09-02-2015, 14:51 (This post was last modified: 09-02-2015, 14:51 by baloozzy.)
Portafiltrul il ia degeaba daca nu are sita. La Lelit 57.5 e cel mai potrivit, dar cu sita nu se stie niciodata - dupa ce am vazut ce au facut cei de la Lelit in cazul lui Adrian T
(09-02-2015, 10:31)andra Wrote: Da, mi-am luat talpa concept art tocmai in ideea de a imi putea lua in timp si mâner dinamometric.
Sper sa fie util. Nu reușesc sa imi dau seama de forța cu care tampez si sa o păstrez constanta .
Vezi dacă poți împrumuta unul de la cineva ca sa vezi dacă îți este util. Din punctul meu de vedere este mai puțin folositor decât se crede...e bun la început când crezi ca forța tamparii este cea care îți distruge shot-ul...
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
09-02-2015, 15:36 (This post was last modified: 09-02-2015, 15:39 by baloozzy.)
Ai perfecta dreptate, dar cu timpul te asigura ca forta de tampare nu mai este una dintre variabile. Si eu il folosesc foarte rar acum, pentru ca 41 nu imi intra in "palnie" si sa le tot desurubez iar nu imi vine. Asa ca prefer clepsidra, care e un tamper care ar trebui sa fie by default in orice setup in locul plasticului IMO.
[attachment=2202]
(09-02-2015, 16:37)andra Wrote: Mersi . Am intrebat pe forum tocmai gandindu-ma ca poate e cineva care s-a obisnuit cu forta de tampare si nu mai are nevoie de el.
Am eu unul pe care nu l-am mai folosit de mai bine de un an de zile.
(09-02-2015, 16:37)andra Wrote: Mersi . Am intrebat pe forum tocmai gandindu-ma ca poate e cineva care s-a obisnuit cu forta de tampare si nu mai are nevoie de el.
Am eu unul pe care nu l-am mai folosit de mai bine de un an de zile.
O poza si un pret?
Vario K30|VBM Domobar Super PID|Sita dus IMS|Site IMS 14g&17g
|Aeropress|Kinu M47|Brewista&ConceptArt scales|ibrik Soy C4G
in cazul in care curgerea nu este tocmai Ok , nu este bine de stiut ca se tampeaza cu aceeasi forta la shotul urmator ?
Umbland doar la rasnita vom obtine rezultatul asteptat !
Dpmdv , o cafea proaspat prajita , cum este cazul la noi , se comporta altfel decat una mai veche , fara prea multe uleiuri ramase .
Macinatura are si ea un grad de elasticitate si nu este rigida . In consecinta , prin apasare , se deformeaza iar densitatea pucului este diferita la grade de apasare diferite .
Cel putin eu asa vad lucrurile si am constatat acest comportament al pucului nu numai la grade diferite de prajire , dar si la vechimi diferite ale boabelor .
Calitatea macinaturii si prezenta unei cantitati mai mari de fractie marunta influenteaza la randul ei .
Eu folosesc tamperul dinamometric si nu as renunta la el .
Imi ofera confortul corectitudinii unei etape , din pregatirea shotului , parcursa corect .
Eu , de exemplu , consider mai putin util portfiltrul fara fund , atunci cand il folosim acasa si nu executam mai multe extractii , una dupa alta .
In aceste conditii nu putem face si reglajele necesare corectarii manoperei , daca la prima si la adoua extractie constatam nereguli ( considerand ca in mod obisnuit facem doar doua shoturi intr-o sesiune ).
Multumesc! La tamper-ul lelit manerul se desurubeaza?
Daca vrei, pot sa te ajut in doua feluri: fie masor surubul (am un subler pe acasa destul de precis) si poti face si tu acelasi lucru pe al tau. Fie discutam si ne vedem undeva prin bucuresti daca vrei sa vezi daca ti se potriveste.
Eu am modelul Lelit cu maner din lemn care are un surub ce se infileteaza in talpa. Nu are rost sa te trambalez pe tine cu tamper-ul, cred ca cel mai simplu ar fi sa opresc la The Coffee Shop intr-o zi cand ma duc la Sarskis si sa iau tamperul cu mine ca am fost saptamana trecuta si aveau exact ca al tau. Mersi oricum
Vario K30|VBM Domobar Super PID|Sita dus IMS|Site IMS 14g&17g
|Aeropress|Kinu M47|Brewista&ConceptArt scales|ibrik Soy C4G