Hello There, Guest! Login Register


Cum arata cafeaua ta de azi?

mersi de sfat.
la moment folosesc 17g. am sa incerc dar sa scot 37g in 25-30 secunde din 18.5 (desi nu am cantar cu zecimi inca). 
o intrebare: 37g de cafea se are in vedere cu tot cu crema? adica am pus ceasca goala, am setat zeroul, am extras cafeaua 30 secunde si pun ceasca asa cum a iesit cu crema si vad ca am 37g?
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
exact.
gramele sunt grame, trebuie sa ai in ceasca pe la dublul gramajului de cafea din portafiltru. nu te bloca in 17, 18.5, 19 sau alt gramaj, conditia e sa ai dublu in ceasca.
oricum nu vad cum poti sa scoti crema din espresso ca sa-l cantaresti fara, asa ca masoara tot ce iese Smile
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
 
Reply
Ethiopia Sidamo de la Sarkis, dupa 5 zile de teste (16g cafea, 32g in ceasa)

[Image: 6cb9be5d080178a8d56a04c6d78cd418.jpg]
Espresso: Lelit Bianca, Eureka Mignon XL
Brew: Kinu M47, V60, Kalita Wave, Origami
 
Reply
Un vis ! [Image: 4c2ce052b4169bc5c00054cc95d0c6fc.jpg]
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 
 
Reply
Tanzania Papajaques+CostaRica+Bolivia (prăjite de mine)
12 zile de la prajire, 21 g macinatura, prima picătura la sec8 cu preinfuzie 4sec, timp total curgere 32 sec., extracție 2x21g. (1:2), temperatura 91,6 gc.
Delicios:
   
Un shot pentru mine:
   
Un cappuccino pentru soție:
   
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
După lunga absența revin cu unul dintre puținele blend-uri care-mi place aici și care e Light roasted
[Image: ae84ed040c33e7107eb107b69185f9c1.jpg]
[Image: 72f2252ded508f6629f6c5635e50224c.jpg]

One man Caffè - Singapore 🇸🇬
Current: Rocket R91, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX
 
Reply
[Image: 2mAlsDf.jpg]
Kinu M38, Aeropress, V60, Brewista Smart Pour Digital Kettle 1.2l
 
Reply
Doua cești diferite: ASA si Cilio.
Ambele 150 ml.
ASA are forma tulip si diametrul mai mic, in partea superioară, fata de Cilio, care are forma rotunjită, clasica (veștile se văd in imaginea din oglinda expresorului).
Deși desenele arată cam la fel, este mai ușor de turnat si de format modelul in ceașca cu deschidere mai mare.
   
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
Imi fac si eu debutul, una din primele cesti. Cafeaua folosita: Sigri Estate AA - Papua Noua Guinee. Scuze pt calitatea mai slaba a pozei.
[Image: IMG_0911.jpg]
Lelit PL41TEM \ Kinu M47 \ Ascaso I-steel i1 \ Gene Cafe CBR 101 \ L-Beans tamper holder
 
Reply
[Image: a118a699ac47f40007c1be80eee3a583.jpg]
afine, cireșe, miere
Nuova Simonelli Oscar; La Pavoni Europiccola (EN); Mazzer Super Jolly; M38
Behmor 2020SR
 
Reply
@astinga: De la ce prajitor ai luat cafeaua?
Lelit PL41e with PID & shower screen IMS Competition, Kinu M 38, Anfim Best, Bialetti Venus, V 60
 
Reply
Origo, se vede logoul pe ambalaj.
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
Columbia Veracruz (Yume). Prima Columbia pe care am cumpărat-o și mi-a și plăcut.

Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
 
Reply
Porno, doar e trecut de miezul noptii!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
Guatemala Finca La Bolsa prajita, de Guido pe 15.10.

21 de grame in, 44,5 out, in 32 sec.

[Image: 97985376685541569b4d486f548a9a29.jpg]
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig E65S, Kinu M47
 
Reply
Buna dimineața!
   
