Espressoman infocat
Brasov
05-10-2025, 17:49
(Edited 05-10-2025, 17:53 by Sorin0311.)
Salut , proaspat intrat in aceasta lume a cafelei de specialitate, as vrea sa inteleg cum imi aleg tipul de cafea , dupa ce criterii in afara de pret , culoarea ambalajului si ce mai spun altii despre cafeaua respectiva / cum o descriu ei?
Pe scurt :
https://www.kfea.ro/etolia-brazilia-sul-...at-prajita
Preparata pe Aeropress : un "ceai" fara nici o aroma , aproape ca nici aroma de cafea nu avea , iar pe Staresso Mirage : ceva amar si cam atat .
in schimb :
https://www.kfea.ro/etolia-costa-rica-la...at-prajita
Buna , putin peste o cafea Illy pe care o beam cu regularitate , poate doar datorita faptului ca era proaspat prajita .
Am mai baut :
https://sloanecoffee.com/Rarit%C4%83%C8%...l_Pacamara , preparata atat la ibric cat si la Aeropress si Mirage - este la ani lumina fata de cele 2 de mai sus , arome mult mai complexe dar parca nu as putea sa beau asa ceva in fiecare zi. Este parca prea complexa si prea dulce pentru gustul meu...hmm , nu stiu cum sa ma exprim..oricum.
Acum , ce vreau eu sa inteleg este : asa este tot sortimentul Brazilia fata de Costa Rica , sau aia e o cafea proasta si cam atat? Cred ca gradul de prajire este la fel intre cele doua .
Cine e de vina aici si ce cafea aleg in continuare? Sunt dispus sa incerc dar parca totusi nu as vrea sa arunc cateva kg pana cand gasesc ce imi place .
Multumesc!
● Staresso Mirage Plus ● Aeropress ● Kingrinder K6 ● 2xKinu M47 + POB ● Soy C2, C3 ● Levier chinezesc
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Etolia nu e de specialitate, indiferent ce ar scrie pe punga...
Ma mir ca pana acum nu avem topicul "Cafele de evitat"...

nu e tarziu.
Espressoman infocat
Brasov
05-10-2025, 18:37
(Edited 05-10-2025, 18:48 by Sorin0311.)
Bun, deci aleg din lista de pe forum , dar cum le aleg? Dupa cum spuneam , in afara de pret si culoarea de pe punga, mai ales pentru setup-ul de acum ? Poate de-aia cea de la Sloane era atat de diferita fata de Etolia . E atat de complicat sa alegem o cafea buna?
Am inceput sa observ diferentele dintre o cafea prajita mai light vs una dark - cum se extrage ...volumul ocupat in cos , gradul de rasnire .
By the way, saptamana asta ajung in Craiova , am citit ca la Harvest gasesc o cafenea buna , merg sa incerc ceva si de pe la ei.
● Staresso Mirage Plus ● Aeropress ● Kingrinder K6 ● 2xKinu M47 + POB ● Soy C2, C3 ● Levier chinezesc
Espressoman infocat
București
Salutare. Cafeaua buna nu este ceva de tipul alb/negru. In primul rand trebuie sa incerci cat mai multe origini/procesari/varietaluri pentru a descoperi ce mai exact iti place si care este cea mai potrivita stilului tau de extractie. Pretul nu este un indicator absolut al calitatii, pentru ca degeaba ai o punga de 250g ce a costat 200 lei daca modul in care o extragi nu o pune deloc in valoare.
Pentru inceput poti incepe prin a incerca procesari clasice (spalata/natural) pentru a vedea ce fel de profil aromatic e pe gustul tau (mai dulce/ciocolatiu vs fructat/floral). In a 2-a categorie as incadra procesarile experimentale(co-fermentari/culturi/etc) si cele anaerobice pentru ca aceste 2 tipuri de procesari ofera un gust destul de puternic cafelei intr-o anumita directie (piersica/capsuna/cocos) iar daca le incerci din prima pe acestea ti se va parea ca o Ethiopia nu va avea deloc gust de piersica cum descrie prajitorul in sectiunea de note.
