Hello There, Guest! Login Register


Curiozitate - SB de calitate sau DB

#1
Question 
Salut colegi, de cateva zile am o curiozitate care ma macina si nu am experienta necesara sa imi raspund la niste intrebari. Ma gandeam daca o diferenta de 4000 de lei(cam cat ar costa o rasnita buna), s-ar justifica in alegerea unui DB, de ex. Bianca, in detrimentul unui SB premium cu flow control, de ex. ECM Classika PID.
Stiu ca o sa spuneti ca nu poti frota si extrage in acelasi timp si ca dureaza trecerea boilerului in modul abur. Dar daca luam un caz in care cineva face 1 sau 2 duble, porneste modul abur, se duce curata si spala portafiltru, scoate laptele din frigider, pune in latiera, masoara, il pune la loc si vrea sa froteze, cat mai are de asteptat, daca mai are, maxim 10-20 de secunde? Sa valoreze maxim 10-20 de secunde, 4000 lei? In cazul meu, pot sa spun ca atunci cand am avut 41TEM nu am asteptat niciodata dupa abur, pentru ca faceam ca in exemplul de mai sus, si nu am simtit niciodata nevoia sa frotez in timpul extractiei, pentru ca in timpul extractiei eram atent la extractieSmile curgere, gramaj, channeling etc.

PS: Nu stiu daca asta e topicul de "curiozitati"Smile dar avand in vedere ca tine de espressoare m-am gandit ca aici isi are locul, daca nu, rog sa se mute
PPS: As dori sa nu bagam si HX-urile in thread-ul acesta
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#2
Există aparate DB fără grup E61, in bugetul de SB cu E61....
 
Reply
#3
Depinde de câtă cafea cu lapte bei! Dacă ești fan espresso si de ex 70% din cafele sunt espresso nu ai nevoie de DB decât dacă ești prea comod.
am trecut prin dilema asta si nu îmi pare deloc rău ca am luat SBDU. In weekend se întâmplă destul de des sa fac 4 flat white odată. Când rasneam cu Kinu dura cam 10-12 min, acum de când am râșniță electrică durează puțin peste 4-5min cu tot cu amorsat boilerul (frontez in latiera de 600ml pt 2 cafele odată)

In concluzie, nu regret deloc decizia luată (poate regret puțin că m-am zgârcit si nu am luat ECM Clasika Smile )
Bezzera Unica PID | Niche Zero | CS-001 | Eureka XL | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics | VST 
 
Reply
#4
Problema nu este neaparat a timpului de așteptare pentru abur, întrebarea se pune dacă acel abur de SB încălzit în cateva minute după espresso este la fel decalitativ ca aburul unui DB care este tot timpul pregătit de frotare.

Tind să cred că aburul unui DB va fi mai calitativ decât aburul unui SB...
ECM Classika PID, DF64 Gen 2, Kinu.
 
Reply
#5
(04-02-2022, 16:12)dev Wrote: Există aparate DB fără grup E61, in bugetul de SB cu E61....

Ma gandeam sa ne referim tot la espressoare cu grup E61, ca sa tinem cat mai constant exemplu. Pentru ca mai mult ca sigur o sa spuna cineva la un moment dat ca DB luat SH de pe forum etc. si atunci nu isi prea mai are rost comparatia.

(04-02-2022, 16:30)Kontrast Wrote: Problema nu este neaparat a timpului de așteptare pentru abur, întrebarea se pune dacă acel abur de SB încălzit în cateva minute după espresso este la fel decalitativ ca aburul unui DB care este tot timpul pregătit de frotare.

Tind să cred că aburul unui DB va fi mai calitativ decât aburul unui SB...

