Welcome Back Log In Create Account

Cum arata cafeaua ta de azi?

(28-12-2017, 21:10)Costa79 Wrote: dl Radu, sper sa nu va suparati,  este ceva in neregula dpv matematic la proportiile dvs " Combinatiile preferate  2/3 Salvador+1/3Ethiopia+1/3Panama"

Ups, asa este!
Prea multe mese!
Baza 2/3 si celelalte 2 componente 1/3. 
Adica 12+3+3 grame.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Radu, m-am dotat cu prajitor cu control, si cu temperatura la aer/boabe, fumul este evacuat din camera de ardere, iar prajirea este mult mai uniforma.

Asta am prajit-o de vreo 2 ore.
[Image: u56NOE0.jpg]

Reply
(28-12-2017, 22:56)Denis Wrote: Radu, m-am dotat cu prajitor cu control.....

Sooper!
Boabele arata foarte bine!

Am mai spus asta. Cafeaua este despre gust si mai putin despre poze.
Pe la inceputurile thread-ului despre prajire, se faceau o multime de aprecieri dupa imaginile postate.
In timp am realizat ca era o mare greseala in acest mod de abordare. Asta deoarece am vazut cafele bune dar care se comporta diferit si arata mai frumos sau mai urat dupa prajire, au nuante de culoare mai placute sau mai putin placute, iar lumina modifica si ea adaugand diferite tonuri pozei.... dar, fara a sti ce gust au extractiile din acele boabe.
La fel am vazut ca o cafea poate sa arate excelent dupa prajire dar gustul sa fie departe de potentialul soiului din cauza profilului termic neportivit cu soiul, densitatea, procesarea, vechimea, umiditatea cafelei sau, pur si simplu marimea incorecta a sarjei in raport cu cuptorul din dotare.

O cafea poate fi prajita foarte corect, sa aiba un aspect frumos iar gustul sa fie bun dar nu cel mai bun si asta deoarece foarte multi se grabesc sa o consume cat mai repede dupa prajire, ca sa evite invechirea ei.
Degazarea suficienta este la fel de importanta ca si prajirea corecta.
Sunt cafele care incep sa fie in zona de maxim de gust dupa 4-5 zile, altele dupa 7-8 dar si dupa 10-11 zile. Trebuie incercat; fiecare prajire, fiecare soi are propria sa durata (un reper aici, prajirile light, cu dezvoltare mai redusa, au nevoie de mai multe zile pentru degazare, din cauza densitatii mai mari fata de cea a boabelor prajite si dezvoltate mai profund si care elibereaza mai usor bioxidul de carbon).

Prajirile light, cu tonuri acide pronuntate, nu se preteaza a fi preparate cu rasnite si expresoare entry deoarece gustul nu va reflecta potentialul cafelei.

Ma opresc aici, sunt in afara continutului thread-ului. 
Poate ca ar trebui mutat la locul sau!
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Cam asa aara cafeau in aceasta dimineata....

[Image: BbOlw5L.jpg]
Bezzera Magica S MN |Mazzer Super Jolly| DK-30

Reply
O cafea buna facuta acasa inainte de unele proaste in vacanta :))[Image: 2LjgsxP.jpg]
Dalla Corte Studio | honne | kinu m47 | fellow stagg | acaia s |

Reply
ninety+ dar si cafele prajite acasa. Experimente si degustari timp de cateva ore bune. Invatarea aparatului dar si a metodei de extractie, a fost foarte distractiv si dupa 30 de shot-uri am tras niste concluzii.
Shy

[Image: 6b2e19b264.jpeg]
[Image: 6b2e1a048d.jpeg]

Reply
(30-12-2017, 00:27)Denis Wrote: a fost foarte distractiv si dupa 30 de shot-uri am tras niste concluzii.

... I -ai omorat espressorul omului ... asa de nou ... Cool  ... ca sa tragi ... niste concluzii ... :D  ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
[Image: yPwDFXu.jpg]
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
Asa arata prima cu lapte de pe La Pavoni. Avand in vedere ca am scos maximum 20 latteuri in 2 ani si ca acest capitol nu ma intereseaza, pot spune ca nu am reusit atat de simplu o crema atat de legata pe Expobar fara niciun efort chiar daca Pavoni nu e recomandat in aceasta zona.[Image: 6b7f2999260b16dd721741d2ebf90d5a.jpg]
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
... Gardelli  /  Hartmann  -  Galao ( ... dry cappuccino ) ...

[Image: bnVY74y.jpg]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Levo, cum ti s-au parut cafelele de la Gardelli?
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain/Hario Neo + Timemore Sculptor 078, Bookoo Ultra scale
Travel: Orea V3 MKII/Orea V3 mini/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
(30-12-2017, 16:27)vladdooo Wrote: Levo, cum ti s-au parut cafelele de la Gardelli?

... Bune -  cu exceptia lui Duromina ... in rest acidute , conf. trendului numai bune dupa masa de pranz ... Cool  ( dimineatza fara exceptie - numai napoletane ... :D )

Reply
eu incercasem odata gardelli cignobianco, blendul espresso, mi s'a parut bunisoara, acida numai bine.
doar ca bausem un singur shot, in Roma la o cafenea 3rd wave, la care espresso m'a costat in zona 5 euro si am zis bine mersi. poate de asta nu am ramas super incantat si de cafea))
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
https://youtu.be/gHCKZ65sohw honduras marcala natural

Reply
(30-12-2017, 16:32)Levo Wrote:
(30-12-2017, 16:27)vladdooo Wrote: Levo, cum ti s-au parut cafelele de la Gardelli?