Espresso:Stone Mine & Timemore Sculptor 078S/ Felicita Arc
Brew: 1zpresso zp6 special
Espressoman infocat
Brasov
Asta inteleg , legat de modul de extragere . Nu imi place sa pun lapte in cafea sau sa fie filtrata - adica V60 sau Aeropress - nu as bea asa ceva zilnic , este prea light pt mine, nu mi-as incepe ziua cu asa ceva . Ori 1 - 2 shot-uri de espresso sau o cafea la ibric , iar din cand in cand un Aeropress dar minim 1: 10 , nu 7g la 200ml apa sau 10..sau 12g. Upgrade -uri la rasnita sau espressor o sa mai fac , dar momentan as vrea sa imi definesc si gusturile sau sa imi imbunatatesc cunostintele in materie de cafea de specialitate.
Craiova
(05-10-2025, 18:37)Sorin0311 Wrote: By the way, saptamana asta ajung in Craiova , am citit ca la Harvest gasesc o cafenea buna , merg sa incerc ceva si de pe la ei.
Atat buna si mai ales on-topic, servind cafea prajita local, de la Muse.
Cealalta cafenea de specialitate, Bad Habbits, a cam virat aproape numai pe import, nu prea par sa incurajeze consumul cafelelelor prajite autohton...
De evitat Proporzioni, omniprezenta, livreaza la majoritatea barurilor, tot locala, dar prajita "stil italian".
Si show room-ul Hedone poate fi o experienta interesanta.
Espressoman infocat
Brasov
Probabil ca la stil italian o sa ajung ca si daily driver dar parca m-as delecta si cu altceva din cand in cand . In sfarsit , incerc sa inteleg originile , tipul de prajire, sursele ...sa pot alege mai bine. By the way, exista cafea " mai buna/potrivita" pentru V60, espresso, ibric ..Aeropress? Sau in functie de ce o alegem? Multumesc!
Craiova
In functie de origine, si de gradul de prajire.
Ca sa multumeasca cat mai multa lume, aproape toti prajitorii au sarit acum in vagonul "omni-roast"... o prajire medie care nu prea iese la toti... asa ca e cel mult satisfacatoare atat pentru filtru cat si pentru espresso.
Probabil din astea bei tu de nu te satisfac de nici un fel...
Chiar si cand citesti pe punga ca este o prajire dedicata, ori de filltru (light) ori de espresso (dark)... nu prea mai poti avea incredere in ce au scris acolo, daca nu e un prajitor cu renume, care o sa incepi sa ii cunosti citind si degustand.
In general bias-ul pietei este spre dark, ca asa isi inchipuie majoritatea prajitorilor de cafele generice ca "cere piata".
Asa ca daca vezi pe o punga de la un prajitor anonim, ca are gradul de prajire 3 boabe din 6, nu te amagi ca ar fi medium, dupa standardele speciality... ci cel mai optimistic un mediu-dark... la 5/6 deja te poti astepta la ulei pe boabe.
Espressoman infocat
Bucuresti
06-10-2025, 12:00
(Edited 06-10-2025, 12:01 by Talisker.)
(05-10-2025, 18:10)renatoa Wrote: Etolia nu e de specialitate, indiferent ce ar scrie pe punga...
nu e tarziu.
Etolia nu as zice ca este de evitat, e doar de cumparat daca stii cum e cum ar veni sau mai exact cum poate sa fie.
Pe final de august pe langa ce ma interesa am dat comanda si de doua cafele de la Etolia, de curiozitate pentru ca nu mai bausem de multa vreme. Ambele cafele au venit ambalate in cutie de metal, sigilate cu folie, data buna de prajire.
Brazilia Sul de Minas a fost slabuta rau de tot si prea prajita, eu nu am putut sa o consum nici in ratii "moderne" de espresso nici trasa pe stilul italian, insa la 25 de lei a fost o afacere okay prin prisma faptului ca au baut-o diversi invitati pe care i-am avut pe acasa, cu lapte si sirop cu zahar stil Starbucks, ocazie cu care nu mai aveau cum sa simta ceva comparativ cu pachetele de Gesha pe care le aveam eu desfacute in paralel.
India Malabar la 29 lei s-a dovedit a fi buna, adica buna ca sa o mai beau si eu de cateva ori ca espresso. Stiu ca acest tip de cafea probabil nu se ridica la rangul micilor fermieri din Columbia de exemplu, dar gustul pe care il banuiam l-am regasit in ceasca si cafeaua a fost okay calitate/pret.
