Welcome Back Log In Create Account

Cum arata cafeaua ta de azi?

Salut,

@tapughenadie nu, sunt 95% sigur ca la mine e problema Smile

@micrenda  Espressor Lelit PL41TEM si rasnita de atunci era Lelit Fred (PL43MMi). Acum am trecut la Sette 270. Ma inteleg foarte bine cu Peru si El Salvador de la Claro (atat espresso cat si latte), Mexic de la Guido (mai mult cu lapte), Ethiopia de la Sarkis (espresso), Milky Way si Ethiopia de la Dropshot.

Temperatura de care vb mai sus, a fost setata luand in considerare acele 3 grade pe care teoretic la pierde espressorul din boiler pana in grup (am vazut cateva teste cu chestia asta).

Mersi
Dalla Corte Studio + Mahlkoenig E65W GBS

Reply
Uganda este, probabil, cea mai buna cafea din oferta curenta Claro (cu mici exceptii rare si scume). Eu mi-as dori mai multe astfel de sortimente.

Insa nu e neaparat agreata de incepatori sau de adeptii '1st wave'.
Si nici nu e usor de extras pe echipamente entry, cum ar fi G. Classic. Si mie mi se pareau dificile multe cafele cand foloseam Gaggia. Si cred ca este si unul din motivele pentru care se face atata zarva si pe topicul de italiene
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF

Reply
(26-02-2020, 10:53)adif Wrote: ......Si cred ca este si unul din motivele pentru care se face atata zarva si pe topicul de italiene

De ce nu își vede fiecare de treabă, mai ales adepții 'murăturilor' (deh, pot fi și eu sarcastic) și nu se încetează cu înțepăturile de fiecare dată când se ivește ocazia?
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
(26-02-2020, 11:35)coffeemilk Wrote:
(26-02-2020, 10:53)adif Wrote: ......Si cred ca este si unul din motivele pentru care se face atata zarva si pe topicul de italiene

De ce nu își vede fiecare de treabă, mai ales adepții 'murăturilor' (deh, pot fi și eu sarcastic) și nu se încetează cu înțepăturile de fiecare dată când se ivește ocazia?

+1
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Eu nu am fost sarcastic. Eu tocmai am explicat ca am fost si eu acolo (a se citi in acea situatie) si inteleg frustrarile ce se pot genera.

Dar culmea e, daca tot vrei sa fii sarcastic si aici, ca au aparut cativa useri noi care se confrunta cu problemele cu care ne-am confruntat toti, la randul nostru, dar considera ca au descoperit deja tot adevarul si ii jignesc pe altii ca beau muraturi, apoi tot ei sunt foarte vocali si acuza ca sunt discriminati.

Ma deranjeaza pe mine ca le place altceva? Nicidecum! E normal sa aiba fiecare preferintele sale, bineinteles.

Insa, daca eu as avea o experienta redusa intr-un domeniu nou, poate as fi mai retinut in manifestarea publica. Nu de alta, dar mai tarziu as putea sa imi schimb parerea si imi va fi jena de ce am sustinut anterior.

Repet, nu doresc o disputa, nu ma intereseaza absolut deloc ce le place altora. Am incercat doar sa ajut raspunzand la o intrebare postata anterior.

Peace si... extractii reusite!
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF

Reply
Când vii și spui că s-a făcut zarvă, adică gălăgie, ceartă, zgomot, etc., nu lași loc de interpretări, chiar dacă vrei să pari fată mare pe urmă.

Reply
"De ce nu își vede fiecare de treabă" si de ce "nu se încetează cu înțepăturile de fiecare dată când se ivește ocazia", zise intervenind pe langa subiect, cu apelativul "adepti de muraturi"...
Ironic.

Reply
Păi normal, când ne 'atinge' pe noi, e deja ironie, ne deranjează, în rest, ce contează!

