, un gand rau sau o stare de nervi iti induc in corp o aciditate enorma comparativ cu ceea ce ai putea obtine prin ingerarea unor alimente.

Inflamatia face parte din viata, fara inflamatie am muri, fara inflamatie nu s-ar vindeca o rana in veci etc
Inflamatia sistemica este cu totul altceva, dar ea nu are drept cauza consumul de cafea. Smile

In primul rand te salut Torin. Ma bucur sa vad numele tau aici, am urmarit in timp mesajele tale de pe Softpedia. La un moment dat erai nemultumit ca discutiile se tot reintorc la origini in loc sa avanseze si ... ai intrat in tacere. Sper sa te reactivezi totusi. Smile

Revenind la subiect, in privinta energizarii nu stiu care e mecanismul (exista teorii ca in orice - din ce-mi amintesc era vorba de glandele suprarenale), dar certitudinea e ca un produs cu 0 calorii iti da energie. Energia nu vine nici din depozitul de glicocen din ficat nici din grasimile depuse (nu slabesti daca bei cafea).

De acord cu tine in privinta extragerii calciului. E foarte adevarat mecanismul calciului e extrem de complex si in simbioza cu alte vitamine (vit. D mai ales). Poate a parut cam extrem ce am scris, insa am indemnat doar la moderatie. La fel si in privinta aciditatii/alcalinitatii alimentelor, tot moderatia e cuvantul potrivit.

La gramada, in ordine total aleatoare, ca stil de viata: dieta dezechilibrata (pun aici exces de grasimi saturate, trans, colesterol etc), dulciurile, mezelurile proaste, noptile pierdute, lipsa exercitiilor fizice - sedentarismul de tip vizionare TV, stressul la job sau lipsa job-ului, alcoolul, obezitatea, problemele din familie, E-urile (ca tot se vorbea de Bisphenol), mediul poluat, predispozitiile genetice, tigarile, lipsa banilor, lipsa satisfactiilor profesionale, frustrarile si ... chiar excesul de cafea. Daca le iei pe fiecare in parte poti sa zici ca sunt sperietori, dar cand le pui pe toate impreuna cu siguranta mai devreme sau mai tarziu o sa ai o problema.
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#17
Salut Serban,

Da' vad ca m-ai urmarit cu atentie pe softpedia Smile Asa este, discutiile se invarteau in jurul lui "recomandare espressor" intr-un moment in care eu realizasem de ceva vreme ca 'smecheria' cu cafeaua e sa bei cafele cat mai diverse si cat mai bune calitativ. Si ca banii 'investiti' in aceste boabe magice vor depasi in timp cu mult costurile initiale de espressor + grinder, tamper si celelalte acareturi.
Da, cafeaua este un stressor pentru suprarenale, dar unul moderat as zice daca privim tabloul in ansamblu.

Eu beau cafea, nu pentru sa slabi, nici pentru a ma trezi. Beau acasa, intotdeauna cafea buna, pentru ca imi place la maxim gustul si pentru ca imi provoaca o pofta teribila de mancare. Dimineata, dupa cafea, mananc "ca un lup" si asta imi asigura energia pentru o buna parte din zi.
Beau uneori si peste zi, chiar o cafea 'junk' gen lavazza macinata pregatita la espressor din ala de jucarie de citeva milioane, cand sint intr-o companie placuta mie. Compania potenteaza intreaga placere si face minuni chiar in cazul cafelelor suboptimale sa zicem. Smile

O seara frumoasa, si la cit mai multe cafele bune! incepand de maine dimineata, desigur. Tongue
 
Reply
#18
cafeaua nu e un factor de risc major in osteoporoza - asta am inteles si am acceptat in baza catorva studii cu aparenta de seriozitate, publicate pe net; de altfel, tot pe net, ne putem convinge ca orice argument despre nocivitatea cafelei poate fi demontat cu argumente opuse, dar la fel de adevarate;
ceea ce situeaza cafeaua intr-o lume a ei, cum bine stim, in care, pentru a accede, avem nevoie de stiinta, dar aceasta singura nu ne va duce niciodata cu adevarat acolo Smile

daca e nevoie de un refreshment pro-cafea, se poate citi (ref home-barista) The Case for Drinking as Much Coffee as You Like - The Atlantic;;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#19
Un articol foarte interesant aici.
Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic
 
Reply
#20
In sfarsit, un articol mai documentat, cu prezentarea surselor. Spre "norocul" nostru, observ iarasi ca moderatia face ca efectele cafelei sa fie benefice.

