(24-10-2016, 13:40)ekivoc Wrote: (24-10-2016, 11:58)RaduCarutasu Wrote: Să înţeleg de aici că un espressor de calibrul celui pe care îl ai în semnătură este mai puţin iertător (forgiving) decât un simplu DB? Adică scoate mai fidel în evidenţă particularităţile boabei de cafea, indiferent dacă ele sunt în scală pozitivă sau nu? Eu înţelesesem, din review-uri exact opusul..
Am avut Expobar si VBM inainte si am reusit extractii excelente si cu acestea.
In opinia mea, nu putem vorbi despre DB ca despre niste simple expresoare. Fiecare are plusurile si minusurile sale si satisfac diferite cerinte ale celor care le detin. Folosite corect pot oferi satisfactii apreciabile.
Eu nu voi critica sau lauda un aparat sau altul, nu voi afirma ca un model extrage o cafea mai buna decat altul dar voi afirma ca aparate diferite pot prepara cafele cu gust diferit, gust care poate fi apreciat de fiecare in parte, dupa propriile criterii si dupa perceptiile senzoriale personale
Am dorit sa subliniez ca atunci cand se folosesc echipamente performante, manuite de un operator cu minime cunostinte despre preparare, nu are rost sa ne gandim ca acestea, aparatele, ar putea fi de vina pentru un gust necorespunzator in ceasca si ca atentia ar trebui indreptata spre calitatea cafelei folosite.
Iar aici nu vorbesc doar despre data prajirii. Vechimea boabelor, calitatea acestora, modul de pastrare, de prajire ar trebui sa ne preocupe. Repet, din boabe slabe, fara gust, nu putem extrage in ceasca o cafea buna, cu gust indiferent de nivelul dotarii tehnice !
Mai vad ca foarte multi doresc sa-si prepare shotul dintr-o o cafea prajita chiar azi, daca se poate. Vorbeam cu un prajitor care imi spunea ca o cafea se vinde foarte greu daca are deja 3-4 zile de la prajire.
Cantitatea de crema care rezulta in timpul extractiei nu este garantia unei cafele bune, de calitate. O cafea frumoasa nu ofera certitudinea unui gust la fel de bun.
Crema are gust amar, pamantiu si nu este decat rezultatul reactiei dintre bioxidul de carbon neeliberat din boabe (degazare insuficienta de cele mai multe ori) si oxigenul atmosferic. Cand crema este prea abundenta este semn, clar, ca boabele nu sunt suficient degazate iar gustul din ceasca nu este unul echilibrat si la potential maxim. Este un semn ca este loc de mai bun.
In opinia mea, degazarea este obligatorie si, in afara gustului propriu, nu cred ca exista o regula dupa care sa apreciem ca aceasta este suficienta.
Gustul extractiei evolueaza de la o zi la alta si, fiecare cafea va oferi un maxim de aroma dupa un numar diferit de zile, functie de soi, procesare, altitudine, grad de prajire, temperatura de preparare, doza , grad de macinare, raport de extractie etc...
Nimeni nu poate dicta sau impune nimanui ce sa ii placa, la fel cum nimeni nu poate fi oprit sa incerce , sa experimenteze, sa-si educe gusturile si sa-si sustina preferintele.
PS
Scuze!
Mult off topic aici.
cele postate si-ar gasi mai degraba locul in sectiunea de preparare.