Hello There, Guest! Login Register


Contact screen for E61

#1
Așa cum am promis am deschis acest subiect pentru a-mi împărtăși părerile despre produsul lui Tudor de la Coffee Sensor „Second coffee puck lower shower screen or contact screen for E61 58mm”(Doamne, ce nume lung!).
Impresii generale
Produsul se simte foarte bine la atingere, fin, fără rugozități. Muchia sitei este bine finisată, nu agață și nici nu taie. Produsul cântărește 4g. Ambalajul în care vine sita nu este potrivit pentru aceasta. Mult mai indicat ar fi ceva pe rotund.
[Image: 00LKn1N.jpg]
Condiții de test
Pentru a putea trage concluzii cât mai puțin viciate am gândit un test simplu în care am tras trei espresso fără sită și trei cu sită, curățând dușul după fiecare shot. Pentru asta am încălzit espressorul 45 min și am curățat dușul grupului făcând apoi 5 backflush-uri fără detergent urmate de o altă curățare a dușului pentru a mă asigura că acesta este corect pregătit pentru test. În cadrul testului am folosit portafiltru fără fund cu sita VST de 15g în care am râșnit aprox. 14g de cafea 1W pe care am aplicat WDT, nivelare și tampare. Am urmărit dacă sita influențează calitatea extracției și dacă are o influență asupra curățeniei espressorului. După fiecare extracție, ce a durat 25 sec, am cântărit shot-ul și am gustat, fără a măsura cu refractometru. Pentru a evidenția influența asupra curățeniei grupului după fiecare shot am șters sita dușului cu un prosop alb și am fotografiat rezultatul.
Rezultate
Valori fără contact screen: 1 – 13,9g in / 45g out; 2 – 13,9g in / 43g out; 3 – 14,2g in / 44g out; (media 14g in / 44g out).
[Image: jcHiToG.jpg][Image: lLXob79.jpg][Image: Yl74BM2.jpg]
Valori cu contact screen: 1 – 14,3g in / 42g out; 2 – 13,9g in / 45g out; 3 – 14,2g in / 41g out; (media 14,1g in / 42,6g out).
[Image: EQiGtxl.jpg][Image: uCDi6mZ.jpg][Image: u10ydbI.jpg]
Concluzii
Valorile medii înregistrate arată o influență asupra extracției, însă dat fiind numărul mic de repetări, folosirea unui singur tip de cafea și o rație relativ mare (1:3,1 și 1:3) nu putem trage o concluzie fermă în acest sens. La gust nu am sesizat o diferență notabilă însă curgerea cu contact screen este mult mai bună.
În ceea ce privește îngrijirea grupului fotografiile sunt elocvente.
Pentru a încheia cred că este o investiție bună pentru păstrarea curățeniei grupului espressorului și pentru a îmbunătăți curgerea. Totuși, dacă faci într-o sesiune mai mult de un espresso este indicat să ai mai multe site, recuperarea și curățarea fiind un proces cronofag. În acest sens cred că producătorul ar trebui să ofere un pachet de trei site cu un sistem de păstrare care să poată oferi acces individual la acestea (modelul lupelor pliabile cu etui).
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#2
Prietenii chinezi au ceva aproape identic pt aeropress pe 61mm diametru.
cred ca nu le va fi greu sa faca si pe 58mm , la pret imbatabil. probabil un set de 5/10 ar fi ideal ca sa nu stai sa le speli permanent...
https://www.aliexpress.com/item/10050021...4309nE3Xkw&algo_pvid=5fa6eee1-0c65-4b3a-817a-2ccf085e9b8a&algo_exp_id=5fa6eee1-0c65-4b3a-817a-2ccf085e9b8a-9
 
Reply
#3
Eu totusi nu am inteles un aspect: daca nu afecteaza durata extractiei, cum afecteaza extractia?
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#4
Am si eu una chinezeasca, vezi attach, luata de pe ebay.uk, la 4 lire doua bucati... asemanarea intradevar este cam...


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#5
(23-06-2021, 12:54)dev Wrote: Eu totusi nu am inteles un aspect: daca nu afecteaza durata extractiei, cum afecteaza extractia?
Durata extracției a fost pastrata deliberat la 25sec.

...Valorile medii înregistrate arată o influență asupra extracției, însă dat fiind numărul mic de repetări, folosirea unui singur tip de cafea și o rație relativ mare (1:3,1 și 1:3) nu putem trage o concluzie fermă în acest sens ( adica pentru a trage o concluzie corecta ar trebui mai multe teste )...
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#6
Daca sunt valori in marja de eroare gen +/-5%, nu cred ca e motiv de alerta. 