Cand te referi la calitatea aburului la ce te referi, la presiune?
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#6
Când vine vorba de aburi cred ca mai mult ține de tehnica de frontare pentru a obține rezultate bune sau nu. Si pe Lelit pl41em scoteam cremă de lapte foarte buna (nu ca pe bezzera dar era peste unele cafenele din oraș). Explicase dnul Radu Căruțașu pe un thread o tehnica pe care o urmez si am rezultate foarte bune.
Dupa ce fac swich pe steam pot fronta in maxim 2-3 min (e foarte important ca exact după swich sa dai drumul la aburi ca sa iasă ceva apă din boiler să facă lor pt aburi)
Bezzera Unica PID | Niche Zero | CS-001 | Eureka XL | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics | VST 
 
Reply
#7
Bun, asta ca asta, mersi. Ma gandeam ca poate cineva care a avut sau testat SB premium si DB uri ne poate da niste informatii. Cat de stabile sunt SB urile si ale lor boilere mai mici?(spre ex, la fostul 41TEM, din testele vazute pe youtube si forumuri, puteai face 2 shot uri consecutive, la diferente mai mici de 1 grad intre ele) Sau cum se comporta profilarea pe SB uri cu ceva gen Bianca care vine din fabrica, gandit si facut cu flow control?
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#8
Eu am avut ECM Classika PID. Nu am simțit nevoia de a trece pe DB până când nu am schimbat programul de dimineață. Dacă te obișnuiești cu rutina nu ai nici o problemă. În cazul meu, în fiecare dimineață un latte, un cappuccino și un macchiato dintr-un shot și două duble.
Dezavantajul evident la SBDU este trecerea de la brew la steam, care poate dura mai mult sau mai puțin, în funcție de marimea boilerului. Totuși, aș prefera să aștept mai mult dar să am un boiler mai stabil termic pentru espresso.
În ceea ce privește calitatea aburului, este clar că un boiler mai mare, poziționat orizontal dacă se poate, livrează un abur mai uscat și pentru mai mult timp la o presiune mai mare.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#9
Vad ca acum ai un DB in semnatura, tot ECM, probabil te-a atras calitatea pieselor. Ai putea sa ne spui cam cat dura trecerea de la brew la steam? Banuiesc ca problema mai mare al SB si avantajul enorm al DB este trecerea inversa, de la steam la brew care practic nu exsita la DB si la SB presupun ca dureaza mai mult decat trecerea de la brew la steam. Si cum ti se pare acum DB? Sau o mai buna intrebare ar fi, care sunt acele avantaje pe care nu lei ai la SB, indiferent de producator? (diferente de gust, daca exista, vreun feature anume pe care il are doar acel DB, cum are de ex Bianca acel LCC unde te poti juca cu on/off-ul pompei in preinfuzie, etc.)
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#10
Din ce retin, trecerea de la frotare inapoi la brew dureaza. Si dureaza multisor. Daca te razgandesti si dupa ce ai frotat vrei sa mai faci o cafea, atunci ai de asteptat.
Profitec Pro 600 | Honne | Bravo tamper & distributor
 
Reply
#11
De apreciat efortul fabricantilor de a creea niste produse asa de imperfecte...
Si totul imbracat in haine stralucitoare, ca ar fi in numele comoditatii utilizatorilor...
 
Reply
#12
(04-02-2022, 16:56)RobertRo Wrote: Bun, asta ca asta, mersi. Ma gandeam ca poate cineva care a avut sau testat SB premium si DB uri ne poate da niste informatii. Cat de stabile sunt SB urile si ale lor boilere mai mici?(spre ex, la fostul 41TEM, din testele vazute pe youtube si forumuri, puteai face 2 shot uri consecutive, la diferente mai mici de 1 grad intre ele) Sau cum se comporta profilarea pe SB uri cu ceva gen Bianca care vine din fabrica, gandit si facut cu flow control?

Salut, am avut un SB Bezzera Unica, un espressor foarte stabil dpdv termic cel putin pe termometrul de grup de tip Eric, momentan detin un DB ACS Minima. Personal, am facut schimbarea datorita cumulului de factori upgradita respectiv usurinta de a obtine abur la nevoie.

