Welcome Back Log In Create Account

Cum arata cafeaua ta de azi?

Multumesc pentru aprecieri! 
Folosesc duza cu 2 gauri, cred ca e cea originala. Am si cu 4 dar imi e mult mai greu sa controlez procesul, prefer sa fiu mai lenes si sa lungesc procesul. :)
Nu am mai prajit de multa vreme (cativa ani) nimic. Nu am nicio sansa sa ma apropiu de ce reusesc prajitorii meseriasi, asa ca voi pune in curand prajitorul la vanzare. 
Mi-am dat seama ca nu sunt facut nici pentru Strega asa ca de saptamana viitoare schimb "designul" blatului. :) Here comes the PID! 
In ultima vreme imi place cafeaua de la Let's Coffee. Am baut acolo shoturi la fel de bune ca cele mai bune baute oriunde in lume pe unde am mai fost. :)
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E

Reply
Poti sa ne spui de unde ai luat cestile?
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
(30-11-2015, 18:22)vladdooo Wrote: Poti sa ne spui de unde ai luat cestile?
Pot sa jur ca, după culoare sunt ikea.dar ma pot înșela.
Current: Rocket R91, Honne V2, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX, Honne Slim Custome

Reply
(30-11-2015, 18:22)vladdooo Wrote: Poti sa ne spui de unde ai luat cestile?

Le-am luat acum vreo 2-3 ani de la Real care intre timp s-a transformat in Auchan. Erau 18 lei/3 buc si nu sunt nu stiu ce calitate dar imi place forma si e simplu de turnat in ele.

Reply
Ca nu am mai contribuit de mult :)[Image: 492d01c28c6c1487cdf84996b8d5f8aa.jpg]
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply
Ma bag si eu  Angel

[attachment=3028]

Reply
Salut Eugenm! Ai reusit latte-art-ul asta cu latiera pe care ti-am vandut-o? Eu n-am reusit sa scot mare lucru de la ea; ce-i drept, nu stapanesc nici tehnica si nici timp destul nu i-am alocat.
Lelit PL41e with PID & shower screen IMS Competition, Kinu M 38, Anfim Best, Bialetti Venus, V 60

Reply
Da Kosta cu latiera 'norocoasa'. Este foarte buna, mie unul mi se pare mai usor de lucrat cu ea in comparatie cu cele de la Motta.
Am avut noroc cu Sebi Farcas campionul nostru de latte art care este un profesor talentat si rabdator.

Reply
(01-12-2015, 15:19)eugenm Wrote: Da Kosta cu latiera 'norocoasa'. Este foarte buna, ...
Off-topic ON: despre ce latiera este vorba?
Off-topic OFF!
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu Classic M47

Reply
@VladP: Intrebasem de latiera pe care i-am vandut-o aici, pe forum. Ce inseamna perseverenta..asa apar rezultatele constant bune. Felicitari eugenm!
Lelit PL41e with PID & shower screen IMS Competition, Kinu M 38, Anfim Best, Bialetti Venus, V 60

Reply
Se pare ca este un mare secret latiera. Sa mergem sa aflam de pe bursa.
Da, este numai latiera.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Claro Caramel Blend
 HX,F6.

Reply
Aceeasi Geisha+Ethiopia prajita pe 18.11.2015.
Gust diferit , dar tot foarte buna ! 
[attachment=3037]

[attachment=3038]
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Tot pe domobar?
Current: Rocket R91, Honne V2, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47

Reply
Din nou excelente, din nou privesc doar, la serviciu fiind si dorind asa ceva...

As avea o rugaminte/propunere.

Sigur, cafeaua este ingredientul principal acolo, merita mentionata.
Dar cred ca aspectul din ceasca il putem obtine cu aproape orice cafea, nu insa cu orice lapte.
Ma intreb daca nu ar fi util sa trecem si tipul de lapte folosit, poate chiar tipul de duza (2-3-4 gauri), lattiera (mica, mare) ...
Pentru integrarea in titlul thread-ului, categoric nu, prezentarea fiind suficienta, pentru reproducere, invatare, ghid general, raportare la experienta si practica personala insa, poate ar merita.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"

Reply
(03-12-2015, 13:14)Adrian T Wrote:
As avea o rugaminte/propunere......

