(28-12-2017, 22:56)Denis Wrote: Radu, m-am dotat cu prajitor cu control.....
Sooper!
Boabele arata foarte bine!
Am mai spus asta. Cafeaua este despre gust si mai putin despre poze.
Pe la inceputurile thread-ului despre prajire, se faceau o multime de aprecieri dupa imaginile postate.
In timp am realizat ca era o mare greseala in acest mod de abordare. Asta deoarece am vazut cafele bune dar care se comporta diferit si arata mai frumos sau mai urat dupa prajire, au nuante de culoare mai placute sau mai putin placute, iar lumina modifica si ea adaugand diferite tonuri pozei.... dar, fara a sti ce gust au extractiile din acele boabe.
La fel am vazut ca o cafea poate sa arate excelent dupa prajire dar gustul sa fie departe de potentialul soiului din cauza profilului termic neportivit cu soiul, densitatea, procesarea, vechimea, umiditatea cafelei sau, pur si simplu marimea incorecta a sarjei in raport cu cuptorul din dotare.
O cafea poate fi prajita foarte corect, sa aiba un aspect frumos iar gustul sa fie bun dar nu cel mai bun si asta deoarece foarte multi se grabesc sa o consume cat mai repede dupa prajire, ca sa evite invechirea ei.
Degazarea suficienta este la fel de importanta ca si prajirea corecta.
Sunt cafele care incep sa fie in zona de maxim de gust dupa 4-5 zile, altele dupa 7-8 dar si dupa 10-11 zile. Trebuie incercat; fiecare prajire, fiecare soi are propria sa durata (un reper aici, prajirile light, cu dezvoltare mai redusa, au nevoie de mai multe zile pentru degazare, din cauza densitatii mai mari fata de cea a boabelor prajite si dezvoltate mai profund si care elibereaza mai usor bioxidul de carbon).
Prajirile light, cu tonuri acide pronuntate, nu se preteaza a fi preparate cu rasnite si expresoare entry deoarece gustul nu va reflecta potentialul cafelei.
Ma opresc aici, sunt in afara continutului thread-ului.
Poate ca ar trebui mutat la locul sau!