Hello There, Guest! Login Register


Cum obtinem cele mai bune extractii pe SBDU de talie mica ( Lelit PL41, Gaggia etc)

#1
(24-10-2017, 23:09)adipanaitiu Wrote: Si eu pot spune ca extrag constant intre 40-50 sec pe gaggia classic pt ca in zona aia de timp, asociat cu gradul de risnire simt ca obtin gustul care-l caut...

In afara de supraextractie si mult amar nu-mi dau seama ce poti obtine in 50 de secunde. Nu e ok nici pentru pompa sa mearga atat de mult la presiune mare.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#2
(25-10-2017, 08:47)dev Wrote: ... In afara de supraextractie si mult amar nu-mi dau seama ce poti obtine in 50 de secunde. Nu e ok nici pentru pompa sa mearga atat de mult la presiune mare. 

50 sec nu e relevant daca nu e asociat cu (1) un debit (greutate iesire/durata sec) si (2) o rata de extractie (greutate intrare / greutate iesire)

daca din 18g intrare ai 'facut' 20g iesire in 50 sec, ai un debit mediu de 0,4 g/sec, deci un ristretto (rata de extractie 90%) si nu vad nimic rau in asta; spuneam altundeva ieri, ca la un asemenea debit, temperatura apei de extractie scade in panta la intrarea in dusul grupului si astfel scade si capacitatea ei de dizolvare, deci fractiunile greu solubile si rele la gust vor fi oricum putine; la fel si 'supraextractia' (e o interpretare personala, deci o speculatie...)
se stie ca dozele mari (18-22g) dau subextractie in ristretto, in special cand e vorba de cafele prajite light (solubilitate scazuta);

ne referim la supra, sau sub extractie pentru parametrii shot-ului in ansamblu, adica la valorile acelui extraction yield, care e valoarea procentuala a greutatii de solubile din puc trecute in ceasca;
sigur, exista in forum o supra si o sub extractie la care fac referire multi si care e - cred eu - inteleasa de fiecare in felul lui: curge repede (debit mare) deci e subextractie - curge incet, deci 'zace si extrage', deci e supraextractie;
unii se refera la gustul in ceasca: un gust neimplinit cu predominanta acida, neplacuta ar fi subextractie (It’s sour, lacking sweetness, weirdly salty and has a disappointingly quick finish - Matt Perger), in timp ce un gust excesiv amar, cu note de distilate uscate, ar fi supraextractie (It’s bitter, drying and hollow - acelasi, Matt Perger):
[Image: Iwx0wda.jpg]

deseori ne convine sa ne referim la sub/supra extractia, simtind de fapt, taria, adica, TDS-ul:
pot avea o extractie de ristretto, 20g din 20g doza (rata de extractie 100%), care sa aiba un TDS ridicat, adica sa fie 'tare', sa aiba multe solide dizolvate, sa zicem 12,5%! dar 12,5% din 20g da 3g de total de solubile dizolvate; deci din 20g de macinatura de cafea, au 'trecut' in ceasca 3 g, ceea ce inseamna un extraction yield de 15% - deci subextractie!
sa fie asta doar o invarteala de cifre pentru ametit autorul/bautorii de espresso, sau un limbaj de comunicare convenit ca standard, indispensabil in mediile profesionale!?
 


da, e adevarat ca pompele vibratoare se incalzesc in functionare, dar - referindu-ma la mult folositele ULKA EX5/E5 - ciclul de functionare recomandat de fabricant (CEME) este de 2:1 ON/OFF in minute; in plus, au un thermal cutoff, o protectie termica;

numai cu de-astea am lucrat de vreo 6 ani incoace si n-am avut nici o problema, desi regimul de lucru cu dimmer, deci cu reducerea tensiunii de alimentare, e destul de brutal - scaderea debitului astfel comandata, se obtine in principal din ratarea unor cicluri prin functionarea anormala a pompei si nu cum ar fi ideal, prin schimbarea frecventei in tensiunea constanta de alimentare; si totusi, practica ne ofera suficiente argumente pro! pana la urma, daca in 3 ani as fi stricat o asemenea pompa (nu s-a intamplat!), ma costa vreo 39-40 de lei sa o inlocuiesc!
iar functional, asa cum spuneam, e ok cu dimmer si e si cel mai ieftin...
__________________________________________________________________________
strega, pavoni pro, sette, macap, casadio, v60, prajitor diy
 