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
(24-10-2016, 10:13)RaduCarutasu Wrote: Buna dimineața!

Bună dimineaţa!
Deşi, dacă începe cu cafele atât de frumoase, nu poate fi alfel!
(Gustul cafelei, în general, este foarte bun la o cafea care arată atât de bine. Un latte art reuşit e dovada faptului că s-au investit multă pasiune, timp şi efort în realizarea extracţiei şi în prezentare.)
E o încântare să văd repetabilitatea aceasta.
Folosesc: Bezzera Strega | Mazzer Robur | IMS 14/20 | EP HQ 14/21+ | tamper Concept Art/[Joe Frex] dinamometric | Latiera Motta Europa 50 cl
Am folosit: Baratza Sette 270 | Expobar Brewtus IV | Mazzer Major | Mahlkoenig Vario Home
 
Reply
(24-10-2016, 10:34)ekivoc Wrote:
(24-10-2016, 10:13)RaduCarutasu Wrote: Bună dimineaţa!....
Gustul cafelei, în general, este foarte bun la o cafea care arată atât de bine. ....

Multumesc pentru aprecieri!

Legat de gust trebuie sa te dezamagesc. Aparatele ma ajuta sa pun in valoare caracteristicile boabelor pe care le prepar si sa fac rapid si constant bine o crema din orice lapte. La fel, ma ajuta sa realizez ca, daca am probleme cu gustul in ceasca, de vina este doar calitatea cafelei.
Din cafea de slaba calitate obtin extractii si desene frumoase si atat. Gustul in ceasca va fi la fel de slab ca si cafeaua folosita, indiferent de dotare. Daca si dotarea ar fi slaba gustul, normal, ar fi mult mai rau. Asta este alta poveste iar a alege intre gusturi slabe nu este o optiune pre atractiva!

O scurta experienta!
Sambata au venit in vizita niste prieteni foarte dragi. Au acasa o dotare foarte capabila pentru a produce espresso si crema din lapte foarte bune (DB).
Am preparat in prezenta lor cateva cappuccino si au fost foarte surprinsi de gustul pe care l-au gasit in ceasca.
Le-a placut atat de mult incat am repetat experienta.
Erau surprinsi deoarece si ei folosesc cafea proaspata, de la prajitorii locali.
Daca Kenia si Ethiopia li se pare perfecta pentru cappuccino, au vazut ca in combinatie cu laptele sunt departe tare de ce au baut la mine. Eu am preparat shoturile dintr-un amestec format din Ethiopia city, Costa Rica city+ si Columbia city+, prajite de mine cu 12 zile in urma. I-am dat din acest amestec si a preparat acasa cateva bauturi. A fost foarte incantat de rezultatele pe care le-a obtinut.

Ce am dorit sa arat cu asta?
Cafeaua este foarte importanta si, chiar daca pentru espresso ne place un soi, s-ar putea ca pentru cappucino sa nu fie la fel de capabil.
Daca i-a placut ce a baut la mine, i-am recomandat ca alaturi de Kenia, Ethiopia sau orice alta cafea mai acida, mai vesela, pentru cappuccino sa puna si o cafea mai profunda, gen Columbia, Brazilia, Papua, Costa Rica (astea sunt comune la noi dar sunt multe alte combinatii).
Se pot obtine, cu usurinta combinatii de gust florale cu cocolata sau cacao, fructate cu nuci si alune etc... imaginatia si gustul fiecaruia dintre noi fiind limita.

Extractii reusite tuturor!
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
m a ambitionat si pe mine Radu Smile
[Image: 16cd2e4902951d2a63614ae7352fda05.jpg]

costa rica aquiares de la origo
asa de buna e cu lapte ca mi am facut si eu, in mod normal beau doar espresso
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
 
Reply
nitel offtopic (poate), dar.. cum va iese partea asta de sus asa inchisa la culoare (culoarea initiala a espressoului, presupun). eu cand incerc sa fac un flat white, sa zicem, cand torn laptele peste espresso, macar ca espressoul are o crema destul de consistenta si asa inchisa - ajung sa am doar spuma "albicioasa" in final Sad
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
E din photoshop?