Cu cat citesti mai multe articole de acest gen, cu atat ar trebui sa-ti inaspresti mai mult standardele si filtrele personale atunci cand alegi o cafea, gandindu-te de 10 ori daca e bine sa consumi cafea ambalata din comert, cafea vidata rasnita si alintaromata, cafea solubila, robusta de vietnam, cafea la capsula, cafea vending. In masura in care pretul cafelei proaspat prajite a devenit accesibil si la noi, intre 60 si 90 de lei fiind destule soiuri sau miscele foarte bune, in masura in care in aproximativ acelasi pret prajitorii furnizeaza si cafea certificata bio, in masura in care poti vedea cu ochii tai modul de prajire si originea boabelor alese, cred ca din ce in ce mai multi romani ar trebui sa constientizeze mult mai serios ceea ce baga in gura si sa se indrepte catre prajitoriile artizanale de cafea.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#21
Thumbs Up 
Sase cesti de cafea pe zi reduce riscul cancerului de prostata si cancerului uterin. Mai multe aici .
ꟼₚᵣₒ ₈₀₀/ VOSTOK 1Gr/ Hoᴎᴎɘ Ꙅlim //VAᴙio Homɘ //ꙄɘTTɘ WI //ₘₐₙ ₐₜ wₒᵣₖ
 
Reply
#22
Șase?! Cam multe după etalonul meu. Poate scapi de cancer de prostată sau cel uterin, dar stomacul săracul de el o să fie sită.
 
Reply
#23
Cu toate că nu sunt convins că acesta este locul cel mai potrivit de postare, ar putea fi o explicaţie pentru efectele cofeinei: Smile

Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#24
Inca un articol.
Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic
 
Reply
#25
Dupa parerea mea 99.99% dintre articolele din presa, pe teme de sanatate, sint niste balarii sinistre. Moloz de umplut pagina, ora de emisiune sau vanitatea lui x si y, care isi fac publicitate la tv pentru a fraieri persoane sarace cu duhul.
Mai apar si fosti universitari, respectabili la vremea lor dar ajunsi pensionari mai saracuti si care isi mai rotunjesc pensioara debitind verzi si uscate. Cite sfaturi privind regimul de viata ai putea da in zeci de emisiuni? In nici jumatate de ora ai terminat tot ce aveai de spus. Doar nu expui planurile navetei spatiale.

Osteoporoza este determinata hormonal, de aceea nu o vezi la tineri ci la virstnici. Chestia ca iti scoate calciul din oase mi se pare o aberatie. Calciul este intr-un permanent circuit si rolul lui nu se exercita doar la oase.

Cu exceptia unor tulburari de ritm cardiac nu vad vreo situatie de excludere a cafelei din viata omului. Cafeaua bauta cu decenta, 2-3 shoturi espresso/zi, sau cca 2x100ml cafea la ibric/filtru, nu o vad nociva.
Daca avem de a face cu maniaci care beau o jumatate de litru pe zi, treaba lor. Eu cred insa ca astia cu stacana beau o cafea diluata, vai de mama ei de zeama.

Eu as avea alta intrebare: ce facem cu dintishorii nostri de espresomani? Cam pateaza bunaciunea asta de cafea. Ca si bunaciunea de vin rosu.
Tot ce-i bun pateaza.
Trebuie grija sa fii proaspat spalat pe dinti. Tot trebuie asteptata incalzirea espressor-ului. Dar mai simtim la fel de bine gustul divin al cafelei dupa pasta de dinti?
 
Reply
#26
Legat de dinti, eu nu inteleg de ce multi procedeaza invers - adica se trezesc, se spala pe dinti, mananca, beau cafeaua si pleaca. Una ca pleci cu mancarea in dinti si alta ca nu te speli dupa masa cum e normal. Sa te speli si inainte si dupa e cam periculos pentru gingii. Apa de gura folosita dupa trezire este o varianta, insa aia chiar schimba radical gustul cafelei.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#27
Eu dimineata la trezire beau ceai. Tongue Dimineata nu sint prieten cu cafeaua. Daca nu-mi beau ceaiul intr-o dimineata, ziua este ratata.Dodgy

Apoi, pe la 11-12, primul moment perfect pentru cafea . La inceputul serii, al doilea moment perfect.

Efectul cofeinei este prezent intotdeauna. Inviorant...o dispozitie in plus (stiti cum era la frizer, pe perete: 'un ras bun, o dispozitie in plus' Big Grin).
Dupa oboseala de la munca simti ca iti limpezeste mintea incetosata. Face serile placute.
 
Reply
#28
Inca un plus pt. cafea: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2...081913.php
Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic
 
Reply
#29
http://www.huffingtonpost.com/dr-michael...54546.html
Gaggia Classic, Macap M42M, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#30
Daca e sa te iei dupa toate articolele ce le gasesti prin ziare nimic nu-i sanatos. Vei citi nu consuma aia ci pe ailalta ca-i mai sanatoasa, ca peste 2 ani sa gesesti contrariul.
In general articolele au cel putin in proportie de 30% o latura comerciala, mai mult sau mai putin voalata si in cel putin 20% (ca sa nu fiu rau) sunt scrise de habarnisti in ale domeniului respectiv, care-si dau cu parerea.
Referitor strict la drog, nu uitati ca-n majoritatea cazurilor, astfel de substante administrate in mod echilibrat au efect medical (curativ sau analgezic). Excesele sunt cele ce le-au creat o faima negativa.
Pana la urma o privire pe cutia de analgezic iti va arata ca sunt mari sanse sa contina cofeina:
http://www.sfaturimedicale.ro/viata-sana...re-cofeina
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)