Reply
#3
Fara a ignora raspunsul exhaustiv, intrebarea mea a venit si in contextul echipamentului utilizat. Pe o masina cum e Gaggia Classic, chiar si cu PID, dupa 20 de secunde apa care ajunge in grup are o temperatura considerabil mai rece decat la inceputul extractiei. Eu incerc sa limitez extractiile la 25-30 de secunde si din faptul ca peste aceasta durata nu mai un control asupra temperaturii si incerc sa obtin sweetspot-ul din macinatura.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#4
In ceasca nu am niciodata sub 65gr (testat) cu pid setat la 96gr. Dar asta mi se pare complet irelevant si de fapt asta vreau sa si spun aici: nu e ok sa te ghidezi ca si preparator de cafea acasa dupa niste standarde de cafenea care evident nu ti se aplica (30 de sec, 1:2 yield, temperatura in boiler sau ceasca si alte bazaconii de gen). La mine totul are sens (si mai ales gust) atunci cand "ies din cutie" si experimentez. De aia ne preparam cafea acasa, pt ca nu vrem sa ramanem blocati sau nici macar sa ne raportam la niste "sabloane" care culmea nici macar nu sunt facute pentru utilizatori casnici ...

La un boiler de 150ml cum are gaggia (dar am vazut ca si db au aceasta pb la un nivel mai mic ce-i drept) sa te astepti la temp stabila chiar si in 30sec este o naivitate. Ori ca extargi in 30 ori ca extragi in 60 sec vei avea surfing de +/- 4 grade garantat ... de aici si irelevanta oricaror norme de preparare ... te adaptezi masinii practic ...

Pornind de la discutia asta, putem deja sa punem bazele urmatoarei intalniri pt testare. Eu as propune ca 1user cu sbdu, unul cu hx si unul cu DB sa vina cu masinile lor si sa facem blind test (sau mai degraba "blind taste"). Conditia ar fi ca toti 3 sa vina si cu risnitele proprii care sa fie unanim acceptate ca si "espresso potent" Smile.
Fara norme, fara reguli - fiecare cum il taie capul sa livreze cel mai bun espresso cu putinta pe scula din dotare . Deja ma ofer sa fiu "oaia neagra _ sbdu" Smile dar mai repede ca vine acu expobarul si am terminat cu prostiile Smile)
Brewtus-R; Macap M7D; Kinu M47
 
Reply
#5
(25-10-2017, 16:24)adipanaitiu Wrote: In ceasca nu am niciodata sub 65gr (testat) cu pid setat la 96gr. Dar asta mi se pare complet irelevant si de fapt asta vreau sa si spun aici: nu e ok sa te ghidezi ca si preparator de cafea acasa dupa niste standarde de cafenea care evident nu ti se aplica (30 de sec, 1:2 yield, temperatura in boiler sau ceasca si alte bazaconii de gen). La mine totul are sens (si mai ales gust) atunci cand "ies din cutie" si experimentez. De aia ne preparam cafea acasa, pt ca nu vrem sa ramanem blocati sau nici macar sa ne raportam la niste "sabloane" care culmea nici macar nu sunt facute pentru utilizatori casnici ...

La 96gr. (reale!!) si 65gr in ceasca (presupun din cca 18gr), adica o rata de peste 3.6:1, cu pompa ULKA setata chiar si la 7-8 bari si cu orice sita, nu ai cum sa nu ai foarte, foarte multa amareala in acea ceasca (dupa gusturile marii majoritati), indiferent cat de light si "incapatanata" ar fi cafeaua.
Fie gusturile tale sunt total diferite de ale majoritatii consumatorilor de espresso (absolut nimic gresit, daca este asa!), fie valorile (in special temperatura) sunt false!