Daca stii ca vei ajunge oricum la un DB si ai posibilitatea financiara, ia direct un DB, asta e recomandarea mea.
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s
 
Reply
#13
Daca bei bauturi cu lapte treci fara nici o ezitare la un DB. Eu de exemplu am un lelit bianca si consider ca e prea mult pt cat consum (1-2 espresso pe zi si un flatwhite cand vrea prietena sau cand am musafiri). Daca as face vreodata upgrade ar fi clar spre un espressor cu stabilitate termica cat mai buna de exemplu DC studio. Am avut in trecut 41tem si brewtus IV.
Bianca V2, DF64 SSP cast, Comandate, Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60
 
Reply
#14
(04-02-2022, 18:26)eduard Wrote: Din ce retin, trecerea de la frotare inapoi la brew dureaza. Si dureaza multisor. Daca te razgandesti si dupa ce ai frotat vrei sa mai faci o cafea, atunci ai de asteptat.
La ECM de la abur la preparare nu aștepți mult. Maxim 1 min. Până prepari pucul, mașina e gata. De la preparare la abur durează mai mult.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#15
Un test pe youtube de la Clive arata ca dura 1:15m. Nu stiu cat de bine e facut sau cat de real, dar comparativ cu un DB, ar fi un minut cam scump (4000lei) Smile
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#16
(04-02-2022, 17:14)RobertRo Wrote: Vad ca acum ai un DB in semnatura, tot ECM, probabil te-a atras calitatea pieselor. Ai putea sa ne spui cam cat dura trecerea de la brew la steam?
Nu îmi mai amintesc cu exactitate dar dura mai mult de un minut, cu siguranță.
(04-02-2022, 17:14)RobertRo Wrote: Si cum ti se pare acum DB?
Super! Așa mi se pare.
(04-02-2022, 17:14)RobertRo Wrote: Sau o mai buna intrebare ar fi, care sunt acele avantaje pe care nu lei ai la SB, indiferent de producator? (diferente de gust, daca exista, vreun feature anume pe care il are doar acel DB, cum are de ex Bianca acel LCC unde te poti juca cu on/off-ul pompei in preinfuzie, etc.)
Nu cred că îți pot răspunde la această întrebare, ea fiind aproape o ipoteză de lucru pentru o cercetare în lumea echipamentelor de preparat espresso.
Totuși, îți pot spune despre ECM Classika că folosește preinfuzia mecanică a grupului E61 iar boilerul de brew este identic cu cel de pe Synchronika, iar în ceea ce privește calitatea construcției nu am nimic de reproșat.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#17
Mersi frumos pentru raspunsuri, asteptam si de la altii "mai umblati"Smile decat noi
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#18
Dacă nici cei ce au răspuns, nu sunt "umblați".... Atunci nominalizează unul Smile
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#19
Nu la asta m-am referitSmile Ma refeream ca eram curios sa stiu si ce parere au ceilalti umblati, nu "altii". Prin "noi" m-am referit la mine si cei care mai citesc thread-ul si nu am avut posibilitati sa testam mai multe echipamente. Scuze daca s-a inteles altcevaSmile
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#20
Robert, sa inteleg faptul ca, trecerea de la 41TEM la Mara X nu a corespuns asteptarilor pe care le aveai? Am vorbit cu un coleg de forum, care a trecut de la 41TEM la ECM Classika PID si a spus ca saltul calitativ la ce obtinea in ceasca a fost major. Bineinteles ca dupa un timp, si acest salt nu l-a mai multumit, si a trecut mai departe la alt nivel, respectiv, La Marzocco Linea Mini. Concluziile, le trage fiecare...
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#21
Am tot avut probleme cu al meu Mara si parca mi s-a pus pata pe elSmile) dar nu cred ca l-as schimba, am intrebat mai mult ipotetic.
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#22
Eram si eu in dilema acesta, si am făcut upgrade de la PL41TEM la ECM Clasica PID care aștept sa ajungă,ma gândeam la Brewtus IV sau chiar si Bianca, sau Mara X.

Este foarte multă subiectivitatea in aceste opinii, deoarece criterile fiecărei persoane sunt diferente, iar unele poate contrar principiilor de funcționare a espressoarelor sau al nevoilor.