Smile) glumeam
Lelit PL41e with PID & shower screen IMS Competition, Kinu M 38, Anfim Best, Bialetti Venus, V 60
 
Reply
din ce am vazut si la tine iese espresso foarte inchis, nu aici e problema, sunt convins ca trebuie sa mai exersezi frotatul. din ce povestesti, cred ca aerezi prea mult laptele si de aia ramane la suprafata toata spuma la finalul curgerii.
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
 
Reply
(24-10-2016, 11:58)RaduCarutasu Wrote: Aparatele ma ajuta sa pun in valoare caracteristicile boabelor pe care le prepar si sa fac rapid si constant bine o crema din orice lapte.
Gustul in ceasca va fi la fel de slab ca si cafeaua folosita, indiferent de dotare.
Să înţeleg de aici că un espressor de calibrul celui pe care îl ai în semnătură este mai puţin iertător (forgiving) decât un simplu DB? Adică scoate mai fidel în evidenţă particularităţile boabei de cafea, indiferent dacă ele sunt în scală pozitivă sau nu? Eu înţelesesem, din review-uri exact opusul.
Din mesajul meu rămâne valabilă, totuşi, ideea că "s-au investit multă pasiune, timp şi efort", în cazul tău ceva mai multă decât în al meu, de exemplu. Oricum, să faci blend-uri cu origini prăjite personalizat nu e ceva străin de 3rd Vawe, însă nu e chiar ceva obişnuit pentru acasă. Iar faptul că nu am regăsit buchete de gust/arome în blendurile cumpărate de la diferiţi prăjitori de-ai noşti m-a făcut să mă reorientez spre Single Origin, unde nuanţele sunt mai uşor de sesizat, atât în espresso, cât şi în preparatele cu lapte.
Folosesc: Bezzera Strega | Mazzer Robur | IMS 14/20 | EP HQ 14/21+ | tamper Concept Art/[Joe Frex] dinamometric | Latiera Motta Europa 50 cl
Am folosit: Baratza Sette 270 | Expobar Brewtus IV | Mazzer Major | Mahlkoenig Vario Home
 
Reply
(24-10-2016, 13:29)bogdan_geor Wrote: din ce am vazut si la tine iese espresso foarte inchis, nu aici e problema, sunt convins ca trebuie sa mai exersezi frotatul. din ce povestesti, cred ca aerezi prea mult laptele si de aia ramane la suprafata toata spuma la finalul curgerii.

inteles, oricum frotez fara panarello sau cum ii mai zice pe classicul meu. posibil, sa fie necesar un upgrade la teava aburi de la silvia dar.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
(24-10-2016, 13:29)bogdan_geor Wrote: ...cred ca aerezi prea mult laptele si de aia ramane la suprafata toata spuma la finalul curgerii.

Si in opinia mea, acesta este motivul.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
(24-10-2016, 11:58)RaduCarutasu Wrote: ... Din cafea de slaba calitate obtin extractii si desene frumoase si atat. Gustul in ceasca va fi la fel de slab ca si cafeaua folosita, indiferent de dotare. Daca si dotarea ar fi slaba gustul, normal, ar fi mult mai rau. Asta este alta poveste iar a alege intre gusturi slabe nu este o optiune pre atractiva! ...
   (subl mea)

 nu prea rasfoiesc topicul acesta, poate pentru ca nu-mi plac pozele despre cafea (fotograf amator sunt si eu, dintr-o vreme cand lucram 'argentica' cu un SLR luat de pe-afara, iar in 1999 aveam deja o camera digitala cu obiectiv 10x)

ce spune RaduCarutasu am verificat practic si m-am poticnit de foarte multe ori, din vremea cand lucram cu un HX cu pompa, pentru ca folosesc totusi in majoritate cafele standard, iar cand sunt mai spre premium, se intampla sa fie si vechi, de se importa mai ieftin... ok, le prajesc eu si am cam inceput sa inteleg ce fac, dar asta nu contrazice un principiu de baza al prelucrarii: GIGO...

