Espressoman infocat
Galati
Va salut! O intrebare pentru cei care au experimentat ambele variante..cutite conice si plate. Ce diferente ati sesizat?
Lelit PL41TEM, Lelit Pl043MMi,G-Iota DF64
Espressoman infocat
Deva
Aoleu ce întrebare de anul 2019 :))) caută pe forum bre ca ai o tona de informații!
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Care majoritatea sunt rostogoliri in cascada ale unor interpretari eronate, sau bazate pe gusturi, adica subiective.
Colegul Adi cred ca voia sa zica ca intrebare de softpedia '99
Espressoman infocat
Deva
In ‘99 de-abia dacă ma apucam mai serios de lego și jocuri pe pc… eu am prins valul 3 mai târziu așa… 2019 îmi pare mie un an bun… :)
Espressoman infocat
Galati
Am inteles. Deci totul depinde de gust.. cum ii place fiecaruia. Nu exista mai bun sau mai rau...Merci!!!
Lelit PL41TEM, Lelit Pl043MMi,G-Iota DF64
Espressoman infocat
Turda, Cluj
Pe langa raspunsurile pe care le-ai primit pana acum, eu chiar vreau sa iti dau un raspuns care sa iti dea o directie. In primul rand ar fi bine sa stii ce cafele iti plac. Daca iti plac cafelele prajite mai tare, nu prea merg cutitele conice. Cel mai bine ar fi sa mergi pe cutite plane. Cutitele conice, in general, se preteaza mai bine pe cafele light.
Now: Lelit Bianca V2; Kinu Phoenix; Eureka SD
Past: Lelit PL41TEM
Espressoman infocat
Bergen (Norway)

nu inteleg, what is going on?
Kinu Phoenix, Classic, Simplicity, Titan (Turin dm47+k2+POB), Roest L100+, v60+Orea v4
Espressoman infocat
Deva
Pai… cum in toate cafenelele ce se respecta (adică unele sa fiu mai exact) se folosește ek43 și/sau mythos, ambele conice după cum se știe, concluzia e evidentă. Conic>plat. NU?
:)))))
Espressoman
Bucuresti
03-02-2023, 10:39
(This post was last modified: 03-02-2023, 10:40 by cradun.)
@
Stelo, si eu am aceeasi experienta.
@
adiszep, @
Darsidius, nu vorbim de filtru, nu vorbim de cafenele, nu vorbim de prajiri de filtru in espresso. Vorbim de espresso acasa, in single dose, unde e mai usor sa obtii rezultate bune fara mare bataie de cap cu o conica, cu cafele prajite medium.
Din ce am vazut, daca rasnitele plate taie varfurile de gust si fac espresso bun din cafele mediocre (mediocru aici e folosit in sensul de medie), cu rasnitele conice, gustul poate fi spre amar cu cafele prajite dark.
Honne, DC Studio, Wilfa Uniform, Aergrind, Outin
Espressoman infocat
Timisoara
03-02-2023, 10:46
(This post was last modified: 03-02-2023, 10:50 by edri.)
De ce sa vorbim numai despre espresso acasa? Intrebarea initiala nu specifica asa ceva.
Espressoman
Bucuresti
(03-02-2023, 10:46)edri Wrote: De ce sa vorbim numai despre espresso acasa? Intrebarea initiala nu specifica asa ceva.
Te rog, scrie pe tabla de 100 de ori "Voi verifica de azi inainte intotdeauna semnatura celui care a postat initial pe un thread inainte sa pun intrebari inutile".
Espressoman infocat
Timisoara
03-02-2023, 11:10
(This post was last modified: 03-02-2023, 11:11 by edri.)
De unde stii ca omul nu vrea sa se apuce de brew in viitor? Am sa scriu pe tabla ce ai recomandat dupa ce imi arati ca ai scris si tu pe tabla de 101 ori "Nu voi mai scrie raspunsuri inutile pe forum" si bineinteles ai sters apoi tabla
Espressoman infocat
Deva
03-02-2023, 11:25
(This post was last modified: 03-02-2023, 11:27 by adiszep.)
(03-02-2023, 10:39)cradun Wrote: @Stelo, si eu am aceeasi experienta.