Lelit Anna, William
Espressoman infocat
Brasov
Despre Brazilia aia vorbeam , e zero barat . Daca ai pus sirop sau lapte in ea e altceva . Eu doar am zis ca fac trecerea de la Illy , Costa sau Lavazza Oro prajite de Mos Nicolae in 2024 , la o cafea proaspat prajita si ma asteptam sa fie mult mai buna dar dezamagirea a fost maxima . Anyway , scopul meu este sa descopar noi arome si gusturi si am zis ca trebuie sa ma educ in acest sens si sa nu mai cumpar cafea dupa culoarea pungii sau mai stiu eu ce promotie . Le-am scris si celor de la Kfea si au zis ca pe acel sortiment nu au avut reclamatii

..si ma invitau sa incerc Espresso bla..bla. Am zis pas si mai caut . Imi fac o selectie de la alte prajitorii si mai incerc . Chiar imi doresc sa gasesc o cafea buna pe care sa o beau cu placere si credeti-ma , nu sunt deloc pretentios. Azi mi-am luat iarasi o teapa , in Brasov , o cafenea ...vad o FAEMA cat casa , un nume si o reclama interesanta ..ceva pahare cu mesaje faine..zic hai sa iau un dublu . Din momentul in care a inceput sa rasneasca mi-am dat seama ca o sa fie ceva rau - nu a cantarit , avea sistemul ala cu paleta rotativa de rasnea si in portafiltru cadea ce a ramas de la rasnirea precedenta - rezultatul , ceva amar de iti iesea ochii , fara gust ...o mizerie pe scurt.

.
Espressoman infocat
Brasov
Am aruncat la gunoi mizeria aia de Brazilia de la Etolia si am luat 4 blenduri de la Drop: Amandin, Chery Tart , Milky Way si Lava Cake in speranta ca voi gasi acele note ciocolatii , puternice, corpolente si nu acreala :) Daca nici astea nu o sa imi satisfaca papilele , e clar ...trec inapoi pe carbuni italieni .
Membru Anonim
România
07-10-2025, 18:36
(Edited 07-10-2025, 18:37 by _R_A_D_U.)
(05-10-2025, 18:10)renatoa Wrote: Etolia nu e de specialitate, indiferent ce ar scrie pe punga...
nu e tarziu.
Am băut acum 3 săptămâni o Costa Rica ok de la ei.
(07-10-2025, 18:30)Sorin0311 Wrote: ... am luat 4 blenduri de la Drop: Amandin, Chery Tart , Milky Way si Lava Cake in speranta ca voi gasi acele note ciocolatii , puternice, corpolente si nu acreala
Să încerci și Bombon de la Drop. Mi s-a părut super.
Espressoman infocat
Brasov
Costa Rica a fost ok dar nimic deosebit pentru mine , Bombon-ul ala pare prea fructat pentru gustul meu.
Espressoman infocat
Bucuresti
(07-10-2025, 18:30)Sorin0311 Wrote: Am aruncat la gunoi mizeria aia de Brazilia de la Etolia si am luat 4 blenduri de la Drop: Amandin, Chery Tart , Milky Way si Lava Cake in speranta ca voi gasi acele note ciocolatii , puternice, corpolente si nu acreala :) Daca nici astea nu o sa imi satisfaca papilele , e clar ...trec inapoi pe carbuni italieni .
Ai sărit din lac în puț cu blends entry level.
Lelit Anna, William
Espressoman infocat
Brasov
Salut , ce blend-uri high level recomanzi?
Craiova
Poate ca a vrut sa zica ca nu cu blenduri era cazul sa incepi "scolarizarea"... cel putin asta imi place mie sa cred...
Partea cu levelul as zice ca s-a strecurat accidental... chiar ca sunt curios sa vad raspunsul lui, daca exista blenduri de top.
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
07-10-2025, 20:57
(Edited 07-10-2025, 20:58 by DanCo.)
Asta cu blendurile la cafea fie ele high level fie entry level este cam cum is SUV-urile între restul mașinilor. Nici offroad nu prea pot si nici pe sosea nu stau cum trebuie dar ies in evidenta si iti dau un eventual statut social. Te scot in evidenta in trafic. O cafea single origin de specialitate iti oferă note clare si un profil distinct. Un blend iti oferă mai putina claritate in gust si note incerte dar poate fi plăcut la băut si mai acceptabil de majoritate si poate da bine si la partea artistica, ( crema, corp) Daca bei blend cu lapte mai ai o scuza dar daca îl faci espresso nu prea isi are rostul.
[font][font]Kinu m47, Staresso Mirage Pro SP 300, Presso Q2 1Z, oală Moka, V60[/font][/font]
Espressoman infocat
Brasov
07-10-2025, 20:59
(Edited 07-10-2025, 21:04 by Sorin0311.)