Sunt perfect de acord ca nu trebuie sa ramanem blocati in niste sabloane. Dar nu sunt de acord ca nu trebuie sa ne raportam la niste "sabloane" pe care alte cateva milioane de oameni le-au testat si au ajuns la niste concluzii palpabile. Daca nu avem niste "elemente de referinta" si nu cunoastem valorile reale ale variabilelor cu care incercam sa ne jucam/sa iesim din tipare/sa experimentam, vom obtine rezultate incerte si nu vom reusi nici macar sa aflam ce si de ce ne place sau nu ne place. Daca incercam sa mai impartasim experientele si rezultatele noastre si altora, deja toate astea pot reprezenta o problema...

L.E.:
"La un boiler de 150ml cum are gaggia (dar am vazut ca si db au aceasta pb la un nivel mai mic ce-i drept) sa te astepti la temp stabila chiar si in 30sec este o naivitate. Ori ca extargi in 30 ori ca extragi in 60 sec vei avea surfing de +/- 4 grade garantat ... de aici si irelevanta oricaror norme de preparare ... te adaptezi masinii practic ..."

Iarta-ma ca iti spun, dar te inseli amarnic!!! si altii te-ar putea crede, ceea ce nu ar fi prea bine..!
Niciodata la un DB cu E61 (nu mai zic de alte grupuri mai stabile...) nu vei avea +/- 4 grade. Nici daca extragi iarna, afara la -20 de grade, nu ai cum sa ai diferentele astea, daca aparatul este incalzit corespunzator!
Propun sa nu ne hazardam in teorii, dupa care sa testam... Mai bine intai testam, dupa care putem si concluziona...
Espresso: Mazzer Kony E, Mazer Major, Expobar Brewtus IV DB, VST & IMS baskets, Acaia Pearl, Bravo Tools
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kruve, Cafflano Kompresso, Aeropress, V60, French Press, Moka
 
Reply
#6
Nu ai vazut completarea in care "inmuiam" variatia temp la db Smile. Alaturarea era doar pt a nu crea asteptari de stabilitate termica "totala" pe DB Smile

Eu nu am cum sa polemizez pe " ce ar trebui" sa obtin in ceasca in functie de niste parametrii care mi-i arata pid de pe gaggia si un termometru de carne ... ar fi ridicol ... nu as face asta nici daca as avea super masinarie de extras cafea, pt ca nu ma pricep si nu imi place tendinta spre standardizare.

Tind sa ma bazez exclusiv pe ce obtin in ceasca, pe baza unui indelungat, costisitor si citeodata dureros proces de "trial and error".

Si DA, acest proces a pornit de la niste parametrii standard si unanim acceptati ... care au fost usor usor abandonati pe masura ce am inceput sa imi cunosc "echipamentul" ...

Inteleg perfect si tendinta de raportare si ghidare dupa standarde.am vazut-o cu ochii mei la intalnirea noastra Smile

ce cred eu este ca poti fi si un "virtuos" al cafelei chiar daca nu ai invatat niciodata/ nu iti place sa citesti notele muzicale pe un portativ ... dupa ureche asea ... Smile))
Brewtus-R; Macap M7D; Kinu M47
 
Reply
#7
(25-10-2017, 16:24)adipanaitiu Wrote: In ceasca nu am niciodata sub 65gr (testat) cu pid setat la 96gr. Dar asta mi se pare complet irelevant si de fapt asta vreau sa si spun aici: nu e ok sa te ghidezi ca si preparator de cafea acasa dupa niste standarde de cafenea care evident nu ti se aplica (30 de sec, 1:2 yield, temperatura in boiler sau ceasca si alte bazaconii de gen). La mine totul are sens (si mai ales gust) atunci cand "ies din cutie" si experimentez. De aia ne preparam cafea acasa, pt ca nu vrem sa ramanem blocati sau nici macar sa ne raportam la niste "sabloane" care culmea nici macar nu sunt facute pentru utilizatori casnici ...