Reply
@coffeemilk  nu e cazul sa facem analiza pe text si sa scoatem in fata orice cuvant care ar putea sta la baza unui nou episod de inflamare.
"Muraturile" despre care vorbesti dispretuitor si care poate nu sunt pe gustul tau ori nu esti abil in alegere si preparare, au stat la baza infiintarii acestui forum, iar intreg fenomenul 3rd wave nu inseamna cafea "acra ori murata" ci cu totul altceva daca ai timp sa te informezi. Comunitatea Espressoman.ro s-a format in jurul pasiunii pentru cafea proaspat prajita si a aparaturii de preparare acasa a unui espresso, pe care il dorim noi perfect, iar aceste principii vor ramane mereu atat timp cat va exista acest forum. Am intervenit si o voi face in continuare ca acel topic despre cafele italiene, baute de obicei cu zahar sau alte adaosuri, sa ramana al vostru si chiar va rog sa dati report daca nu e asa. Dar "constitutia nescrisa" a acestui forum nu va permite niciodata ca automatele sa primeze in fata semiautomatelor si rasnitelor, ca marcile italiene sa injoseasca fenomentul cafelei de specialitate pana la catalogarea ca "muraturi" sau "acrituri". Stiu, nu suna prea democratic, dar Espressoman este despre cafea proaspata prajita si espresso obtinut din aceasta, in primul rand! Daca nu suntem de acord, imi pare rau...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Ok, am înțeles ideea principală a acestui forum; cafeaua proaspăt prăjită!

De ce se pleacă de la premisa că o cafea prăjită mai puternic, sau italiană să zicem, e automat și veche? 

Sunt colegi ce cumpăra cafea proaspăt prăjită și apoi o depozitează în congelator pe o perioadă de timp, o lună, două luni, poate și mai mult. Mă întreb cum e considerată acea cafea? 

Eu nu am disprețuit și nu disprețuiesc pe nimeni, ci încerc să îmi văd de treabă, dar nu poți pe unii să îi judeci într-un fel și pe alții altfel! Adică poți, dar nu prea e fair. Adică eu pot fi acuzat că fac zarvă, dar pe de altă parte nu pot face o remarcă intenționat, cu aceiași justă măsură.

Și atunci ce ne diferențiază? Gradul de prăjire? De unde ne cumpărăm cafeaua? Sau?

În fine, din respect pentru ceea ce ați făcut/faceți pe acest forum mă opresc aici și îmi cer scuze dacă am jignit pe cineva, dar nu ar fi rău dacă ar exista mai multă echitabilitate.

Numai bine.

Reply
Daca vei cauta putin, nu am eu timp sa o fac acum, dar iti garantez ca asa este, si probabil nu sunt singurul care a citit asta... o alta caracteristica a productiei industriale de cafea, pe langa prajirea spre zona dark, si "abuzarea" de amestecuri, ar mai fi si stocarea cafelei prajite, undeva intre o luna si trei luni, ca o parte componenta a procesului de manufactura.
Deci invechirea ei nu este ceva indezirabil, ci se pretinde ca anumite note nu apar mai devreme de o luna.
Ori asta este clar in dezacord cu invataturile 3rd wave, si banuiesc chiar cu cele SCA.

Evident ca exista prajitorii italiene, sa le zicem artizanale, unde poti cumpara chiar la ... botu cuptorului :D care nu adera la linia asta, dar ele sunt ceva infim raportat la marea masa aliniata pe traditia de espresso italian.
Un exemplu care l-am vizitat ar fi magazinul asta: http://www.tazzadorocoffeeshop.com/?lang=en
... care printr-un coltz aveai acces la prajitorie, de unde cumparai ce se prajise in ziua respectiva, vrac.
https://www.airbnb.com/things-to-do/places/1051043

Dupa aspect parea o abordare medie decenta, fara pic de urme de ulei sau de intrare in SC, dar totusi FC finalizat viguros. Probabil cafeau tipica familiala de mokka.

Reply
am tot primit reporturile si l-am lasat pe Liviu sa transeze problema ca el are mai multa autoritate. doar atat as vrea sa remarc: nu ne-am putea comporta ca niste oameni inteligenti care pot sa accepte ca pe lumea asta exista si alte gusturi decat al lor, iar aceste preferinte ale lor nu pot fi impuse si altora ca fiind un standard?
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
Nu mă bag în discuție, vreau doar să postez minunăția mea de azi :)). Cheia conviețuirii e toleranța :)

[Image: Ba70vmf.jpg]
#Lelit Grace  # DF64V  

Reply
De ce iese asa stripita cana ?
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Portafiltru făra fund plus un pic de channeling :)
#Lelit Grace  # DF64V  

Reply
... ' Neatza ...