Momentan nu am nici " scule " cu PID , profilare , OPV reglabil , rasnita capabila si consider ca as strica orzul pe gaste :) . Mirage si K6 imi ofera tot ce am nevoie momentan , la fel si Aeropress. Cafea cu lapte nu beau deloc. Metoda mea preferata de preparare este ibric iar cu trecerea de la KG79 cu care rasneam pe 0 si tot nu iesea asa fin cum iese pe K6 la 15 sau 20 am facut deja un upgrade . Iau si levierul chinezesc si apoi primul upgrade o sa fie la rasnita - cand mai creste fiica-mea si dispar de pe blat toate acareturile pentru ea :) . N-as mai suporta sa stea intins un espressor , rasnita si restul de scule , mai ales ca sunt singurul bautor de cafea din casa si cu siguranta vor exista zile cand nici macar nu va fi folosit. Cand sunt plecat in delegatii oricum beau numai porcarii , asa ca m-am hotarat sa car aeropresul cu mine. Repet ,in espresso , nu caut note de fructe , nu caut aciditate , nu caut acel wow - am baut cateva din miile testate , dar nu pot spune ca ma atrag in mod special, si prefer clasicul Italian cu un kick pe care nu pot sa il descriu - adica nici carbuni dar nici prajita la soare :)
Espressoman fresh
Cluj
(05-10-2025, 17:49)Sorin0311 Wrote: Salut , proaspat intrat in aceasta lume a cafelei de specialitate, as vrea sa inteleg cum imi aleg tipul de cafea , dupa ce criterii in afara de pret , culoarea ambalajului si ce mai spun altii despre cafeaua respectiva / cum o descriu ei?
Pe scurt : https://www.kfea.ro/etolia-brazilia-sul-...at-prajita
Preparata pe Aeropress : un "ceai" fara nici o aroma , aproape ca nici aroma de cafea nu avea , iar pe Staresso Mirage : ceva amar si cam atat .
in schimb : https://www.kfea.ro/etolia-costa-rica-la...at-prajita
Buna , putin peste o cafea Illy pe care o beam cu regularitate , poate doar datorita faptului ca era proaspat prajita .
Am mai baut : https://sloanecoffee.com/Rarit%C4%83%C8%...l_Pacamara , preparata atat la ibric cat si la Aeropress si Mirage - este la ani lumina fata de cele 2 de mai sus , arome mult mai complexe dar parca nu as putea sa beau asa ceva in fiecare zi. Este parca prea complexa si prea dulce pentru gustul meu...hmm , nu stiu cum sa ma exprim..oricum.
Acum , ce vreau eu sa inteleg este : asa este tot sortimentul Brazilia fata de Costa Rica , sau aia e o cafea proasta si cam atat? Cred ca gradul de prajire este la fel intre cele doua .
Cine e de vina aici si ce cafea aleg in continuare? Sunt dispus sa incerc dar parca totusi nu as vrea sa arunc cateva kg pana cand gasesc ce imi place .
Multumesc!
Salutare,
Având în vedere că ești la început, poți încerca mai multe tipuri de cafea, iar treptat îți vei da seama ce origine îți place cel mai mult.
Dacă nu știi ce să alegi, sună la magazinul online și întreabă ce îți recomandă pentru metoda ta de preparare — fie că folosești un V60, un espressor cu presiune sau unul fără, în funcție de ce ai acasă.
Eu îmi cumpăr cafea de la Yume, TOGO coffee din Cluj sau Presco din Baia Mare.
Îmi plac toate, iar din când în când le mai schimb — de fiecare dată când încerci ceva nou, ajungi să înțelegi mai bine ce îți place cu adevărat. ☕️
Espressoman infocat
Bucuresti
08-10-2025, 07:39
(Edited 08-10-2025, 07:48 by Talisker.)
(07-10-2025, 20:45)renatoa Wrote: Poate ca a vrut sa zica ca nu cu blenduri era cazul sa incepi "scolarizarea"... cel putin asta imi place mie sa cred... 
Partea cu levelul as zice ca s-a strecurat accidental... chiar ca sunt curios sa vad raspunsul lui, daca exista blenduri de top.
Desigur ca ambele variante sunt valabile.
1. Cu experienta de baut iti cam dai seama la ce sa te astepti cand cumperi sau gusti ceva bazat pe origine si procesare. Daca sari direct la blends de la illy sau jacobs nu vad cum ai putea sa iti dai seama care cum este directia la o punga de blend, poate gasesti un blend azi si peste o luna nu mai e vandut si fara contact prajitorie si o discutie pentru recomandari nu vad cum iti dai seama spre ce sa te orientezi.
