(25-10-2017, 08:47)dev Wrote: ... In afara de supraextractie si mult amar nu-mi dau seama ce poti obtine in 50 de secunde. Nu e ok nici pentru pompa sa mearga atat de mult la presiune mare.
50 sec nu e relevant daca nu e asociat cu (1) un
debit (greutate iesire/durata sec) si (2) o
rata de extractie (greutate intrare / greutate iesire)
daca din 18g intrare ai 'facut' 20g iesire in 50 sec, ai un
debit mediu de 0,4 g/sec, deci un
ristretto (rata de extractie 90%) si nu vad nimic rau in asta; spuneam altundeva ieri, ca la un asemenea debit,
temperatura apei de extractie scade in panta la intrarea in dusul grupului si astfel scade si capacitatea ei de dizolvare, deci fractiunile greu solubile si rele la gust vor fi oricum putine; la fel si 'supraextractia' (e o interpretare personala, deci o speculatie...)
se stie ca dozele mari (18-22g) dau
subextractie in
ristretto, in special cand e vorba de cafele
prajite light (solubilitate scazuta);
ne referim la
supra, sau
sub extractie pentru parametrii shot-ului in ansamblu, adica la valorile acelui
extraction yield, care e
valoarea procentuala a greutatii de solubile din puc trecute in ceasca;
sigur, exista in forum o supra si o sub extractie la care fac referire multi si care e - cred eu - inteleasa de fiecare in felul lui: curge repede (debit mare) deci e subextractie - curge incet, deci 'zace si extrage', deci e supraextractie;
unii se refera la gustul in ceasca: un gust neimplinit cu predominanta acida, neplacuta ar fi subextractie (
It’s sour, lacking sweetness, weirdly salty and has a disappointingly quick finish - Matt Perger), in timp ce un gust excesiv amar, cu note de distilate uscate, ar fi supraextractie (
It’s bitter, drying and hollow - acelasi, Matt Perger):
deseori ne convine sa ne referim la sub/supra extractia, simtind de fapt,
taria, adica,
TDS-ul:
pot avea o extractie de
ristretto, 20g din 20g doza (rata de extractie 100%), care sa aiba un TDS ridicat, adica sa fie 'tare', sa aiba multe solide dizolvate, sa zicem 12,5%! dar 12,5% din 20g da 3g de total de solubile dizolvate; deci din 20g de macinatura de cafea, au 'trecut' in ceasca 3 g, ceea ce inseamna un
extraction yield de 15% - deci
subextractie!
sa fie asta doar o invarteala de cifre pentru ametit autorul/bautorii de espresso, sau un
limbaj de comunicare convenit ca
standard, indispensabil in mediile profesionale!?
da, e adevarat ca pompele vibratoare se incalzesc in functionare, dar - referindu-ma la mult folositele ULKA EX5/E5 - ciclul de functionare recomandat de fabricant (CEME) este de 2:1 ON/OFF in minute; in plus, au un
thermal cutoff, o protectie termica;
numai cu de-astea am lucrat de vreo 6 ani incoace si n-am avut nici o problema, desi regimul de lucru cu
dimmer, deci cu reducerea tensiunii de alimentare, e destul de brutal - scaderea debitului astfel comandata, se obtine in principal din ratarea unor cicluri prin functionarea anormala a pompei si nu cum ar fi ideal, prin schimbarea frecventei in tensiunea constanta de alimentare; si totusi, practica ne ofera suficiente argumente pro! pana la urma, daca in 3 ani as fi stricat o asemenea pompa (nu s-a intamplat!), ma costa vreo 39-40 de lei sa o inlocuiesc!
iar functional, asa cum spuneam, e ok cu dimmer si e si cel mai ieftin...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)