da, 95% din reusita unui espresso este cafeaua, blendul de regula...

si culmea-i, la astia 95% din reusita unui espresso ma pricep cel mai putin!
si n-as putea spune ca informatiile ce la gasesc in forumul nostru ajuta prea mult...sunt generale, fara mult discernamant si obiectivitate, lipsite de valoare practica; nici nu cred ca asta ar fi problema ci, asa cum am tot spus, oferta furnizorilor nostrii de cafea verde s.a.m.d.


deci pentru cele citate mai sus, un +1...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
(24-10-2016, 13:40)ekivoc Wrote:
(24-10-2016, 11:58)RaduCarutasu Wrote: Să înţeleg de aici că un espressor de calibrul celui pe care îl ai în semnătură este mai puţin iertător (forgiving) decât un simplu DB? Adică scoate mai fidel în evidenţă particularităţile boabei de cafea, indiferent dacă ele sunt în scală pozitivă sau nu? Eu înţelesesem, din review-uri exact opusul..

Am avut Expobar si VBM inainte si am reusit extractii excelente si cu acestea.
In opinia mea, nu putem vorbi despre DB ca despre niste simple expresoare. Fiecare are plusurile si minusurile sale si satisfac diferite cerinte ale celor care le detin. Folosite corect pot oferi satisfactii apreciabile.
Eu nu voi critica sau lauda un aparat sau altul, nu voi afirma ca un model extrage o cafea mai buna decat altul dar voi afirma ca aparate diferite pot prepara cafele cu gust diferit, gust care poate fi apreciat de fiecare in parte, dupa propriile criterii si dupa perceptiile senzoriale personale

Am dorit sa subliniez ca atunci cand se folosesc echipamente performante, manuite de un operator cu minime cunostinte despre preparare, nu are rost sa ne gandim ca acestea, aparatele, ar putea fi de vina pentru un gust necorespunzator in ceasca si ca atentia ar trebui indreptata spre calitatea cafelei folosite.
Iar aici nu vorbesc doar despre data prajirii. Vechimea boabelor, calitatea acestora, modul de pastrare, de prajire ar trebui sa ne preocupe. Repet, din boabe slabe, fara gust, nu putem extrage in ceasca o cafea buna, cu gust indiferent de nivelul dotarii tehnice !

Mai vad ca foarte multi doresc sa-si prepare shotul dintr-o o cafea prajita chiar azi, daca se poate. Vorbeam cu un prajitor care imi spunea ca o cafea se vinde foarte greu daca are deja 3-4 zile de la prajire.
Cantitatea de crema care rezulta in timpul extractiei nu este garantia unei cafele bune, de calitate. O cafea frumoasa nu ofera certitudinea unui gust la fel de bun.
Crema are gust amar, pamantiu si nu este decat rezultatul reactiei dintre bioxidul de carbon neeliberat din boabe (degazare insuficienta de cele mai multe ori) si oxigenul atmosferic. Cand crema este prea abundenta este semn, clar, ca boabele nu sunt suficient degazate iar gustul din ceasca nu este unul echilibrat si la potential maxim. Este un semn ca este loc de mai bun.
In opinia mea, degazarea este obligatorie si, in afara gustului propriu, nu cred ca exista o regula dupa care sa apreciem ca aceasta este suficienta.
Gustul extractiei evolueaza de la o zi la alta si, fiecare cafea va oferi un maxim de aroma dupa un numar diferit de zile, functie de soi, procesare, altitudine, grad de prajire, temperatura de preparare, doza , grad de macinare, raport de extractie etc...