2. Citire de la producator Dropshot Honey Drop:
Quote:Un blend gandit sa fie cat se poate de premium, Honey Drop are in componenta sa doua origini sud-americane de mare de calitate. O Brazilia dulce, ciocolatie, dar si usor fructata, alaturi de o Guatemala cu un profil floral elegant si complex.
Am o punga cumparata cam de o saptamana si ceva, tot asa pe ideea de test, nu am reusit sub nicio forma sa asociez nici partea de honey si nici respectiv pretentiile de premium cu ce am gasit in ceasca. Partea de Guatemala e decenta, dar partea de Brazilia rivalizeaza cu Etolia sau cafeaua horeca "expresso". Ce este interesant este ca pe site Dropshot cafeaua este mai scumpa fata de cat am dat eu pe pachet de la un vanzator tert cu magazin fizic la raft, adica 50.9 vs 44. Pretul din magazin e ceva mai aproape de adevar, poate chiar si acolo cam mult pentru ce primesti.
Un blend bun de la Dropshot a fost Christmas blend din sezonul trecut, din care am baut vreo 3 pungi si a fost laudat si aici pe forum. Probabil a fost un fel de cadou de Craciun pentru cei care cotizeaza la blends pentru bauturi pe baza de lapte
Lelit Anna, William
Espressoman infocat
Bergen (Norway)
Cafea de specialitate nu mai inseamna nimic. De cand cu mizeriile "tunate" cu tot felul de sucuri si potiuni magice s-a dus pe apa sambetei.
Prin 2018-2020 nici nu se specifica pe vreo punga sau informatie cum ca ar fi tunata cafeaua (co-ferment, infuzata, etc) abia prin 2022 au inceput sa se clarifice chestiile astea un pic de tot, si in ziua de azi primesc cafea verde care nu are trecut nicaieri ca ar fi co-fermentata/infuzata sau murata in tot felul de potiuni (mossto) si este, dupa miros, imi dau seama imediat. Cafeaua verde nu are miros sau gust de fructe, daca are atunci e o problema. Ati mirosit o ethiopia sau o kenya spalata? miros a piper verde, nu a fructe. Alea naturale e posibil sa miroasa mai fructat, de la uscarea in pulpa ciresei dar si acolo am dubii, si oricum consum/prajesc 1 naturala pe an.
Termenul de cafea de specialitate s-a dus, a fost, si e mort. De ce? Sa luam de ex in Columbia, fermierii dintre care si cunoscuti, cumpara recolte intregi de la vecini le tuneaza cu sucuri si apoi le vand ca e cererea mare. Multe boabe defecte, multe cirese necoapte care prin fermentare cu diverse devin "baubile" un amestec de diverse calitati. Daca ai lua boabele alea sa le treci printr-o evaluare de orice tip, cafeaua respectiva nu ar trece nici un test de a se incadra la cafea de specialitate.
Iar blendurile- cu care nu am nimic- nu pot fi de specialitate, pentru ca in cele mai multe cazuri sunt cafele mediocre amestecate. Rareori intalnesti un blend din cafele super scumpe sau super bine cotate si de obicei cand il intalnesti e in finalele de barista sau brewers cu tot felu de crocodili amestecati cu girafe.
Daca iti plac blendurile, bea blenduri, daca iti plac cafelel acide single origin bea din alea, fiecare stie ce vrea si nu poate fi judecat pentru alegerile lui. Doar ca blendurile sunt de obicei, cafea de non specialitate. Sau daca vrei sa fiu un pic ma atent cu ce spun, sunt entry level la cafea de specialitate.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra
Craiova
Nu ne opreste nimeni sa ne facem propriile blenduri din cafele SO care ne plac separat.
Faci doua cesti, si incepi sa amesteci si sa gusti, in proportii diferite, dupa cum ti se pare ca ai vrea sa iei mai mult "ceva" de la una sau de la cealalta.
Dupa care faci blendul la rasnire in proportiile respective.
Espressoman infocat
Brasov
08-10-2025, 18:12
(Edited 08-10-2025, 18:14 by Sorin0311.)
Pfoai de capul meu ' daca stiam ca e asa complicat sa alegi o cofee buna, ma lasam de baut acum 30 de ani .