La un boiler de 150ml cum are gaggia (dar am vazut ca si db au aceasta pb la un nivel mai mic ce-i drept) sa te astepti la temp stabila chiar si in 30sec este o naivitate. Ori ca extargi in 30 ori ca extragi in 60 sec vei avea surfing de +/- 4 grade garantat ... de aici si irelevanta oricaror norme de preparare ... te adaptezi masinii practic ...

Pornind de la discutia asta, putem deja sa punem bazele urmatoarei intalniri pt testare. Eu as propune ca 1user cu sbdu, unul cu hx si unul cu DB sa vina cu masinile lor si sa facem blind test (sau mai degraba "blind taste"). Conditia ar fi ca toti 3 sa vina si cu risnitele proprii care sa fie unanim acceptate ca si "espresso potent" Smile.
Fara norme, fara reguli - fiecare cum il taie capul sa livreze cel mai bun espresso cu putinta pe scula din dotare . Deja ma ofer sa fiu "oaia neagra _ sbdu" Smile dar mai repede ca vine acu expobarul si am terminat cu prostiile Smile)

65g espresso inseamna cel putin 60ml apa dislocata din boiler. Gaggia Classic (modelul detinut de tine) are boilerul de 80ml. Sincer sa fiu nu stiu ce gust poate sa aiba cafeaua preparata de tine, avand in vedere ca apa care patrunde in boiler are o temperatura de aprox 30 grade, iar rezistentele nu au timp sa o incalzeasca in 30 sec la o temperatura macar apropiata de 80 grade (chiar daca mai incalzeste ceva si masa boilerului). Concluzia, cred eu, este ca ar fi mai indicata o extractie mai lunga (gen 40sec) si cu o ratie de aproximativ 1:2 pe un aparat ca al tau.

La un DB cu boiler de 1800ml si preincalzire (prin boilerul de steam) lucrurile stau cu totul altfel.

L.E. Abia acum am vazut ca extragi in timpi mai mari (40 sau 50s), ceea ce e ok, dar as umbla putin si la ratie.
 
Reply
#8
65gr= 65 grade temperatura cafelei in ceasca. Vorbeam de temperatura acolo. Scuze pt confuzie ...
Brewtus-R; Macap M7D; Kinu M47
 
Reply
#9
Am experimentat si mai sunt cativa prieteni care experimenteaza cu lelit/gaggia sbu, si cele mai bune rezultate culmea au iesit in maniera in care extrage Adi, si anume:

19 grame in/ 20-25 grame out in 40 secunde, more or less.

Testele s-au facut inclusiv cu rasnite potente (ceado e37s) iar cele mai bune rezultate cu cafea potenta (yume, bob) sunt cele cu o supraextractie ca timp, dar nu ca lichid, de unde rezulta ca debitul de extractie este mult mai mic, tocmai pentru a micsora pierderea de temperatura despre care vorbim toti, si pentru a-i da sansa aparatului sa extraga solubilele mai eficient. Si eu am fost sceptic si nu am vrut sa accept metoda asta, insa daca gandim logic problema, ne dam seama de ce e mai buna cafeaua asa, repet, in cazul gaggia classic/lelit 41t.

Spor la extractii.
 
Reply
#10
(25-10-2017, 18:52)adipanaitiu Wrote: 65gr= 65 grade temperatura cafelei in ceasca. Vorbeam de temperatura acolo. Scuze pt confuzie ...

Aaa.. In cazul asta imi cer eu scuze pt ca am inteles gresit. Se schimba total datele problemei si in cazul asta, chiar ai dreptate. Au explicat deja colegii..
Pe de alta parte, propun sa ne mutam cu discutia asta pe topicul dedicat pt ca poluam aici..
Espresso: Mazzer Kony E, Mazer Major, Expobar Brewtus IV DB, VST & IMS baskets, Acaia Pearl, Bravo Tools
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kruve, Cafflano Kompresso, Aeropress, V60, French Press, Moka
 
Reply
#11
Cum arata "cafeaua" ... mea. Sper ca se vor vedea pozele ...f slabe de altfel. Am lasat deoparte textul cu explicatii in speranta ca se va reusi intelegerea procesului. Rezultatul in ceasca 9/10... dupa gustul meu bineinteles Smile