Nimeni nu poate dicta sau impune nimanui ce sa ii placa, la fel cum nimeni nu poate fi oprit sa incerce , sa experimenteze, sa-si educe gusturile si sa-si sustina preferintele.

PS
Scuze!
Mult off topic aici.
cele postate si-ar gasi mai degraba locul in sectiunea de preparare.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
Mulţumesc pentru precizări.
Mă retrag şi eu din zona off-topic.
Folosesc: Bezzera Strega | Mazzer Robur | IMS 14/20 | EP HQ 14/21+ | tamper Concept Art/[Joe Frex] dinamometric | Latiera Motta Europa 50 cl
Am folosit: Baratza Sette 270 | Expobar Brewtus IV | Mazzer Major | Mahlkoenig Vario Home
 
Reply
eu mai raman putin off-topic, in fond se poate muta totul, sau accepta ideea ca discutand despre crema, ramanem in topicul ilustrativ al frumusetii cafelelor ce le preparam...
 
(24-10-2016, 14:36)RaduCarutasu Wrote: ... Cantitatea de crema care rezulta in timpul extractiei nu este garantia unei cafele bune, de calitate. ...
Crema are gust amar, pamantiu si nu este decat rezultatul reactiei dintre bioxidul de carbon neeliberat din boabe (degazare insuficienta de cele mai multe ori) si oxigenul atmosferic.

da, unii recomanda eliminarea cremei imediat dupa extractie (scoasa cu 2 lingurite...), dar cate alte variatiuni de asa zis espresso nu se practica...
pana la urma, ai de ales intre a bea cum iti place sau a bea cum se obisnuieste;

dar espresso - ca bautura traditionala - trebuie sa aiba crema;
si crema, fara a fi purtatoare de gusturi extreme, ramane in acceptiunea clasica, o masura a reusitei extractiei;
nu ma gandesc la detergenti sau surfactanti moderni [Image: smile.gif]

o crema pe care multi din cei ce beau straight, o amesteca indelung cu lingurita pana la dispersia totala in lichid;
e felul in care beau eu, de ex.

dar crema nu se bea separat, cum nu se bea nici cea de la bere...
insa consistenta cremei, acei cca. 10% din volumul bauturii proaspat extrase, este o problema complexa, insuficient studiata stiintific: gazul, in majoritate CO2, este dispersat intr-o emulsie fina de picaturi de ulei (peste 90% sub 10 microni) intr-o solutie apoasa de foarte multe substante, incluzand zaharuri, acizi, material proteic, cofeina, precum si particule solide de sparturi foarte fine de cafea de 2-5 microni; interesant ca ionii de bicarbonat de sodiu din apa, sunt descompusi termic dar si reactioneaza cu acizii, generand gaz...
(daca cineva e interesat de astea mai in detaliu - am dubii, pot cauta si eu linkul, dar probabil il va gasi mai repede singur...)

cine a citit cele de mai sus si doreste totusi sa numeasca espresso bautura ce o consuma, ar putea fi de acord ca cea mai buna solutie este inglobarea cremei in lichidul din ceasca...
si sigur, masuraratori facute cu cantarul, nu cu paharul gradat...

si da, eu care beau des cafea prajita cu numai 1-2 zile in urma, constat ca o crema (prea bogata in acest caz) iti lasa in gura o senzatie mecanica de nisipos, poate pamantiul de care spune RaduCarutasu - e si CO2-ul si bicarbonatul, dar mai ales sunt particulele de fines...

pentru a intelege ce vreau sa spun, sa ne imaginam cum ar arata pozele cu cafelele noastre, chiar inainte ca acestea sa fie bune de baut  Smile
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
[Image: e1a33cc8d3612a61fc55e257454ea16a.jpg]


On topic dar off center Smile
                                                                                   Ceado E37s | Expobar Office Leva (HX)                                                                                                                Tidaka Epico | IMS | VST | ONA OCD | Motta & Rhinowares  | Cafelat | ACME, D'Ancap & Inker  | Hario scale
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 9 Guest(s)