. Aveti dreptate , oricum , mai citesc. mai cumpar, mai beau...mai arunc, mai testez. Multumesc oricum pentru orice imput !
(05-10-2025, 19:18)renatoa Wrote: (05-10-2025, 18:37)Sorin0311 Wrote: By the way, saptamana asta ajung in Craiova , am citit ca la Harvest gasesc o cafenea buna , merg sa incerc ceva si de pe la ei.
Atat buna si mai ales on-topic, servind cafea prajita local, de la Muse.
Cealalta cafenea de specialitate, Bad Habbits, a cam virat aproape numai pe import, nu prea par sa incurajeze consumul cafelelelor prajite autohton...
De evitat Proporzioni, omniprezenta, livreaza la majoritatea barurilor, tot locala, dar prajita "stil italian".
Si show room-ul Hedone poate fi o experienta interesanta.
Fix acum vroiam sa plec catre Harvest sa beau si eu o cafea buna...pe google apare ca au program pana la 17 :( . Aia e, las pe maine dimineata .
Espressoman infocat
Brasov
Deci azi am baut un dublu si un V60 la Harvest , cafea de la Muse. Ambele foarte bune , execptionale - dar e clar , aciditatea nu e pentru mine - acel after taste cu notele alea acide nu imi plac . La V60 - la fel , acea licoare transparenta nu e pentru mine , prefer ceva mult mai strong . Cum fac sa dispara acea aciditate ? Procesare , prajire , origine, extractie ? As prefera undeva la jumatate fata de ce am gasit in ceasca aia .
Craiova
Incearca Hedone atunci, daca mai esti in oras.
Daca pleci maine dimineata, fa un ocol pe Strada Caracal 107, la Showroom-ul lor, unde poti degusta pe discutate, sa iti dea ceva cat mai apropiat de ce ti-ar place.
Singura problema va fi ora de deschidere... nu deschid chiar devreme, nu e cafenea.
Espressoman infocat
Brasov
Am plecat dar mai ajung in zona. Maine sosesc cele de la Dropshot si ma apuc de bobinat . :) si vad ce scot.
Craiova
(09-10-2025, 22:52)Sorin0311 Wrote: Am plecat dar mai ajung in zona. Maine sosesc cele de la Dropshot si ma apuc de bobinat . :) si vad ce scot.
E ca la roata norocului... dai o tura si vezi ce iese... vine, vine norocul...ca in Ciresarii
https://steeloakcoffee.com/pages/coffee-flavor-wheel
Espressoman infocat
Brasov
A venit , dar cumva pe jumatate : am desfacut punga de :
https://dropshot.coffee/products/amandin-blend?pr_prod_strat=e5_desc&pr_rec_id=0b1faba9c&pr_rec_pid=8163089711273&pr_ref_pid=8176558571689&pr_seq=uniform , bag nasul in ea ...pfoaii , curcubeu - se simtea aciditatea , dar bland . Am bagat rapid 16g si 160 de apa in ibric iar rezultaul a fost ok, dar ma asteptam la mai mult : note acide usoare, dar la fel si corpul si aroma , prajita in 07.10 . Sper ca peste cateva zile sa gasesc ceva mai bun in ceasca , maine fac un Aeropress si un espresso .
Craiova
Nu mai face Aeropress dupa retetele de ceiutz-uri de pe net, daca preferi sa bei asa concentrat.
Incearca o ratie de cel mult 1:8, si macinat mai fin ca de filtru, undeva intre ibric si filtru.
Espressoman infocat
Brasov
10-10-2025, 22:26
(Edited 10-10-2025, 22:28 by Sorin0311.)
Pai asa am facut , prima data am bagat un 12g cu 200 parca, am instalat aplicatia vietii :) si am facut o reteta de acolo pe AP. Am trecut apoi pe 1:10 si macinat mediu- fin si a fost ok . O sa incerc si 1: 8 , dar intre ibric si filtru nu e espresso ? Am macinat la limita superioara de espresso , in functie si de gradul de prajire - light am macinat mai mare iar daca am avut ceva carbuni am macinat mai fin si am scazut si putin temperatura apei, estimez undeva la 90 .
De cand m-a luat valul cu cafeaua de specialitate beau mai multa , nu pot sa fac multe teste / zi :) Aia de mai sus cred ca a fost si putin subextrasa , eu obisnuit cu cafele mai prajite puneam si 17-18g in ibric , aici am pus 16 g dar nu cred ca a trecut apa de 90 , nu am avut spatiu suficient in ibric .