Dar cred ca aspectul din ceasca il putem obtine cu aproape orice cafea, nu insa cu orice lapte.
Ma intreb daca nu ar fi util sa trecem si tipul de lapte folosit, poate chiar tipul de duza (2-3-4 gauri), lattiera (mica, mare) ...

Corecta propunerea !

Lapte ZuZu 3,5%.( crema iese mai dulce )
Latiera mare 750 ml cu max .300 ml de lapte ( sa aiba loc vortexul ) 
Duza 3 gauri , timp frotare 35 sec .
Cesti 180 ml . Cand folosesc cesti de 160 ml frotez in latiera de 500 de ml cu max 250 ml de lapte .

Mihai.B

Tot pe domobar ? 

Tot pe Domobar . 

Radudani a scris ceva ce mi-a trezit rațiunea . 
Il citez din memorie : "Cel mai bun espresso se obtine din cea mai buna cafea!"
90% este cafeaua, rasnita si manopera . Expresorul adauga nuante ! 
Nu ma nemulțumește absolut nimic la VBM-ul meu . 
Parca a simtit ca ma bate un gand de altceva si nu vrea sa plece de la mine !
Zilnic ma surprinde ! 
Am devenit foarte buni prieteni asa ca ne vom desparți foarte greu ! :D

Complet off topic
Vesuvius-ul are multa electronica si nu am gasit pe nimeni sa il importe in Romania . 
La cat costa , fara garantie nu-mi vine sa il cumpar de afara .
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
tentativele mele din seara aceasta
scuze pentru calitatea fotografiilor ...... din toate punctele de vedere :)........pe telefon chiar pareau mai bune
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

Reply
Am prajit pentru prima data boabe fara cofeina ! 
Gustul interesant dar nu m-a impresionat . Aduce a cafea cu putin brandy , usor vanilat si spicy . 
Aciditate aproape inexistenta .
Un shot :
[attachment=3076]

si un cappuccino :
[attachment=3077]

Reply
Nici eu nu am baut inca un decaf decent, nici nu m-am obosit cautand, sincer. La Monmouth - The Borough unde am baut shotul meu preferat din Londra (din vreo 8 cafenele) am comandat si un latte decaf pentru sotia. Avea gust oribil de peste, l-am lasat pe masa. 
Lasa Radu, tulipul compenseaza :)

Reply
(05-12-2015, 20:49)zuluafonu Wrote: Nici eu nu am baut inca un decaf decent.....
Lasa Radu, tulipul compenseaza :)

Proaspat prajita , degazata 3 zile , nu pot sa spun ca este de lasat pe masa.
Poate sunt eu surprins deoarece nu seamana cu nimic din ce am baut pana azi .
Chiar si mirosul in punga parca nu este unul natural .
In schimb curge si arata frumos . 
Am prajit fullcity .
Urmatoarea o voi praji si mai lent dar pana la city , sa vedem ce iese .

Asa este , prajita cum am zis , cafeaua face un contrast frumos cu laptele ! 

PS .
Precizari pentru colegii Interesati .
Am folosit ceasca de 160 ml  , 35 sec extractie , 22 g macinatura, 19,5 g shot , lapte Pilos 3,5% si latiera mica de 300 ml , in care am pus lapte cam la 1 cm sub cioc , frotat in  putine secunde ( prea repede ca sau mai uit si la cronometru ). 

Extractii reusite tuturor !

Reply
dupa ce l am citit pe raducarutasu ca pe biblie, mi a iesit si mie un/o floare/planta, nu mi dau seama exact ce e. duminica frumoasa tuturor!