[Image: cvL4ERh.jpg]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
[Image: Jnde7mj.jpg]
#Lelit Grace  # DF64V  

Reply
(26-02-2020, 10:39)dal3x Wrote: @micrenda  Espressor Lelit PL41TEM si rasnita de atunci era Lelit Fred (PL43MMi). Acum am trecut la Sette 270. Ma inteleg foarte bine cu Peru si El Salvador de la Claro (atat espresso cat si latte), Mexic de la Guido (mai mult cu lapte), Ethiopia de la Sarkis (espresso), Milky Way si Ethiopia de la Dropshot.

Mmm... aproape toate cafele pe care le ai mentionat (in afara de Etiopiele) sunt cafele sud-americane, de drept foarte bune. Aceste cafele, din natura lor, sunt mai putine acide (spre deloc) si poate este din cauza asta ca te gasesti destul de bine cu ele.

Etiopia de la Sarkis nu o cunosc personal dar tind sa cred ca este un pic mai prajita decat cele de la Claro/Dropshot si din cauza asta este posibil sa nu fie foarte acida.

Milky Way de la Dropshot este una dintre cele mai puține acide cafele pe care l-am băut vreodată dar, in aceeași timp, foarte delicata, fiind un blend de mai multe origine de calitate. Singura necunoscuta este Etiopia de la Dropshot: care dintre ele ai băut? Daca este Adola, ar trebui sa fie foarte acida, fiind o cafea perfecta pentru cine iubește "citronadele" (ca mine).

Uganda este si ea o cafea africana si pot sa spun ca este o cafea destul de acida dar in aceasi timp si dulce. Ce îmi place cel mai mult la acea cafea, fiind o cafea naturala/fermentata, este mirosul ei. Este unul din cele mai parfumate cafele pe care l-am încercat vreodată.

In cazul tău este posibil ca iti plac mai mult cafele mai puține acide si este posibil ca ai sesizat asta la Uganda. O soluția este sa crești cu 1-2 grade setare din PID si sa încerci din nou extracția (lăsând neschimbat cele alte variabile).
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
... ' Neatza ...

[Image: XNdFArx.jpg]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Bună dimineața :)
[Image: 1ybZ2B2.jpg]
#Lelit Grace  # DF64V  

Reply
Ziua bună!

https://imgur.com/a/hSRyqzk

Reply
... ' Neatza ...

[Image: gMHyWnf.jpg]

Reply
... ' Neatza ...

[Image: oaIheMD.jpg]

Reply
Claro - Uganda - Mon Cherry

[Image: QiLt0Oi.jpg]
ACS Minima/Mazzer Philos

Reply
[Image: b3ynHcQ.jpg]
#Lelit Grace  # DF64V  

Reply
Nu asta am vrut sa iasă, dar mai bine decât nimic :D
[Image: 79zQ8np.jpg]
Bianca, Niche, Acaia Lunar, Comandante, V60, Hario Switch, Orea V3, Aeropress, Fellow Stagg
Ex: Lelit PL41TEM, Lelit PL43MMI

Reply
'neata...

[Image: Zs7Ssn1.jpg]
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM, Mignon XL, M47, VST 15g, Pullman Barista 58.55mm flat, BH Pitcher 400 ml

Reply
[Image: IzeSzRr.jpg]
#Lelit Grace  # DF64V  

Reply
Neata!
Peru Lot62 de la YUME, ...delicioasa
[Image: v1uYOVQ.jpg]
ECM Technika IV, Honne S, Mazzer SJ, Kinu m68.

Reply
Adevar vorbesti,  Vladone!!  Una din cele mai bune Peru baute vreodata.  Desi,   in vara lui 2019,  tot de la Yume,  Peru Alberto Frias a fost bestiala.  
[Image: 9l1gXSu.jpg]
CREM ONE Profiler; Compak E8; Sculptor 078S; Kinu M47; VST18-20gr.
Ex: LELIT PL62S(kit profilare CS), Mazzer SJ

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)