@adiszep, @Darsidius, nu vorbim de filtru, nu vorbim de cafenele, nu vorbim de prajiri de filtru in espresso. Vorbim de espresso acasa, in single dose, unde e mai usor sa obtii rezultate bune fara mare bataie de cap cu o conica, cu cafele prajite medium.
Din ce am vazut, daca rasnitele plate taie varfurile de gust si fac espresso bun din cafele mediocre (mediocru aici e folosit in sensul de medie), cu rasnitele conice, gustul poate fi spre amar cu cafele prajite dark.
Acum ce-i drept și eu folosesc kinu, dar nu sar sa afirm ca e buna pt filter roasts in espresso și alta râșnița cu cuțite plate nu e… forumul are suficient material pentru o concluzie teoretica și nu cred ca e cazul sa facem afirmații cu atâta convingere.
Și, din experiența mea, eu consider chiar contrarul, ca rasnitele plate amplifica extremele și conicele cumva ar aduce un echilibru in espresso, l-ar face mai puțin bright. Asta e experiența mea cu m47 și Sette
vs Macap mc7 și te test giota.
Craiova
(03-02-2023, 11:25)adiszep Wrote: … forumul are suficient material pentru o concluzie teoretica ...
Tocmai ca nu are... sau nu se mai stie ce e aia teorie...
Cand cineva vorbeste de distributie bimodala, intr-un caz de rasnire de espresso, si exemplifica cu un grafic de rasnire de brew... e clar ca a luat informatia fara sa o inteleaga si o da mai departe, asa, din convingere...
Espressoman infocat
Bergen (Norway)
cred ca reactia mea a fost inteleasa eronat. Nu e ca nu sunt de acord cu afirmatia aia, e ca nu as trage asemenea concluzii, ca o rasnita e mai buna decat alta, din ce punct de vedere? de unde stii tu ce imi place mie sau de unde stii ce ii place lui?
Fiecare probeaza si alege, sau sub influenta citeste si alege, si apoi se auto-convinge ca a ales bine, ca asa a zis papa hoffy.
Kinu Phoenix, Classic, Simplicity, Titan (Turin dm47+k2+POB), Roest L100+, v60+Orea v4
Espressoman
Bucuresti
03-02-2023, 11:47
(This post was last modified: 03-02-2023, 11:48 by cradun.)
@
adiszep, experientele nostre sunt similare daca vorbesti de plane folosite in single dose, pentru cafele prajite medium-light. La acest tip de folosire, lipsa corpului le face sa potenteze aciditatea si sa numim rezultatul "clar". Daca vorbesti de folosirea rasnitelor cu cutite plate cu boabe in hopper, atunci, din experienta mea, varfurile de gust sunt netezite si rezultatul e mai echilibrat decat ce obtin cu conice single dose.
Atentie, tu spui "conice", dar Sette e o conica atipica, cu viteza foarte mare de rotatie a cutitelor (deci posibil multe fines-uri, ceea ce teoretic ar apropia-o de plane...), iar Kinu nici ea nu e tipica pt o conica, pt ca e manuala si are viteza de rotatie variabila si foarte scazuta. Prin tipar de macinatura de "conice", inteleg mai degraba Niche.
Craiova
Pentru initiator, @
Danzq... nu iti mai bate capul cu probleme din astea.
La ora actuala orice rasnita serioasa este good enough pentru papilele medii ale cuiva care nu aspira sa castige campionate.
In plus scara valorilor este data peste cap de marketing si agentii ei useful idiots, asa zisi influenceri.
Cand o petarda din punct de vedere constructiv inca mai este considerata etalon de rasnita brew, sau se castiga campionate de brew cu o conica, e clar ca orice fel de analize si comparatii sunt la fel de aproximative ca buletinul meteo.
La fel ca si la aparatele foto, si aici devin mai importante criterii de usability, decat de cea mai buna imagine, ca sa nu mai zic de numarul de pixeli.
Espressoman infocat
Ploiesti
(03-02-2023, 11:54)renatoa Wrote: Pentru initiator, @Danzq... nu iti mai bate capul cu probleme din astea.