Beau expresso 90%, 2-3/zi de ce am ales sa răman la boiler de 0.75 L ? Simplu prefer sa am mai multa apa proaspătă in boiler, decât sa reîncălzesc boilere mari, risipă de bani/energie/apa.

Dacă aș frota lapte 1/sapt/luna ce fac cu apa din boiler de abur o arunc? dupa ce a trecut prin câteva ciclurile de încălzire-racire.

Faptul ca voi aștepta 2-3 min sa treacă SBDU in modul abur nu reprezintă un argument major, ca sa investesc banii întru DB sau HX,dar din nou, intervine subiectivitatea....
ECM Clasika PID II,flow control,Macap M2D,Kinu M47,VST,WDT tool etc...
 
Reply
#23
La PL81T al meu (f asemanator cu PL41TEM) durează 1 min că să treci de la brew la steam. De la steam la brew,dacă nu faci nimic poate dura chiar și 7 min, DAR dacă deschizi la maxim robinetul după ce treci pe brew și scoți ceva apa pe wand,durează cam 1min,1 min și 30sec max.
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#24
Si cam ce putere ai pe el? Intreb pentru ca ma gandesc ca o alta diferenta ar fi ca orice DB ar avea putere mai mare pe steam decat un SB oricat de premium ar fi el sau gresesc?
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#25
Boiler mare = mai mult abur și ceva mai uscat.

E mai ușor să spumezi corect, la nivel de home batista, în 20 de secunde versus sub 10s.

Un Pavoni professional are și putere și volum foarte bune, față de alte aparate mai scumpe și mult mai mari.
 
Reply
#26
Lelitul pl81t, la fel ca și Tem are boiler de 250ml,deci nu o 'putere' așa mare - froteaza o latiera de 330ml (umpluta pe jumate,evident) in 25-30 sec și una de 500ml cam in 40-45 și probabil că aburul nu e asa uscat,dar pt home use și latte art e f ok. Acum depinde de așteptarile și bugetul tău..
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#27
Sunt posesor de PL81.

Singura problema in acest switch brew-steam-brew este instabilitatea termica. Am sesizat asta in multe shot-uri facute inainte de steam si unele facute dupa. Are nevoie de timp considerabil de stabilitate, 10-15 minute, chiar daca scoti apa dupa steam pentru a afisa "OK", temperatura este instabila.
Daca stau sa ma gandesc, inclusiv la shot-urile de espresso consecutive are nevoie de timp de stabilizare marisor (5-7 minute)

De regula fac 1 espresso + flat white la "o sesiune" de baut. Alternez ordinea operatiunilor pentru a sesiza diferentele ( ori fac ambele espresso-uri (duble) din prima si apoi laptele, ori 1 espresso - lapte - al 2-lea espresso).

Espressorul e foarte bun, dar senzatia mea este ca e facut pentru a face un singur espresso sau espresso + lapte, in niciun caz pentru a face doua sau mai multe in aceeasi "sesiune".

In clipa de fata ma orientez spre un DB pentru a mai castiga stabilitate termica (ma uit spre un Lelit Elizabeth, nu ma atrage Bianca sau alte DB-uri strict din perspectiva dimensiunilor fizice)
 
Reply
#28
E cam mare estimarea de 5-7 minute:

[Image: S1hGTFs.png]
 
Reply
#29
Intr-adevar, imediat dupa frotat și scos apa, chiar daca scrie Ok pe display, tot iese un pic diferit al doilea espresso (la mine a iesit cam amar o dată, fac f rar așa ceva - de aceea sunt si atât de multumit de el,dar dacă beam mai mult lapte și faceam pt mai multe pers latteuri consecutive era clar nevoie de DB).

Dar la 2 espresso una după alta la câteva minute al doilea shot iese la fel de bun (cum a postat și dev mai sus), stou sigur pt ca de regula îmi ia cam 3-4 min să spal PF, să cantaresc și să macin pe Kinu,apoi bibilit pucul Smile
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)