Din punctul meu de vedere, tablitele astea gaurite nu aduc niciun beneficiu extractiei spre deosebire de filtrele tip mesh:

cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#7
Nu aveam probleme de channeling, am luat sita pentru beneficiul curateniei grupului. Imi pare un lucru important ptr grupurile E61. Sa folosesti cat mai rar detergentul si totusi sa ai un grup curat, e mare chestie.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#8
Pentru asta foloseam filtru de hartie aeropress.
La anumite open boilere, care la apasarea repetata a levierului trag cafea din puc in grup, e cam musai sa impiedici asta... pe langa pastrarea sitei de dus curata.
 
Reply
#9
Cand ai debit mare si trebuie sa rasnesti fin, fara screen se poate intampla chestia asta care nu apare dc folosesti screen. In rest, banuiesc ca efectele sitei sunt identice cu efectele unui restrictor suplimentar de debit.
Honne, ECM Classika, QM Rapida, 1zpresso JX
 
Reply
#10
Cu atat mai mult ai beneficia de pe urma unui filtru mesh, care iti permite sa macini mai grosier...
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#11
(23-06-2021, 14:47)dev Wrote: Cu atat mai mult ai beneficia de pe urma unui filtru mesh, care iti permite sa macini mai grosier...

In cazul meu particular, un filtru mesh gros nu ma ajuta, din cauza spatiului dintre sita de dus si puc, chiar cu cel mai adanca sita de portafiltru pe care am gasit-o. In cazul meu specific, sita asta e o solutie foarte buna.
Honne, ECM Classika, QM Rapida, 1zpresso JX
 
Reply
#12
+1 Și eu tot pe sita merg. Cred ca izoleaza mai bine migratia de particule si grasimi din portafiltru.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#13
Am înțeles, ați trecut de la "mi se pare" la pseudo-stiinta migrației...

Se zice că și aghiazma mare face minuni, dacă ai credință...
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#14
Iar incepi dev? Ce pseudoștiința? In momentul in care cobori maneta grupului E61 la finalul extracției apa de pe puck se intoarce in grup si este evacuată in tava. Odata cu apa sunt antrente particule fine de cafea si grasimi. Asa functioneaza E61, e realitate nu pseudostiinta.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#15
Și o tabla găurită împiedică migrația apei, grăsimilor și a particulelor foarte fine?
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#16
Eu am facut ceva teste si se pare ca da (vezi primul post din acest subiect). Daca ai o serie de teste care indica altceva sau teste cu meshul Bplus le astept cu interes. Vreu sa aleg cea mai buna solutie ptr espressorul meu.
Cosul de cafea nu e tot o tabla gaurita? Sita dusului nu e tot o tabla gaurita?
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#17
Dacă prioritatea e curățenia grupului, atunci probabil un filtru de hârtie e mai bun la filtrat particule și grăsimi.

Dacă vrei să influențezi extracțiile, mesh.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#18
Omul a ales varianta de mijloc între hârtie și mesh: sita găurită. Are găurile mai fine decât mesh-ul dar nu face atâta risipă. Care-i problema?
Lelit PL41LEM + IMS + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#19
(23-06-2021, 19:06)dev Wrote: Dacă prioritatea e curățenia grupului, atunci probabil un filtru de hârtie e mai bun la filtrat particule și grăsimi.

Dacă vrei să influențezi extracțiile, mesh.
Sunt sigur ca ai probat ambele solutii iar siguranta ta este bazata pe realitati comensurabile si nu pe pseudocunoastere.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#20
Ce sa zic ca toti influencerii la care cascati gura debiteaza doar pe baza de testare personala...
Nu mai zic de aia care cu scula pe masa debiteaza niste enormitati cat internetu, poate din prostie, poate din interes... si care apoi sunt propagate mai departe.
 