... Bune -  cu exceptia lui Duromina ... :D ) 

din ce motiv?
--Only God Can Judge Me--

Reply
(30-12-2017, 21:25)MyR Wrote: din ce motiv?

... Este doar o chestiune de gust personal , cafeaua e ok , pentru majoritatea iubitorilor de aciditate ... insa pentru mine e prea mult ( si pentru sotie la fel ... ) . Am luat o punga si din Italia ( si tot o Duromina ) ... si e acelasi lucru , cumva pe langa aciditate , mai contine si ceva arome complementare de mere verzi , probabil - nu stiu ... ceva usor mai astringent , care face sa se strapezeasca cutitele la rasnita ... Cool ... ( la noi nu a prins varietatea asta , iar eu nu ma impac cu aciditatea ( care in acest caz , are si ceva citric pe deasupra ) , ... decat numai daca , ea ( aciditatea ) , este mult redusa ... si cum nu am posibilitatea sa o prajesc eu mai pronuntat , o consider indezirabila ... desi , ea este destul de bine cotata la punctaj , si apreciata ca gust ... de ex. varianta Hartmann aproape ca mi-a placut mai mult decat Geisha tot de la ei ... ( si aceasta fiind usor mai acida ...) si toata treaba , cred ca este din cauza prajirii destul de light ... ( altfel nu pot sa-mi explic ! ... ) , oricum , ceea ce ne place , este posibil sa mai uitam , dar ceea ce nu ne place ... sigur nu vom uita ... :D  ...

Reply
multimesc, eram curios. 
Are note de Bergamot / Lime / Apricot / Mango / White Tea.
--Only God Can Judge Me--

Reply
Am avut placerea sa beau unele dintre cele mai bune cafele anul acesta, prajite tocmai de Gardelli, de la o black honey din Costa Rica memorabila, la multe alte origini fantastice, perfect selectionate de maestrul italian. Sa fiu cinstit, parca s-a strecurat si ceva underdeveloped printre ele, dar deh, suntem departe de Italia, mai apar inadvertente.. Cand am aflat ca a devenit campion mondial am realizat cat de naiv eram; nu mai e suficient sa fi doar frumos :) pentru a lua titlul, trebuie sa fi implicat si in proiecte sociale, gen ajutorarea comunitatiilor cultivatoare de cafea.
On topic:
[Image: rASPFYC.jpg]
La Pavoni, Mazzer

Reply
O poveste frumoasa despre un soi aparte de cafea intr-o zona a globului necontaminata intru totul de 'miscela' culturala ce acapareaza usor usor si ultimile avanposturi virgine turismului de masa.
I-am trimis zilele trecute lui @Lyvyoo o dovada a 'greutatilor' cu care un espressoman nomad se confrunta:

[Image: NFm6njN.jpg]

Am sa revin cu povestea soiului de cafea Leroy.

Reply
[Image: 3efed41a9a1e10042c040f99ee87da40.jpg]

Brazilia Organic Nossa de Fatima - Pharmacie Coffee Roasters (de la Orygyns): o Brazilia excelenta.

Vad ca si lui Eugen ii plac cafelele lor [emoji3]
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain/Hario Neo + Timemore Sculptor 078, Bookoo Ultra scale
Travel: Orea V3 MKII/Orea V3 mini/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
Din experienta mea (limitata), Gardelli mi se pare suuuper ok pentru metode alternative. Pe espresso am avut probleme similare semnalate de un coleg de forum cu o cafea de la BOB, adica solubilitate foarte mica (eu am avut Kenia Ndimaini de la Gardelli, avea cca 2 saptamani de la prajire). Ultimele grame le-am baut la V60 si a fost cu totul alta mancare de peste. Just my two cents here Smile
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM, Mignon XL, M47, VST 15g, Pullman Barista 58.55mm flat, BH Pitcher 400 ml

Reply
[Image: YjXUOIZ.jpg][Image: 0llvWyk.jpg] :5:

Partial degazata, inca mai trebuie lasata, de aici si siroiul asa de gros.

Reply
In ultima zi a anului: strietman ct1 feat helenna's secret.. extrasa la 92 grade

Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.

Reply
ciocolata fierbinte, azi. si cadou de la moșu’.

[Image: LFkGfP2.jpg]

Reply
... si in incheierea anului , tot un Hartmann by Gardelli  care , ... chiar mi-a placut ...  Cool  ... 

[Image: hGf1ooW.jpg]

[Image: ktJcJyH.jpg]

Reply
pare prajit mai spre dark decat de obicei?

Reply
[Image: XFH7fNE.jpg]

(31-12-2017, 17:08)maki Wrote: pare prajit mai spre dark decat de obicei?

... Nu neaparat , bate lumina aiurea , este prajita mai light asa , ... dar culmea , este ca e lipsita de acreala si gust metalic ... Cool  ...

Reply
[Image: MyjL1Kg.jpg]

[Image: EKM6QvG.jpg]

Brasilia Chapada de Ferro + Honduras Santa Isabel.

Reply
@Levo

Hartmann mi-a placut si mie, poate chiar mai mult decat Nensebo.
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s

Reply
La mulți ani espressomani! Sa ne aducă 2018 cafea cel puțin la fel de bună și variată.
https://vimeo.com/249242964
Current: Rocket R91, Honne V2, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX, Honne Slim Custome

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)