[Image: 89567af58e6d0f446c7d2c8bd7f7c36d.jpg]
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe

Reply
hhanu

Dau curs rugăminții tale de a posta o filmare cu procesul de frotare .
Am pus un film cu o extractie , frotare si turnare , facute azi dimineata .
Exrtactie : 
Blend :decaf+Ethiopia+Geisha ( asa am reparat gustul cafelei decaf ).
Doza 22 g , lichid extras 37 g ( 2x18,5 g ), extractie mai lunga pentru a scoate si din decaf ceva  . 
Frotare :
Latiera 300 ml , lapte 150 ml ( putin sub jgheabul latierei ) 
Cesti : 160 ml cappuccino 
            40 ml espresso 
Barista amator :eu 
Cameraman amator : sotia 
Prima incercare , totul live ! 
Ca sa poata filma am tinut ceasa de cappuccino prea jos si nu am reusit cea mai frumoasa lalea  Huh 

Reply
Încă învăț de la tine! Mulțumesc [emoji6]

Reply
@RaduCarutasu: ce preinfuzie lunga, as zice à la Slayer! Super, felicitari! Chiar asa se repara "gustul" decafului?
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu Classic M47

Reply
(06-12-2015, 12:49)RaduCarutasu Wrote: hhanu

Dau curs rugăminții tale de a posta o filmare cu procesul de frotare .
Un filmulet face cat o mie de cuvinte.Multumesc!
 HX,F6.

Reply
(06-12-2015, 14:07)VladP Wrote: @RaduCarutasu: ce preinfuzie lunga, as zice à la Slayer! Super, felicitari! Chiar asa se repara "gustul" decafului?

N-am baut pina acum decaf .
Complet diferita de orice am mai incercat . 
Prajirea " merge " altfel ca si extractia . 
Daca prajirea este una blânda , la extractie nu mai sunt la fel de " milos " si pun cafeaua la munca; trag de ea. 
Este o cafea cu bobul usor , golit la procesare si care cere altceva . Are mai putine elemente de extras si , personal , mi-a placut macinata mai fin , cu doza mai mare , trasa la o temperatura ridicata si forțata bine la extractie .

In shot are un gust extrem care place sau nu . 
Mie nu mi-a placut deoarece spectrul gustului este intr-o zona care nu ma mulțumește . 
Cu 40% decaf + 40% Ethiopia + 20% Malawi ( mai vechi) are cu totul alt gust . 
Nu este un amestec pe care sa il mai repet dar din care rezulta o bautura decenta , cinstita , mai buna ca digestiv decat ca desert . 
Ethiopia i-a adăugat prospețime si culoare iar Malawi ceva ciocolata. 
Cu lapte in macchiato chiar este foarte buna si , sincer , imi place mult . 
Aroma aceea de rom si putina scortisoara din decaf ii da bauturii o aroma aparte . 
Chiar este un amestec bun pentru combinatii cu lapte ! 
In film se vede ca a disparut shotul din cadru si am baut o gura buna si am pus crema peste restul ramas . 

Am urmarit in mod special sa am o stagnare a apei mai lunga in puc ( tinand cont de presiune , nu cred ca este chiar o preinfuzie si nu cumva o supraextractie ) dar asa iese cafeaua buna din amestecul acesta ! Asa se dizolva maximul de componente si ajung din bob in ceasca . 
37 g lichid din 22 g cafea adica 1,68 brewratio . De la 1,8 incolo iese apoasa ! Se si vede la extractie ca  la final începuse blondirea . 
Daca ti-a placut , multumesc pentru apreciere ! 

Pot mai bine cand nu trebuie sa fac frumos la camera !  

Mihai B 

Reply
[attachment=3086]
Brikka+mixer!
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Asta seara am putut mai bine :
[attachment=3087]

Reply
(06-12-2015, 22:11)RaduCarutasu Wrote: Asta seara am putut mai bine :

Chitibusaru: incearca sa obtii o baza mai curata pentru modelul ce urmeaza sa-l desenezi in ceasca. Poti turna putin mai lent la inceput, eventual sa faci o miscare de rotatie pentru a nu ramane lapte la suprafata in prima faza. Eu as incerca si cu o idee mai putin aer in lapte pentru o elasticitate si definitie mai buna. 
Just my 2 cents.  ;)

Reply
(06-12-2015, 22:45)zuluafonu Wrote: Chitibusaru: .....

Pai daca le fac perfecte ajung la concursuri ! :D

La mine acasa este preferata crema putin mai consistenta . Este  mai greu de modelat si limitează gama de desene dar se simte mai placut la baut, pana la ultima sorbitura .
Cerma pentru latte art este una iar cea pentru cappuccino alta . O preferam intre .
Acasa prepar cafeaua asa cum ne place noua  :P

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)