...doar o minima precizare: da, 1min dureaza un single dose cu retentie sub 0.5g pe o risnita comerciala cu capacitatea de risnire a 18.5g in regim comercial in 4-5 sec...in cazul meu bineinteles Smile [Image: f3429b03e45f86fe0cd60816d89d56cb.jpg][Image: 10615be94c2dd08b7a5a54305e60d68a.jpg][Image: 8ae8fcc860f6ab62ea4d3eef8e7d05f5.jpg][Image: c26b6dc949af280149cef2fdb428cc9c.jpg][Image: d107869f24c5b2d79bb607da720e9f37.jpg][Image: d5cbc6207c6614328e30b73b45de37b3.jpg][Image: d0176637f1b461872dfa064cca76ca06.jpg][Image: ec47dd1f1ed82bca9e30beb714507d29.jpg][Image: cd24dedfbb9a5f2d08f3bee99aa098ac.jpg]
Brewtus-R; Macap M7D; Kinu M47
 
Reply
#12
Ca sa extragi sub 1:2 in 40 de secunde trebuie sa macini extrem de fin și nu cred ca se pretează la orice cafea. Rezultatul e într-adevăr corpolent dar nu e ceva ce as vrea sa beau zilnic. Am experimentat și eu diverse combinații si am ajuns la concluzia ca rezultatele cele mai consistente le obțin pana în 30 de secunde la un raport apropiat de 1:2.

In momentul asta am 4 feluri de cafea în casă și nu as putea sa le extrag pe toate după aceeași rețetă. Doua au nevoie de temperatura mai mare și dacă as mari timpul și raportul de extracție as ieși din sweetspot.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#13
cintarul ala arata aproape 60gr ...din 18gr . Vorbim de 1:3 ...personal nu extrag mai putin de 40ml din 18-19gr. Dar cafeaua asta merge bine la mine cand am in ceasca 50-60 ml. Ca si reper eu imi iau doar aspectul. Cand trece de crem vargat/satena inspre blonda, am taiat gazu' ... cantaresc lichidul obtinut doar pentru a ajusta gradul de risnire
Brewtus-R; Macap M7D; Kinu M47
 
Reply
#14
depinde de gust. eu mai jos de 1:1.7 nu prea beau, imi place shotul sa fie intens. 
fiecare cu ale lui, parerea mea.
amator home-barista, level 80. echipament La Marzocco (Slayer mod), Mazzer, Sette.
 
Reply
#15
new
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#16
A mai incercat cineva extractii de 1:1.3 cu timp lung?

in= 18-19 grame/ out 22-25 grame in 40 secunde? incercati asa pe classic/lelit/baby si apoi postati rezultatele.
 
Reply
#17
Am incercat eu.
Gaggia Milennium PID + Sette. Am folosit OCD.
Cafeaua este de la Cafethescu, Savlador.

Din pacate toate shoturile in aceasta configuratie (ratie 1:1.3) au fost acre.
Brewtus IV | Eureka Olympus 75
 
Reply
#18
Conteaza mult cafeaua dar rezultatul e mult prea concentrat pentru a fi baut fara lapte.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#19
Da, de acord... iese acru/amar/bitter/nashpa ... si mai depinde de macinatura ..probabil cu raglaje diferite la risnita poti obtine rezulate baubile

Eu tocmai am facut dintr-o columbia de 10zile de la Origo un dublu din 19g la 1:1.7 in 40 sec si a iesit ..ca viata Smile

Al doilea , dupa reglare o idee mai grosier, la un 1:2 ca la carte in 35sec a fost foarte reusit ...
Brewtus-R; Macap M7D; Kinu M47
 
Reply
#20
Eu folosesc paharul gradat - 60ml din 18gr cafea in 25-27 sec.
Gaggia Espresso Pure / Ascaso i-mini i2 / IMS basket / Naked Portafilter / Self-made tamper
La Pavoni Professional / Cafflano Kompresso / Hario Mini-Slim Plus
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)