(07-12-2015, 10:23)G. Serban Wrote: M-am uitat la film, foarte lunga extractia ta. Nu se arde/amaraste shot-ul prea tare? Bine, in cappuccino se mascheaza dar oricum mi se pare foarte lunga. Ai aproape 50sec. Vorbesc din ce vad, nu am gustat evindent, tu ai idee mai buna despre ce e acolo in ceasca
Am cautat din nou :
http://lrs.ed.uiuc.edu/students/tchen3/espdifine.html unde
THE SCAA?s DEFINITION FOR ESPRESSO:
Espresso is a 45ml (1.5 ounces) beverage that is prepared from 7-9 grams of coffee through which clean water of 192¡ - 198¡ F (88¡ - 92¡ C) has been forced at 9-10 atmospheres of pressure, where the grind of the coffee has made the brewing "flow"* time approximately 22-28 seconds. While brewing, the flow of Espresso will appear to have the viscosity of warm honey and the resulting beverage will exhibit a thick dark gold cream foam ("crema") topping. Espresso is usually prepared specifically for, and immediately served to its intended consumer.
*Brewing "flow" time is counted from the point in time that the espresso begins flowing from the bottom of the portafilter spouts. Many espresso machines have a distinct "pre-infusion" cycle where a small quantity of water is pumped into the grounds and allowed to sit for several seconds before the pump is reactivated to finish the brew. The prescribed method of "timing" shots when the flow begins to appear at the portafilter spout can be universally applied for all machines, no matter the pre-infusion cycle.
Daca este sa luam in considerare definiția SCAA despre espresso si precizările legate de timpul curgerii lichidului extras , ceea ce se vede in acel clip postat de mine ar trebui sa fie OK . Acolo sunt cam 30 de sec din momentul in care incep sa cada primele picaturi .
Paul Ungureanu , in timpul trainingului de la BSOC , imi spunea mereu sa " muncesc " expresorul si cafeaua si sa trag de aceasta ca sa curga .
Desigur , cafeaua este buna asa cum ne place si nu cum zic altii .
Personal , in mod obisnuit urmaresc ca o extractie sa dureze 35-40 de sec . Asa imi place mie un shot .
Prefer sa mai scad temperatura si sa lungesc timpul curgerii cu menținerea volumului .
Daca as merge pe valori maxime ale temperaturii de extractie si pe prajiri dincolo se fullcity poate gustul rezultat ar fi amar , asa nu .
Decaful , insa , este o " cafea " aparte . Azi am renuntat la ea deoarece nu ma obișnuiesc cu gustul .
Nici Ethiopia si nici Malawi , cu care am amestecat-o , nu au reusit sa aducă o ameliorare semnificativa .
Azi am tras-o in 35 de sec , la 94 gc si a iesit o zeama cu ceva gust .
Am plecat fara sa beau cafea
.