Reply
#21
Pai ce să zici Renato? Nu trebuie sa zici nimic. Eu nu sunt în grupul ținta al afirmației tale ci sunt unul dintre cei ce se lasă convinși cu teste, date etc. Dar tu știi, că doar ești inginer nu?
Nu am exclus afirmațiile lui dev ci doar am pretenția să le susțină cu ceva palpabil nu cu experiența, intuiția sau viziunea lui în domeniu. Daca e vorba de experiență prefer să mă încred în a mea, nu în a lui. Simplu, nu?
L.E.
Cu asta consider închisă discuția în contradictoriu pentru că nu îi văd rostul, fiind o discuție stearpă.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#22
Eu sper să-ți fi ieșit de-o cafea de pe urma colaborării cu "producătorul" local...
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#23
Asta chiar e o supozitie total aiurea care, de altfel, iti sta in caracter! Ai demonstrat, nu o singura data grobianism si comportament neproductiv, necivilizat ...
Stai linistit nu promovez pe nimeni dar acum sunt sigur ca tu ai ceva cu Tudor si cu afacerea lui, ceea ce explica atitudinea ta!
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#24
Când cineva folosește forumul drept rampă de lansare și e adeptul marketingului de tipul "You scratch my back, I scratch your back", e ușor să observi tiparul. Altfel nu văd de ce ar pierde cineva timp sa formateze text, sa facă poze, comparații etc.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#25
Ce rampa de lansare? Vorbesti fara sens! Am aparut pe la tv si eu nu stiu?
Se numeste sustinerea afirmatiilor cu date constatate, ceea ce iti ceream si tie. Iar editorul de text se numeste Microsoft Word.  Asa lucreaza cu formatare etc. Oricum, iti urez succes in ceea ce iti doresti de la viață.  Este ultima idee pe care ti-o adresez. Sanatate!
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#26
Ok, destul cu impunsul, sa analizam putin ce se intampla in cele doua cazuri.

Inca o tabla perforata nu prea vad ca ar mai putea adauga la dinamica extratiei fata de sita de dus. 
Ca pastreaza grupul mai curat, e evident si este un plus, nimic de comentat.

In schimb mesha... ei, aici se schimba situatia...
Cati dintre voi aveti la chiuvete niste mici dispozitive numite perlatoare ? Ati desfacut vreodata unul sa vedeti din ce e format ? Un sandwich de 3-4 site, asezate sub diferite unghiuri... pam, pam...
Dar la efectul lui v-ati gandit putin, ce introduce nou in jetul de apa care iese din robinet ?

Nu sunt expert in pucologie, ramane sa ma(va) lamuriti dv. ce extractie am daca ud pucul cu apa chioara sau cu... sifon ? Big Grin
 
Reply
#27
Cred ca daca sita de dus ar fi ea insasi dintr-un mesh, nu ar mai fi nevoie de screen.
Honne, ECM Classika, QM Rapida, 1zpresso JX
 
Reply
#28
Ceea ce am eu de obiectat la acel mesh, pe care nu l-am probat. este ca la momentul in care apa este evacuata si odata cu ea cafeaua si grasimea, acestea din urma intra in ochiurile de plasa si raman acolo, fiind vorba de mai multe straturi, iar chestia asta nu ma încântă. Chiar si asa, cand voi avea ocazia sa fac ceva probe cu bplus, o voi face.
În ceea ce priveste aerul la care faci referire, nu cred ca principiul se aplica si aici.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#29
Avand in vedere ca suntem pe un forum de pasionati, oameni normali cu diverse job-uri dar uniti de cafeaua buna, nu cred ca e cazul sa presupunem ca cineva scrie pagini de stiinta pe aici. Pur si simplu ne exprimam opinii si oricand exista riscul ca cineva sa nu fie de acord cu noi. Ce va cer de la inceputul forumului este moderatia in cuvintele folosite si un ton de discutii similar cu o conversatie fata in fata. Imaginati-va colegul in fata voastra la o cafea si intrebati-va daca la fel ati duce o discutie, asta ca principiu general.

La subiect, nici mie nu mi se pare mare realizare aceasta sita si personal nu as complica rutina doar pentru niste efecte marginale, fiind mai preocupat de wdt spre exemplu ca sa nu mai spun de profilare. Adica nu ma vad scormonind prin knock box (ca sa nu mai spun ca trebuie rasturnat continutul pt ca nu prea ai loc sa bagi mana in knock box). Deja procesul de cantarire si wdt imi sperie prietenii de acest sport numit home espresso, daca m-ar vedea cautand in gunoi sa recuperez sita aia cred ca ar ramane lifetime pe Nespresso-ul lor Smile))  Poate sunt superficial, dar mi-a venit chestia asta in imagine...

Deci putem sa aducem opinii negative, la subiect nu la persoana, si fara sa existe o disputa personala, ceea ce va doresc si voua, acolo unde e cazul.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#30
cateva teste si pareri de la sprometheus pe tema asta: https://www.youtube.com/watch?v=SIukBXKrJVQ
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)