La ora actuala orice rasnita serioasa este good enough pentru papilele medii ale cuiva care nu aspira sa castige campionate.
In plus scara valorilor este data peste cap de marketing si agentii ei useful idiots, asa zisi influenceri.
Cand o petarda din punct de vedere constructiv inca mai este considerata etalon de rasnita brew, sau se castiga campionate de brew cu o conica, e clar ca orice fel de analize si comparatii sunt la fel de aproximative ca buletinul meteo.
La fel ca si la aparatele foto, si aici devin mai importante criterii de usability, decat de cea mai buna imagine, ca sa nu mai zic de numarul de pixeli.
Din punctul tau de vedere ... care este cea mai buna rasnita pentru espresso ? ( pentru un espressor cu portafiltru de 58, cafele light / medium )
Nu vreau sa intru in polemici, doar sunt curios in momentul de fata care ti se pare cea mai ok. (pana in 2000 euro :D )
Craiova
Sigur, in special de 58... mai rau nu puteai sa ma lovesti ?
Sau ai facut-o cu intentie ? :)
Espressoman infocat
Ploiesti

Ce conteaza ... e doar o parere.... Oricum nimeni nu a stat sa compare toate rasnitele in aceleasi conditii ... chiar daca au 58 sau nu. Toata lumea isi da cu parerea cu experienta prea limitata pentru a da un verdict sigur.
Espressoman
Bucuresti
03-02-2023, 13:14
(This post was last modified: 03-02-2023, 13:16 by cradun.)
@
renatoa, te salvez eu: @
icounter, din atitudinea lui renatoa de descosiderare fata de influenceri (recognoscibila din posturile anterioare), iti poti da seama ca renatoa nu va face niciodata o recomandare de genul: x echipament e cel mai bun pentru espresso.
Ca si Darsidius, dar dintr-un unghi putin diferit, renatoa prioritizeaza preferintele personale, calitatea cafelei, experimentarea diferitelor tipuri de extractii si iesirea in afara oricaror dogme. Deci nu vei avea un raspuns de la renatoa in sensul dorit.
Daca m-ai fi intrebat pe mine, as fi raspuns simplu: Honne :)
Espressoman infocat
Ploiesti
(03-02-2023, 13:14)cradun Wrote: @renatoa, te salvez eu: @icounter, din atitudinea lui renatoa de descosiderare fata de influenceri (recognoscibila din posturile anterioare), iti poti da seama ca renatoa nu va face niciodata o recomandare de genul: x echipament e cel mai bun pentru espresso.
Ca si Darsidius, dar dintr-un unghi putin diferit, renatoa prioritizeaza preferintele personale, calitatea cafelei, experimentarea diferitelor tipuri de extractii si iesirea in afara oricaror dogme. Deci nu vei avea un raspuns de la renatoa in sensul dorit.
Daca m-ai fi intrebat pe mine, as fi raspuns simplu: Honne 
Mersi de raspuns!
Da ... m-am prins eu deja cam care e viziunea lui renatoa, si chiar de aceea eram cel mai curios de parerea lui sincera .... ca ma astept sa fie diferita de restul.
Oricum toate sunt preferinte personale .... asta vroiam sa stiu, pentru preferintele lui ... ce rasnita ar folosi pana in 2000 euro :D ... nu daca ar avea 2000 euro si el prefera sa isi cumpere cafea cu scor 95 de banii aia, ci daca ar avea un bon valoric de 2000euro si trebuie sa isi aleaga o rasnita.
Legat de Honne .... M-am uitat atat de mult la ea, mai ales ca am inteles ca e facuta in Romania. Dar ma sperie atat de tare cand vad cati au probleme cu ele. Probleme care mi se par de neconceput la asa un pret. Adica la un df64 sa stau sa surubaresc si sa imi tiparesc diverse atasamente, inteleg ..... Poate m-am speriat eu inutil, nu am studiat mult, dar mi-au sarit in ochi prea multe discutii cu probleme legate de honne.
Espressoman
Bucuresti
Da, din pacate se pare ca unii utilizatori au avut probleme. Eu sunt la al doilea Honne si nu am avut probleme, dar asta nu inseamna ca nu pot aparea.